Sunnuntai 20.1.2019

Kokoomus hyökkää keskustan kimppuun: ”Perheministeriä ei valittu peruuttamaan perheiden uudistusta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.2.2018 15:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Pääministeripuolue keskustan hallituskumppani kokoomus on pettynyt perhevapaauudistuksen kaatumiseen ja syyttää asiasta keskustaa. Siniset eivät olisi hyväksyneet kotihoidontuen leikkausta.

–Perheministeriä ei valittu peruuttamaan perheiden uudistusta, sättii kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa tiedotteessaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti perjantaina, että uudistusta ei pystytä toteuttamaan. Saarikon mukaan annetut reunaehdot olivat liian tiukat. Viime syksyn budjettiriihessä keskusta, kokoomus ja siniset sopivat, että uudistuksen pitää olla kustannusneutraali, eli se ei saisi lisätä valtion menoja.

–Teoriassa hyvältä vaikuttanut uudistuksen pohja olisi lyhyellä tähtäimellä näyttäytynyt perheille leikkauksena. Mielestäni se ei uudistuksen hyvistä ja erittäin tarpeellisista tavoitteista huolimatta olisi ollut oikea signaali suomalaisille perheille erityisesti aikana, jolloin syntyvyyslukemat ovat dramaattisesti laskeneet, Saarikko kertoo Facebook-päivityksessään.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaatii, että trio eli hallituspuolueiden puheenjohtajat käsittelevät vielä perhevapaauudistuksen. STT:lle antamassaan lausunnossa hän syyttää keskustan eduskuntaryhmää uudistuksen kaatamisesta.

Kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikmanin mukaan uudistuksessa edettiin hyvässä hengessä.

–Nyt viime hetkellä keskustalta näyttikin loppuvan rohkeus. Kokoomus valtiovarainministeripuolueena oli ja on yhä uudistuksen takana, sillä se on kiinteä osa matkalla kohti hallituksen 72 prosentin työllisyysastetta ja varhaiskasvatusasteen kohottamista. Ei tässä voi olla muuta kuin harmissaan suomalaisten perheiden puolesta, Vikman toteaa.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo puolestaan arvioi, että uudistuksen kaatuminen oli ”ikävä juttu isien kannalta”. Sen sijaan hän kertoo, että esitys kotihoidontuen leikkaamisesta kolmantena vuonna ”katkaisi kamelin selän”.

–Siniset halusivat säilyttää kotihoidon mahdollisuuden kolmevuotiaaksi asti. Pidimme myös tärkeänä, että perheet saavat päättää, kuka lapsia kotona hoitaa. Nämä olivat sinisten reunaehdot. Meille kustannustason kasvu ei ollut merkittävin kysymys, Elo kertoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit