Sunnuntai 26.5.2019

Hätkähdyttävä huumeilmiö havaittiin Suomessa: Laittomien huumeiden käyttö räjähti lääkkeiden väärinkäyttäjien parissa

Luotu: 
8.2.2018 11:07
  • Kuva: Tulli
    Kuva
    Lääkkeiden väärinkäyttäjistä valtaosa käyttää nykyisin myös laittomia huumeita – aiemmin ensin mainitulla ryhmällä ei ollut juurikaan yhteyttä varsinaisiin huumeisiin.
|

Lääkkeiden väärinkäyttäjistä yhä useampi on käyttänyt myös laittomia huumeita. Tilastoissa näkyy tältä osin hätkähdyttävä muutos, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Hän nostaa muutoksen esiin yhtenä huolestuttavimmista huumetrendeistä Suomessa. Lisäksi hän listaa kolme trendiä, joita ovat alaikäisten huumeidenkäyttö, erittäin vahvojen lääkeopioidien tulo markkinoille sekä huumeidenkäytön kytkeytyminen sosiaalisiin ongelmiin ja syrjäytymiseen.

Hakkaraisen mukaan lääkkeiden väärinkäyttäjät jakautuivat aiemmin selvästi kahteen ryhmään, joista toisella ei ollut mitään kontaktia varsinaisiin huumeisiin. Nyt nämä kaksi ryhmää näyttävät limittyneen vahvasti toisiinsa. Vuonna 2002 vain 20 prosenttia lääkkeiden väärinkäyttäjistä ilmoitti käyttäneensä myös laittomia huumeita, kun vuonna 2014 vastaava luku oli jo 70 prosenttia. Hakkaraisen mielestä tulos on erittäin kiinnostava.

–Se on todella hurja muutos. Harvoin tutkimuksessa törmää noin isoihin ja selkeisiin muutoksiin. Jotain siinä ajattelutavassa on tapahtunut, mutta en osaa vielä sanoa, mitä, hän sanoo Uudelle Suomelle.

Hakkarainen huomauttaa, että samantyyppinen ilmiö on suurten opioidikuolemien taustalla Yhdysvalloissa. Hakkarainen puhuu Yhdysvaltain opioidikriisistä ja ”todella kovista luvuista”. Opioideihin luetaan muun muassa morfiini ja heroiini.

–Monet kuolleista ovat käyttäneet ensiksi lääkärin määräämiä laillisia lääkkeitä, mutta siirtyneet heroiiniin, kun politiikka on kiristynyt.

Hakkaraisen mukaan Yhdysvalloissa lääkeopioidien hintaa korotettiin ja lääkäreitä patistettiin tiukempaan lääkemääräyslinjaan samaan aikaan, kun huumemarkkinoille tuli runsaasti aineita halvemmalla hinnalla. Osassa Yhdysvaltoja laillistettiin kannabis hiljattain, mutta maan kovinta huumekeskustelua käydään nyt syntyneestä opioidikriisistä.

–Tilanne on hirveän paha, hän sanoo kriisistä.

– Sen vuoksi jopa miesten keskimääräinen elinikä on kääntynyt laskuun.

Hakkaraisen mukaan on liian aikaista ennakoida vastaavaa Suomeen. Hän muistuttaa, että Suomen järjestelmä eroaa paljon Yhdysvaltain järjestelmästä. Rapakon takana lääkefirmat esimerkiksi markkinoivat tuotteitaan suoraan kuluttajille.

–Se on ollut aikamoista mielikuvamarkkinointia. Lääkeopioidien mainoksissa on saatettu esimerkiksi näyttää perhe iloisesti grillaamassa, Hakkarainen kuvailee.

Hakkaraisen mukaan vahvat opioidit ovat kuitenkin saaneet jalansijaa Suomen huumemarkkinoilta. Meillä on tavattu myös vahvinta tunnettua opioidia, karfentaniilia, jonka käyttöön on liittynyt kuolemantapauksia Euroopassa. Tullin mukaan sitä on myyty muissa maissa huumeena edullisuutensa takia. Eläinlääkkeenä käytetty karfentaniili on erittäin vaarallista ja sen pelkkä käsittely voi johtaa kuolemaan.

Professori Hakkarainen vaatii Suomeen keskustelua huumeidenkäytön sallimisesta laissa. Lue lisää: Pitäisikö huumeidenkäyttö sallia laissa? – Professori haluaa keskustelun Suomeen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Siinä jätettiin sanomatta, että opioidikriisi on jo kehittynyt pitkään Amerikassa ja opioideista johtuvat yliannostuskuolemat ovat olleet kasvussa, opioidikriisiä ei saatu taltutettua.

