Maanantai 27.5.2019

Löytyikö nyt perhevapaauudistuksen käsijarru? Saarikko: Tämän perheen kotihoidontuelle olisi tullut -384 e/kk

Luotu: 
13.2.2018 11:55
  • Kuva: Kimmo Penttinen
    Kuva
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on avannut blogissaan hallituksen käsittelemän perhevapaauudistuksen vaikutuksia kotihoidontukeen ja pienituloisille perheille.

Työmarkkinakeskusjärjestöt tarjosivat viime torstaina hallitukselle työnjakoa, jossa ne olisivat ratkoneet ansiosidonnaisten perhevapaiden jakamisen nykyistä tasaisemmin vanhempien kesken, jos hallitus olisi ratkaissut kotihoidontuen uudistamisen.

Saarikon käyttämässä esimerkissä uudistuksen vaikutuksista kotihoidontukeen toinen puoliso hoitaa kotona kahta lasta, 5-vuotiasta ja 2,5-vuotiasta. Työssäkäyvä puoliso on pienituloinen.

–He saavat yhteiskunnalta nyt kokonaisuudessaan 584 euroa kuussa. Esitetyn uudistuksen mukaan he saisivat 200 euroa kuussa, Saarikko kirjoittaa.

– En voi olla tekemässä uudistusta tasa-arvon nimissä, joka tosiasiassa olisi lyhyellä aikavälillä perheiden kukkarosta leikkaava. Kannatamme siis samoja tavoitteita kaikki, mutta emme hinnalla millä hyvänsä, ministeri perustelee päätöstään keskeyttää valmistelu.

Laskelmaan on kiinnitetty huomiota keskustan eduskuntaryhmässä. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä käytti hyvin samoja sanoja kuin Saarikko puolustaessaan päätöstä olla viemättä perhevapaauudistusta eteenpäin.

–Lyhyellä tähtäimellä malli olisi näyttäytynyt ja koettu etuuksien heikennyksenä potentiaalisesti 2/3 perheistä. Tämä olisi heikentänyt etenkin pienituloisten perheiden asemaa. Tätä Keskusta ei voinut hyväksyä, Sipilä kertoo omassa blogissaan.

Saarikon käyttämä 584 euron summa kostuu alle kolmivuotiaille maksettavasta 334 euron kotihoidontuesta sekä alle kouluikäistä mutta yli kolmevuotiasta lasta kohden maksettavasta 65 euron sisaruslisästä. Lisäksi pienituloisia perheitä tuetaan erityisellä hoitolisällä, joka on enintään 181 euroa, mutta pienenee perheen tulojen kasvaessa.

Saarikon esimerkkiperhe saa täysimääräistä hoitotukea. Se edellyttää, että puolison ansio- ja muut tulot ovat alle 1 700 euroa kuukaudessa.

Uuden Suomen hallituslähteiltä saamien tietojen mukaan neuvottelupöydässä oli erilaisia malleja kotihoidontuen leikkaamiseksi. Lähtökohtana oli, että malli leikkaisi tuntuvasti yli kaksivuotiaiden vanhempien kotihoidontukea ja kannustaisi vanhempia siirtymään töihin. Lisäksi keskusteluissa oli esillä malleja hoito- ja sisaruslisän leikkaukset ja sisaruslisän leikkaaminen kokonaan.

Suomalaisperheistä 87 prosenttia on saanut Kelan mukaan kotihoidontukea ainakin jonkin aikaa. Yli puolet perheistä, 56 prosenttia, on käyttänyt tukea enintään vuoden. Vuonna 2016 yli kaksi vuotta kotihoidontukea oli saanut 6 300 henkilöä. Heistä miehiä oli 300.

Kelasta korostetaan Uudelle Suomelle, että kotihoidontuen käytön tilastointia vaikeuttaa se, että uuden lapsen syntymä perheeseen keskeyttää kotihoidontuen jakson edellistä lasta kohden. Esimerkiksi äiti voi saada kotihoidontukea 10 vuoden ajan, mutta kun tuet kohdistuvat eri lapsiin, 10 vuoden yhtämittainen jakso ei näy Kelan tilastoissa.

Saarikko nosti blogissaan esille myös keskustelut työmarkkinajärjestöjen kanssa. Ministerin mukaan ansiosidonnaisia isyysvapaita pitäisi kasvattaa puuttumatta sen suuremmin äitiys- ja vanhempainpäivärahojen kiintiöön. Näitä etuuksia olisi kuitenkin leikattu noin 30 päivän verran. Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat korostaneet Uudelle Suomelle, ettei niillä ollut lähtökohtaisesti valmiutta lisätä ansiosidonnaisen perhevapaajärjestelmän rahoitusta.

–Aito pidennys isyysvapaisiin pitäisi tulla työmarkkinajärjestöjen tuella – tämä palkkaan sidottu tuki kun on valtaosaltaan työntekijöiden ja työnantajien työtulovakuutuksen kautta rahoitettua. Tähän emme saaneet kuitenkaan vihreää valoa heiltä – ehkä asiaa ei sittenkään koettu tarpeeksi tärkeäksi juuri nyt, Saarikko vastaa.

