Tiistai 25.6.2019

Vastuuministeri Pirkko Mattila joutui viimein puolustamaan aktiivimallia – ohjepuutteet tyrmistyttivät: ”Käsittämätöntä”

Luotu: 
8.2.2018 20:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vastuuministeri Pirkko Mattila ei ole juuri julkisuudessa puolustanut haukuttua aktiivimallia. Arkistokuva.
|

Laajasti haukutun työttömyysturvan aktiivimallin vastuuministeri Pirkko Mattila (sin.) joutui tänään eduskunnan kyselytunnilla viimein vastaamaan opposition kritiikkiin julkisesti. Hallitus kokoontui tänään kevätkauden ensimmäiselle kyselytunnille.

Kohu mallista repesi julkisuudessa vasta voimaan tulonsa jälkeen alkuvuodesta. Sosiaali- ja terveysministeri Mattila on ollut haluton keskustelemaan julkisuudessa aktiivimallista, jonka puolustaminen on jäänyt pitkälti työministeri Jari Lindströmin (sin.) ja kokoomuspoliitikkojen harteille. Mattilan lausuntoja aiheesta ei ole juuri julkisuudessa näkynyt. Hän sanoi tammikuussa Ylelle, ettei käy julkisuudessa keskusteluja siitä, mikä on tilanne aktiivimallin kanssa.

Mattila vastaa hallituksessa työttömyysturvasta, josta aktiivimallissa on kyse. Lindström totesi Helsingin Sanomille tammikuussa antaneensa laille kasvot, vaikka ”lain alla lukee sosiaali- terveysministeri Pirkko Mattilan nimi”.

Perjantaina 8. joulukuuta aktiivimalli oli täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä ja koko hallitus oli poissa. Oppositio ryöpytti tilannetta kovin sanoin ja palasi useampaan kertaan Mattilan twiittiin, jossa hän oli kertonut aikovansa savusaunaan. Kansanedustaja Mika Kari ihmetteli Piia Viitasen (sd.) taustatuella, miksi ministeri on mieluummin lauteilla kuin salissa käsittelemässä lakiesitystä.

Asian käsittelyä jatkettiin maanantaina 11. joulukuuta, jolloin ministereitäkin oli paikalla mukaan lukien Mattila.

Soveltamisohjeet vasta tulossa

Kyselytunnilla kuultu opposition aktiivimallikritiikki oli jo ennestään tuttua. Huolet ovat liittyneet siihen, että leikkuri voi iskeä, vaikka työtön olisi aktiivinen, sillä työpaikkoja ja työvoimapalveluita ei yksinkertaisesti riitä kaikille ja niiden saatavuus myös vaihtelee eri puolilla maata. Aktiivimalli leikkaa työttömän etuutta 4,65 prosenttia, jos hän ei osoita riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työvoimakoulutuksessa.

Myös perustuslakivaliokunta kiinnitti lausunnossaan huomiota samaan asiaan ja totesi, että malli ei ole perustuslain kannalta ongelmaton. Valiokunta esitti kaksi tapaa, joilla ongelmallisuutta voitaisiin lieventää. Ensimmäinen oli turvata jokaiselle tosiasiallinen mahdollisuus päästä työllisyyspalveluun, mikä edellyttäisi palvelutarjonnan lisäämistä. Toinen oli se, että leikkurin välttämiseen riittäisi pelkän aktiivisuuden osoittaminen. Näihin ei kuitenkaan päädytty liiallisen byrokratian pelossa.

Aktiivimallia puolustivat kyselytunnilla Mattila ja tuttuun tapaan myös työministeri Lindström. Molempien pääviesti oli, että hallitus seuraa tarkasti sitä, miten aktiivimalli toteutuu käytännössä ja korjaa sitä tarvittaessa. Jo aiemmin usea mallin puolustaja on viitannut eduskunnan hyväksymään ponteen, jossa edellytetään seurantaa.

