Torstai 27.6.2019

Näkökulma: Sipilän hallitus viritti itselleen ansan joka laukesi

Luotu: 
13.2.2018 18:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän hallitus koki tähän asti suurimman epäonnistumisensa.
|

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on kokenut tähän mennessä suurimman epäonnistumisensa, kun se on joutunut luopumaan sisäisten näkemyserojensa vuoksi perhevapaauudistuksesta.

Hallitus lähti perhevapaauudistuksen kanssa soitellen sotaan liikkeelle viime syksyn budjettiriihessä. Valmistelua laitettiin johtamaan peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Johtotroikkaan kuuluivat opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).

Kunnianhimoinen Sipilä ei kuunnellut innostuksensa keskellä edes omiaan. Olisi kannattanut pohtia pari kertaa esimerkiksi näitä kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) sanoja perhevapaauudistuksen mahdollisuuksista:

”...on mahdotonta yrittää viedä uudistusta tällä vaalikaudella päätökseen. Esitetyillä epärealistisilla valmisteluvaatimuksilla yritetään luoda vääriä mielikuvia ja niillä harhauttaa ihmisiä”, hän kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa vain muutamaa viikkoa ennen budjettiriihtä.

Kokenut kansanedustaja puhui ”tyypillisestä kokoomuksen mielikuvapolitikoinnista”, mistä tuli sittemmin myös Sipilän keskustan ja Sampo Terhon sinisten mielikuvapolitikointia.

Anttila perusteli näkemyksensä uudistuksen mahdottomuudesta siten, että perhevapaauudistuksessa ”kolmikantainen valmistelu on välttämätöntä, koska työntekijät ja työnantajat rahoittavat ansiosidonnaista perhevapaaosuutta. Parlamentaarinen valmistelu on järkevä vaihtoehto merkittävien uudistusten suunnittelussa. Kaikkien eduskuntapuolueiden mukanaolo mahdollistaa uudistuksen toteutuksen vaalien jälkeisen hallituksen toimesta”.

Tänään Sirkka-Liisa Anttila sanoi minulle olleensa viime syksynä pettynyt hallituksen budjettiriihen päätökseen yrittää saada perhevapaauudistus nopealla aikataululla aikaan. Keskustalainen painotti asiassa, kuinka ollakaan, ”kokoomuksen kiirettä”, jonka vuoksi valmistelu ei ollut perusteellista.

Keskustan ministeri Saarikko pani pisteen tämän hallituksen perhevapaauudistukselle viime perjantaina. Hän oli kuullut asiassa eduskuntaryhmäänsä, johon Anttila muiden joukossa kuuluu.

Eilinen pääministeri Juha Sipilän, valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) trion yritys tekohengittää uudistus henkiin oli tuhoon tuomittu. Lisärahaa ei työmarkkinajärjestöjen näppien alta ollut ansiosidonnaisiin vapaisiin luvassa, eikä kotihoidontuen alentamisesta ollut trion kesken poliittista yksimielisyyttä.

Työmarkkinajärjestöt suhtautuivat tiettävästi positiivisesti kotihoidontuen alentamiseen, jotta tasa-arvo työmarkkinoilla toteutuisi nykyistä paremmin ja työllisyysaste nousisi. Tässä näkemyksessä on paljon samaa kuin kokoomuksella.

Vaikka työmarkkinajärjestöt saivat ajatuksiaan esitellä, ei kyseessä ollut kolmikantavalmistelu mitenkään perinteisessä mielessä. Parlamentaaristakaan työskentely ei ollut, sillä oppositiota ei ollut valjastettu mukaan valmisteluun.

Tässä tuli toteen juuri se, minkä Anttila oli jo syksyllä ennustanut, eli tällä vaalikaudella perhevapaauudistus ei toteudu. Aikaa oli liian vähän ja valmistelu liian kapeilla hartioilla näin perustavanlaatuiseen asiaan.

Lisäksi poliittiset paineet aktiivimallin sekä soten vuoksi olivat hallituksessa suuret. Etenkin keskustassa pelättiin erityisesti sitä, että koko homma näyttää leikkaukselta, mikä ei olisi nättiä äänestäjien silmissä.

Sipilän hallitus yksinkertaisesti viritti itselleen ansan, jota sen ei olisi ollut mikään pakko tehdä. Hallitusohjelmassa perhevapaauudistusta ei ole. Anttila muistutti minulle tänä aamuna koko homman olleen opetus siitä, ”ettei hallitusohjelman ohi kannata ottaa asioita”.

Ansa laukesi nolosti. Tämä on tappio niin keskustalle, kokoomukselle kuin sinisille. Hallituspuolueet ovat tehneet asian oppositiolle erityisen makeaksi syyttelemällä epäonnistumisesta toisiaan.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Olisiko vatulointi-hallituksen aika tehdä jotain ?
(Vaikka työttömien kyykytyksenkin ja Aktiivitoimien takia? )
Vai miksi tämä vapaamatkustaminen verovaroilla on joillekkin sallitua jos toisia pakotetaan 9e/pv töihin 490e/vastaan?

35-vuotiaan Puumalan (kesk) ja 45-vuotiaan Huovisen (sdp) työttömyysturvan arvo on 1,1 miljoonaa euroa.
-Samaan miljoonakerhoon kuuluvat myös ex-ministerit Tanja Karpela (kesk) ja Suvi Lindén (kok)
IL
14.2-18

Mikko Toivonen

Minä ainakin toivon, että nykyisellä tavalla manipuloitu siote todella kuopattaisiin maakuntahallinnon kanssa töysin ja aidot uudistukset tehtäisiin sotessa sekä asiantuntijoiden että käyttäjien tarveymmärryksen pohjalta.
Maakuntahallinto kokonaan pois ohjelmista ja tilalle 50-70 kuntaa Suomeen, joista yksi olisi Helsinki mikä koostuisi siihen liitetyistä Espoosta, Kauniaisista, Vantaasta, Nurmijärvestä, Tuusulasta, Keravasta, Järvenpäästä ja sipoosta

Marja-Liisa Kalkela

100% parempi sopimus kuin työttömien tukiin tehdyt leikkaukset ja tuen saannin ehdot. Jonka hallitus sorvasi yksipuolisesti kuuntelematta työttömiä.

Ylen tietojen mukaan neuvotteluissa ajettiin mallia, jossa kotihoidon tuki olisi porrastunut lapsen iän mukaan. Lapsen täyttäessä kaksi vuotta tuki olisi pienentynyt 200 euroon 338,34 eurosta. Tukea olisi maksettu kuitenkin siihen saakka, että lapsi täyttäisi kolme. Yli kolmevuotiailta lapsilta sisarkorotukset olisi poistettu täysin.

Ylen mukaan myös tulosidonnaista hoitolisää olisi leikattu niin, että se olisi poistunut lapsen täyttäessä 25 kuukautta.
IL 13.2-18