Torstai 21.2.2019

Karuja huomioita rakentamisesta Suomessa: ”Vesi tulee sisälle ja jäätyy, tavaraa ei suojata kunnolla”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.2.2018 16:23
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Rakentajat kertovat kyselyssä välttävästä laadusta, työmaiden keskeytyksistä, jatkuvasta kiireestä ja työnjohdon kyvyttömyydestä.
|

Rakentamisen Laatu Rala ry:n ja Rakennusliiton työmaiden laatukysely on rujoa luettavaa: avoimissa vastauksissa rakentajat kertovat välttävästä laadusta, työmaiden keskeytyksistä, jatkuvasta kiireestä ja työnjohdon kyvyttömyydestä.

–Pintakäsittelyihin riittämättömät kuivumisajat betonissa, vesi tulee sisälle ja jäätyy onteloihin, lähtökohtaisesti elementtien laatu ja varsinkin asennus heikkoa, kuuluu yksi vastauksista.

Kyselyn muissa vastauksissa puhutaan samasta ilmiöstä:

–Kosteusvauriot. Työmaalle tulevaa tavaraa ei suojata kunnolla, eikä niille ole tarkkaa säilytyspaikkaa.

–Kosteus, kiire ja huono rakennusjärjestys. Lämmöneristeet päästetään kastumaan, rakenteet kastellaan.

Yhdessä vastauksissa sanotaan, kuinka eri materiaaleille ei anneta tarpeeksi aikaa kuivua.

–Äkkiä vaan ja paljon, on ajan henki. 

Työnjohto saa pyyhkeitä

Kyselyn mukaan kosteuteen ja työmaaoloihin liittyy keskeisiä laatuongelmia. Työnjohto saa arvostelua, sillä työmaan johdon ja valvonnan resurssit ovat vajaita.

–Työnjohto nuorenee koko ajan ja kokemattomuus asettaa toiminnalle rajoja, yhdessä vastauksista mainitaan.

Johtoa arvostellaan myös tiedon pimittämisestä ja huonosta tiedonkulusta. Työnjohdon ammattitaidottomuus mainittiin yhtenä syynä laatuongelmiin, mutta työntekijät arvostelevat myös omiaan.

–Kiireellä tehdään ja välillä millä tarvikkeilla sattuu. Työntekijöiden kokemattomuus joissakin työtehtävissä.

–Jokainen jätkä laitetaan tekemään töitä, vaikka ei niitä osaa, kuuluu yksi avoimista vastauksista.

Laatukyselyn johtopäätöksissä mainitaan, että eniten koettuun laatuun voidaan vaikuttaa lisäämällä työmaan johdon ja valvonnan resursseja.

Viime vuoden loka-marraskuussa tehtyyn laatukyselyyn saatiin yli 2600 vastausta.

Lähde: Kauppalehti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Gryndauksesta pitää päästä eroon ja urakat pitää kilpailuttaa aidosti. Kun nyt lähitulevaisuudessa kunnilta menee puolet tehtävistä pois maakunnille, niin kunnat voisivat perustaa omistamilleen tonteilleyhtiöt ja klipailuttaa urakoitsijat sekä valvoa urakoitsijoiden työt. Ai niin, eihän se käy, mistäs ne vaalirahat sitten?.

Veijo Paasonen

Olenkin sanonut että kohtalaisen romanian kielen hallinnalla olisin hyvin palkattu pomomies, kun ruotsinkieli minun pitäisi osata erittäin hyvin.

Rakennusfirmat kun käyttävät bulgarialaisia ja romanialaisia alihankkijoita/työntekijöitä. Kannattaa hankkia osaaminen kapealta alueelta, missä ei ole kilpailua, niin töitä piisaa. Ruotsin kieli ei sellainen ole. Sitä osaa 5% työvoimasta äidinkielenään ja loput vääntää pakolla. Joten poikkeaminen muihin kieliin tuo mahtavan kilpailuedun.

Veikko Virkkunen

Suomessa rakentamisen kulttuuri ja tavat ovat syynä homekouluihin ja kosteusongelmiin. Ennen Suomessa ensinnäkin rakennettiin niin, että perustukset kaivettiin keväällä, ja runko tehtiin kesäaikaan ja vesikatto oli valmis ennen talven tuloa. Sitten talven aikana tehtiin sisätyöt, kuten lattiat, maalaukset ja kalusteasennukset. Rakenteet olivat jo melkein kuivat, kun sisätöitä aloiteltiin. Nykyisin kaikille pitää saada töitä talvisaikaan ja perustuksia ruvetaan kaivamaan loka-marraskuulla ja runko tehdään pahimpaan talviakaan. Sitten aikatauluja on ruvettu lyhentämään ja koulu pitää olla valmis elokuussa, kun koulut alkavat. Lattiat on pakko saada valetuksi kiireellä ja matot laitetaan kosteiden betoneiden päälle. Eihän siitä muuta tule kuin homekoulu. Suomessa pitäisi tehdä laki, että jos runkoa ei tehdä kesäaikana ja vesikattoa ei saa valmiiksi ennen syyssateita, niin laki pakottaisi sääsuojan työmaalle. Järkyttävintä minusta oli se, että Helsingissä puurakenteinen kerrostalo tehtiin ilman sääsuojaa, muka sen takia, että kun työmaasta tehtiin väitöskirja siitä, miten puurakentaminen onnistuu ilman sääsuojaa.

Jari Kaisla

Suomalainen osaaminen on ajattu alas pikkuhiljaa lähes kaikilta aloilta. Kiitos hallituksen talous- ja koulutuspolitiikan. Nyt saamme pikkuhiljaa nähdä miten sato tuottaa mätiä hedelmiä ja joku joutuu maksamaan korjaukset sekä ongelmat. Hallituksemme ei mieti asioita kokouspöytää pidemmälle vaan nuijii typerät päätökset läpi ja selittelee perästä tekojaan.

Seija Matikainen

Olen samaa mieltä Jari Kaislan kanssa.
Sipilän hallituksella ei ole mitään vastuuta maan asioiden hoidosta.
Kiireellä tehdään hutipäätöksiä sitten selitellääi ja korjaillaan.
On kuin hölmölässä leikataan täkin toisesta päästä ja ommellaan toiseen päähän.
toivottavasti seuraavissa eduskuntavaaleissa kansa muistaa

Risto Salonen

Takautuva lainsäädäntö on kiellettyä, mutta takautuva syyttely on sallittua?
Miten Sipilän hallitus voi olla syyllinen 90-luvulla rakennetun koulun homeongelmaan.
En pidä hallituksesta, mutta on hallituksen tekojen mahtavaa yliarvostamista syyllistää sitä kaikesta. Voi myös joistakin asioista syyllistää ihan sitä peilistä näkyvää.