Maanantai 20.5.2019

Juha Sipilä puuttuu hallitusväen some-mätkimiseen – Tämän takia perhevapaauudistus hylättiin

Luotu: 
13.2.2018 14:39
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
|

Kariutuneen perhevapaauudistuksen loppunäytös meni likaiseksi peliksi, arvioi pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Jo perjantaina heti perheministeri Annika Saarikon (kesk.) ilmoitettua, että hanke hylätään, kokoomuslaiset kävivät kovaan retoriseen hyökkäykseen keskustaa vastaan. Keskustelu on jatkunut kuumana sosiaalisessa mediassa.

–Eihän tällainen mätkiminen tilannetta koskaan paranna. Se on selvä asia. Mutta kyllä tästäkin selvitään, Sipilä toteaa keskustan ja kokoomuksen suhteisiin viitaten.

–Jostakin syystä tämä on sellainen uudistus, joka herättää kovasti tunteita. Tässä vähän sekoittuu ne liian kovat odotukset, jotka tälle on ollut.

Keskeisin syy Sipilän mukaan koko uudistuksen hautaamiseen oli lopulta kuitenkin se, että se olisi tuottanut julkiselle taloudelle lisäkuluja, työllisyys ei olisi kasvanut odotetusti ja monille perheille perhevapaauudistus olisi näyttäytynyt leikkauksena.

–Julkisuudessa on puhuttu kymmenistä tuhansista uusista työllisistä. Mutta kun työllisyysvaikutukset jäävät pieniksi, 1 600 oli suurin luku ja joissakin malleissa oli alle tuhat, ja kustannus on julkiselle taloudelle noin sata miljoonaa, maksajina ovat lapsiperheet ja erityisesti pienituloiset lapsiperheet, niin ei se mikään uudistus ole, Sipilä sanoo.

Sipilä korostaa antaneensa hankkeelle lisäaikaa kaksi kertaa, vaikka jo tammikuussa oli pessimistinen hankkeen toteutumisen suhteen. Lisäselvitysten aikana perhevapaamallien vaikutusarviointi ei muuttunut oleellisesti.

–Nyt tämä hallitus totesi, että asetetut tavoitteet eivät täyty ja silloin on syytä panna sille henkselit, vaikka intoa ja halua kaikilla olisi ollut jatkaa, hän lisää.

Sipilän mukaan perhevapaauudistus on ”hallitusneuvottelukysymys”, eli asia tulee ratkaista vasta seuraavien vaalien jälkeen. Aiemmin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kirjoitti blogissaan, että jokaisen puolueen tulisi kertoa seuraavissa vaaleissa omat mallinsa.

Kokoomuksen perhevapaauudistuksesta neuvotellut ministeri, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen puolestaan ilmoitti, että hänen puolueensa kyllä löytää kumppanin uudistamisen toteuttamiseksi.

Mahtuvatko keskusta ja kokoomus samaan hallitukseen ratkomaan tätä asiaa?

–Politiikka vaatii aina kompromisseja. Ei missään asiassa ole koskaan kenenkään mallista kyse. Tämä on turhaa keskustelua.

Sipilän mukaan kotihoidontuki on keskustalle tärkeä, koska sitä käyttää valtaosa suomalaisperheistä. Kelan tilastojen mukaan 87 prosenttia perheistä on käyttänyt kotihoidontukea.

Uuden Suomen tietojen mukaan perhevapaaneuvotteluissa keskusteltiin kotihoidontukeen liittyvien sisarus- ja hoitolisien leikkaamisesta. Lisäksi kotihoidontukea olisi leikattu tuntuvasti yli kaksivuotiaiden osalta.

Työmarkkinakeskusjärjestöt tarjosivat vielä torstaina hallitukselle sellaista etenemismallia, että järjestöt voisivat sopia keskenään ansiosidonnaisten päivien kiintiöiden jakamisesta tasaisemmin eri sukupuolten välillä, jos hallitus selvittäisi kotihoidontuen uudistuksen. Järjestöt ovat suhtautuneet kuitenkin nahkeasti uusien lisäpäivien ja järjestelmän rahoituksen lisäämiseen.

