Tiistai 19.2.2019

Paula Risikko äänestettiin puhemieheksi – Ilkka Kanerva sai protestiääniä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.2.2018 12:37
Päivitetty: 
5.2.2018 16:12
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio / Alma Talent
    Kuva
    Ääniä laskettiin eduskunnassa. Puhetta täysistunnossa johti ikäpuhemies, kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.).
|

Eduskunnan uudeksi puhemieheksi on äänestetty sisäministeri Paula Risikko (kok.). Näin ollen ministeri vaihtuu. Korvaaja ei ole vielä selvillä, mutta puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan uudesta ministeristä on ”paljon ajatuksia”.

Risikko sai 157 ääntä. Niin ikään paikalle mielinyt Ilkka Kanerva (kok.) sai 16 ääntä. Yhden äänen saivat Simon Elo (sin.), Maria Lohela (sin.), Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Juhana Vartiainen (kok.). Tyhjiä ääniä oli kaksi, 18 oli poissa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti aamupäivällä yksimielisesti esittää Risikkoa eduskunnan puhemieheksi. Risikko peittosi kokoomuksen sisäisessä taistelussa konkariedustaja Ilkka Kanervan, jota aiemmin pidettiin vahvana ehdokkaana puhemieheksi.

Kokoomuksessa saattaa vaihtua useampikin ministeri. Risikon seuraajaksi on veikkailtu Anne-Mari Virolaista, joka on EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtaja.

Puhemiehen paikka vapautui kokoomukselle sinisten Maria Lohelalta, joka valittiin paikalle perussuomalaisten edustajana 2015. Tuolloin puolue oli eduskunnan toiseksi suurin, mutta puolueesta lähteneillä sinisillä ei enää ole perusteita pestiin.

Kokoomukselta vapautuvalle toisen varapuhemiehen paikalle nousi SDP:n presidenttiehdokkaana ollut Tuula Haatainen, joka sai 148 ääntä eduskunnassa. Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Antti Lindtman, ja varapuheenjohtajat ovat Johanna Ojala-Niemelä ja Suna Kymäläinen.

Ensimmäisen varapuhemiehen paikka pysyy keskustalla ja tehtävässä jatkoi Mauri Pekkarinen (kesk.) 166 äänellä.

Jaa artikkeli:

Kommentit