Torstai 21.2.2019

Uusi laki näkyy heti Alkon hyllyssä – Lonkeron myynti -40%

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2018 10:53
Päivitetty: 
12.2.2018 11:04
  • Kuva: Alma Media arkisto / John Palmén
    Kuva
|

Lonkeroiden myynti Alkossa putosi tammikuussa lähes 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tammikuun alussa voimaan astui uusi laki, joka sallii vahvempien oluiden ja väkevistä viinoista sekoitettujen juomien kuten gin long drinkin myynnin kaupoissa.

Alko teetti vuoden 2017 alkupuolella arvioita uuden alkoholilain muutosten vaikutuksista Alkon myyntiin. Ne osoittivat, että panimotuotteiden litramyynti laskee 70–90 prosenttia. Alkon talousjohtaja Anton Westermarck huomauttaa, että yhden kuukauden myyntiluvuista ei voi tehdä vielä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

–Vielä tammikuun myynnin perusteella on liian aikaista sanoa, mikä se lopullinen prosentti tulee olemaan. Arviomme ovat olleet oikean suuntaisia, Westermarck sanoo Alkon tiedotteessa..

Kaiken kaikkiaan Alkosta myytiin juomia litramääräisesti 7,5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Tammikuu on Alkolle perinteisesti vuoden hiljaisin myyntikuukausi. Keskimäärin tammikuu on vastannut noin kuudesta prosentista vuoden litramyyntiä.

Alkon aukioloajat laajenevat kohta

Uusi alkoholilaki mahdollistaa myös laajemmat aukioloajat Alkon myymälöille maaliskuun alusta alkaen. Käytännössä Alkot saavat olla arkisin auki kello 21 saakka, kun nykyisin myymälät täytyy sulkea kello 20. Lauantain aukioloaikoihin lailla ei ole vaikutusta.

Kaikki myymälät eivät jatkossa kuitenkaan ole auki yhdeksään saakka. Ne myymälät, jotka nykyisin sulkevat arkisin kuudelta ovat jatkossa yhdeksään saakka auki vain perjantaisin. Arkisin kahdeksaan saakka auki olevat myymälät ovat jatkossa auki aina yhdeksään asti launtaita lukuunottamatta.

Nykyisin kahdeksaan saakka auki olevat myymälät ovat Alkon verkostossa enemmistössä. Pääasiassa tällaiset myymälät ovat esimerkiksi kaupunkien keskustoissa ja kauppakeskittymissä. Alkon myymälöistä jatkossa noin 200 palvelee arkisin kello 21 saakka, Alkolla on kaikkiaan 355 myymälää

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Aivan, Keskusrapuolueessa 19 kanasanedustajaa vastusti ja 20 oli puolesta mutta Sosialidemokraatit kaikki paitsi yksi ei vastustanut taasen Vasemmistoliitosta kaikki vastustivat 5,5 %-n lonkero ja olut vapautusta.

Nyt kiireesti vielä tämän hallituksen aikana Viinit ruokakauppoihin.

Päivän slouganiksi: Emanssipaatioidaan holhousvaltio Suomi.

Matti Mustonen

Nelosolut olikin tosiasiassa vain hämäys, jolla peitettiin limuviinojen ja erityisesti lonkeron "vapauttaminen". Seurauksena on, että oikeasti veroja maksavat joutuvat maksamaan lisää alkoholiongelmien hoidosta kun "viinan ystävät ry" siirtää kuluja veronamaksajien maksettavaksi. Ymmärrän vapauttamisen perusajatuksen mutta sitä en ymmärrä, ettei veronmaksajan lisääntyviä menoja pidetä ongelmana. Omavastuu ja velvollisuudet on siirretty valtion hoidettavaksi. On vaikea löytää - mistään sosiaaliryhmästä - ihmistä, joka ei jollain tavoin vinkuisi verovaroista jotain apua. Holhous ja hysäys sopii kaikille ja erityisesti poliitikoille, jotka voivat sillä keinolla hallita alamaisiaan.

Matti Virtanen

Suomalainen alkoholin kuluttaja, myös ongelmakuluttaja maksaa korkeassa verossa myös ongelmien hoidosta. Uskoaksen ongelmakäyttäjät ovat toistaiseksi vähemmistönä.

Viro ei taas ainakaan maksa meidän alkoholiongelmaisten kukuja senttiäkään.

Pasi Anttila

Maksaahan tupakoitsijatkin veroissa ongelmiensa hoidosta mutta vain siitä yritetään päästä eroon, alkoholista ei vaikka ihmiset jopa tappavat toisiaan kännissä olessaan.

