Torstai 23.5.2019

Nyt puhuu perhevapaauudistuksen torpannut Annika Saarikko: ”Keittiön pöydän ääressä lasketaan euroja”

Luotu: 
11.2.2018 19:20
Päivitetty: 
11.2.2018 19:25
  • Kuva: Alma Talent / Kimmo Haapala
    Kuva
    Annika Saarikko.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että perhevapaauudistuksen vaikutusarviot käänsivät hänen päänsä uudistuksen suhteen. Saarikko ilmoitti perjantaina, ettei perhevapaauudistusta pystytä toteuttamaan.

–Ongelman ydin on siinä, että kaikki se, mikä paperilla pelittää hyvin, ei käytäntöön vietynä aina toimi kuten haluaisimme. Ongelman ydin on myös siinä, että reunaehdoillamme ei uunista ulos tulevia vaihtoehtoja montaa ollut. Valtiovarainministeri Orpo painotti uudistukseen lähdettäessä sitä, että uudistus ei saa maksaa mitään, hän kirjoitti blogissaan sunnuntai-iltana. 

–Perhevapaatyöryhmän loppumetreillä kävimme läpi monen oppositioedustajankin peräänkuuluttamia vaikutusarvioita paketistamme. Ne käänsivät ajatteluni suunnan, Saarikko jatkaa.

Hän kuvailee perhevapaisiin olennaisesti liittyvää kotihoidontukea poliittisesti kuumaksi ja hyvin arvolatautuneeksi puheenaiheeksi.

–Sen ympäriltä on syytä puhkaista muutamia kuplia, Saarikko sanoo. 

Hänen mukaansa perhevapaauudistuksella ei realistisesti voi tavoitella Elinkeinoelämän Keskusliiton maalaamia kymmenien tuhansien työllisten voittoa.

–Pöydässämme oli malleja, joiden vaikutus työllisyyteen arvioitiin noin 1000 henkilötyövuoden kokoiseksi. Kotihoidontuella pitkään olevat naiset ovat monesti heitä, joilla työmarkkina-asema ei ole hyvä ja koulutustausta on ohut. Olen iloinen siitä, että yksimielisesti halusimme tukea näiden äitien työllistymisen mahdollisuuksia perhevapaiden jälkeen paremmilla työllisyyspalveluilla.

Saarikko sanoo, että etuusheikennyksenä pöydässä ollut malli kotihoidontukea pidempään hyödyntäville perheille olisi tarkoittanut satojen eurojen leikkausta kuukaudessa.

–Otetaan esimerkkiperhe, jolla on 2,5-vuotias lapsi ja hänellä 5-vuotias sisarus. Perheen töissä käyvä puoliso on pienituloinen. He saavat yhteiskunnalta nyt kokonaisuudessaan 584 euroa kuussa. Esitetyn uudistuksen mukaan he saisivat 200 euroa kuussa, Saarikko selvittää.

Hän korostaa, että kokonaisuudessaan perhevapaauudistuksen vaikutusarviot ilman käyttäytymismuutoksia olisivat merkinneet keskituloisillekin perheille toimeentulon leikkausta. Myös nykyinen osa-aikatyön tuki olisi Saarikon mukaan heikentynyt. 

– Kun lapsen tuloa innoissaan odottava perhe pohtii, kuka vauvan kanssa jää kotiin, ei ratkaisuun vaikuta maan hallituksen asettamat tavoitteet varhaiskasvatusasteen nostamisesta tai tasa-arvopyrkimyksistä. Keittiön pöydän ääressä lasketaan euroja, muun muassa naisten ja miesten palkkaeroista johtuen. Monilapsisessa perheessä erityisesti mietitään kaikkinaista talvihaalareiden kyllästämän arjen hallintaa aina päiväkotien sijainnista mahdollisuuteen tehdä osa-aikaista työviikkoa, hän kommentoi. 

Ministeri kertoo, että pöydällä oli loppuvaiheessa eri malleja, joiden kaikkien ydin oli isien ansiosidonnaisen vapaan tuplaamisessa. Siitä osa, noin 30 päivää olisi Saarikon mukaan ollut pois äitien käyttämistä nykymallin päivistä.

