Torstai 17.1.2019

Sampo Terho jäädytti poliittisten nuorisojärjestöjen tukikorotukset: ”Käytetty vuosikymmeniä vanhan vallan rahoituslähteenä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.2.2018 19:05
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) poikkesi tukipäätöksessään valmistellusta esityksestä, toisin kuin edeltäjänsä. Arkistokuva.
|

Nuorisoasioista vastaava Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) on jäädyttänyt poliittisten nuorisojärjestöjen tukien kasvun. Hän on käynnistänyt selvityksen järjestelmästä.

Terho linjasi heti ministeriksi noustuaan kahdesta asiasta, joista toinen oli nuorisotuet.

– Haluan viedä eteenpäin kulttuurialan yrittäjien toimintamahdollisuuksia Suomessa. Toinen asia, jonka voin sanoa epäkohtana, jonka tiedän, että minun tehtäviini kuuluu nyt korjata, on poliittisten nuorisojärjestöjen tällä hetkellä epätasaiset tukimekanismit, Terho sanoi heti nimittämisensä jälkeen viime toukokuussa.

Entinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) arvosteli Terhon olevan ”kevyellä pohjalla” ja ihmetteli, miksi tämä ei linjannut isommista kysymyksistä. Hän muistutti myös, että jakokriteerit määritellään laissa ja tällä hetkellä rahat jaetaan järjestöjen toiminnan laadun, laajuuden ja aktiivisuuden perusteella, ei poliittisin perustein. Terho vastasi Arhinmäelle, että ”missään nimessä” poliittinen suuntaus ei tule vaikuttamaan jakamiseen.

Lue tarkemmin: Sampo Terho vastaa Arhinmäelle nuorisotuista: ”Missään nimessä poliittinen suuntaus ei tule vaikuttamaan”

Tukirahat ovat kaihertaneet etenkin Perussuomalaisia Nuoria, joka on tavannut nostaa asiasta äläkän ja paheksunut isompien järjestöjen tukikorotuksia. Järjestö sai tänä vuonna 115 000 euron tuen, eli yhtä paljon kuin viime vuonna. Poliittisista nuorisojärjestöistä eniten tuetut kokoomuksen ja keskustan nuorisojärjestöt saivat yli viisi kertaa enemmän. Myös niiden tukisummat olivat samat kuin viime vuonna.

Perussuomalaiset Nuoret on vaatinut, että tuet tulisi jakaa suhteessa kansanedustajien määrään. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi päätöksessään noin vuosi sitten järjestön vaatimukset edellisvuosilta.

Tukiesityksen valmistelee arviointi- ja avustustoimikunta ja sen jälkeen vielä virkamiehet, kunnes esitys tulee ministerin pöydälle hyväksyttäväksi. Terhon edeltäjät Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja Arhinmäki tapasivat päättää tuista valmistellun esityksen mukaan. Terho sen sijaan kertoo leikanneensa avustuksista arviointi- ja avustustoimikunnan esittämän tukien korotuksen poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen osalta.

–Poliittisten nuorisojärjestöjen avustusten vuodesta toiseen jatkunut kasvu on nyt pysäytetty. Kun valtiontaloudessa lähes kaikesta muustakin joudutaan säästämään, on tärkeää, että poliittiset nuorisojärjestöt kantavat oman vastuunsa. Yksi budjettikohta ei voi kasvaa vuodesta toiseen, Terho sanoo tiedotteessa.

Poliittisten nuorisojärjestöjen avustusten korottamisen sijaan lisäresursseja osoitetaan nuorisoalan osaamiskeskuksille, joiden tavoitteena on muun muassa kehittää etsivää nuorisotyötä, vahvistaa nuorisotakuuta, parantaa nuorisotyön laatua sekä tukea nuorten neuvontapalveluita.

–Olen myös aloittanut poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen tukijärjestelmän kokonaisuudistuksen selvityksen. Tarkoituksena on tehdä tukijärjestelmästä oikeudenmukainen ja karsia avustusprosessin byrokratiaa. Tämä työ on parhaillaan käynnissä, ja arvioimme erilaisia vaihtoehtoja.

–Myös kokonaistukisumman leikkaamista on harkittava. Poliittisten nuorisojärjestöjen jatkuvasti kasvavat tuet ovat esimerkki eturyhmäpolitikoinnista, jossa valtion nuorisotukia on jo vuosikymmenien ajan käytetty vanhan vallan rahoituslähteenä.

Kaikkiaan Terho myönsi nuorisojärjestöille avustuksina 15,5 miljoonaa euroa vuodelle 2018 Veikkauksen tuotosta. Veikkausvoittovarat on lain mukaan jaettava urheilu- ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen ja nuorisotyön edistämiseen.

Nuorisojärjestöjen avustukset myönnetään tulosperusteisesti suunnitellun ja toteutuneen toiminnan mukaan. Tulosperusteita ovat muun muassa toiminnan tavoitteellisuus, kehittyminen, määrä ja monipuolisuus, toimintaan osallistuvien nuorten määrä sekä toiminnan valtakunnallisuus ja saavutettavuus.

Lue myös: Ex-kulttuuriministeri ihmettelee Terhon lupausta: ”Ei ministerikään voi päättää ihan mitä vain”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Nuorisojärjestelmien tuilla pyritään betonisoimaan suurimpien puolueiden asemat. Tuen tulisi olla kiinteänsuuruinen ja kaikille poliittisille puolueille sama riippumatta jäsenmäärästä. Näin demokratia toimisi tasapuolisesti.

Marja-Liisa Kalkela

20.11.2014
SU
Väärin ajatte­levat nuoret?
Suomen status oikeusvaltiona nousi rahtusen, kun korkein hallinto-oikeus julkisti päätöksensä perussuomalaisten nuorisojärjestön syrjinnästä. Päätöksen mukaan Opetus- ja kulttuuriministeriö hylkäsi osin väärin perustein PS-nuorten vuoden 2013 avustushakemuksen.
S.Terho/Blogi

Noin se mieli muuttuu riippuen istuko oppositiossa vai hallituksessa.
Sinisillä se nuorisojärjestö taitaa olla vielä perustamatta ?

Pertti Aaltonen

Samaa mieltä. Puolueet saisivat rahoittaa itse nuorisojärjestöjensä yms. toiminnan puoluetuestaan, tämä siis puolueeseen katsomatta. On paljon tärkeämpiä asioita, joita rahoitetaan yhteiskunnan varoista. Leikattavaa olisi, pienistä puroista tulee iso virta.

Itse en ole ollut minkään puolueen jäsen, enkä ole osallistunut poliittiseen toimintaan. Tuskin tulen koskaan osallistumaankaan.

Menneisyydessä eräs kulttuuriministeri antoi puolueensa nuorisojärjestölle 400.000 euroa avustusta. Voimasuhteiden mukaan oikeampi määrä olisi ollut puolet tuosta. Mainittakoon, että po. ministeri oli entinen nuorisojärjestön puheenjohtaja. Tässä ei nähy mitään jääviyttä.