Keskiviikko 23.1.2019

Petteri Orpo pani heti rajat Sauli Niinistön avaukselle: ”Euro on meidän valuutta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.2.2018 18:48
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo onnitteli tänään uutta ministeriä Anne-Mari Virolaista oikeusministeri Antti Häkkäsen kera.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, että Suomen eurojäsenyydestä ei tarvitsisi käydä keskustelua.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi valtiopäivien avajaispuheessaan, että ”euroon liittyy ongelmia”. Lisäksi hän katsoi, että ”periaatteelliselle keskustelulle on tilausta”.

–Minä toivon siitä keskustelua sellaisella rajauksella, että euro on yksiselitteisesti Suomelle hyvä asia. Se on meidän valuutta. Suomalaiset hyväksyy todella vahvalla enemmistöllä sen, että me kuulumme euroon, sanoo Orpo.

–Se keskustelu, mitä minä haluan käydä, on se, miten yhteistä valuuttaa vahvistetaan, jotta eurosta tulee vahvempi ja parempi valuutta meille suomalaisille, hän jatkaa.

Niinistön tavoin periaatteelliselle eurokeskustelulle sekä Euroopan integraatiokeskustelulle näkee tilauksen vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson. Hän arvioi, että nämä kysymykset nousevat esille, kun Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa kesällä 2019.

–Nyt hallituksen päälinja näyttää olevan, että ei lisätä yhteisvastuuta. Mutta kuten tiedämme eurokriisistä, valuuttaunioni on yhteisvastuullinen jo aika monella tavalla. Se nähtiin myös edellisen kriisin yhteydessä, jolloin kannettiin yhteisvastuuta saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pystyssä pitämisestä, Andersson sanoo.

–Me haluamme enemmän joustoa, emme tiukempia finanssipoliittisia säädöksiä, jotka tiukentavat hallitusten omaa liikkumavaraa. Euroalueella on fiksua tehdä uudistuksia, joilla katkaistaan yksityisten pankkisektorin ja valtioiden kohtalonyhteys, hän jatkaa.

Eurojäsenyyskeskustelun ohella keskustelua on herättänyt myös aika ajoin Euroopan unionin sisäinen kauppatase. Eurostatin tammikuussa julkaisemien tilastojen mukaan Suomen kauppatase EU-alueen sisällä oli tammi–marraskuussa 7,6 miljardia euroa negatiivinen. Vahvimmin EU-kaupasta hyötyvät Hollanti ja Saksa, heikoimmin Ranska ja Iso-Britannia.

Orpo ei näe EU:n sisäisessä kauppataseessa rakenteellista ongelmaa. Hän painottaa, että Suomen viennistä yli 40 prosenttia suuntautuu EU:n alueelle.

–Ei minun mielestäni. Saksa on toki hyötynyt paljon, kun sen talous on ollut vahva. Mutta se on haaste muille maille laittaa taloutensa kuntoon, eikä vain voivotella Saksan menestystä, Orpo toteaa.

–Saksan talouspolitiikka ei ole Suomelle ongelma vaan Euroopan talouden aivan ylivoimainen veturi. Minusta sitä ei pidä tuijottaa. Enemmän olen ilahtunut ja mieluummin panen katseeni nyt Ranskaan, joka vihdoin on herännyt uudistamaan talouttaan. Jos me saamme toisen eurooppalaisen jättiläisen liikkeelle ja talouden liikkeelle, se on kaikkien etu.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Lue lehtiä. Vienti vetää ja vetäisi enemmän jos olisi tekijöitä.
Valmet, jota raskaampaa investointituotteita viejää ei ole kuin laivat tuplasi tuloksensa ja tilauskirjat täyttyy. Sama koskee Mersuja Ugissa ja Mayerin laivoja. Saksalainen Bayer , myös Turussa, on suurin yhteisöveron maksaja.
Luuleeko joku , että nämä olisi totta jos roikuttaisiin onnettoman heikon markan kanssa. Johan se kokeiltiin ja päin helvettiä meni. Kuvaavaa on myös että veturina ovat saksalaiset.

Jarmo Makkonen

"Luuleeko joku , että nämä olisi totta jos roikuttaisiin onnettoman heikon markan kanssa."