–Aito pidennys isyysvapaisiin pitäisi tulla työmarkkinajärjestöjen tuella – tämä palkkaan sidottu tuki kun on valtaosaltaan työntekijöiden ja työnantajien työtulovakuutuksen kautta rahoitettua. Tähän emme saaneet kuitenkaan vihreää valoa heiltä – ehkä asiaa ei sittenkään koettu tarpeeksi tärkeäksi juuri nyt, hän toteaa.

Saarikon mielestä työmarkkinajärjestöiltä ei myöskään löytynyt halua tehdä perhevapaista riittävän joustavia.

–Viime vaalikaudella isien palkkaan sidottuja perhevapaapäiviä lisättiin merkittävästi. Se ei ollut keneltäkään pois ja johti oikeansuuntaiseen kehityskulkuun. Kataisen hallitukselta ja työmarkkinajärjestöiltä erinomainen teko. Joka viides isä ei edelleenkään käytä päivääkään vapaita, mutta kehitys on oikeansuuntainen. Todellisuus on kuitenkin vielä liian kaukana tavoitetilasta. Käsittelyssämme olleet mallit olisivat edellyttäneet isien nykyisten vapaiden käytön tason nelinkertaistumista yhdessä yössä, jotta malli olisi toiminut halutulla tavalla perheiden parhaaksi. En saattanut uskoa niin nopeaan rakennemuutokseen, vaikka miten olisin sitä toivonutkin. 

Saarikko sanoo, että työelämän asenteiden on pystyttävä muuttumaan lainsäädännön mukana.

–Olisin pitänyt myös hyvänä, että perhevapaiden käytön ajankohtaa olisi voitu joustavoittaa nykyisestä enemmän. En saanut tukea ajatukselle, että isien vapaita olisi voitu käyttää pidempään kuin lapsen 2 ikävuoteen asti. Tarvitsemme myös varmuuden, että työpaikkojen kulttuuri muuttuu sellaiseksi, että perhevapaalle jäävän isälle tilalle palkataan sijainen.

Ministeri huomauttaa, että hyvä lapsi- ja perhepolitiikka on paljon muutakin kuin etuuspäivien siirtelyä tasa-arvohengessä vanhemmalta toiselle.

–Parhaimmillaan se on nykyisten ja tulevien vanhempien luottamusta lisäävää, joustavia valintoja tukevaa perhelähtöistä päätöksentekoa yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla.

Saarikko ei kommentoi blogissaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) päätöstä, jonka mukaan hallitustrio käsittelee perhevapaauudistuksen tilannetta maanantaina. Hän sanoi lauantaina, että että hänen osaltaan uudistuksen valmistelu on ohi.

–Jos joi­hin­kin rat­kai­sui­hin pää­dy­tään, ne ovat trion pöy­däl­lä, Saa­rik­ko sa­noi STT:lle.

Lue myös:

Riita perhevapaista syvenee - Timo Soinilta jyrkkä reunaehto: ”Asia on näin yksinkertainen”

Juhana Vartiaiselta kuitti keskustaministerille: ”Kepu on valitettavasti naiset kotiin –puolue”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Annika Saarikko: ”Keittiön pöydän ääressä lasketaan euroja”

Työttömien lapsiperheissä jotka ei saa edes lapsilisiä eikä kotihoidontukia eikä elatusmaksujakaan.
Lähde:
YLE-12
.Ei ole saanut -94 jälkeen kun kepu,kok leikkasi ne pois "toisaikaisesta" Toimeentulotuesta.

Kun esim.5000e/kk ansaitseva saa ansiosidonnaista vanheimpainrahaa 3500e-4500e/kk +lapsilisät 12xvuodessa siihen päälle.

Köyhin ei saa edes sitä 28e/pv pienintä vanheimpainrahaa koska se otetaan tulona huomioon toimeentulotuessa ja vähennetään edm tuesta.
Siinä keittiönpöydän vieressä on joka kk laskettava tarkkaan aikuisen 491e+lapsen toimeentulotuki 0-7v 290e ,riittääkö ne kaikkeen lapsen tarpeisiin ja ruokaan. Yleensä ruoka on haettava Hurstin leipäjonosta.

Perehdyppä eri lapsiperheiden sosiaaliturvaan ja etenkin työttömien ja köyhien jotka saa Toimeentulotukea.
Toimentulotuen EHTOIHIN.
Onko tulossa muutosta tuohon ? Yhdenvertaiset tuet kaikille ja ehdot samat kaikkiin tukiin ?

Marko Lehtinen

Se mitä Saarikko tässä sanoo ei muuta sitä tosiasiaa, että Keskusta kannattaa tätä nykyistä kodinhoidontuen järjestelmää, joka on monessa mielessä aivan syvältä, eikä myöskään edistä naisten tasa-arvoa. Mutta tasa-arvosta takapajuinen Keskustapuolue tuskin piittaakaan.

Antti Kettunen

Eikös se mennytkään niin että nyt tehdään, vaikka tulis vähän huonompaakin niin nyt tehdään! Vatuloinnin aika on ohitse! Tämä hallitus käärii hihat ja laittaa tuulemaan!

...tai sitten ei. Laskevat kannatuskäyrät ne laittavat kenet tahansa mietteliääksi paitsi kokkarit.

(koska niiden käyrät ei laske kun kaikki paska sataa mullikoiden laariin)

Mikko Toivonen

Kun Saarikko nimitettiin hommaansa niin muistaakseni kommentoin tähän tyyliin, että nyt saatiin Paulan Reinkarnaatio, Julmetusti puhetta microsekunneissa aiheesta kuin aiheesta niin että ne enintäin sekunnin ajateltuna kuulostavat hienolta mutta yli sekunnin ajateltuna huomaa koko puheen olevan vailla mitään kiinnettä todellisuuteen

Marja-Liisa Kalkela

Iltalehdessä tuo ministeri kertoo että työmarkkinaosapuolet kaatoi perhelain?

Noh ei mikään ihme kun hallitus on mikä on että EK ja SAK on alkanut päättää laeista ja Sosiaaliturvan maksusta.
Jonkunhan niitä lakeja on tehtävä kun hallitus on kuin rampa ankka.

Tämä nykyinen hallitushan on ulkoistanut päätöksenteon perheille Kela etuuksissa ja niiden ehdoista , Työmarkkinaosapuolet tekee ne laiksi. Jospa ne nyt ei törmäisi perustuslakiin kun hallitus pitää näppinsä irti ja antaa muiden päättää.
Ei jatkoon -19

Marja-Liisa Kalkela

A)-Lapsilisät leikkaantuvat kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä
Toimeentulotukia saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Suurin osa tukien menettäjistä on köyhiä yksinhuoltajaperheitä. Parikymmentä vuotta jatkunut käytäntö leikkaa lapsilisät lähes kymmenesosalta lapsiperheiltä.
24.1.2011 YLE

B)-Lapsilisä ja toimeentulotuki kohdistuvat samaan kustannukseen eli lapsiin, eikä Suomessa ole tapana maksaa päällekkäisiä tukia, sanoo Risikko Uudelle Suomelle.
24.1-11 US

C)-Stvm-budjetti-18
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lapsilisälain lapsilisän suuruutta koskevaa pykälää siten, että lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen tasoa nostettaisiin 4,75 eurolla lasta kohden. Näin yksinhuoltajakorotus nousisi 48,55 eurosta 53,30 euroon lasta kohden kalenterikuukaudessa.

-Lapsilisä otetaan toimeentulotukilaskelmassa huomioon toimeentulotuen määrään vaikuttavana tulona.
(ja vähennetään edm.tuesta)
Toimeentulotukea saavien kotitalouksien tuloja korotus ei siten lisää.

B) Porvarien logiikalla lapsilisä ja lapsen toimeentulotuki kohdentuu samaan kohteeseen lapseen?
Mutta se ei kai kohdistu Lapseen jos saa kotihoidontukea,lapsilisää ja lapsiperheen muita tukia?
Onko kotihoidontuki ja lapsiperheen muut tuet sitten lapsen vanhemmille tarkoitettuja tukia? Eikä koske lasta?
Voi kiesus.
Köyhä yksinhuoltaja tai työtön lapsiperhe siis ei tarvitse lapsen elantoon lisää?

