Torstai 24.1.2019

Juha Sipilä kaatuneesta perhevapaauudistuksesta: ”Oli päätetty luopua automaattisesti, jos ei ole sopua tammikuussa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.2.2018 08:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistuttaa, että perhevapaauudistus ei ollut hallitusohjelmassa, vaan siitä sovittiin budjettiriihessä viime vuonna. Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avautuu perhevapaauudistuksen kaatumisesta blogissaan. Hänen mukaansa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) johtama työryhmä teki perusteellista valmistelutyötä lyhyessä ajassa.

Sipilän mukaan työryhmä teetti asiantuntijoilla monipuoliset vaikutusarviot eri perhevapaamalleista. Näiden vaikutusarvioiden mukaan viime vaiheessa esillä olleen perhevapaamallin työllisyysvaikutus olisi ollut enimmillään 1 600 henkilötyövuotta.

–Tämä oli odotusarvoihin ja julkisuudessa esiintyneisiin lukuihin sekä uudistuksen kustannuksiin verrattuna huomattavan pieni luku. Lyhyellä tähtäimellä malli olisi näyttäytynyt ja koettu etuuksien heikennyksenä potentiaalisesti 2/3 perheistä. Tämä olisi heikentänyt etenkin pienituloisten perheiden asemaa. Tätä Keskusta ei voinut hyväksyä, Sipilä linjaa.

– Tärkeä perhevapaauudistus menee seuraavan vaalikauden työlistalle. Viimeiseen saakka yritettiin. Näillä malleilla työllisyysvaikutukset olisivat olleet olemattomia, kallis julkiselle taloudelle ja leikkaus lapsiperheiltä, Sipilä sanoi Twitterissä.

Vihreiden riveistä sivallettiin heti keskustan tilanteesta. Pääministeripuolueen kannatus on ollut laskussa gallupeissa.

–Eli perhevapaat saadaan Suomessa uudistettua ja tasa-arvoa edistettyä vasta kun keskusta on oppositiossa? kysyi Emma Kari (vihr.) Twitterissä.

–Tarkoitatko että ensi kaudella Kepu on oppositiossa? sivalsi puolestaan Helsingin kaupunginvaltuutettu Otso Kivekäs (vihr.).

–Hallitus ilmoitti, että se ei kykene tekemään perhevapaauudistusta. Se on surullista ja se on valtava pettymys. Pääministeri Sipilän mukaan asia jää ensi vaalikauden työlistalle. Näyttää selvältä, että sitä työlistaa toteuttamaan tarvitaan toinen hallituspohja, sanoi vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto Facebookissa.

Li Andersson puolestaan ärähti Twitterissä, että hallitus on tehnyt lähinnä ”uudistuksiksi” nimettyjä leikkauksia ja tulonsiirtoja jo valmiiksi hyvin pärjääville. Myös kokoomus on ollut tyytymätön lopputulemaan ja korostanut, että on yhä valmis etsimään yhteistä ratkaisua.

–Kokoomus haluaa edelleen uudistaa perhevapaat! Tässä joukossa se ei valitettavasti onnistunut, kun kotihoidontuen rakennetta ei saanut muuttaa. Me jatkamme taistelua nykyaikaisen perhepolitiikan ja tasa-arvon puolesta, twiittasi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Nuorten naisten työmarkkina-aseman vahvistaminen on Sipilän mukaan keskustalle tärkeä tavoite.

–Työnantajille annettava 2 500 euron kertakorvaus perhevapaista aiheutuvien kustannusten tasaamiseksi on arvokas askel tämän tavoitteen tukemisessa. Tätä korvausta esitimme oppositiossa ja laitoimme toimeksi hallituksessa. Määrätietoista jatkotyötä tarvitaan perheystävällisen työelämän kehittämisessä.

Esitys olisi Sipilän mukaan heikentänyt julkisen talouden tasapainoa lähes 100 miljoonalla eurolla ja yksi strategisen hallitusohjelman elementtejä on käsitellä julkista taloutta kokonaisuutena.

–Näin suuri julkisen talouden menojen lisäys on luonnollisempaa ja järkevämpää päättää silloin, kun myös rahoitusasiat ovat aidosti auki, eli seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Perhevapaauudistuksen valmistelemisesta päätettiin budjettiriihessä 2017. Silloin työryhmätyön takarajaksi asetettiin vuoden 2017 loppu.

–Päätimme budjettiriihessä, että jos mallista ei ole yhteisymmärrystä strategiaistunnossa tammikuussa, uudistuksesta luovutaan automaattisesti. Yritimme täysillä loppuun asti, kunnes jouduimme toteamaan, ettei uudistusta ole mahdollista toteuttaa tällä hallituskaudella.