– Tietysti nyt aktiivimallin astuttua voimaan tarvitaan soveltamisohjeet, jotka valmistellaan yhdessä useiden tahojen kanssa. Siitä ei pelkästään STM ole sanelemassa sisältöä, vaan se tapahtuu prosessissa. Mutta kuten hyvin tiedetään, me kaikki täällä tiedämme, myös hallitus, tätä aktiivimallin seurantaa tulee toteuttaa erittäin tarkasti, Mattila sanoi kyselytunnilla.

Mattilan mukaan soveltamisohjeet valmistellaan yhdessä Finanssivalvonnan, työttömyyskassojen, Kelan ja Elinkeinoelämän Keskusliiton kanssa.

– Meillä on tähän varmasti keinoja. Soveltamisohjeista on annettu jo ensimmäinen versio, on täsmennetty niitä lukuja, ja ne ovat näillä hetkillä valmiina.

Tarja Filatov (sd.) ja Anna Kontula (vas.) ihmettelivät aikataulua.

–Minusta tuntuu aika käsittämättömältä, että ministeri sanoo, että soveltamisohjeita valmistellaan, koska meillä on laki voimassa, Filatov sanoi.

– Aktiivimalli on velvoittanut työttömiä jo kuukauden ja kahdeksan päivää, ja toistaiseksi me emme ole saaneet soveltamisohjeita, joista työtön voisi katsoa, mihin se aktiivimalli häntä tarkalleen ottaen velvoittaa. Toivoisinkin ministeri Mattilan reflektoivan hieman, miten tämä sopii yhteen sen ajatuksen kanssa, että Suomi on oikeusvaltio, Kontula huomautti.

Mattila viittasi jälleen valmisteluprosessiin ja totesi olevan ”alueellisia kysymyksiä palvelujen suhteen”.

– Ei missään saa tulla kohtuutonta tilannetta, ja niiltä osin lakia täytyy parantaa. Mutta nyt me menemme tällä, mikä on voimassa, ja hallitus varmasti tätä seuraa, niin kuin moneen kertaan täällä todettu on, Mattila vastasi.

Aktiivimalli etenee ”määrätietoisesti”

Mattila nosti esiin hallituksessa käynnissä olevan osatyökykyisiä koskeva kärkihankkeen, joka pureutuu osatyökykyisten tilanteeseen. Hän uskoo, että hankkeesta on hyötyä myös aktiivimallilain muutoksissa.

Touko Aalto (vihr.) kysyi vapaaehtoistyön sisällyttämisestä aktiivimallin ehtoihin. Mattilan mukaan tätä hankaloittaa huomattavasti se, että tällä hetkellä ei ole voimassa olevaa lainsäädäntöä vapaaehtoistyöstä toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa.

–Tiedän, että tähän asiaan eduskunnan vapaaehtoistyön verkosto on useita kertoja kiinnittänyt huomiota, ja siinä on tietysti se, että sitä lakia ei varmaankaan huhtikuuhun mennessä saada tehtyä. Mutta kuten sanoin, olen tässä useaan kertaan todennut, että tietenkin hallituksen on seurattava tämän lain voimaantuloa hyvin tarkasti. Minulla ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö hallitus tule näin tekemään.

Sekä Lindström että Mattila vakuuttivat, että aktiivimallia ei peruta. Lindströmin mukaan aktiivimallia viedään ”määrätietoisesti eteenpäin” ja ”totta kai tehdään korjaavia toimenpiteitä”. Myös Mattila korosti, että nyt mennään ”tällä, mikä on voimassa ja hallitus varmasti tätä seuraa”.

