Maanantai 20.5.2019

Juha Sipilä löi sinetin: Perhevapaauudistus kaatuu – ”Työllisyysvaikutus olematon”

Luotu: 
12.2.2018 20:15
Päivitetty: 
12.2.2018 20:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Hallitus ei kyennyt löytämään kaikille sopivaa tapaa uudistaa perhevapaita. Arkistokuva eduskunnasta.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vahvistanut, että perhevapaauudistusta ei toteuteta. Hallituksen johtotrio etsi tuloksetta ratkaisuja asiaan osana strategiaistuntoaan maanantaina.

– Perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella. Yhteistä mallia ei valitettavasti löytynyt, Sipilä twiittasi kokouksen jälkeen.

Perhevapaiden uudistushanke ajautui ongelmiin hallituksen sisäisten kiistojen vuoksi. Uuden Suomen hallituslähteistä saamien tietojen mukaan neuvotteluissa hiersivät erityisesti ansiosidonnaisten päivien jakaminen perheiden kesken sekä kotihoidontuki. Lue tarkemmin: Analyysi: Perhevapaauudistus menossa puihin

 

Sipilä kertoo blogissaan, että teetettyjen vaikutusarvioiden mukaan viime vaiheessa esillä olleen perhevapaamallin työllisyysvaikutus olisi ollut enimmillään 1600 henkilötyövuotta.

- Tämä oli odotusarvoihin ja julkisuudessa esiintyneisiin lukuihin sekä uudistuksen kustannuksiin verrattuna huomattavan pieni luku, Sipilä kommentoi.

Hallituspuolue Sinisten puheenjohtaja, eurooppaministeri Sampo Terho toteaa tiedotteessaan, että ”perhevapaauudistus kaatui lopullisesti”.

- Meille oli tärkeää, että perheiden itsemääräämisoikeuteen ei puututa, mutta seuraavallekin hallituskaudelle jää tekemistä varmistaa, että lapsilta ei leikata, Terho muotoilee Sinisten näkemyksen.

Samoin Sinisiä edustavan sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan nykyinen malli on lopulta parempi kuin mikään, mistä nyt voitiin sopia.

- Ilman lisärahaa uudistukseen ei kannattanut lähteä, hän jatkaa viitaten hallituksen linjaan, että uudistuksen tulee olla kustannusneutraali.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät oli tästä yhtä mieltä. Koskihan se ex-irtisanottuja palkansaajia,työttömiä.

Hallitusohjelma-17
Sosiaaliturvajärjestelmää uudistetaan työhön
kannustavaksi ja osallistavaksi
» Hallitus arvioi kriittisesti kaikkia sellaisia tukijärjestelmiä,
jotka ohjaavat työkykyisiä ihmisiä pitkäaikaisiin
poissaoloihin työmarkkinoilta.

1.1-18
lakiehdotukseen toimeentulotuesta annetun lain 9 §:n muuttamisesta sisältyvä toimeentulotuen perusosan euromäärä 459,22 euroa
tulee muuttaa 458,10 euroksi

Noin näppärästi se käy työttömien etuuksissa.

Mutta ei "onnistu" kotihoidontuissa?

Mikko Toivonen

Olen samaa mieltä. Kokoomus ei hallitusta kaada niin kauan kuin sen suunnitelma terveysverorahojen siirtämisestä sote avulla pörssiterveysrahastajille voi onnistua. Siinä on todella kysymys miljardien julkisen rahan siirrosta kokoomuksen miehittämien pörssiterveysrahastajin taskuihin. Kaikki muu on tällä hetkellä siihen saaliiseen verrattuna peanuts. Siinä saa syntyä vaikka täysin järkeä vailla oleva maakuntahallinto ja sen mukainen isäntien palkkiovirkapaikasto

Marja-Liisa Kalkela

Miten Aktiivitoimet eroaa tästä? Puhiko Pääministeri nyt itsensä Kepun kanssa pussiin?

lainaus:
esillä olleen perhevapaamallin työllisyysvaikutus olisi ollut enimmillään 1600 henkilötyövuotta.

- Tämä oli odotusarvoihin ja julkisuudessa esiintyneisiin lukuihin sekä uudistuksen kustannuksiin verrattuna huomattavan pieni luku, Sipilä kommentoi.