Seppo Simonen

Perhe ja Peruspalveluministeri ymmärtää äidin merkityksen vauvan hoidossa.
inhinmillisessä suhteessa.
Kokoomuslaiset teknokraatit Sanna Gran-Laasonen, Sari Sarkomaa ja Juhana Vartiainen ovat ilmeisesti prosessoidun globaalin Nestleen valmistamien äidinmaidon korvaavien kannattajia.
Perheen sisäiseen päätäntä oikeuteen ei pidä millään pakkokoti-isä lain säätämisellä puuttua.

Marja-Liisa Kalkela

Minäkin ymmärrän äitinä ja mummona sen että nainen on kotona mutta VAIN vuoden. Yleensä se rintaruokinta ei kestä pitempään .Ei ainakaan 7v jonka aikana kotihoidontukea saa.
Isoikäpolvi sai 1½kk olla äitiyslomalla.
Perhe EI saanut päättää loman pituudesta ja valtio oli päättänyt tukea vain 4xvuodessa lapsilisällä.
Näin perhe joutui päättämään onko varaa jäädä kotiin kun veronmaksajat ei maksa elantoa .

Toisekseen jos kotihoidontukea ja lapsilisää ei ole maksettu 24v toimeetulotukeen niin eikö muutkin lapsiperheen äidit pärjää ilman erityiskohtelua?
Hyssälä sanoi kerran kyselytunnilla kun joku vaati omaishoidontukeen korotusta:"Sosiaaliturva on etuus eikä sillä ole tarkoitus rikastua .Vaan taata ainoastaan välttämätön elanto."
Olisiko se vaikka toimeentulotuki 491e/kk yhdelle ei muita etuuksia?
Lapsen toimeentulotuki n.290e 0-7v ,ei lapsilisiä eikä muita lapsiperheen tukia.
Nämä ehdothan on tehnyt -94 Kepu,kok Ahon hallitus.
Tiukentanut tuen ehtoja -15-18 Kepu,kok Sipilän hallitus.

Marja-Liisa Kalkela

JK.
Toimeentulotukea ei saa ennen kuin on "syönyt" säästöt pois ja todistat
tiliotteilla että olet tosiaan köyhä ja pee aa. ei saa jädä euroakaan yli toimeentulotuen normin . Tuloraja pitäisi siis ulottaa myös kotihoidon ym.Kelan etuuksiin.
Jos tuolla toimeentulotuella on pärjättävä nytkin 150 000 kotitalouden
(Kela-17) ,
pärjää silloin muutkin joilla on toisella edes tuloja tai kummallakin .

Osmo Vartiainen

Seppo ja Marja-Liisa yllä aivan oikeassa. Mikään orwellilainen valtiovalta ei voi puuttua perheen sisäisiin valintoihin tällaisissa asioissa. Ainoa ja tärkeä tuenjakamisperiaate on perheen tulot, eli tulokatto, jonka voisikin laskea melko alas.

Risto Salonen

Keittiön pöydän ääressä tosiaan keskusteltiin aikoinaan 80-luvulla, mutta keskustelun aihe oli toinen: minne lapsi hoitoon. Ei päässyt kunnalliseen päivähoitoon, ei perhepäivähoitoon eikä sukulaisia ollut lähimailla. Työnantaja ei joustanut. Palkattu hoitaja ensi alkuun, vaikka se vei toisen bruttoansiosta lähes 50%, euroiksi käännettynä enemmän kuin tämä lapsi nyt maksaa kunnallisesta hoidosta vanhemmasta lapsestaan.

Tapio Mäkeläinen

Tämmöiset hankkeet eivät juuri koskaan kaadu kalkkiviivoille faktaperusteisesti. Faktat ovat tuossa vaiheessa jo selvillä tai sitten työ on tehty ala-arvoisella ammattitaidolla.

Kyse on tunteesta, seuraamuksien pelosta tai hyvin pienen piirin tiedossa olevasta miinasta.
Onko se miina tulevat vaalit yhdistettynä Kepun surkeaan kannatukseen, pieleen menneisiin pressanvaaleihin ja Väyrysen paranoidiseen mellastamiseen, jota ei saada kuriin. Yhdessä ja erikseen.