Keskiviikko 23.1.2019

Kansanedustajat vaativat raiskauslakiin muutosta – Ministeri SK:ssa: ”Elämälle vieras”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2018 14:35
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen katsoo, että oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) perustelut ovat elämälle vieraita.
|

Vihreiden kansanedustajat Satu Hassi ja Olli-Poika Parviainen hämmästelevät oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) näkemystä rikoslain muuttamisesta raiskauksesta.

Hassi ja Parviainen jättivät joulukuussa kirjallisen kysymyksen hallitukselle siitä, että suostumuksen puute pitäisi lisätä raiskauksen tunnusmerkistön. Käytännössä tämä tarkoittaa siirtymistä niin sanottuun suostumusperustaiseen malliin, jossa seksiin ja sukupuoliseen kanssakäymiseen olisi annettava selvä suostumus.

Häkkänen arvioi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että ajatus on ”elämälle vieras”. Hän korostaa, että suostumusta harvoin suoraan ilmaistaan, vaikka seksiin vapaaehtoisesti ryhdyttäisiin. Samaa keskustelua käydään myös kansainvälisesti #metoo-kampanjan myötä. Englanniksi eri näkemykset tiivistyvät ilmauksiin yes means yes [kyllä tarkoittaa kyllä] ja no means no [ei tarkoittaa ei].

Hassi ja Parviainen moittivat Häkkäsen kantaa, että yes means yes -ajattelu olisi elämälle vierasta.

–Suostumusperustainen malli vastaisi paremmin nykyaikaista ymmärrystä seksuaalirikosten luonteesta. Itsemääräämisoikeus on jokaisella, ja lain tulisi tunnistaa tämä. Elämälle vierasta ovat ministerin perustelut vastustaa lakimuutosta, Parviainen sanoo.

–Ministeri ei tunnu ymmärtävän raiskausrikosta seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja ihmisoikeuden loukkauksena. Nykyisessä rikoslaissa raiskaus määritellään sen perusteella, käytetäänkö teossa väkivaltaa tai sen uhkaa tai vastusteleeko uhri. Tämä tulisi muuttaa ja suostumuksen puute pitäisi lisätä raiskauksen määritelmään, Hassi toteaa.

SK:n mukaan Ruotsin hallitus antoi joulukuussa lakiesityksen suostumusperusteen lisäämisestä lakiin.

–Mikäli Ruotsin lainsäädäntöehdotus toteutuu, on tarkkaan seurattava siellä uudistuksesta saatavia käytännön kokemuksia, vastaa Häkkänen lehdelle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Otto Meri
Otto Meri
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Kokoomus haluaa mieluummin kirjallisen mallin. Ennen jokaista yhdyntää tulee allekirjoittaa sopimus seksin suorittamisesta. Yksityiskohdat seksin kulusta voidaan määritellä vieläkin tarkemmin sopimuksen sisällössä. Tästä sopimuksesta otetaan sitten kaksi kopiota molemmille osapuolille, jonka jälkeen voidaan edetä toimeksipanoon. Mikäli jokin toiminta ei ole edennyt sopimusten mukaan seksin aikana voidaan asia riitauttaa raiskauksena.

Mikko Räsänen

Ja samaan sopimukseen täytyy laatia myös laatukriteeristö. Kriteerien jäädessä täyttymättä, on oikeus syyttää toista sopimusosapuolta raiskauksesta tai ainakin seksuaalisesta häirinnästä ja vaatia tällä perusteella korvausta henkisestä kivusta ja särystä.

Mikko Räsänen

Ja samaan sopimukseen täytyy laatia myös laatukriteeristö. Kriteerien jäädessä täyttymättä, on oikeus syyttää toista sopimusosapuolta raiskauksesta tai ainakin seksuaalisesta häirinnästä ja vaatia tällä perusteella korvausta henkisestä kivusta ja särystä.

Irma Asikainen

Kyllä siinä taitais viisari värähtää pakkasen puolelle, jos pitäisi joka kerta alkaa ensin sopimusneuvotteluihin ja sitten vasta pääsis hommiin. Taitaisivat raiskaustilastot kasvaa Gaussin käyrän mukaan.
Alkaa tämäkin homma saada farssin piirteitä. Ihan kuin näillä päättäjillä ei olisi mitään OIKEAA tekemistä.
Ei sillä, ettenkä vihaisi raiskaajia ja halveksisi heitä, mutta jotain järkeä näihin juttuihin. Hirtetään kaikki vaan "rikosvälineistään" siihen oksattomaan puuhun, niin loppuvat raiskaukset ja muukin touhu.
"Jäitä hattuun", sano......

Hannu Korpilampi

Aika hurjaa. Tämän lain perusteella olisin raiskannut vaimoni eilen illalla, ja uudelleen tänä aamuna. Siis voimaan uhka tulla laki, joka tekee minusta, ja ylivoimaisesta enemmistöstä suomalaisia miehiä (entä naiset?) sarjaraiskaajan.

