Maanantai 18.2.2019

Turun puukkoisku: ”Tekijä näki olevansa Isisin soturi – toivoi poliisin ampuvan kuoliaaksi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.2.2018 13:12
Päivitetty: 
7.2.2018 13:38
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Olli Töyräs (etualalla) sekä KRP:n apulaisjohtaja Tero Kurenmaa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
|

Faktakulma

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan Turussa 18. elokuuta tehdyistä puukotuksista. Rikosta on tutkittu epäiltyinä kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana sekä yhdeksänä terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Epäilty, vuonna 1994 syntynyt Marokon kansalainen on kaikissa kuulusteluissaan myöntänyt syyllisyytensä puukotuksiin.

Epäilty oli ennen tekoja julkaissut manifestin, jonka hän oli kirjoittanut ja videoinut. Myöhemmin epäillyn puhelimesta löytyi laite-etsinnässä valokuvia ja videoita ISIS-terroristijärjestöstä, samoin hänen tietokoneensa selaushistoria kertoi kiinnostuksesta ISISiin ja väkivaltaan. Lähde: Krp

Turun puukkoiskun tekijä näki itsensä terroristijärjestö Isisin soturiksi, mutta toimi todennäköisesti ilman järjestön tukea, kertoo keskusrikospoliisi. Asian esitutkinta on valmistunut ja etenee syyteharkintaan.

– Hän profiloi itsensä, näki itsensä Isiksen soturina. Hän näki olevansa Isisin asialla ja tehneensä tekonsa Isisin puolesta, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

Töyrään mukaan tekijä toivoi poliisin ampuvan hänet kuoliaaksi, mikä tavoite ei täyttynyt. Poliisi pysäytti hänet ampumalla häntä jalkaan. Tämän jälkeen hänet toimitettiin sairaalahoitoon.

– Hän olisi myös halunnut, että Isis olisi ottanut teosta kunnian itselleen. Mutta niin kuin tiedätte, näin ei tapahtunut.

Esitutkinnan aikana ei poliisin mukaan ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, että epäilty olisi kuulunut virallisesti mihinkään terroristijärjestöön. Tutkinnan perusteella hän on toiminut yksin.

Töyräs kertoi, että yksi motiivi teoille on ollut länsiliittouman ”hyökkäys muslimeja vastaan” Syyrian Raqqassa. Sen sijaan kielteinen turvapaikkapäätös, jonka turvapaikanhakijana Suomeen tullut marokkolainen tekijä oli saanut, ei poliisin mukaan ainakaan suoraan ole vaikuttanut hänen radikalisoitumiseensa ja tekoon ryhtymiseen.

Hän radikalisoitui poliisin mukaan nähtävästi Suomessa alkaen tutustua Isisin toimintaan noin kolme kuukautta ennen tekoa. Poliisin mukaan puukottaja on kuulusteluissa vahvistanut huutaneensa tapahtumapaikalla ”allahu akbar”, kuten silminnäkijät raportoivat.

Töyrään mukaan poliisille ei missään vaiheessa ollut epäselvää, etteikö tekijä ollut syytettyjen tekojen takana. Hän myönsi teot jo esitutkinnan alkuvaiheessa. Tutkinta on keskittynyt rikosnimikkeen, motiivin sekä muiden mahdollisten tekijöiden, yhteyksien tai taustaryhmien selvittämiseen.

Teko etenee poliisilta syyteharkintaan terroristisessa tarkoitetuksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä. Elokuun 2017 puukotuksissa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan. Iskun uhrit valikoituivat poliisin mukaan sattumanvaraisesti vastaantulijoista.

Yksi henkilö on yhä kansainvälisesti etsintäkuulutettu Turun tapahtumien vuoksi. Asiasta kerrotaan lisää tässä aiemmassa Uuden Suomen jutussa: Turun puukotukset: Zuhriddin Rashidov yhä etsintäkuulutettu – poliisi ei usko salaryhmään

Faktakulma

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan Turussa 18. elokuuta tehdyistä puukotuksista. Rikosta on tutkittu epäiltyinä kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana sekä yhdeksänä terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Epäilty, vuonna 1994 syntynyt Marokon kansalainen on kaikissa kuulusteluissaan myöntänyt syyllisyytensä puukotuksiin.

