Keskiviikko 23.1.2019

Pienpanimoiden myyntioikeudesta tuli hässäkkä – Valviralta uusi määräys: Väliseinä tarvitaan sittenkin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2018 11:32
Päivitetty: 
9.2.2018 11:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pienpanimot saavat nyt myydä oluttaan suoraan panimosta kuluttajille, mutta luvan saaminen edellyttää erillistä myyntitilaa.
|

Lupa- ja valvontavirasto Valvira on antanut selventävän ohjeen pienpanimoiden alkoholituotteiden  ulosmyyntiä varten.

Käsityöläisoluen ulosmyynti tuli mahdolliseksi alkuvuodesta, kun uusi alkoholilaki tuli voimaan. Lain soveltamisessa on kuitenkin aiheuttanut sekaannusta se, tarvitseeko pienpanimo myyntiä varten erillisen tilan tai vähintään tilaa jakavan seinämän.

Myös aluehallintovirastojen ja Valviran välillä on ollut epäselvyyttä asiasta. Etelä-Suomen Avin ylijohtaja Minna Karhunen ryöpytti torstaina Uuden Suomen haastattelussa viranomaisten toimintaa ja vaati selventävää tulkintaa pienpanimoja varten. Lue lisää: Viraston ylijohtaja kypsyi alkoholilain tulkintaan – läksyttää viranomaisia olutsotkusta

Ja näin Valvira nyt sanoo:

– Käsityöläisoluen vähittäismyyntiluvan saaminen ei edellytä, että vähittäismyyntipaikka erotetaan väliseinällä juomien valmistustilasta. Tilojen eriyttämiseen liittyviä vaatimuksia tulee kuitenkin elintarvikelainsäädännöstä (valmistuspaikka) ja valmisteverotuslaista (valmistuspaikkana toimiva veroton varasto). Käytännössä oluen vähittäismyyntipaikka ja tuotantotila tulee erottaa toisistaan, jotta elintarvikehygienia voidaan turvata, Valvira tiedottaa.

Lyhyemmin: pienpanimo tarvitsee oluensa ulosmyyntiä varten tilan, joka on erotettu oluen tuotantotiloista. 

Vielä aiemmin tällä viikolla Valvira tiedotti Twitter-tilillään, että väliseinä ei ole käsityöläisoluen vähittäismyyntiluvan edellytys. Ei olekaan, mutta elintarvikeluvan ja valmisteverotuslain edellytys se on, kuten Valvira selventää jälkimmäisessä twiitissään.

 

 

Valviran tiedotteen mukaan se ”ja aluehallintovirastot ovat yhdessä pohtineet käsityöläisoluen vähittäismyyntiluvan edellytyksiä ja lupaprosessia”.

– Aluehallintovirastot ohjaavat luvanhakijat tarvittaessa hoitamaan valmistus- ja vähittäismyyntipaikkojen erottamista koskevat käytännön järjestelyt niistä vastaavien viranomaisten eli Valviran ja Verohallinnon kanssa, virasto toteaa.

Lue tarkemmin: Alkoholibyrokratia yllätti Ylen mukaan jopa virkamiehet – ”Virkistävää kuinka virkamies ei viitsi edes valehdella”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit