Keskiviikko 22.5.2019

Työtön Terhi, 60, sai vastauksen Juhana Vartiaiselta – kirjoitti avoimen kirjeen: ”Entä työttömät isovanhemmat?”

Luotu: 
12.2.2018 19:08
Päivitetty: 
12.2.2018 19:18
  • Kuva: Kuvakaappaus Puheenvuorosta
    Kuva
    Tutkijana työskennellyt Terhi Vuojala-Magga kirjoitti aktiivimallista avoimen kirjeen kansanedustaja Juhana Vartiaiselle. Kuvakaappaus hänen blogistaan.
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisesta on tullut aktiivimallin aktiivipuolustaja. SAK:n mielenosoituksessa hän sai mielenosoittajien vihat niskaansa.
|

Hallituksen aktiivimalli unohtaa iäkkäämpien työttömien ”immateriaalisen” työnteon yhteiskunnallisen merkityksen, arvostelee inarilainen työtön Terhi Vuojala-Magga, 60, avoimessa kirjeessään kansanedustaja Juhana Vartiaiselle (kok.).

Taloustieteilijä-poliitikko Vartiaisesta on tullut työttömyysturvan aktiivimallin virallinen puolustaja, vaikka hän ei hallituksessa istukaan. Hän vastasi Iltalehden lähetyksessä Susanne Päivärinnan kysymykseen siitä, tuleeko myös lehteen kirjoittaneen 60-vuotiaan työttömän naisen muuttaa työn perässä pois kotiseudultaan ja pois ikääntyvän puolisonsa luota.

– Vastauksesi koski minua, kirjoittaa Terhi Vuojala-Magga Juhana Vartiaiselle osoittamassaan avoimessa kirjeessä Puheenvuoro-palvelun blogissaan. Päivärinta viittasi kysymyksessään hänen mielipidekirjoitukseensa.

Vartiainen vastasi, että yksittäistapauksesta hän ei osaa sanoa, mutta ”kyllä se ihan hyvä ikiaikainen lähtökohta on ollut, että ihmiset huolehtivat omasta toimeentulostaan ja tarvittaessa vaikka muuttavat työn perässä”.

– Kyllä tämä on hyvin uusi ajatustapa, jos sellainen on yleinen, että ihminen saa asua missä vain, ja jos siellä ei ole töitä niin pitää eläkkeelle asti saada veronmaksajien piikkiin leipänsä. En usko, että sellainen on sovitettavissa yhteen pohjoismaisen hyvinvointivaltion kanssa, Vartiainen sanoi IL:n lähetyksessä.

Ajatus työn perässä muuttamisesta ei ole vieras Terhi Vuojala-Maggalle, joka kertoo asuneensa siirtolaisena Ruotsissa, tehneensä pätkätöitä Norjassa ja Isossa-Britanniassa, muuttaneensa arktisen alueen tutkimustöiden perässä Lappiin ja asettuneensa lopulta perheineen Inarin Ivaloon. Hän katsoo kuitenkin, että aktiivimalli kohtelee väärin niitä työttömiä, jotka ovat jo työuraiän loppupäässä ja ehtineet noin 60 vuoden iässä jo ”kiinnittymään siihen maailmaan, missä ovat”, kuten Vuojala-Magga sanoo Uudelle Suomelle.

– Näyttää siltä, että aktiivimalli rakentuu sille vieraantuneelle ajatukselle, että kaikki Suomen kansan työttömät ovat perheettömiä, passivoituneita ja helposti liikuteltavaa massaa. Mallissa ei ole myöskään laskettu immateriaalisen työnteon ja siitä seuraavan hyvinvoinnin merkitystä, hän kirjoittaa avoimessa blogikirjeessään.

Hän kirjoittaa ymmärtäneensä Britanniassa työskennellessään, että maahanmuuttajien yritystoiminnan kilpailukyky perustui ”suurperhelaitokseen, jossa kolmen sukupolven ketju setineen ja täteineen yhdistyy toimivaksi yksiköksi”.

”Tämän immateriaalisen pääoman hintalappu veronmaksajalle voidaan arvioida siinä vaiheessa kun mummit ja papat toivotetaan muuttamaan pois kotipaikastaan”

– Isovanhempien rooli on elintärkeä; yhtäältä he siirtävät työn arvostusta ja aktiivisuutta nuoremmalle sukupolvelle ja toisaalta he tukevat pitkiä työpäiviä tekeviä lapsiaan lastenlasten ja talouden hoidossa. Tämä ei ole vierasta meille suomalaisillekaan, sillä tätä samaa mallia löytyy myös ikääntyneen ja työttömän kansanosamme keskuudesta, isovanhemmat auttavat yh-äitejä, -isiä ja pienten lasten perheitä vuorotöiden tai vaativan opiskelun maailmassa, Vuojala-Magga huomauttaa.

Hän perää arvostusta isovanhemmille ja aktiivisuudelle, joka ei näy työllisyystilastoissa.

– Tämä on immateriaalista pääomaa – sen hintalappu veronmaksajalle voidaan arvioida siinä vaiheessa kun mummit ja papat toivotetaan muuttamaan pois kotipaikastaan.

Lapsiaan ja lapsenlapsiaan hän ei itsekään haluaisi enää jättää työn takia. Tutkija kyselee Vartiaiselta, miten nämä ”immateriaaliset hiljaiset tuotot on otettu huomioon aktiivimallissa”.

– Nämä samaiset mummit ovat niitä ikäluokkasi naisia, jotka nyt työttöminä ovat oman perheensä tukemisen ohella hoitaneet tai hoitavat iäkkäitä vanhempiaan. Näin myös minä olen tehnyt, en tue vain tyttäriäni ja lapsenlapsiani vaan kykenin tarjoamaan edesmenneelle äidilleni arvokkaan vanhuuden työnteon ohella.

Vuojala-Magga ei osaa vielä arvioida, kuinka kipeästi aktiivimallin noin viiden prosentin leikkaus työttömyysturvaan osuu hänen omaan talouteensa. Vuonna 2016 työttömäksi jääneenä hän on vasta äskettäin pudonnut ansiosidonnaiselta työttömyysrahalta peruspäivärahalle.

Vuojala-Magga uskoo, että hänen ikäisensä suomalaiset ovat äärimmäisen tunnollisia ja pyrkivät toteuttamaan aktiivimallin vaatimukset. Sitä hän epäilee enemmän, onnistuuko se ja löytyykö järkevää aktiviteettia.

– Minne ja kenen riesaksi näitä pannaan? hän pohtii Uudelle Suomelle puhelimitse.

Sen sijaan se, että nuoret muuttavat työn perässä pois kotiseudultaan, on Vuojala-Maggan mukaan edelleen normaali ajattelutapa ainakin syrjäseuduilla.

– Nuoret lähtevät, ja sitten tulevat takaisin jos töitä taas on – niin kuin nyt, kun matkailu on vahvistunut [Lapissa].

Avoimen kirjeensä loppuun filosofian maisteri Vuojala-Magga on liittänyt ansioluettelonsa ja tarjoaa tutkijan asiantuntemustaan hallituksen käyttöön vaikkapa etätyönä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Terhi Vuojala-Magga
Terhi Vuojala-Magga
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Vartiainen totesi jo Päivärinnan haastattelussa ettei häntä kiinnosta pohtia aktivointiasetuksen aiheuttamia epäkohtia. Hänellä on asiat hyvin itsellään valtion elättinä ollessa sekä mukavan muhkea palkka eikä työn ohessa ole kielletty nukkumastakaan aina kun siihen tuntuu olevan vähänkään tarvetta. Hänen mielestään suurkaupunkien sivussa asuvat ovat aiheuttaneet itse ongelmansa.

Hannu Rissanen

Vaihtokauppa Neuvostoliiton kanssa tuhosi Suomen elinkeino rakenteen. Punamulta ei aloittanut rakennemuutosta ja Kepu pitää siitä yhä kiinni kynsin hampain. Maakuntien rappio on Kepun aikaansaamaa. Maaseudun työttömien pitää käydä pyörittämässä paikallisia Kepu poliitikkoja tervassa ja höyhenissä.

Roope Retuperä

Sipilän hallituksen toimet maakuntatyöttömyyden poistamiseksi on olleet tasan nolla.
Kikyä ja aktiivimallia pukkaa, vaan ei työllisyyttä edistäviä toimia.
Yritystukia maksetaan vuosittain satoja miljoonia.
Työllisyyttä ei niillä kuitenkaan pyritä edistämään. Miksei?
Voiko olla puusilmäisempää hallitusta?

Harri Tapani

Tai sitten Vartianen näke sellaisia kopkonaisuuksi joiden ymmärtämien monelle on vielä hankalaa koska politiikot puhuvat mitä sattuu.

"Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen opastaa :P

"liika työllistyminen uhkaa talouden kasvua ...Ilman työttömiä talous hiipuu, sanoo ministeriön tutkimusjohtaja"

https://www.uusisuomi.fi/comment/778956#comment-778956

"Kyse on siis samasta asiasta jota Vartiainen on selittänyt, mutta asian ymmärtäminen on jäänyt hiukka vähemmäksi."

Mikko Räsänen

Kaikenlaisia tukia on aivan liikaa. Niiden hoitamiseen tarvitaan EU:n raskain, kallein ja tehottomin byrokratia. Sitten lisäksi työn tekemisen halun tappava veroprogressio sekä yrittäjän olematon turvaverkko. Siinä ainekset passiiviseen laiskuuteen johtavaan kehitykseen. Kiitos SDP.

Ilkka Vuori

Älkää puhuko pashaa. Englannista tuli tyttäreni perhe reilu kk sitten: mies osaa sanan moi Suomea. Mies sai töitä kahden viikon kuluttua.
On vain niin, että suomaalainen on niin synkkä, vastentahtoinen ja elämäänsä kyllästynyt, ettei kukaan sellaista edes kaipaa palvelukseensa. Saati työkaverikseen.

Henri Toivonen

Asioimistulkeilla ja kieltään osaavalle ”opettajalle” löytyy töitä. Jos suomaalaiset ovat synkkiä, pitäisikö nuo tappaa vaiko antaa elää kituuttaa ihan piruuttaan? Tuo V mäinen mettäläiskansa olisi etelä-eurooppalaistettava tahi aasialaistettava mitä pikimmiten.

Seppo Simonen

Olisi paljonkin sanottavaa mutta empä halua provosoitua. Edesmennyt Presidentti Mauno Henrik Koivisto sanoi että jos ei varmuudella tiedä miten jossakin asiassa tulee käymään on syytä olettaa että käy hyvin kunkin oman maailman kuvansa mukaan.

Seppo Tossavainen

"Näyttää siltä, että aktiivimalli rakentuu sille vieraantuneelle ajatukselle, että kaikki Suomen kansan työttömät ovat perheettömiä, passivoituneita ja helposti liikuteltavaa massaa."

Ajatus voi olla vieraantunut eli suunnittelijat eivät ehkä ole ajatelleet kaikkia vaikutuksia, mutta on mahdollista, että homma toimii erittäinkin hyvin myös passiivisten lähtijoiden osalta.

Kysehän on myös kokonaisvaikutuksesta eli jos paikkakunnan työttömistä aktiivisimmat lähtevät, niin paikkakunnalle jaa työpaikoja niille, joille lähteminen on hankalampaa. Eli juuri esim. vanhemmille työttömille jää työpaikkoja kotipaikkakunnalla. Asioita todella kannattaisi seurata tosiasioiden eikä pelkästään teorioiden ja pelkojen pohjalta.

Harri Tapani

Autetaas vähän, Tuoreen uutisen kertomaa, TEM:n tutkimusjohtaja kun selittää, että varaa ei enää juurikaan ole työllistyä, siitä kun seuraa ongelmia. eli koska työttömyys on tärkeää, niin silloin pitäisi tehdä työttömiä jostain lisää...eihän tuota nyt voi ola vaikeaa ymmärtää.

"Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen ... liika työllistyminen uhkaa talouden kasvua. Taloustieteen professorin mukaan [...] Ilman työttömiä talous hiipuu, sanoo ministeriön tutkimusjohtaja"...

https://www.uusisuomi.fi/comment/778725#comment-778725

Marja-Liisa Kalkela

Vähän työpaikkoja –
Ministeri Annika Saarikko (kesk.) toteaa, että
Vain tuhat työllistä lisää?
Ongelmana oli Saarikon mukaan se, että tavoitteena oli kokonaistyöllisyyden nostaminen.
Käytännössä uudistuksen vaikutus olisi ollut Saarikon mukaan vain hieman yli 1 000 työllistä lisää
12.2-18 Yle
Sipilä
- työllisyysvaikutus olisi ollut enimmillään 1600 henkilötyövuotta.

Sampo Terho toteaa
- Meille oli tärkeää, että perheiden itsemääräämisoikeuteen ei puututa

Joten perheellisten työttömien ja työttömien ei tarvitse osallistua Aktiivimalliin ?
Koska ko. ministeri sanovat ettei työpaikkoja ole. Ja että perheen on saatava itse päättää myös työttömyysturvastaan.Joka myös kuten perhe etuudet maksetaan samasta verokirstusta kumpikin.
US 12.2-18

Perustuslain Yhdenvertaisuuslaki? Kaikki on lakien edessä yhdenvertaisia.
Vai onko?