LUE LISÄÄ:

Löytyikö nyt perhevapaauudistuksen käsijarru? Saarikko: Tämän perheen kotihoidontuelle olisi tullut -384 e/kk

SAK:n Eloranta paljastaa tarjouksen perhevapaista – Hallitukselle kotihoidontuki, järjestöille ansiosidonnaiset

Analyysi: Perhevapaauudistus menossa puihin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Onko Perhe-ministeri ja kepu unohtanut kokonaan osan perheellisistä?

Saamasi sosiaalietuudet vähennetään yleensä suoraan työttömyysetuudesta.

Lasten kotihoidon tuki
Työttömyysetuudesta vähennetään työnhakijan tai hänen puolisonsa saama lasten kotihoidon tuki.

Jos lasten kotihoidon tukea saava puoliso käy säännöllisesti osa-aikatyössä, opiskelee tai saa tuloja omasta yrityksestä, kotihoidontuki vähennetään puolison työttömyysetuudesta.
Perusosan määrä vuonna 2018
Yksin asuva, lapseton 491,21
Yksinhuoltaja 540,33
KELA-18
24.1-11
Yle
Toimeentulotukia saavia lapsiperheitä on uusimpien tilastojen mukaan noin 50 000. Kymmenesosa suomalaisista lapsiperheistä ei siten saa lapsilisiä lainkaan. Näistä suuri osa on yksinhuoltajaperheitä.

- Yksinhuoltajien kotitalouksista joka neljäs sai toimeentulotukea . Voidaan puhua kaikkein köyhimmistä, sanoo Kuivalainen.

Samaan tapaan myös yksinhuoltajien saamat elatustuet leikataan pois toimeentulotuesta.

Tilastokeskukselta saatujen lukujen mukaan Suomessa oli vuoden 2016 lopussa
- työttömänä 44 626 vanhempaa, joiden perheessä asui alle 7-vuotiaita lapsia.
YLE
30.1-18
Miten perustuslaki sanoo yhdenvertaisuudesta kaikkien kansalaisten kesken? Myös sosiaaliturvaan tehdyissä laissa?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
– En voi olla tekemässä uudistusta tasa-arvon nimissä, joka tosiasiassa olisi lyhyellä aikavälillä perheiden kukkarosta leikkaava.

Kun toinen on työssä ja tulot ei riitä elantoon niin sitä varten on Toimeentulotuki. Jos rahat ei riitä palkasta.
Niinhän se tapahtuu muillakkin esim.Osa-aika ja pätkätyötä tekevilläkin.

Periaatehan pitäisi olla että jokainen itse elättää perheen työnteolla.
Avuksi valtio tulee vasta jos tulot ei riitä elantoon ,toimeentulotuessa ja asumistuessa.
Niin olen ymmärtänyt tuon hallituksen puheista myös työttömien kohdalla.

Jari Kaisla

Onneksi kansanedustajien 5000 euroa/kk sopeutumiseläkkeellä voi hoidella suurempaakin perhettä lopun elämäänsä. Hyvin on omat edut hoidettu kuntoon nopealla aikataululla ilman riitelyä. Ei anneta kuitenkaan tämän pienen epäkohdan häiritä lisäleikkauksia vähäosaisilta.

Harri Tapani

"Onneksi kansanedustajien 5000 euroa/kk sopeutumiseläkkeellä voi hoidella suurempaakin perhettä lopun elämäänsä."

Eikös se muutettu lyheksi jo monta vuotta sitten, vain vanhemmat kansanedustajat saavat sitä vielä, uudermmille homma menee toisella tavalla.

Marja-Liisa Kalkela

Kotihoidon tuen vaikutus työttömyysetuuteen
Jos saat työttömyysetuutta,
- siitä vähennetään sinun tai puolisosi saama kotihoidon tuki.

Kotihoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki samaan aikaan
Jos perheessä on useampia lapsia, perhe voi valita lapsikohtaisesti kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen lapsen iän, hoitopaikan tai hoitajan mukaan. Perhe voi siis saada
- samanaikaisesti sekä kotihoidon
-että yksityisen hoidon tukea,
kun niitä maksetaan eri lapsista.

Onpa yhdenvertaiset ehdot perheissä sosiaaliturvassa ,perhe etuuksissa?

Marko Lehtinen

Nämä laskelmat ovat aivan naurettavia, kun koko kotihoidontukijärjestelmä pitäisi romuttaa ja tehdä aivan toisenlainen systeemi. Nykyinen syrjii työelämässä olevia naisia ja on muitenkin aivan kauhea. Jos kepua kiinnostaisi tasa-arvo tai naisia työllistävät yrittäjät, he olisivat valmiit muuttamaan järjestelmää. Nyt he haluavat pitää naiset kiltisti kotona, joten esittävät näitä laskelmiaan.

Marja-Liisa Kalkela

Paljonko työtön perhe menettää kun ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikattiin 100Pv? Jonka jälkeen putoaa työmarkkinatuelle:

-Työttömyysetuutta korotetaan, jos huollettavanasi on alle 18-vuotiaita lapsia. Lapsikorotus on:

yhdestä lapsesta 5,23 e/pv
kahdesta lapsesta yhteensä 7,68 e/pv
kolmesta tai sitä useammasta lapsesta yhteensä 9,90 e/pv.

Ilman korotuksia työttömyysetuuden määrä on keskimäärin 697 e/kk Maksat veroa työttömyysetuudesta. 20%

Keskimääräinen ansiosidonnainen päiäraha n.1300e/kk.
Erotus yli -603e/kk.verojen jälkeen