Nyt tilastoissa näkyy ne osavaltiot, mitkä ovat hyväksyneet kannabiksen, opioidilääkkeiden jyrkkä nousu on taittunut ja myös opioidikuolemat ovat kääntyneet laskuun lukuunottamatta niitä osavaltioita, missä ei ole vielä hyväksytty kannabista.

Teppo Syvärilä

"Nyt tilastoissa näkyy ne osavaltiot, mitkä ovat hyväksyneet kannabiksen, opioidilääkkeiden jyrkkä nousu on taittunut ja myös opioidikuolemat ovat kääntyneet laskuun lukuunottamatta niitä osavaltioita, missä ei ole vielä hyväksytty kannabista."

Tänä vuonna tulee lisää osavaltioita jotka laillistaan kannabiksen ja hyvä niin. Totta on että opioidista johtuvat kuolemat ja häitat ovat vähentyneet selvästi.

Jännää muuten että suuret lääkeyhtiöt rahoittavat kannabiksen kieltolain jatkumista. .

Nita Hillner

Suomessakin lääkemääräysten linja on kiristynyt huomattavasti. Lääkärit voivat itsekin joutua vaikeuksiin mikäli määräävät liian hepposin perustein riippuvuutta aiheuttia lääkkeitä. Luultavasti siksi laittomien lääkkeiden ja huumeiden käyttö on lisääntynyt. Kysyntä laittomilla markkinoilla on siiskasvanut.

Huumepolitiikka on kummallinen ja kaksinaismoralistinen. Samaan aikaan kun on täysin sallittua vetää päänsä täyteen, on kannabiksen käyttö laitonta. En ymmärrä? Ongelmakäyttäjiä heitetään vankilaan - Eikö olisi järkevämpää tarjota hoitoa niin kuin alkoholisteillekin.

Huumepolitiikka lännessä lisää rikollisuutta varsinkin huumeita tuottavissa maissa kuten etelä-Amerikassa. Huumeliigat aiheuttavat näissä maissa paljon pahaa ja ennen kaikkea kärsimystä. Huumeet tuottavat laittomilla markkinoilla hyvin, eikä toiminta lopu niin kauan kun kysyntää on.

Harri Tapani

"Suomessakin lääkemääräysten linja on kiristynyt huomattavasti. Lääkärit voivat itsekin joutua vaikeuksiin mikäli määräävät liian hepposin perustein riippuvuutta aiheuttia lääkkeitä. Luultavasti siksi laittomien lääkkeiden ja huumeiden käyttö on lisääntynyt."

Juuri noin, laillisten lääkkeiden saanti on kiristetty ja jopa estetty ja sitten ihmetellään eikä muka tajuta:

" Jotain siinä ajattelutavassa on tapahtunut, mutta en osaa vielä sanoa, mitä, hän sanoo Uudelle Suomelle."

Se ajattelutavan muutos tapahtui lääkkeitä valvovassa virastossa ja sen seuraukset näkyvät nyt huumekaupassa.

Mietoja rauhottavia lääkkeitä ja unilääkkeitä on pyritty korvaamaan psykiatriassa käytettävillä ns. zombilääkkeillä joita ihmiset eivät suostu eivätkä halua käyttää sivuoireiden takia. Myös erilaisia "huuhaahoitoja" unettomuuteen ja kipuihin tarjotaan lääkkeiden tilalle, sellaisia jotka eivät toimi muuten kuin vilkkaalla mielikuvituksella ja uskomalla siihen huuhaaseen...eikä se toimi sittenkään.

Sauli Lahtinen

Suomalainen virkamies ei näistä välitä ei ole vastuuta eikä kiinnostusta.
Lääkeyhtiöt lobbaa muutamalla tonnilla niin johan fentanyyliä taas jaetaan kaikkiin vaivoihin.
Onko järkeää terveys politiikkaa se että ensin käyt kaikki vahvimmat myrkyt läpi ja sitten voidaan miettiä jos mikään ei auta josko kannabis auttaisi.
Läpipaska maa. En ihmettele väestökatoa.

Samppa Fagerström

Onko tuossa mitään ihmeellistä? tuohan on päivänselvä homma, että lääkkeiden väärinkäyttäjät siirtyvät huumeisiin kun ei enää saa niitä lääkkeitä kun linjaa on tiukennettu. Vai luuleeko joku tosissaan, että käyttäjä vähentää tai lopettaa kun laillisesti ei enää saakaan. Näin luodaan tyhjästä uusia ongelmia ja ihmetellään lopputulosta kun ei ole osattu/viitisitty yhtään ajatella seurauksia.