Marja-Liisa Kalkela

#17
Onko Suomi EU maa? Onko Suomi yksi 27 EU maasta?
Pitäisikö Suomella olla eri vapaudet maahanmuuttajien vastaanottamisessa kuin 26 maalla?
Siis Suomi ottaisi vain rusinat pullasta ,maatalous ym.tuet .
Ikävät asiat hoitaa muut EU maat?
Lueppa E.Ahon hallituksen sopima EU sopimus maahanmuutosta -92-94.
Sieltä asti on tänne tullut pakolaisia esim.Somaliasta.

Lintukoto hävisi jo 1.1-95 Suomi oli EU-jäsenmaa ja kansa sanoi KYLLÄ-94.

Harri Tapani

"Siis Suomi ottaisi vain rusinat pullasta ,maatalous ym.tuet ."

Valitettavasti EU:ssa ei ole mitään "rusinoita" otettavaksi, vaan ne kuvitellut rusinat kun maksetaan ihan itse, nettomaksaajia kun ollaan. Eli maksamme rahaa joka osin käy kääntymässä Bryselissä ja palaa ohjeistettuna ja saneltuna, että mihin sitä saa käyttää, maksamme ohessa myös muiden maiden tukia, mm. niiden maataloustukia, ei sellainen ole rusinoita ollenkaan.

Jari-Jukka Annala

Jos asia olisi yksinkertainen, se olisi noin. Se ei vaan ole. Esimerkiksi pitkäaikaissairaat, joilla on 300 sairauslomapäivää käytettynä ja eläke/kuntoutustukihakemus hylätty, joutuvat hakeutumaan työttömiksi työnhakijoiksi. He ovat kuitenkin sairauslomalla, eivätkä osallistu työllistämistoimiin. Tosin aktiivimallin leikkaukset koskevat heitä.

Marjatta Marttila

Ensimmäinen ja lähes ainoa este saada aktiivisen ihmisen työtä - IKÄ!! Tuttavani jälkikasvu haki aktiivisesti työtä, lähetteli hakemuksia, TE-toimiston "riesa", koputteli ovia! Omaa kahden ammatin pätevyyden ja on kielitaitoinen. Käydessään sukulaisissa Berliinissä muutama viikko sitten ja niin työtä löytyi parissa päivässä, eikä siellä katsottu ikää vaan ammattitaitoa. Perhe muuttaa kesällä perässä.

Terhille: hieno kirjoitus, lämmin kiitos!

Ja kaikille muille, jotka eivät ole vielä tätä "Hyvää Sanomaani" huomanneet, että Kansalaisaloite.fi -palvelussa on 8.1.2018 avattu aloite "Aidosti palkitseva aktiivimalli", joka nimenomaan soveltuisi tässä Terhin kuvaamassa tilanteessa, jossa huolettavia on jopa useammassa sukupolvessa. Ja heille, joita aloite ei jostakin syystä puhuttele tai koske, olkaa ystävälliset, ohittakaa tämä viesti (kommentoimatta):

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Muiden - joita uskon myös löytyvän, koska aloitteessa on jo noin 2300 allekirjoitusta - toivon kommentoivan: Olisiko tämä se "Aktiivimalli 2.0", joka täydentäisi sitä 140 000 allekirjoitusta saanutta HE 124/2017 vp -kansalaisaloitetta? Em. aloitehan vain uloittui em. lain kumoamiseen, eikä siinä esitetty tilalle mitään parempaa aktivointimallia.

Jukka Mattsson

No voitaisiinko aloittaa työttömyyden karsiminen noista maatilojen loisijoista jotka asuavat maatiloilla ja nostavat samaan aikaan työttömyysrahat kortistosta?

Olisi mukava tietää kuinka moni heistä äänestää keskustaa?

Tilalla on yleensä yksi isäntä ja emäntä... vai onko joku keskustapoliitikko eri mieltä?
Ai niin, tästähän ei saa puhua.

Mika Lehtonen

60-vuotias ei putoa ansiosidonnaiselta peruspäivärahalle, jos pitää oikeuksistaan huolta. Laki velvoittaa kunnan järjestämään velvoitetyöpaikan yli 57 vuotiaalle, jonka ansiosidonnainen on päättymässä. Velvoitetyö kestää 6 kk, ja sen jälkeen ansiosidonnainen alkaa alusta entisen suuruisena. Myös päivät nollautuvat. Velvoitetyöpaikkaa ei TE-toimisto automaattisesti tarjoa, vaan sitä on itse vaadittava.