Sunnuntai 17.2.2019

Työntekijöille 260 € käteen ja bonuksena ”palkallinen hoitovapaa” – Lomarahaleikkaus hyvitetään sittenkin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2018 08:08
Päivitetty: 
9.2.2018 09:07
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Kunta-alan neuvotteluissa syntyi torstaina neuvottelutulos. Tehy ehti yöllä ensimmäisenä hyväksymään sopimuksen.
|

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on ensimmäisenä hyväksynyt kuntasektorille syntyneen neuvottelutuloksen. Tehy tiedotti valtuustonsa yksimielisestä päätöksestä yöllä.

Kunta-alan neuvotteluissa päästiin illalla neuvottelutulokseen, mutta muissa liitoissa sen käsittely on vielä kesken. Neuvotteluita hiertänyt lomarahaleikkauksen kompensaatio on ratkaistu neuvottelutuloksessa nimikkeellä ”paikalliseen tuloksellisuuteen perustuva kertaerä”. JHL:n mukaan korvaus maksetaan henkilöstölle tammikuussa 2019 ja siihen on varattu 135 miljoonaa. Alun perin liitot vaativat 300 miljoonan euron korvausta jaettuna kahdelle vuodelle.

Henkilökohtaisen kertaerän suuruus on JHL:n tiedotteen mukaan 9,2 prosenttia työntekijän palkasta. Tehyn mukaan kompensaatiota maksetaan työntekijöille ensi tammikuussa keskimäärin 260 euroa, minkä lisäksi ”leikkausta kompensoidaan tilapäisellä, palkallisella hoitovapaalla, jota myönnetään alle 12-vuotiaan äkillisesti sairastuneen lapsen hoitamiseen”.

Kilpailukykysopimukseen sisältyneen lomarahaleikkauksen hyvittäminen oli työntekijäliitoille neuvotteluissa kynnyskysymys, jonka vuoksi liitot asettivat kunta-alalle ylityökiellon. Neuvottelujen hyydyttyä muun muassa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja kuntasektorin työnantajapuoli KT Kuntatyönantajat ehtivät toteamaan, että kompensaatioon ei löydy rahoitusta.

Yleiskorotus 26 euroa

Kunta-alan neuvottelutuloksen kustannustaso eli palkankorotukset vastaavat niin sanottua yleistä linjaa. Sopimuskausi on 1.2.2018−31.3.2020 ja sen ensimmäisenä vuonna kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen piirissä toteutetaan toukokuusta lukien yleiskorotus, joka on 26 euroa tai vähintään 1,25 prosenttia. Seuraavaksi tulee 1.1.2019 paikallinen 1,2 prosentin suuruinen järjestelyerä ja 1.4.2019 vielä yhden prosentin yleiskorotus, KT Kuntatyönantajat kertoo.

Euromääräisenä korotus maksetaan 2 100 euron kuukausipalkkaan saakka. Sitä suurempiin palkkoihin korotus lasketaan prosentuaalisena, liitot kertovat.

Liitot ovat tyytyväisiä saavutettuun sopuun.

– Tällä kierroksella oli mahdotonta tavoitella muuta kuin niin sanottua yleistä linjaa. Tämä on käynyt ilmi valtakunnansovittelijan tekemistä ratkaisuista, sanoo Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi tiedotteessa.

Neuvottelutulos tarkoittaa sitä, että kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy.

Neuvottelutuloksen piirissä on 421 000 palkansaajaa. Kunta-alan virka- ja työehtosopimuksista sopivat KT Kuntatyönantajat ja henkilöstöä edustavat Julkisen alan unioni JAU (Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkis- ja yksityissalojen toimihenkilöliitto Jyty), Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo (Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja Tehy).

Lue myös:

Tehy äimistyi ”saivartelua” sopimuksesta: ”Tämä on järjestösotaa”

Työnantaja ampuu alas Tehy-pomon väitteen: ”Mitään omaa sopimusta ei ole luvattu”

”Että jollain on pokkaa” – TE: JUKO tyrmää Tehyn sopimusväitteen

”Erosin tänä aamuna Tehystä” – Liittojohdon hehkuttama sopimus repii hoitoalaa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Miten sen nyt ottaa. Todellisen voittonsa he saisivat jos heidän työpailoilleen saataisiin lisää tekijöitä ja heidän kuormittavuutensa sitä kautta pienenisi ja uskoisin että heidän elämänlaatunsakkin paranisi.

Mutta saivatpahan nyt edes jonkinlaisen kompensaation lomarahaleikkauksiin.

Marja-Liisa Kalkela

Eihän tämä hallitus nosta veroja. Sanoi SipiläOrpo,Soini kuorossa.

Veroluonteisten maksujen korotuksistahan ne ei puhunutkaan mitääm.
Venevero,hulevesivero,kiinteistövero (kesämökkeihin jopa 45%). Energiaveron korotus.
Terveyspalvelumaksuihin 27% korotus.
Meniköhän se ansiotuloveron alentaminen noihin?
Eläkeläiset ja työttömäthän ei sitä saanut kun ei ole tuloja.Maksut kyllä nousi kuten tuloja saavillakin. Vaikka indeksikorotukset jäädytettiin kummaltakin -15-19 ajaksi.

Marja-Liisa Kalkela

Kunnat ilmoittavat, että valtion on maksettava ylikorotukset tavalla tai toisella.
-Ei tarvita kummoistakaan poliittista pelisilmää, kun huomaa, että hallituksen kaksi porvarillista kuntapuoluetta eivät ala rähjätä kuntien kanssa eduskuntavaalien alla.
-Juha Sipilä ja Petteri Orpo lunastavat kuntasopijoiden palkkavekselin valtion piikkiin.
olli.ainola/iltalehti

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #6

Niin, taisi valtio leikata kunnilta sen lomarahoista koituneen säästön samantien.

Katotaan miten tämä "kikyn aukirepiminen näkyy muissa neuvotteluissa. Esim edustamaani kaupan alaa (pt-kauppa) tämän kikyn ei olisi pitänyt vaikuttaa mitenkään. Kaupparyhmittyvät tekevät isoja voittoja (kaikki kolme) eikä meidän alalla ole mitään tekemistä viennin eikä kilpailukyvyn kanssa. Nämä kikyhelpotukset meidän alalla lihottavat vain yritysten kassaa ja joissakin tapauksissa omistajien voittoja.

Toivotaan että Selin ottaa tämänkin huomioon.

Mikko Toivonen

Minä en ole koskaan saanut, kaivannut tai nostanut lomaltapaluurahoja, sillä olin ulkomailla kun ne tilapäisesti lanseerattiin suomalaisen työvoiman Ruotsiin karkaamisen estämiseksi.

Niiden piti olla väliaikainen toimenpiden niin monen muun väliaikaisen lailla.
Ne olisi perusteettomana etuna jo ajat sitten pitänyt kokonaan poistaa vastikkeetta.