10.1-18
VM
Aktiivimallin arvioidaan lisäävän työllisyyttä 5 000 henkilöllä, jos yksikään työtön ei osallistu lainkaan työhön, ja 12 000 henkilöllä, jos kaikki tekevät vähimmäismäärän töitä (dia 4). Tuo 12 000 ei ota huomioon aktiivisuuden työllistymistä lisäävää vaikutusta.

Aktiivimalli kannustaa pysymään kiinni työelämässä ja hakeutumaan palveluihin. Tämä on erittäin tärkeää.

JK.Joidenkin siis ei tarvitse pysyä työelämässä kiinni vaan voi sosiaaliturvan varassa olla kotona?

Miten tuossa toteutuu yhdenvertaisuus?

Kenneth Ainetdin

Ensimmäinen HYVÄ päätös Juha Sipilältä. Kyllä se perhe parhaiten tietää mikä vaihtoehto heille kannattaa rahallisesti. Jos mies tienaa selkeästi enemmän kuin vaimo, niin silloin on paaaaaljon järkevämpää, että vaimo lojuu miehen sijasta kotona.

Tämä on se mikä on tärkeätä lapsiperheissä. Jos kokoomuksen malli olisi toteutunut, niin se olisi ollut kova suonenisku lapsiperheisiin koska Kelan korvaus isän kotona viettämälle ajalle on aivan riittämätön. Antaa niiden miesten olla duunissa ja tuoda tilipussi kotiin.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kyllä se perhe parhaiten tietää mikä vaihtoehto heille

Kuten työtön perhekin saa valita ottaako 9e/pv töitä vastaan vai ottaako karenssin ja tuen leikkauksen 40% ja 3kk karenssin?
Kun toisella on jo tuloja niin miksi pitäisi toista tukea verovaroilla sosiaaliturvalla kotonaoloa?

Marja-Liisa Kalkela

Suomen pelastaa vain irtisanotut ex-palkansaajat työttömät. Aktiivimallilla?
Eikö 18t/3kk järjestöissä ,yrityksissä olisi kotihoidontuillakin oleville löytynyt 9e/pv töitä sosiaaliturvaa vastaan?

Valtioneuvoston viestintäosasto 21.11.2017
PUHE
PM Sipilä:
Meillä Suomessa hallituksen kärkihankkeessa ”Osatyökykyiset työelämään” luodaan ja testataan uusia keinoja osatyökykyisten työllistymisen ja osallisuuden tukemiseksi.

Työn tekemisen on aina oltava kannattavampaa kuin tukien varassa eläminen.

Velaksi elämisen lopettamisessakin ollaan hyvällä tiellä, mutta alijäämä on ensi vuoteen mennessä vasta puolitettu. Työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin vaatii vielä työtä.

JK. Jokaisen työkykyisen työpanos on tärkeä kun verotuloista on kyse.
Irti sosiaaliturvasta.

Teemu Terava

Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa etuudet voivat vain parantua. Se tarkoittaa kustannusten nousu. Kun lisärahaa ei ole, ei etuuksiakaan voida muuttaa.
Hyvä puoli on, ettei menettely kasvata julkisen talouden kestävyysvajetta, mutta kertoo toisaalta karua tarinaa siitä, miten mahdotonta kestävyysvajeen supistaminen on.

Harri Kovala

Kansalaisten saamien palveluiden ja etuuksien osuus on alle 60 % julkisen sektorin menoista. Joten näistä ei kestävyysvaje johdu.

Jostain syystä hallinto on koskematon, vaikka sen osuus kuluista on tämän hallituksen aikana noussut jo terveydenhoidon kustannusten yli.

Se mitä maakuntahallinto tuo tullessaan, voimme vain kauhulla odottaa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kun lisärahaa ei ole, ei etuuksiakaan voida muuttaa.

Kädenkäänteessä niitä työttömienkin etuuksia on kiristetty ja leikattu-94 lähtien.
Näppärästi se on käynyt työeläkkeissäkin -90 luvulta lähtien.
Mutta maataloustukiin eikä perhetukiin ei vain voi koskea? Eikä takuueläkkeisiin johon tämä hallitus on jo kaksi kertaa tehnyt korotuksen?
(niille kellä ei ole itse maksettua eläkettä tai ei ole työeläkettä)

Työtön yksinhuoltaja ei saanut toimeentulotukeen yksinhuoltajakorotusta ,muut sai.
Indeksikorotukset leikattiin työelläkkeistä,työttömien tuista -15-19 ajaksi.