Epäilty oli ennen tekoja julkaissut manifestin, jonka hän oli kirjoittanut ja videoinut. Myöhemmin epäillyn puhelimesta löytyi laite-etsinnässä valokuvia ja videoita ISIS-terroristijärjestöstä, samoin hänen tietokoneensa selaushistoria kertoi kiinnostuksesta ISISiin ja väkivaltaan. Lähde: Krp

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Eihän tuollaisia saa julkituoda ?

"Tuula Haatainen suivaantui Laura Huhtasaaren terroristiväitteestä: ”Tällaista puhetta en voi hyväksyä"

Huhtasaari kysyi heti, että ”rajat auki -politiikkako vaikuttaa”.

–Tänne tulee lisää ihmisiä, jotka kenties ovat terroristeja tai muuta rikollista, hän jatkoi.

Haavisto sanoi, että on ”aivan väärin leimata maahanmuuttajia terroristeiksi”.

–Tämä on syrjivää puhetta, Haavisto sanoi.

Tässä vaiheessa Tuula Haatainen alkoi käydä kierroksilla ja huusi väliin, että ”tähän pitää puuttua”.

–Tällaista puhetta en voi hyväksyä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240215-tuula-haatainen-suivaantui-laura...

Timo Kaurala

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Ylen A2 Turvattomuusillassa 01.03.2016:
”Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee.”

Timo Hietanen

Mikä tässä uutisoinnissa on medialle epäselvää? Elokuussa 2017 marokkolainen
turvapaikanhakija syyllistyi terrori-iskuun Turun keskustassa, Isisin agendan ja
ihailun merkeissä ja "Allah on suuri" sloganilla ! Siis terrori-isku puukkoa apuna
käyttäen tällä kertaa, piste. Seuraava terrori-isku voi olla rekalla väkijoukkoon
ajaminen, ampumalla tappaminen tai pommivyön räjäyttäminen jne. Siis, kuten
Euroopassakin on nähty ja kuultu moneen otteeseen.

Jaakko Aalto

"Mikä tässä uutisoinnissa on medialle epäselvää?"

Vastuksena kysymykseenne: Epäselvää on, voiko terroritekoa sanoa terroriteoksi ja terrosristia terroristiksi koska se voisi yllyttää jotakin somekirjoittajaa luonnehtimaan terroristia terroristiksi ja väittämään terroritekoa terroriteoksi.

Risto Nikander

Kalliiksi on tullut tämän tutkiminen ja vielä korkeimpaan oikeuteen. 10 vankilavuotta, vähintään € 100,000,- / vuosi. Ranskassa nämä ammutaan heti. Englannin ministeri sanoo, että paras terrosisti on kuollut terroristi. Itävalta sulkee rajansa tällaisilta. ntisen itäisen Europpan maat ovat kaukaa viisaita eivät päästä näitä maahansa juuri ollenkaan. Kyllä tuli jalkaan ampumiselle hintaa. Sairaalakulut ja kotoukset vielä päälle. Kun on selvää, että terroristista on kysymys, on paras ampua kuolettavasti.

Eero Pekonen

Heti samana päivänä tämän terrori-iskun jälkeen oli iltalehden ja mv-lehden nettisivuilla videonpätkä, jossa kolme tai neljä miestä kulki kovaa vauhtia katua pitkin seipäät tai miekat kourassa ja huutelivat allahu akbar-huutoja. Mihin näiden miesten kiinniotto päättyi? Oliko tämä "mielenosoitus" vaan sattumalta samaan aikaan menossa kuin puukko heilui lähistöllä? Poliisi ei myöskään enää kerro mitään kansainvälisestä etsintäkuulutuksesta... Että tämmöstä!

Ensio Jauhiainen

lisää monikulttuuria ei vaan minun naapuriin
Humanitaarista maahanmuuttopolitiikkaa pitäisi alkaa verottamaan erikseen, kuten kirkollisveroa.
Eli ainoastaan he, jotka kannattavat humanitaarisen maahanmuuton jatkamista, maksaisivat siitä, ja humanitaariseen maahanmuuttoon käytettäisiin vain sen verran rahaa kuin tuolla erillisellä verotuksella tienattaisiin, joten humanitaaristen syiden vuoksi maahan tulleiden määrä olisi verrannollinen siihen, paljonko resursseja on heitä kotouttaa ja elättää täällä. Humanitaarinen maahanmuutto vähenisi jo sillä, että iso osa suomalaisista ei olisi valmis maksamaan erikseen siitä, että tänne tulee muslimimiehiä hillumaan, mutta uskoakseni tämä systeemi lopulta johtaisi siihen, että humanitaarinen maahanmuutto loppuisi kokonaan, jos tähän toisi vielä yhden aspektin lisää.