Olisiko keskusta voinut edetä kotihoidontuen uudistamisessa, jos lisärahoitusta olisi löytynyt?

–Itse olisin kyllä ollut valmis kuten keskusta ja kaikki muutkin olisivat olleet valmiita siihen keskusteluun. Mutta ei se olisi muuttanut näitä isoja periaatteita: työllisyysvaikutukset jäivät pieniksi ja hintalappu jäi suureksi. Ei se olisi täyttänyt uudistukselle asetettuja odotuksia likimainkaan, vaikka se elementti olisi otettu mukaan, Sipilä vastaa.

LUE LISÄÄ:

Löytyikö nyt perhevapaauudistuksen käsijarru? Saarikko: Tämän perheen kotihoidontuelle olisi tullut -384 e/kk

SAK:n Eloranta paljastaa tarjouksen perhevapaista – Hallitukselle kotihoidontuki, järjestöille ansiosidonnaiset

Analyysi: Perhevapaauudistus menossa puihin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kotona olevia työikäisiä tullaan tulevaisuudessa paikkaamaan "työvoimapulanpoistajilla"! Jostain ne verot perhe etuuksiin ja kotihoidontukiin on saatava kun huoltosude muuttuu rajusti.

Olisiko aika karsia "löysät" pois sosiaaliturvasta ja kohdistaa ne vain niitä tosiaan tarvitseville?
Vanhuksille,vammaisille,sotaveteraaneille,sairaille ja työkyvyttömille?
Ei terveille työikäisille.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Vai tämän takiakko se torpattiin?
"Onneksi" työttömilt'äon leikattu nuokin edut pois jo toimeentulotuesta -94 lähtien.

Kansanedustajat saavat pitää täyden palkkansa myös perhevapaan aikana.

Äitiys- tai isyysloma ei rokota kansanedustajan kukkaroa. Edustajat saavat lomallakin kansanedustajan palkan ja etuudet - yhteensä yli 7.000 euroa kuukaudessa.
+lapsilisät jotka vietiin köyhiltä toimeetulotuesta jo 24 vuotta sitten -94-18.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000671049.html

JK.Ja työtön on se "sossupummi" joka saa verovaroista alle 500e toimeentulotukea?

Teppo Oikari

Kepulien tavoite saavutettu. Naisväki elätetään tulonsiirroilla tuvissa jossa he huusholleeraavat ja toimivat monitoimi/synnytyskoneena isäntien vipottaessa siellä, missä vehkeet ohjastaa.
Ja pääasia, että tämä tapahtuu verovapaasti ja muiden kustantamana. Näin on.

Seppo Simonen

Kokoomuksen pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunnan perhepoittisen mallin mukaisesti perheen pitää köyhtyä pakkokoti-sä järjestelmällä sossun luukulle.
Liippaa läheisesti viherpunavasemmiston ideologiaan että oikein pelottaa minne on kadonnut itsenäinen perhevapauden päätäntä periaate.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
perheen pitää köyhtyä pakkokoti-sä järjestelmällä sossun luukulle.

Ei toki. Siihen löytyi Sipilän jo oppositiossa kertoma "Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen".Samoin Aktiivitoimet jossa nytkin on TEM mukaan n.112 000 työtöntäkin .Tekemässä 9e/pv työtä saadakseen sosiaaliturvansa . "Työnteko kannattaa aina vaikka pienemmälläkin palkalla.Kuin jäädä kotio tukien varaan".
Kepu,kok sanoja lainaten.

18t/3kk työllä yrityksistä voi löytyä vakituinen työpaikka! Kertoili hallitus työttömien Aktiivimallinsa perusteluksikin.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
työllisyys ei olisi kasvanut odotetusti ja monille perheille perhevapaauudistus olisi näyttäytynyt leikkauksena.

Saisinko Kepulta vastauksen:
-Koski tuo sama työttömien perheellisiä n. 60 000? Jossa on alle3v ja alle 7v lapsia. Heille on riitettävä vain toimeentulotuki lapselle n.290e/kk ilman lapsilisiä ja kotihoidontukia.
Koski se myös työttömiä ja työttömiä yksihuoltajia ? Se mitä te olette leikannut -15-18 aikana? Lisääntyikö tulot 9e/pv toimeetulotukea vastaan? Vai miten perustelette tuon työn ?
Te ette edes yksinuoltajakorotusta antanut toimeentulotukea saaville-18.