Jotenkinhan kepun on katettava nuo perhe ym.etuudet kun verotulot on niukat kun 600 000 työttömän palkoista ei tule veroja.
Mutta etuudet on saatava tuloja saaville vaikka toinen puolisosta kävisi töissä. Saavutetuista eduista ei luovuta.
No köyhät ja keskituloisethan nuo maksaa. Toinen leikatuilla etuuksilla toinen veroillaan ja veroluonteisilla maksuilla.
Siltarumpu pekkarointi on yhä voimissaan. Koskahan korkeita veroja maksavat kyllästyy tuohon ?

Aune Mänttäri

Kenneth Ainetdin
12.2.2018 21:17 kommentissa 6.
"Jos mies tienaa selkeästi enemmän kuin vaimo, niin silloin on paaaaaljon järkevämpää, että vaimo lojuu miehen sijasta kotona."

Vaikka kirjoittaja, sekä toiset kommentoijat puhua vain rahasta, kommentoijat, kukaan eivät puhu perheestä, äidistä ja lapsesta.

Sen sijaan kommenteista löytyy puolustajat kymmenien miljardien omaamiseen kokoomuksen kannattajakunnan vaatimuksesta yksityisiin terveydenhoitorahastoihin.

Katsoisin asiaa sanotaanko, kolmannelta kannalta. Isällä on nytkin oikeus ja mahdollisuus jäädä hoitamaa omaa lastaan ja niinhän tapahtuukin jos lapsen äidillä ovat paremmat ansiotulot jolloin äiti ei käytä täysimääräisesti hoitovapata.

Äiti on syntyneen lapsen ensisijainen hoitaja ainakin imetyksen aikana. ensimmäistä Lasta odottavan perheen valmiutta ottaa vastaan lapsi tulisi paljon enemän huomioida kuin on vallitseva käytäntö.

Synnyttäminen, lapsen imettäminen ja hoito ovat ensisynnyttäjille " kouluttamaton paikka" tapahtumat tulevat äidille ja isälle aina henkilökohtaisena kokemuksena.

Lakiuudistus tähtäsi mielestäni ensisijaisesti ansiosidonaisen päivärahan korottamiseen miehille jotta he jäisivät kotiin lasta hoitamaan.
Perheen omaa päätöstä ohjattaisiin RAHALLA.
Toiseksi lasten ohjaaminen yhteiskunnalliseen "muotokasvatukseen" on kuvottavaa.

Pienen lapset vastaus on näihin kysymyksiin useimmiten hillitön itku jos lapsi joudutaan pakolla jättää vieraan ihmisen "käsiteltäväksi"

Mitenkä äiti mahtaa keskittyä työhönsä yöpaikallaan jos lapsi pitää pakottaa jäämään, ei voi hellitellä ja tyynnytellä koska useimmilla ovat kireät aikataulut.

Suomalaista yhteiskuntaa vaivaa "löysä aika" jossa lähes kaikki on puoluepoliittista- mistään ihminen ei tarvitsisi ottaa vastuuta.

Jos nyt palattaisiin kulttuurissamme aiemmin hyväksi tunnettuun ja keettua perhe-elämään kestäisi mahdollisesti n 20 v kunnes voisimme odottaa tuvallisempaa ihmislähtöistä yhteisöllistä aikaa, parempaa aikaa.

Puoluepolitiikka on saanut aikaan HAJOITA JA HALLITSE periaatteella & lainsäädännöllä, Lastentarha-ajalla alkaen 1970 luvun loppupuolelta näihin päiviin uusien sukupolvien moraalin ja etiikan murtumisen.

Kysynkin onko tutkittu mitenkä perheasioihin suhtautuvat Lastentarhakasvatuksen saaneet: ammattiin valmistuneen lääkärin, sairaanhoitajan, lähihoitajan, kätilön lastenhoitojen lastentarhaopettajan.

Tulokset nuorison käyttäytymisestä kertovat karua kieltä yhteiskunnan epäonnistumisesta päiväkodeissa puolueperhettä kasvatettaessa.

Lapsen kasvattaminen tulisi olla perheen tehtävänä ja lastentarhojen, koulujen opetustavoitteita tulisi tarkastella uudelleen

Minä kiitän Sipilän hallituksen 2-1 päätöstä kyseessä olevan lain hylkäämiseksi.
Katson, että tarkoittamani ihmisyys voitti kokoomunsen rahanvallan tässä asiassa, vaikka Kotihoidon tukea ei ole arvostettu ja verrattu siihen mitä päivähoito tulee maksamaan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Mitenkä äiti mahtaa keskittyä työhönsä yöpaikallaan jos lapsi pitää pakottaa jäämään, ei voi hellitellä ja tyynnytellä koska useimmilla ovat kireät aikataulut.

Voi kuule kyllä se hyvin sujui kun valtio ei elättänyt ketään kotiin isonikäpolven aikana. Vain lapsilisä 4x vuodessa ei muuta. Työllä piti hankkia perheelle elanto ja asuntolainaan rahaa.
Itse 1kk äitiyslomalla ja töihin. Oli aamu ja iltavuoro työ. Kun 24:00 pääsi töistä ja yöllä hoito vauvan rintaruokinnan ,torkkui muutaman tunnin ja 7:00 alkoi työvuoro. Ei ollut valinnanvaraa ,eikä valtio tai työnantaja kysellyt jaksatko.
Nuori on sitkeä ja voimia on venyä jos on pakko. (Itsehän päätimme hankkia lapsia)
Helliä ehti lapsia kyllä kun ei ollut työssä. Hyvin on pärjänyt lapseni silti elämässään ja työssä käyneet silti vaikka 5 lastenlasta olen jo saanut.
Kumpikaan ei ole lasten takia kotona ollut kuin hetken .Koska haluavat myös antaa panoksensa perheen talouteen kaikkien sen jäsenten hyväksi.Lastenkin .

JK:Samoin oli isonikäpolven vanhempien aikana. Voitko väittää että isoikäpolvi kärsi siitä eikä pärjännyt työelämässä ?

Aune Mänttäri

Minä puhuin ja puhun ilman katkeruutta ja kaunaisuutta täytän Heinäkuussa 2018 82 v .
Olisi paljonkin kerrottavaa omista kokemuksistani vuoden 1936 jälkeen jolloin jo ennen talvisodan syttymistä on minulla lapsuuden muistoja.!?

Ihminen on sama nyt ja ennen. sama kaikkialla maailmassa.

Syntymässämme saamiemme geenien- "eväiden" jälkeen jo lapsella jo ennen syntymää kuulemiensa äänien ja äidin liikehdinnän perusteella tietoa ympäristöstään. Synnytyksen hetkellä kätilön otteet hellät tai ronskit jäävät raidaksi lapsen tiedostoon samoin kaikki ne liikkeet ja äänet joita lapsi ottaa vastaan vauvaiän hoitotoimien tekijöiltä.

Marja-Liisa Kalkela
13.2.2018 10:55. kommentti 15
Kova aika josta puhut on kansakuntamme historiassa mielestäni asetettava aikaan jolloin kansalaisten olot olivat nuo armottomat turvattomat ajat.
Emme Voi aikaa muuttaa, on vain tämä hetki ja tulevaisuus.

Voisimme tässä ajassa vanhuudessamme odottaa HYVÄHSYNTÄÄ. Se tarkoittaa, että meidän Sinun ja minun elämällämme on tarkoitus. Elämäämme ei saisi terveydenhoidossa arvioida ikä-koordinaateilla ja kriteereillä. sillä mehän kuulumme siihen raivaajien ja rakentajien joukkoon joiden lähes ilmaisen työmme tuloksia nyt jaetaan ANSIOSIDONNAISINA ETUINA joka lasketaan lainsäädännöllä määritellyista eduista joihin ei kuulu mitkään nuo ponnistelut työstä ja vastuusta josta Marja-Liisa, puhut.
Meitä vanhempien sukupolvien sekä meidän Sinun, minun tekemän työn rippeitä vielä itsekkäästi ansiosidonnaisina jaetaan.

Kysytään nyt yhdessä ikäisemme raatajat päättäjiltä, MISSÄ ON MEIDÄN ANSIOMME? PYYDÄMME ELÄMÄMME KUNNIOITUKSEN !

Aune Mänttäri

Elämän kunnioittaminen tarkoittaa, ettei kenelläkään ole oikeutta lopettaa elämäämme.
Ei armokuolemalain turvin tai Hoitamattajättämispäätöksellä.
Hoitamattajättämispäätökset ovat yleensä lääkärin käynnistämiä päätöksiä.