Maanantai 20.5.2019

Keskusta linjasi Paavo Väyrysen ulos: ”Ei ole vaalikelpoinen”

Luotu: 
8.2.2018 11:47
Päivitetty: 
8.2.2018 12:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Paavo Väyrynen haluaa haastaa Juha Sipilän Sotkamon puoluekokouksessa, mutta keskustan puoluehallituksen mukaan se ei onnistu toisen puolueen jäseneltä.
|

Keskustan mukaan puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ei ole vaalikelpoinen puolueen puheenjohtajakilvassa.

Keskusta vetoaa hankkimaansa asiantuntijoiden oikeudelliseen arvioon. Keskustan puoluehallitus yhtyy arvioon yksimielisesti ja ”pitää itsestään selvänä, että kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä Keskustan puheenjohtajaksi”, kuten Väyrynen on pyrkinyt tekemään perustamastaan Kansalaispuolueestaan huolimatta.

– Väyrynen ei vaalikelpoinen, keskusta tiedottaa päätöksestään asiantuntijalausuntoon viitaten.

Puoluehallitus kertoo käyneensä torstaiaamun kokouksessaan ”keskustelun oikeudellisesta asiantuntijalausunnosta Paavo Väyrysen mahdollisuudesta toimia ehdokkaana Suomen Keskusta r.p:n puheenjohtajaksi kesällä 2018”. Puolue oli pyytänyt lausunnon yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta.

– Asiantuntijat katsovat, että sääntöjen 4 §:n 5 kohta tulee ottaa asianmukaisesti huomioon puheenjohtajan kelpoisuusvaatimuksissa. He toteavat yksiselitteisesti, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen, puoluehallitus tiedottaa.

– Keskustan puoluehallitus totesi myös, että Keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.

Keskustajohdon kuulemien asiantuntijoiden mielestä kilpailevan puolueen perustaminen ja toiminta sitoutumattona toisen puolueen valtuustoryhmässä ”on osoitus siitä, että Väyrynen on irtautunut kahdella tavalla Suomen Keskustasta poliittisessa toiminnassa”.

Lue myös: Asiantuntijat keskustalle: Säännöissä Väyrysen mentävä porsaanreikä

”Puheenjohtajakilvan reilun pelin ehdot”

Keskusta kertoo, että puoluehallitus myös määritteli ”puheenjohtajakilvan reilun pelin ehdot”.

– Keskustalaisten näkökulmasta reilun kilvan vähimmäisehto on se, että kaikki ehdokkaat ovat Suomen Keskusta r.p:n jäseniä sekä ennen ja jälkeen Sotkamon puoluekokouksen. Rehdissä kilvassa puolueen johtotehtäviin ehdolla olevat sitoutuvat myös kunnioittamaan Sotkamon puoluekokouksen henkilövalintoja ja poliittisia linjauksia, puoluehallitus toteaa.

– Rehtiin kilpaan kuuluu myös se, että kukaan ehdokkaista ei ole luomassa kilpailevia puoluehankkeita, ja jos ovat niin tehneet, luopuvat niistä välittömästi.

Väyrynen on ilmoittanut jättävänsä keskustan jäsenyyden jos häntä ei valita puheenjohtajaksi.

Mainitut ”asiantuntijoiden esittämät sääntömuutokset puoluejohtoon ehdolla olevien vaalikelpoisuudesta” lisätään keskustan sääntöihin osana aiemmin käynnistettyä sääntöuudistusta.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Miksi näin selvässsä asiassa on jahkailtu näinkin kauan.
http://www.keskusta.fi/news/Asiantuntijat-Vayrynen-ei-vaalikelpoinen/202...

-----

Olen täällä aiemmin jo linkittänyt keskustan säännöt:
http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=58bb98d0-00b4-45fd-8e6a-01aa953c422c

4 § 5 momentti

"Henkilö voi kuulua varsinaisena jäsenenä vain yhteen perusjärjestöön. Perusjärjestön jäsen tai jäseneksi pyrkivät eivät saa kuulua muuhun puolueeseen."