Lue myös:

Ben Zyskowicz paljasti Ylellä: Tästä syystä hallitus hylkäsi aktiivimallin, ”joka varmasti olisi ollut oikeudenmukaisempi”

”Ylimielisyyden huippu?” – Työttömiä suututtanut aktiivimalli eduskunnan käsittelyssä, koko hallitus poissa

Kelan tutkija varoittaa aktiivimallista: Aktiivisen työttömän päivärahaan voikin tulla yllätysleikkaus

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Ehdotan että lisätään kieltoja ja jyrkennetään sääntöjä, sitten palkataan verovaroilla viidennen kolonnan yksityisyritykset syntisiä tsuhnia vahtimaan.
Työllisyyttä ja hyvinvointia NorthernLight-Laestadiustekniikalla.
._.

Jouni Lehmusruusu

JAKAKAA!!!!

Lähettäkää tämä sekä haluamallenne ministerille että TE toimistoon. Tallentakaa lähettämänne posti arkistoon että teille jää todiste työnhausta. Toistakaa sama 2x viikossa.

Satojen tuhansien hakemusten jälkeen ministeriä alkaa ehkä vaivata kansan aloitteellisuus työnhakuun.

Ministerin s-posti on [email protected]

Arvoisa ministeri

Aktivimallin pakotteiden täyttämiseksi haen työpaikkaa hallituksesta.

Olen huomannut, että ministerien osaaminen on erittäin kehnolla tolalla ja uskoisin voivani siinä tehtävässä palvella Suomea ja sen kansalaisia paremmin kuin te.

Työn voin aloittaa heti.

Kunnioittavasti

__________________

Pertti Ikonen

"
Tietysti nyt aktiivimallin astuttua voimaan tarvitaan soveltamisohjeet, jotka valmistellaan yhdessä useiden tahojen kanssa. Siitä ei pelkästään STM ole sanelemassa sisältöä, vaan se tapahtuu prosessissa.
"
...

"
Mattilan mukaan soveltamisohjeet valmistellaan yhdessä Finanssivalvonnan, työttömyyskassojen, Kelan ja Elinkeinoelämän Keskusliiton kanssa.
"

Kumma kun soveltamisohjeen laadinnassa tarvitaan finanssivalvontaa tai EK:ta. Tuon perusteella voikin odottaa ohjeesta säälimätöntä kepitystä työttömiä kohtaan.

Mikko Toivonen

Ajatus oli oiklea, mutta hallituksen aikaansaama esitys oli sekä liian tehoton, että vaikeaselkoinen ja tyypillinen määräys minkä toimeksipanemiseen ei määrätessä ole määrätty eväitä ja edellytyksiä.

Tämä kuten sotesusi ja maakuntahallinto pitäisi vetää pois ja valmistella ihan oikeiden ihmisten toimesta ja oikeita ihmisiä varten

Pentti Westerholm

Miten tässä näin on päässyt käymään,että kaikki todelliset asiantuntijat ovat jääneet oppositioon.Politiikka kun olen seuraillut vuosikymmeniä,niin tapahtuu aina samalla tavalla hallituksen vaihtuessa.Mitä jos seuraava hallitus ottaisikin asiantuntijat suoraan oppositiosta?

Jari Kaisla

Suomessa hallitus päättää jotain ja vasta sen jälkeen miettii jos miettii tekemiensä päätösten seurauksia. Kehittyneissä maissa puolestaan asiat valmistellaan pitkälle ja pohditaan laaja-alaisesti mahdollisia vaikutuksia ennen kuin siirrytään toimeenpanoon. Meidän ministereillä on kiireempi keskittyä saunomiseen ja vapaa-ajan viettoon. Pianhan se on jo kesäloma edessä juuri joululomilta tulleilta ministereiltä. 4.5kk:n lomilta ei tahdo keretä oikein kunnolla työntekoon.

Marja-Liisa Kalkela

Kuuntelin eilen kyselytuntia. Kun hallitus julisti että työtön voi tienata 300e niin ettei se vähennä tukea.
Niin käykö siinä kuitenkin kuten Kepu Tiilikaisen 300e työttömille?
Toimeentulotuen EHTOJAHAN ei ole muutettu ei-17 eikä-18.
"Toisaikainen" työttömien tuki-94-18
(jotka on pudonnut ansiosidonnaiselta tai ei sitä ole saanutkaan työttömänä.)

7.3-13 Eduskunta
Kimmo Tiilikainen /kesk:
Arvoisa puhemies!
300 euron suojaosasta siltä osin, kuin se on ollut käytössä, niin laajennetaan se koskemaan kaikkia työttömiä.

Olen ilahtunut siitä tuesta, mitä täällä aloite on saanut. Äsken tuossa esitellessäni aloitetta olisi ehkä pitänyt sanoa muutama sana enemmän toimeentulotuen ja työttömyysturvan yhteensovituksesta. Ajatus nimenomaan on, että jos annetaan se mahdollisuus ansaita 300 euroa, asumistuki ei vielä leikkaannu,

- mutta toimeentulotukihan siinä jo helposti toki leikkaantuu.

Mutta nimenomaan on parempi, monen mielestä huomattavasti paljon parempi, että pystyy omalla työllään
- saamaan vaikka sen kuusikymppiä ,
-kuin että joutuu muutamankin kympin rahapulaa ja tarvetta perustelemaan sosiaalityöntekijälle ja avaamaan käytännössä koko elämänsä, tilit, kuitit, menot, tulot saadakseen sen puuttuvan muutaman kympin välttämättömään elämäänsä.
(Ei siis ole saanutkaan 300e toimeentulotukea saaat)
HS
30.1.2018 - Suurin osa toimeentulotuen saajista on työttömiä

TYÖTTÖMYYS
HU: 300 euron lisätulot voivat pienentää toimeentulotukea

23.3.2014
Vaikka suojaosuus ei vie työttömyysetuuksia, toimeentulotuesta se nipistää, kertoo Helsingin Uutiset.

Kepu pettää taas kerran ja hallituskumppanit siinä mukana.

Marja-Liisa Kalkela

Hallituksen vedätys II työttömille:
Perustulokokeilu alkoi 1.1.2017. Kokeilussa 2 000 iältään 25–58-vuotiasta työtöntä saa perustuloa 560 euroa kuussa ilman ehtoja tai tarveharkintaa. Kokeilu kestää 2 vuotta.

Toimeentulotuki
Perustulo otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona.
(Ja vähennetään toimeentulotuesta)
Toimeentulotuki määräytyy perustulokokeilun aikana kuten ennenkin.
Työstä kieltäytyminen voi vaikuttaa toimeentulotuen perusosan suuruuden alentamiseen. (Leikkaus 40% 2kk)
KELA-17
Toimeentulotuki yhdelle 491,21e/kk.-18

Marja-Liisa Kalkela

Eikö kiristykset ole viety jo tappiin ilman aktiivitoimiakin jo-12 lähtien?
Ainoa tulonlähde kuukauden elantoon "sosiaaliturva" ?
Ei että leipäjonot pitenee-93-18 aikana.

Perusosaa voidaan alentaa enintään 40 %
jos olet toiminut jollain yllämainitulla tavalla ja sen voidaan katsoa osoittavan, ettet halua ottaa vastaan työtä tai julkista työvoimapalvelua tai osallistua kuntouttavaan työtoimintaan tai kotouttamistoimenpiteisiin
jos perusosaasi on jo alennettu enintään 20 %:lla ja sen jälkeen kieltäydyt ilman perusteltua syytä työvoimapoliittisesta toimenpiteestä tai
jos toiminnastasi aiheutuu se, ettei työvoimapoliittista toimenpidettä voida tarjota, ja sen lisäksi kieltäydyt ilman perusteltua syytä toimintakykyä edistävästä toiminnasta.
Perusosaa voidaan alentaa samasta syystä enintään kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.
KELA

10 §
Alennettu perusosa
Perusosan suuruutta voidaan alentaa 1 momentissa säädettyä enemmän, kuitenkin yhteensä enintään 40 prosenttia:

1) jos henkilön toistuvasta 1 momentissa tarkoitetusta menettelystä on pääteltävissä, ettei hän halua ottaa vastaan työtä tai osallistua julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa (916/2012)

Marja-Liisa Kalkela

Työttömien korvauksista aiotaan säästää 9 milj.

Leikkaamalla toimeentulotuesta "tienestit" Aktiivimallista Kelan kirstuun ? Ja 90pv karensseilla?
Siinä kapenee monen perheellisen työttömän lapsenkin leipä samalla. Vaikka lapsen toimeentulotukea ei leikata. Yhteensä tuo ja leikattu vanhemman toimeentulotuki on niin pieni ettei sillä elantoa ja ruokaa kateta kuukaudeksi.

Samaan aikaan optiomiljonäärit saa Kelasta kaikki etuudet tulojensa päälle mihin kulloinkin on oikeutettu.
Kansanedustajatkin 12xvuodessa lapsilisät 17v/per lapsi palkkioidensa päälle.
Mutta toimeentulotukea saavien lapsiperheiltä kepu,kok leikkasi ne pois jo -94
eli 24 vuotta sitten.
On hävyttömyyden huippu viedä veroja maksaneelta ex-palkansaajalta jopa leipä suusta.

Marja-Liisa Kalkela

Jos työtön on yhä Suomen kansalainen
(vai viedäänkö häneltä irtisanomisen jälkeen kansalaisuus ja lailliset oikeudet?)
-niin miten yhden kansanosan sosiaaliturvaan voidaan asettaa ehtoja?
Kun työtön on ikänsä maksanut veroja työssä ollessaan.Maksanut joka tilistä työttömyysvakuutusmaksun työttömyyden varalle.
Maksanut ALV 24%,kunnallisveron ja pilkulleen joka tienaamastaan eurosta veroa .
Niin miksi noiden verojen ja vielä työttömyystukien verojankin 20%-24% jälkeen ex-palkansaajan olisi tehtävä yrityksille ilmaista työtä?

Joku tolkku se täytyy olla ex-palkansaankin kyykyttämisellä,jos yritykset on lopputilin kouraan lyönyt.
Muutenhan ei työttömäksi joudu.

JK. Järkeen menisi se että maahanmuuttaja joutuisi tekemään työtä sosiaaliturvansa eteen,koska ei ole vielä maksanut veroja sosiaaliturvaansa varten.
Luulisi sen olevan "työn ja sosiaaliturvan" yhteensovittamisessa olevan päälimmäinen tarkoitus.

Orvo Marjamäki

Aktiivimallista on lausuttu kaikennäköista ja on ollut mielenosoituksia ym. Puolustuspuolella on verrattu mm Ruotsin malliin/tanskan malliin, mutta miksi ei ole otettu suoraan Ruotsin mallia koska se siellä on hyväksi havaittu. Jos siitä sitten alkaisi hirveä poru niin vasta-argumenttina voisi sanoa että ei käy Suomessa sillä me olemme niin paljon huonompia kuin Ruotsalaiset. Senhän me tiedämme että Suomalaiset ministerit ja kansanedustajat ovat ala-arvoisia verrattuna Ruotsalaisiin joten matkikaamme Ruotsia.

Marja-Liisa Kalkela

Ruotsin,Saksan tai muunkaan mallilla EI elinkeinoelämä luo yhtään uutta työpaikkaa.Ei palkkaa yhtäkään työntekijää ellei sillä ole tarvetta siihen.
Henkilöstömenot +erilaiset maksut kun vähentää yritysten tulosta niin "ylimääräistä" väkeä ei palkata.
Luulisi ex-yritysjohtajan ja porvaripuolueiden edes sen tietävän.
Vai miksi pankit vähentää väkeä? Miksi Kone aikoo sanoa irti 1000 henkeä?
Miksi UPM vie työpaikkoja Saksaan ja Uruguaihin investoimalla edm.maihin ?
Eikö kelamaksunpoisto,yhteisöveroale,Kiky ja sosiaaliturvamaksujen siirtäminen palkansaajien maksettavaksi vielä riittänyt? Työntekijätkö pitäisi vielä saada veronmaksajien piikkiin ja "palkat" Kelasta?