Näkisin mieluusti "kosupullon" kyljessä varoituskuvat.

Marja-Liisa Kalkela

Eikä maksa mikään muukaan maa kolareista aiheutuvia kuluja terveyspuolella. Saatika pienhiukkasten aiheuttamia ,astma ym.
Ei maksa myöskään elintarviketeollisuuden tuottamista roskaruuasta aiheuttamia diabeetes ,liikalihavuus ,sydän ja verisuonisairauksien laskuja.

Kyllä kaikkien edm. vastuu on ihmisellä itsellä. Viinaa lipittävät on maksanut moninkertaisesti hoitokulunsa Alkoholi ja muilla veroilla .
Melanoomasta aurinkorannoilta hankkineilta ei ole kerätty aurinkveroa melanooman hoitoon.Joka on hälyyttävästi lisääntynyt yhtenä syöpäsairauksista.
"En minä mutta kun ne "muut"!

Mikko Toivonen

Nihilistit ovat tapansa mukaan tulkinneet Alkon vähentyneen lonkero ja IV olutmyynnin muuttuneen hillittömäksi limuviinajuopotteluksi kautta maan.
Tosiasiassa se oli täysin selvää, että ne jotka lonkeroa ja IV olutta kaipaavat hakevat sen ruokakaupasta jos se vain sieltä saatavissa on eivätkä erikseen matkusta alkoon sitä ja sen lisäksi sitten väkeviä viinoja kärräämään.

Misäään ei näy merkkiäkään juomisen lisääntymisestä. Ainoastaan tuo looginen myynnin vähennys Alkosta ja samalla jos vaan olisi mitattu myös kokonaisryyppäämisen edelleen alentuva suuntaus.

Ei muuta kuin Alko lakkautukseen kokonaan ja tuotantolaitokset yksityisille myyntiin. Samalla kaiken alkoholiin liittyvän vapauttaminen vaikkapa Saksan alkoholilakien mukaiseksi. Se myös vain lopulta alentaisi kokonaisryyppäämisen määrää.

ps. Ja jos jioku ei tiedä, niin itse en polta enkä juurikaan alkoholia käytä, olutta ja lonkeroa en lainkaan.

Tapio Mäkeläinen

Tämä fanaatikkojen keksimä limuviina-sana on niin syvältä. Vapaassamaailmassa se on rtd - ready ti drink tms. Täällä kekfittiin limuviina. Sen myynti on todella vähäistä.
Lonkun iso myynti on yllis joskaan itse en sitä juo kuin kossun mixerinä mökille tultaessa pe illalla. Yks kunnon tymäys palkkiona järkyttävän huonosta maantiestä selviämisestä.
Saas sit nähdä mitä Lidl tekee jahka lumet sulaa.
Onkohan THL:n body count prognoosia saatu tarkennettua.
Ei tainnu Tommi Turmiolasta päästä enää ulos peräkammaristansa. Oli mamma pannu pönkän oven eteen.
Onnea vaan kommunisteille, SDP lle ja Virheille. Pieleen meni toikin kiukuttelu.

Jussi Keskinen

Olen oikein koettanut seurata kaupassa käydessäni; mutta mitään ostoryntäystä vahvempien perään en ole huomannut. No, en sitä kyllä odottanutkaan.

Tuollaista roskalakia tehtiin kuin iisakin kirkkoa... olisi nyt saatu edes viinit kauppoihin ja hinnat eurooppalaiselle tasolle ... turhaa puhinaa etukäteen ...

Pertti Aaltonen

Uutinen on samanlainen kuin oli aikoinaan kun siirryttiin 96 lyijyllisestä bensiinistä E85:een. Silloin uutisoitiin, että bensiinin E85 myynti on lisääntynyt rajusti. Niin, kun muita ei enää ollut saatavana. Em. bensiinejä oli myyty rinnakkain jonkun aikaa.

Kohta sitten aletaan vähentää Alkon henkilökuntaa. Siis uudistus vähentää työpaikkoja. Tähän voi todeta, että väkisin ylläpidettyjä työpaikkoja voikin vähentää. Samaa rutinaa kuultiin, kun autojen katsastusvälejä suunnitellaan pidennettäväksi. Siis nyt autoja katsastetaan usein, että työllistetään katsastusmiehiä. Päätarkoitushan on että varmistetaan autojen kunto. Nykyisin autot ovat niin hyviä, että ei niitä tarvitse jatkuvasti syynätä. Joillakin ajetaan vuosittain vain kodin ja katsastuspaikan välillä.