"Työllisyys" ei olisi kasvanut ? Sekö on syy osalle jäädä sosiaaliturvan varaan kotio?
Nyt oli kyse myös perheistä jossa toinen on työssä ja on vakituinen työpaikka. Eikö perheen elatus kuulu perheelle itselle?

Tukea tarvitaan vain jos on työtön,sairas,vammautunut tms.jolloin ei voi tehdä työtä.
Jos työttömältä leikataan perhe etuudet ,lapsilisät ym.pois miten se joillekkin tulee ilman vastinetta?
Perheille jossa on tuloja ,toinen saa enemmän kuukaudessa Kelasta kuin kokopäivätyötä tekevä kaupantäti saa kuukaudessa palkkaa verojen jälkeen?

Ei ne ehtojen tekemiset perhe etuuksiin voi olla esteenä koska ehdot Kelan etuuksiin tekee hallitus/Stvm-valiokunta,työttömienkin sosiaaliturvaan.
On vain poliittinen "arvovalinta" uskaltaako niitä tehdä -19 vaalien alla kepun ja sinisten kannatuksella nyt.

Marja-Liisa Kalkela

13.2.2018
IL
Keskustan varapuheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan kokoomuksella ja SDP:llä on suurin valta työelämän tasa-arvon parantamisessa.

Niinkö? Luulin että sdp oppositiosta ei päätä siitä?
Hallitushan perhetuuksista päättää Kelan ehdot kaikkiin etuuksiin.
Sehän kepua on kaivertanut "tasa-arvossa" .

Juhani Vinberg

jos ei somessa tarpeeksi fleimata,, niin usarissa jatketaan, fleimaajat voisivat ihan ite mennä kalkyloimaan mtä tuo uudistus maksaa ja ketkä ovatmaksajia, samalla voisivat asettua ehdolle eduskuntaan kansakunnan kusitolpiksi yhteisiä asioita hoitamaan

Teppo Oikari

Kyllähän jo kohtuullisilla maitotuilla, kotihoidontuella sekä muutamalla lapsilisällä netto on jo emännänalulla parempi kuin asiantuntijatyössä korkeakoulutetulla. Lisäksi jää työmatkakulut pois, kerkeää lämmitellä tuvan ja perunat, jolloin ostopalveluista pois.
Lisäksi myel-vakuutuksella saadaan tilalle konekantaa ely-tuilla, joilla kuitenkin tarjotaan kepuveljien hallinnoimille kunnille urakoita milloin mihinkin. Ja sitten se pyhäautokin tankataan "virman" kortilla. Lisäksi toimitaan konehallissa koko kyläkunnan firaabelikorjaamona jossa varustellaan tuontimersut ja bemarit myyntiajoon nettiautossa kaupattavaksi. Käteisellä tottakai! Kyllä nää on niin monesti nähty. :)

Marja-Liisa Kalkela

Ei töihinmeno valtiota rasita.Päinvastoin säästyy verovaroja Kelan meoissa .Työstä palkoista verotuloja valtion velkakirstuun.

Jos kaikkia perheellisiä tuettaisiin perhetuilla ei kai kukaan enää töihin menisi.
Palkka kun tulisi Kelasta OP seinästä 12x vuodessa ilman veroja.

Erkki Malinen

Nyt jos koskaan olis Kekkoselle käyttöä joka viheltäs pelin poikki ja hajottaa eduskunnan. Nyt menee vuosi hallitus ei saa mitään järkevää aikaseks Kokoomus odottaa oman hillopurkin aukasua valinnanvapauden muodossa kepulit maakuntauudistusta, siniset vain pitää vallankahvasta kiini kun se on vielä mahdollista. Koko Suomen etua ei aja kukaan, nyt kun on nousukausi pitäis tehdä konkreettisia tekoja että velkaantuminen loppuis.

