Keskiviikko 23.1.2019

Hallituksen perhevapaauudistus kaatuu – Saarikko: Väärä signaali suomalaisille perheille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2018 14:21
Päivitetty: 
9.2.2018 14:34
  • Kuva: Alma Talent / Kimmo Haapala
    Kuva
    "Sen tämä ponnistus todisti, että ilman rahaa ei voi saada parempaa uudistusta perheille", ministeri Annika Saarikko toteaa.
|

Hallituksen perhevapaauudistus ei toteudu. Asiasta kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) Facebook-päivityksessään.

Saarikon mukaan hänellä ei ole hallituskumppanien suhteen moitittavaa. Hän perustelee päätöstä uudistuksen pysäyttämisestä sillä, että hallituksen asettamilla reunaehdoilla uudistus olisi alkuun ”näyttäytynyt perheille leikkauksena”.

– Mielestäni se ei uudistuksen hyvistä ja erittäin tarpeellisista tavoitteista huolimatta olisi ollut oikea signaali suomalaisille perheille erityisesti aikana, jolloin syntyvyyslukemat ovat dramaattisesti laskeneet, Saarikko kirjoittaa.

– Ajattelen edelleen niin, että perhevapaat pitää uudistaa. Mutta uudistuksesta vastaavana ministerinä minun oli tänään pakko todeta, ettei perhevapaauudistusta pystytä näillä reunaehdoilla toteuttamaan.

Saarikon mukaan uudistukselle elokuun budjettiriihessä asetetut reunaehdot olivat liian tiukat. Tuolloin sovittiin, että uudistuksen tulee olla kustannusneutraali, eli se ei saa kasvattaa valtion menoja.

– Minun kokonaisarvioni oli, ettei pöydässä olleilla reunaehdoilla olisi saatu tasapainoista uudistusta, joka olisi vastannut niin perheiden, työelämän kuin tasa-arvon tarpeisiin. Siinä onnistuminen vaatii uuden yrityksen seuraavalta hallitukselta. Työllisyysvaikutukset olisivat jääneet myös verrattain pieneksi, Saarikko kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että perhevapaauudistusta ei ollut sovittu hallitusohjelmassa.

– Seuraavassa hallitusohjelmassa siitä kannattaa sopia. Tämä työ antaa siihen hyvän pohjan. Näin tarkkoja laskelmia ja arvioita perhevapaauudistuksesta ei varmasti koskaan ole tehty, Saarikko linjaa.

– Perhevapaauudistuksen toteuttaminen hallitusneuvottelujen kautta takaa mielestäni myös sen, että lopputuloksesta voi tulla perheille parempi. Isot, resursseja väistämättä vaativat uudistukset on luontevinta toteuttaa silloin, kun myös talouskehys on auki ja rahat niin sanotusti pöydällä. Sen tämä ponnistus todisti, että ilman rahaa ei voi saada parempaa uudistusta perheille.

Ministeri toivoo, että kun perhevapaauudistus toteutetaan, Suomessa olisi myös kansallinen lapsistrategia.

– Se varmistaisi, ettei perhevapaauudistusta alistettaisi työelämälle vaan sitä katsottaisiin aidosti lapsen edun näkökulmasta. Uudistus kannattaa ilman muuta kytkeä myös perusturvan ja toimeliaisuuden uudistukseen. Se on perheiden toimeentulon kannalta niin tärkeä.

Uudistuksen kaatumisesta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Saiko Kok Vartiainen kotihoidontuilla olevat töihin nopeammin?
No hyvä. Muistaakseni joku kepusta sanoi kerran ettei Suomella ole varaa elättää ketään sosialiturvalla kotiin. Työvoimapulaki on kova ja yritykset ei löydä työntekijöitä niihin..

Jari Kaisla

Mitäs mieltä Kok Vartiainen on lapsista? Eivätkö ne edusta hänelle tuottamattomia yksiköitä taloudessa? Tulisiko vanhempia rankaista jollain tavoin mikäli pyrkivät perustamaan lapsiperheitä? Voitaisiinko lapsiin kiinnittää siivousliinoja ja laittaa heidät ryömimään siivottaviin tiloihin korkeamman tehokkuuden aikaansaamiseksi?

Anssi Laakso

Vieläkin isejä sorretaan eikä tehdä tasa-arvoisiksi vanhemmiksi äidin kanssa. Vieläkään ei ole samoja oikeuksia kuin äideillä. Edellisessä Stubbin hallituksessa Rinne kaatoi valmiin esityksen 6+6+6. Tuskin korjaa seuraavakaan hallitus.

Marja-Liisa Kalkela

Entä köyhiä ja työttömien lapsiperheitä?

Lapsilisät leikkaantuvat kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä | Yle ...
YLE
7.4.2012 - Toimeentulotukia
-saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Suurin osa tukien menettäjistä on köyhiä yksinhuoltajaperheitä. Parikymmentä vuotta ( -94 lähtien)
jatkunut käytäntö leikkaa lapsilisät lähes kymmenesosalta lapsiperheiltä.
Myös lapsiperheen muut tuet ja kotihoidontuen.
Stvm-94 Kepu,kok,rkp,Krst.