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Määrätietoista jatkotyötä tarvitaan perheystävällisen työelämän kehittämisessä.
Esitys olisi Sipilän mukaan heikentänyt julkisen talouden tasapainoa lähes 100 miljoonalla eurolla

Menikö yli 100 miljoonaa Työttömien, perheellistenkin Aktiivimalliin?Lisääkin löytyy rahaa siihen kuulemma jatkossa?
Eikö tarkoitus ollut että useampi työhön sosiaaliturvan varasta ?
Kela ja elykeskukset on löytänyt työttömillekkn aktiivitoimia jo n.120 000.
TEM-joulukuu mukaan.
18t/3kk töitäkin on leikattava tai työttömänkin "perhetukea" leikataan .
Tekosyitä ,tai sitten työttömiäkin vedätetään olemattomilla työpaikoilla.

Marja-Liisa Kalkela

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön kohdennettavaksi jätettiin ensimmäisessä lisätalousarviossa myönnettyjä työllisyysmäärärahoja 240 000 euroa, jotka jaetaan myöhemmin ELY-keskusten käyttöön.
ely-keskuksille jaettu:
Yhteensä 9 760 000
TEM -18

TEM:in viime vuoden rahoissa on 70 miljoonaa eli sitä liikkumavaraa on, mutta valtiovaranministerin näkökulma on, että emme käytä kaikkea, vaan vain sen verran mitä tarvitaan.

- Puhutaan joka tapauksessa todennäköisesti kymmenien miljoonien lisärahoista, Orpo päättää.
IL-18

Löytyyhän sitä rahaa kun oikein halutaan "työllistää" ihmisiä pois sosiaaliturvan varasta.

Kenneth Ainetdin

Tämä oli Sipilältä ensimmäinen päätös johon olen tyytyväinen. En voi ymmärtää etenkään Li Anderssonia kun hän ei ymmärrä miten paljon tämä uudistus olisi leikannut lapsiperheiden tuloa!!!

Ei kai asioita pidä vastustaa vain sen takia, että porvari on toista mieltä?? Kyllä olisi ollut itku ja parku suuri lapsiperheissä kun vuositulot olisivat romahtaneet uudistuksen myötä. Porvariperheissä joissa nainenkin tienaa hyvin, niin tällä uudistuksella ei ole niin suurta merkitystä mutta keski- ja pienituoloisissa lapsiperheissä joissa miehen palkka on selkeästi naisen palkkaa suurempi, on uudistus paha leikkuri perheen tuloihin.

Marja-Liisa Kalkela

Leikanut lapsiperheen "tuloja" Kelan sosiaaliturva rahoistako?
Eikös ne korvattaisi ansiotuloilla kun töihin mentäisiin ja samalla työeläkkeeseen tulisi rahaa? Jos Isä on töissä niin miksi tuloja saavan perheen toista aikuista täytyisi tukea verovaroilla?

Selvät sävelet oli hallituksella kyllä vielä-17

Kannustinloukkuja puretaan, työnantajille kertakorvaus, nuorten ja naisten työllistymiseen tukea

STM ehdottaa naispuolisten työntekijöiden työnantajille maksettavaa kertakorvausta, jolla voitaisiin tasata perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia. Kertakorvauksella voitaisiin myös tukea nuorten naisten tasa-arvoista kohtelua ja työllistymistä. Korvauksesta syntyvät menot ovat 60 miljoonaa euroa vuonna 2017 ja vuositasolla 100 miljoonaa euroa. Lisäkustannukset rahoitetaan työnantajien sairausvakuutusmaksulla, joten se ei vaikuta valtion menoihin.

Lisäksi STM:n talousarvioesityksessä tuetaan nuorten naisten tasa-arvoista kohtelua sekä työllistymistä, kun perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia tasataan 2 500 euron kertakorvauksella.

Uudistusten jälkeen starttirahaan ja palkkatuen perusosan rahoitukseen on käytettävissä noin 257 miljoonaa euroa.
lähde:
Sosiaali- ja terveysministeriön talousarvioesitys vuodelle 2017

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
mutta keski- ja pienituoloisissa lapsiperheissä joissa miehen palkka on selkeästi naisen palkkaa suurempi, on uudistus paha leikkuri perheen tuloihin.

Molempien tulot työstä auttaa kummasti perhettä.
Jos tulot ei riitä sitä varten on toimeentulotuki ja asumistuki.
Perheellä on itsellä pääsääntöisesti vastuu perheensä elannosta. Ei valtiolla verovaroista.