Jari Liedes

Suomessa on 90-luvun lamasta saakka ollut sama ongelma, suurtyöttömyys. Työttömiä on tosiasiallisesti tälläkin hetkellä 500 000. Tämä kohtaanto- ongelma on vitsi ja veruke.

Tämä akittivimalli on puhtaasti kokoomuslainen hanke ja kokoomuksen sisälläkin, vain pienen äärioikealla olevien ihmisten "märkä uni". Uskokaa siellä on sellainen pieni joukko joilla on "koulukiusaajan" luonne, sekä traumoja 100-v. takaa

Harri Tapani

Työttömyys on tarkoituksellista ja sitä ylläpidetään, sen laskeminen liikaa on jopa vaarallista, työttömiä tuodaan vaikka ulkomailta että tyttömyys pysyy.

"Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen arvioi, että, että liika työllistyminen uhkaa talouden kasvua. Taloustieteen professorin mukaan Suomi olisi tällöin lähellä inflaatiota."

"Ilman työttömiä talous hiipuu, sanoo ministeriön tutkimusjohtaja"

https://www.aamulehti.fi/uutiset/tutkimusjohtajan-mukaan-tyollisyytta-vo...

Kysehän on NAIRU-mallista joka on otettu käyttöön jo jokunen vuosikymmen sitten. Työttömyys ei siis saa laskea liian alas vaan työttömyyttä tarvitaan pitämään inflaatio/palkkainflaatio kurissa.

Marja-Liisa Kalkela

Mietin vain kumpi sitä hallitusta johtikaan? Kepun pääministeri 49 edustajaa ? Vai kok VM-Orpo 37 edustajalla?
puolue löi tiskiin hallitusneuvotteluissa Työttömien ja palkansaajien työttömyysturvan heikennyksen leikkaamalla ansiosidonnaisen kestoa 100pv?
Nythän sen jälkeen putoaa Aktiivitoimille kun saa työmarkkinatukea/perustuloa toimeentulotukea. "Alkio"-puolue kepu on yhtä porvari kuin kokoomuskin.

Tapio Mäkeläinen

Tämmöisiä ministereitä pö-populismi tuottaa. Ei hajuakaan asioiden kokoluokasta saati yksinkertaisimmasta , alikessunkin koulutukseen kuuluvasta ohjeesta: suunnittelu-toteutus-seuranta. Mattilan edeltäjä hyytyi, Lidntsrömillä oli oikeusministerin hattu ja lainsäädännön taso romahti. Te- hallinto on jättänyt toimihenkilötyöttömyyden ö- mappiin.
Kun Hallaho varmaan saa toistakymmentä edustajaa 2019 niin mikä
mahtaa olla osaamisprofiili? Siniset häipyy.

Ai niin... jos teillä on diabetes niin heittäkää lääkkeet nurkkaan syökää PORKKANAA!! . Näin neuvoivat Risikko ja Mattila kun poistivat korvattavuudet uusilta tehokkailta db- lääkkeiltä.

Tapio Mäkeläinen

Kysyin viikkoja sitten muutamalta henkilöstöpäälliköltä ja työmarkinaihmiseltä onko tullut ohjeita aktiivimallin suhteen: ei ole !

Kas näin toimii Osuuskauppaväki: myy lehmän ja ostaa separaattorin! Sanottiin 40- luvulla. Ei ole sanonnan viesti hyytynyt kun katsoo aktiivimalliröpellystä.