Marja-Liisa Kalkela

Pääministeri Juha Sipilä sanoi hallituksen tehneen paljon kipeitä päätöksiä.

13.9.2017
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) myöntää, että hallituksen politiikka on iskenyt enemmän pieni- kuin suurituloisiin ja lisännyt eriarvoisuutta. Sipilä kuvasi illan A-studiossa kehitystä valitettavana.

– On totta, että näin on tapahtunut, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi hallituksen tehneen paljon kipeitä toimia, kun se on yrittänyt tasapainottaa julkista taloutta. Kun tehdään pienikin leikkaus tukiin, se näkyy pienituloisimmassa päässä, Sipilä sanoi.

– Se on tosiasia, että siellä tulojen alapäässä ollaan enemmän yhteiskunnan tukien varassa
Hän toivoikin, että seuraavaksi hallitus pystyy puuttumaan eriarvoistumiseen.

Eriarvoisuus työttömien perheiden ja:
https://yle.fi/uutiset/3-10071431

Mikko Toivonen

Tähän YLE artikkeliin, https://yle.fi/uutiset/3-10071431 , kannattaa tutustua, jotta paremmin ymmärtää miksi Sipilä ja Kepu aivan ehdottomasti pitivät kiinni kotihoidon tuesta. Se kun on suurelta osaltaan mennyt juuri lestadiolaisen kepun peruskannattajille jotka suurelta osin ovat ilmeisesti maatilan isäntä-emäntä tilanteessa missä kotihoidon tuki muosostuukin maataloustuen kaltaiseksi tueksi, jos tuon Artikkelin ja asioiden tilan oikein osaan tulkita.

Aune Mänttäri

Koko vastaus-kommenttien- ketju hämmästyttää!
Tätä mukaa kuin kommentit osoittavat kansalaiset mielialoja asioiden ratkaisemiseksi, ei ole ihme, että 10 vuotta on syntyvyys, naisten synnyttämistahto alentunut. On hyvä jos vaikka Lestadiolaiset synnyttävät. Todennäköisesti he hoitavat perheitään kotona eivätkä räkytä täällä palstoilla.

Kysymys isien osallistumiseksi lastenhoitoon kotona on hyvä pyrkimys, perheillä on jo nyt hyvät mahdollisuudet toteuttaa ko. lastenhoitoasia ja sehän ei tarvitse lisää päivähoitopaikkoja eikä korotusta lasten kotihoidossa ansiosidonnaisiin päivärahoihin.

Tämä näyttää olevan vain Pelin-Politiikkaa- todella kuvottavaa nähdä tällainen KOKOOMUKSEN näytelmä yäk yäk

Marja-Liisa Kalkela

Ei syntyvyys voi olla rahasta kiinni .
Isoikäpolvi tehtiin 4x vuodessa lapsilisä 80 mk/per lapsi.
Aikamoinen tekosyy jos siihen vedotaan syntyvyyden laskua. On vain päivänselvää se että perhe kantaa itse vastuun perheen elannosta ja tekee lapsia sen mukaan mihin on varaa.
Moni ei mielellään roiku tukien varassa vaan haluaa pärjätä omillaan.
Moni eläkeläinenkään ei hae etuuksia vaikka niitä saisikin.
Ylpeys estää hakemasta "köyhäinapua" verovaroista! (Omillaan on pärjättävä)
Nyt eletään 2000 lukua .
Takuueläkkeisiin ei riitä rahaa verovaroista, joten on aika hankia itselleen työeläkettä työtä tekemällä.
Vai onko puhe eläkkeiden riittämättömyydestä porvaripuolueiden muunneltua totuutta?
Tarvitaanko verotuloja ?Vai miksi työttömät pakotetaan töihin alle 500e/tukea vastaan? Perheelliset ja yksinhuoltajatkin joilla on 3v-7v ikäisiä lapsia?

Sakari Peitkari

Tämä oli yksi niistä ainoista hyvistä päätöksistä, jonka nykyhallitus päätti. Homma jäihin, koska kokkareiden pyrkimykset hyvätuloisten hyötymiseen tässäkin uudistuksessa olisi taas mennyt läpi. Tämä hyvä riippumatta hallituksen muista teoista!