Verotuksen lisäksi tulisi pitää kirjaa siitä, millä paikkakunnilla on eniten tämän erillisen veron maksajia, ja kaikki humanitaarisin syin maahan tulleet sijoitettaisiin näihin paikkakuntiin ilman mahdollisuutta muuttaa yhteiskunnan tuella näiltä alueilta pois. (Omalla rahalla, kuten palkalla toki voisi muuttaa minne haluavat.)

Eli tästä eteenpäin ns. suvaitsevaiset ihmiset sekä maksaisi humanitaarisen maahanmuuton kustannukset, että kärsisivät itse humanitaarisen maahanmuuton sosiaaliset ongelmat. Tätä he eivät jaksaisi kauaa tehdä.

Ympäri Eurooppaa on havaittu, että juuri ns. suvaitsevaiset ovat ensimmäisiä, jotka muuttavat maahanmuuton pilaamilta alueilta pois. On ylipäänsä tutkittu, että kun vasta 3% asuinalueen asukkaista on maahanmuuttajia, alkaa monet muuttamaan alueelta pois. Näistä muuttajista iso osa on ns. suvaitsevaisia. Ympäri Eurooppaa kaikkein valkoisimmilla alueilla asuu eniten humanitaarisen maahanmuuton lujimmat kannattajat. Ruotsissa on esimerkiksi alueita, joissa valtaosa asukkaista on maahanmuuttajia, ja ainoat kantaruotsalaiset lähinnä vanhuksia, joilla ei ole resursseja muuttaa pois. Miksi suvaitsevaiset eivät muuta Ruotsissa noille alueille, kun kuitenkin kannatavat tuollaisten alueiden syntymistä? No eivät tietenkään muuta, koska he haluavat monikulttuuria kaikkialle muualle paitsi omaan naapuriinsa.

Tästä on olemassa myös suomalainen esimerkki: Kauniainen. On tutkittu, että kaikkein avointa ja löysintä maahanmuuttopolitiikkaa kannatetaan juuri Kauniaisissa. Siellä asuu koko Suomen ns. suvaitsevaisin väki. Sitten kun sinne meinattiin sijoittaa muutama turvapaikanhakija. (Kyse alle kymmenestä turviksesta.) Niin Kauniaisista lähti hirveä vastarinta ja älämölö, että heidän kaunis kaupunkinsa pilataan. Että niin. Tyypit siis henkeen ja vereen kannattaa löysää maahanmuuttopolitiikkaa, mutta vain niin kauan, kun maahanmuuttajia ei näy naapurissa.

Tästä syystä tämä uusi verotusmalli ja maahanmuuttajien sijoitustapa muutaman vuoden tähtäimellä lopettaisi humanitaarisen maahanmuuton kokonaan. Toki porukka ensin maksaisi sitä erillistä veroa ja kiillottaisi sädekehäänsä, mutta sitten kun naapuristoon alkaisi tulemaan sosiaalisia ongelmia, monet muuttaisi toiselle alueelle, ja koska eivät haluaisi samojen ongelmien pilaavan uuden kodin naapuristoa, he lopettaisivat tämän erillisen veron maksamisen. Voisi sanoa, että joku 10 vuotta menisi ja tuolla erillisellä verotuksella saadut tulot putoaisi lähes nollaan. Sitten humanitaarinen maahanmuutto olisi pakko lopettaa kokonaan, kun siitä ei olisi kukaan valmis maksamaan.

Ja mikä parasta: Suvaitsevaiset eivät voisi syyttää tästä halllitusta, rasismia tai mitään muutakaan instituutiota, ilmiötä tai politiikkoa, vaan pelkästään sitä kaveria, joka näkyy, kun aamulla katsoo peiliin.

terveisin, enska