En näe lailla muuta vaikutusta kuin raiskausrikoksen tuomittavuuden laskun. Nythän raiskaajaksi leimautuminen on pahinta - heti pedofiilin jälkeen - miksi mies voi leimautua. Jos lain edessä jotakuinkin kaikki miehet ovat raiskaajia ja suurin osa on vain päässyt kuin koira veräjästä, mitä leimaa jää jäljelle?

Todellinen syy löytyy sisäpolitiikasta. Rajojen avauduttua maamme raiskausten määrä on lähtenyt räjähdysmäiseen nousuun. Helsingin raiskauksista jo yli 50% on ulkomaalaisten tekemiä, ja osuus on rajussa nousussa, ollen 2014 vaivaiset 25%.

Ruotsin mallin mukaan määrän nousulle on saatava jokin hyväksyttävältä kuulostava syy, kuten ”lakimuutos”. Tämä Ruotsissakin on taustalla. Kysy keneltä tahansa ruotsalaiselta tai avoimet-rajat -aktivistilta maan rajojen ulkopuolella, niin kuulet miten Ruotsin raiskaustilastojen hurjat luvut eivät suinkaan johdu maahanmuutosta, vaan ”lakimuutoksista, jotka ovat laajentaneet raiskauksen määritelmää”. Ja kun raiskaukset jatkavat lisääntymistään, vanhat lakimuutokset eivät enää kelpaa.

Ketään ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan tutkia miltä tilastot näyttäisivät vanhojen määritelmien mukaan. Nyt meidän on vain uskottava että ruotsalaiset naiset raportoivat rutiininomaisesti edellisen illan vapaaehtoisia seksiseikkailuitaan seuraavana päivänä raiskauksina, koska kadutti. Uskokoon ken tahtoo.

Samalla lakimuutoksen avulla raiskauksen yleistä tuomittavuutta yritetään häiventää, sillä jos raiskaus saadaan vaikuttamaan yleisemmältä ja triviaalimmalta, myös sen yleisyyden kasvu vaikuttaa vähemmän pahalta. ”Kukapa ei nyt olisi vähän vaimoa raiskannut romanttisen kynttiläillallisen jälkeen?”

Lakiehdotus on hirvittävän kyyninen ja pahantahtoinen, vaikka sitä yritetään kaupitella päinvastoin naisten asian parantamisella. Se tulee vaikeuttamaan tarkoituksella naisten asian todellista parantamista, sotkemalla syitä ja seurauksia.

Kimmo Tallqvist

Eikös ex-oikeusministeri hendrikkson aikoinaan ehdottanut myös kaikkinaista seksuaalista häirintää rangaistavaksi.
Määritelmä tosin tuolloin ontui niin että jos tuokin elämälle vieras laki olisi mennyt läpi niin jo ei toivotusta iskuyrityksestäkin kapakassa olisi jätkille tullut sakkoa !
Samaa elämälle vierasta linjaa jatkaa vihreät.
Mites tämä suostumus tässä aivopieru lakimietteessä käytännössä toteutettaisiin ?
Ihmiset kun tuppaa esim.yökerhosta lähdettäessä olemaan useinmiten jonkin verran juovuksissa niin velvoitettaisiinko esim. Portsarit jakamaan asiakkaille lippulappusia tyylin; minä neiti X.X olen tänään vapaaehtoisesti suostunut antamaan pesää Herra A:lle edestä ja takaa klo xx - xx välillä vai miten tämä suostumus vihreiden mielestä aukottomasti kontrolloidaan ?
Vai että elämälle vieras,katsokaa vihreät itseänne peiliin.

Juhani Haglöf

Ei huolta huomisesta.
Eihän tässä ole mitään epäselvää, kuin kansanedustajat lyökää nuija pöytään ja suostuvaisuuslaki lukkoon mitä pikemmiten. Minä itse olen jo käyttänyt paperille laadittua sopimusta yli kymmenen vuotta seksuhommissa entisen aviosiippani kanssa. Olen ollut nääs etukäteen viisas näissä seksujutuissa. Suostuvaisuuspaperin laadin sen jälkeen, kun siippani yritti kiristää minulta rahaa hoidonkorvaukseksi, mutta viime aikoina on vain nyrpistellyt nenäänsä ja haluaisi purkaa sopimuksen, mutta sitäpä en hyväksy.

Minulla on valmiina entisen vaimoni allekirjoittamia seksusuostuvaisuustodistuksia kahden naapurin oikeaksi todistamana. Voin tunnustaa että muutan vain aina päivämäärän ajankohtaiseksi, niin homma on aina lainmukainen. Ei voi koskaan muuten todistaa onko helluni ollut suostuvainen vai ei, vaikka itse useinmiten onkin aloitteellinen. Jos joku haluaa tilata sopimusmalleja, niin voin hyväntahtoisuudessani lähettää niitä postikustannuksia vastaan.
Terveisin
Juhani