Valuutan arvo on merkityksellistä vientikaupassa, ei valuutan nimi. Tämä äskettäin alkanut piristys viennissä, 10 aallonpohjavuoden jälkeen voi loppua yhtä nopeasti kuin alkoikin jos valuutan arvo nousee liikaa. Euron arvolle me emme mahda Suomessa mitään, Ruotsi on pystynyt pitämään taloutensa hyvässä iskussa lamankin aikana oman valuutan ansiosta. Orpo ei taida olla kuullut demokratiasta, ei ole ainakaan kannattaja.

Hannu Rautomäki

Orpo ei noteeraa ollenkaan sitä, että Ruotsilla ja Tanskalla omissa valuutoissaan on käytettävissään kaikki raha- ja finanssipoliittiset työkalut taloutensa säätämiseksi, kun taas Suomelta eurossa ne puuttuvat kokonaan.
Euroa koskevat päätökset tehdään EKP:ssa, ja siihen Suomen on tyytyminen.
PS. Suomen Pankin nykyiset vähät tehtävät voisi hoitaa Tilastokeskus.

Marja-Liisa Kalkela

Eika ole nokkelaa että EMUSSA on valuvikoja?
Kumma kun E.Aho neuvotteli itse ja hyväksyi valuviat -92 tuli voimaan 1.11-93
Kuittasi valuvian vielä Korfulla juhannuksena -94 toiseen kertaan?
Antoi kansan "päättää" valuviasta vasta Lokakuussa-94,
n.4kk sen jälkeen kun Suomi oli jo hyväksynyt valuvian.
Valuvika tuli samassa sopimuksessa minkä Ahon hallitus jätti kertomatta.

Puhujapöntöstä on ennenkin ladeltu muunneltua totuutta ,etenkin kepun -95 rökäletappion jälkeen oppositiosta.

Sauli Aittola

Pitäisi kyllä poliitikoiden paremmin seurata taloutta. Nyt euro on maaliskuusta 2015 tähän päivään vahvistunut dollariin nähden n. 15-16 prosenttia. Siinä meni se Suomen viennin piristysruiske. Kun vielä ottaa huomioon että, tilastojen mukaan Suomen kauppatase EU-alueen sisällä oli tammi–marraskuussa 7,6 miljardia euroa negatiivinen, ei näytä Suomi hyötyvän euro-jäsenyydestä. Omalla valuutalla olisi jotain toivoa.

Marja-Liisa Kalkela

Britannia ulos, Balkan tilalle: EU näyttää tietä kohti 33 maan unionia jo 2025 mennessä
Seuraavat unionin uudet jäsenmaat ovat todennäköisesti Serbia ja Montenegro. Ovi on auki myös neljälle muulle Balkanin maalle.
6.2.2018
YLE
Ilmankos EU sopimuksessa luki että Suomi tulee aina olemaan nettomaksajana.Kun tulevaisuudessa köyhä itä-saksa ja köyhät Balttianmaat tulevat liittymään EU.

Raimo Ilaskivi

Presidentti on täysin oikeassa todetessaa, että euroon liittyy ongelmia ja että niistä pitäisi voida keskustella. Ei se ole ristiriidassa sen kanssa, etteikö euro olisi meidän valuuttamme varsinkin jos ongelmakohdat ratkaistaan. Vaikea ymmärtää valtiovarainministerin luomaa vastakkaisasettelua.

Carl Grandell

On todella tarpeellista että avoimeen kriittiseen keskusteluun ja selkeään järjen käyttöön kannustavia puheenvuoroja tulee kokeneemalta taholta.

Valtiovarainministerin luoma vastakkainasettelu kuuluu menneisyyteen. Erityisen merkillistä on jos Valtionvarainministeri Orpo ei ole sen vertaa tehtävänsä tasolla että ymmärtää euroon faktisesti liittyvät ongelmalliset tosiasiat riittävän hyvin, ollakseen oikea henkilö ratkaistakseen ne.

Presidentin toivon jatkossakin, vahvan kansan mandaattin myötä, kommentoivan älyttömyyksiä jatkossakin vapaasti.

Ei tarvitse "puuttua" tai "kritisoida", riittää hyvin kun "toteaa".

Hannu Korpilampi

Orpon älykkyyden laji on ihmisiä manipuloivaa tyyppiä. Älykkyyttä, jota vaaditaan yhteiskunnan pyörittämiseen ja reaalimaailman tapahtumiin järkevästi reagoimiseen, hänellä ei ole.

Eli toisin sanoen hänellä on silmää nähdä mitä muut hänen urakehityksensä kannalta merkittävässä asemassa olevat haluavat hänen sanovan ja tekevän, muttei älyä nähdä mitä hänen päätöksistään seuraa, saati rohkeutta seistä päätöstensä takana.

Ja tämä mies on Suomen kansan suosikki seuraavaksi pääministeriksi. Traagista.

Juha Hämäläinen

Orpo ei ressu ymmärrä mitä talouden kuntoon laittaminen Saksan tyyliin merkitsee. Hän luulee, että se tehdään joillain poliittisilla toimilla ja hallituksen ohjelmilla. Niillä ei Saksan taloutta luotu.

Saksan talous perustuu kovaan työntekoon, ammattitaitoon ja haluttaviin laatutuotteisiin sekä erittäin osaavaan yritysjohtoon sekä myyntiväkeen. Niitä ei Suomessa usein näe.

Jari Kaisla

Tämä kasvu on ilmeisesti todettu hallituksen tilaustyönä saaduista tilastoista? Talouskasvua ei ole näkynyt vuosiin tavallisten työläisten eikä etenkään vähäosaisten taskuissa. Jos muutama valtavaa tulosta tekevä suuryritys on nimellisesti Suomessa, mutta tekee kuitenkin kaikki investointinsa pääasiassa ulkomaille ei tämä hyvinvointi näy Suomessa kuin muutamilla tahoilla. Tokihan tällä saadaan mukava tilastovääristymä aikaan talouden kasvusta Suomessa vaikka se todellinen kasvu tapahtuu jossain aivan muualla. Suomeenhan nämä suuryritykset siirtelevät vain tappiot.

Marja-Liisa Kalkela

Tällä hallituksella ei ole mitään osuutta talouskasvuun . Edellisten hallitusten toimet vauhditti kilpailukykyä joka saavutettiin jo keväällä-15.Jolloin myös vienti lähti vetämään.Siis ennen kikyä.

Orpona kuuntelisin tarkalla korvalla Niinistöä. Kokemusta löytyy.
Kun VM Niinistö aloitti Lipposen kanssa sai nuo perinnöksi Ahon hallitukselta:
Velkaa 201 Mrd
Alijäämää 65 Mrd

Jäätteenmäen hallitus sai -03
Velkaa enää 65 Mrd
YLI-jäämää 3 Mrd
Luvut:
Kianderin kaavio.
JK. Niinistö,Lipponen ja "punakynä" Sailas ei jaellut "maitotukia" eikä muitakaan tukia vaan maksoivat velkoja pois.
"Syö säästäen savea" varaudu pahanpäivänvaralle.
Missä meni pieleen -08-10 kun velanotto lähti?
Vanhanen:"Kun oletettiin että lama kestää vain hetken".
(IS-Saksalainen lehti:Historiallinen virhe velanotto.)
Se hetki kesti-08-15.

Ari Kuivanen

Neuvostoliitossa sai keskustella kommunistiseta järjestelmästä, mutta vain myönteisessä sävyssä muuten häkki heilahtaa tai henki lähtee.Euvostoliitossa eurosta saa Orpon mukaan keskustella, mutta vain myönteiseen sävyyn muuten..........?

Jorma Nordlin

Ainoastaan myönteinen keskustelu eurosta on hyvä asia. Orpo haluaa rajata negatiivisen keskustelun pois.

"Minä toivon siitä keskustelua sellaisella rajauksella, että euro on yksiselitteisesti Suomelle hyvä asia. Se on meidän valuutta."

Olli Sipilä

Jos tuo siteeraus pitää paikkansa, on kyllä aika huolestuttavaa. Tällainen sanomisen rajoittaminen tuo mieleen 70-luvun, jolloin oli vain yksi totuus. Ja tämän sanoo kokoomuksen edustaja ? Euron valuviat, EU:n valuviat ym oli kaikki tiedossa kun niihin mentiin. On sitten viisaampien asia laskea, oliko se sittenkin kannattavaa.
Muistan hyvin ne ajat kun oltiin markassa ja kun sellu- ja paperiteollisuuden kilpailukyky laski, tilanne korjattiin aina D-vitamiinilla eli devalvoimalla. Laskun maksoi tavallinen kuluttaja. Samoin, kun markka oli Suomen Pankin ohjauksessa, lopputulos oli huono. Vai mitä sanotaan tavallisen kansalaisen asuntolainan 15% korosta ja maksuaikaa 10 v ? Eli meillä oli johdossa porukkaa, joka ei osannut asiaa. Nyt tietenkin samanlaista porukkaa EU:n johdossa, mutta ollaan sitten 300 miljoonan kanssa samassa veneessä. Kun tuota yksityistä teollisuutta on aina kehuttu tuottavaksi, olisiko aika luopua 3 mrd tuista ja ruveta kehittämään sellaista myytävää tuotantoa, joka menisi ulkomaille kaupaksi ? Mitä tulee yhteisvastuuseen, siihen ei missään nimessä pidä mennä. Se tulee meille kalliiksi.

Jaakko Karki

Orpo,
onko Suomen eurojäsenyydestä keskustelu myös sitä paljon mainostamaasi rasismia?

Kyllä keskustella pitää, Euroon liittyy tavattomasti ongelmia ja siihen liittyminen oli suuri virhe. Ruotsin ratkaisu oli paljon parempi.

Jaakko Karki

On todella surkeata että nykyisellä valtiovarainimisteri Orpolla ei näytä olevan pienintäkään ymmärrystä talousasioista, sanoo esimerkiksi että "vahvempi Euro on parempi meille". Järjetöntä, vahvempi Euro tuhoaa pienen vientimme ja teollisuuspohjan ajan kuluessa. Mitenkäs sitten suu pannaan?
Sisäministerinä ollessaan Orpo aiheutti jo vuosittaisen 3-4 miljardin Euron kuluerän avamalla Tornion rajan ja päästämällä maahan kymmeniä tuhansia elintaso shoppailija turvapaikkaturisteja.
On korkea aika vaihtaa miestä.

Harri Tapani

Euro on ostovaluutta, ei "meidän" valuutta. Euro on maksanut suomalaisille jo pelkkinä korkoina liki 80 miljardia, eli lähes valtion velan verran ja jos ottaa huomioon vielä EU:n jäsenmaksut ja tullitulot jotka EU vie jne.Kallis on euroklubi.

Pasi Pulkkinen

En oikeasti ole negatiivinen henkilö, mutta jos typeryys löytää tiensä yhteisön ohjaukseen, palaa minulta "käämit".......ovat tosin olleet tulessa jo pitkään.

Euro on ollut hyvin haitallinen Suomelle. Vastaani ei ole tullut argumentteja, jotka olisivat todistaneet toisin.

Miksi nämä urpot hehkuttavat euroa, ja julkisesti ilmoittavat, että keskustelu käydään sillä ennakkoehdolla että euro on hyvä asia. Euro on epätasa-arvoistava rakenne, eli se keskittää pääomia eliitille. Urpojen julkinen keskustelurajaus on siis tulkittava siten, etteivät he edes häpeä näitä järjestelmään installoituja eliittiä hyödyttäviä rakenteita. Heidän moraaliin ei siis kuulu tasa-arvo ja demokratia, kuten ei orjanomistajillakaan...........tai sitten he ovat vain tyhmiä kuin saapas..........joka tapauksessa joku heidät tuonne äänesti!?!?

Henri Järvi

Orpon Euro-uskovaisuus perustuu tietysti ajatukseen että kun hän kyllästyy poliittiseen broileriuteensa hänelle järjestyy joku mukava lepopaikka komissioista jossa hän voi kasvaa korkoa ja vetää henkeä, nykypäivän kokoomukselaisuutta. Kansalaisen ja kansallisvaltion kannalta hän ja hänen puoluetoverinsa ovat vaaraksi, myrkkyä. Taloudellispoliittinen eliitti on sitoutunut EU järjestelmään joka on puhdasta imperiumin rakentamista ja vetoaa ihmisen kuolemattomuuden kaipuuseen. Dragh taisi sanoa että Euro on ikuinen. Minun yksinkertainen mieleni taas sanoo että maailmassa ei ole mitään muuta ikuista kuin syntymä ja kuolema.