Torstai 27.6.2019

Ankaraa kritiikkiä Sipilän hallitukselle – Selvitys: Köyhyys lisääntynyt Suomessa

Luotu: 
14.2.2018 12:11
  • Kuva: VTT Pertti Honkanen
    Kuva
    Perusturvan varassa elävän yksinhuoltajan tulot ovat pienentyneet viime vuosien aikana.
|

Pienituloisten toimeentulo on vaikeutunut viime vuosien ja nykyisen Juha Sipilän hallituksen politiikan seurauksena, ilmenee Suomen sosiaali- ja terveys ry:n teettämästä selvityksestä. Selvityksen ja tulovaikutusten simuloinnit on toteuttanut Kelassakin johtavana tutkija Pertti Honkanen.

Selvityksessä tarkasteltiin keskeisiä sosiaaliturvaetuuksia ja verotusta vuodesta 2012 vuoteen 2019.

Ajanjaksolla 2012–2015 sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat pienituloisia suosivia. Sen sijaan vuoden 2015 jälkeen tehdyt muutokset ovat heikentäneet pienituloisten asemaa. Köyhyysaste ja lapsiköyhyys ovat hiukan kasvaneet vuoden 2015 jälkeen.

Sosten mukaan erityisesti Sipilän hallituksen tekemät indeksijäädytykset sekä etuustulojen verotuksen kiristäminen ovat heikentäneet perusturvan varassa elävien asemaa. Vuokrien nousu on aiheuttanut sen, että asumistuen osuus vuokrasta on pienentynyt.

Selvityksen mukaan pienituloisten lapsiperheiden toimeentulo on heikentynyt vuoden 2015 jälkeen keskimääräistä enemmän. Perusturvaa saavan yhden lapsen yksinhuoltajan tulot ovat pudonneet runsaalla 20 eurolla kuukaudessa vuosina 2012–2018. Nykyisen hallituskauden aikana pudotus on vielä suurempi, 30 euroa kuukaudessa, ilmenee Honkasen tekemistä simuloinneista.

Ilman indeksijäädytyksiä työttömän peruspäiväraha olisi vuonna 2019 noin 725 euroa kuukaudessa, mutta niiden vuoksi se on jäänyt alle 700 euroon. Työttömän toimeentuloon vaikuttaa myös se, että ankarimmin verotetaan työttömyysturvaa ja muita vastaavia sosiaalietuuksia.

Kehitys on johtanut tuloerojen kasvuun vastoin poliittista retoriikkaa, huomauttaa Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas.

–Sosiaali- ja terveysalan järjestöille välittyneen kokemustiedon perusteella toimeentulo on vaikeutunut viime vuosina useilla väestöryhmillä. Julkisessa keskustelussa on kuitenkin vedottu siihen, että hallituskaudella tuloerot eivät ole kasvaneet. Tämä pitää paikkaansa vuoteen 2016 saakka, mutta selvityksemme perusteella on tapahtunut käänne eriarvoisuutta lisäävään suuntaan, Kiukas toteaa.

Hän vaatiikin, että suunta olisi nyt käännettävä takaisin eriarvoisuutta vähentävään suuntaan. Kiukas painottaa, että jos hallitus haluaa pitää kaikki mukana, on indeksijäädytykset peruttava.

–Politiikkaan tarvitaan selkeä suunnanmuutos. Selvityksen perusteella on selvää, että indeksijäädytyksiä ei tule enää jatkaa ja aiempia leikkauksia tulee kompensoida, Kiukas toteaa.

Vuoden 2018 indeksijäädytyksen kompensointi perusturvaetuuksiin maksaisi arviolta 100 miljoonaa euroa. Pienituloisten ja perusturvan varassa elävien asemaa voidaan parantaa myös verotuksellisin toimin, esimerkiksi ulottamalla kunnallisveron ansiotulovähennys myös etuustuloihin. Tämä maksaisi noin 200 miljoonaa euroa.

Soste huomauttaa, että toimien yhteisvaikutus julkistalouteen on suunnilleen sama kuin vuodelle 2018 tehtyjen tuloveroalennusten.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Ollikainen

No mitä muuta voi odottaakaan kun maassa on ääri porvarillinen hallitus.
Köyhiltä pois kaikki ja rikkaille kaikenmaailman verohelpotukset ja yritystuet.....optiot ja osingot sun muut....Pääasia että Sekoomuslaisilla pyyhkii hyvin!

Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitat Kepulaisilla ja kokkareilla menee hyvin?
-03-19 Kepu 3kautta,kok 1 kauden pääministeripuolueena.
Nyt EX-yritysjohtaja,sijoittaja,bisnesenkeli,miljonääri puikoissa.
5.9.2014
Ilmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista - siltikin "työpaikat karkaavat"
AL-12

Ällistyttävän moni suomalainen tekee työtä palkatta !
US

Ällistytävää yhä TEM-joulukuu -17
yli 400 000 on atiivitoimiin verrattavissa töissä omaa sosiaaliturvaansa vastaan.
Yhä työttömiä pakotetaan 18t/3kk työhön josta elanto ei kohene euroakaan.
Yhä toimeentulotukeen köyhät ja työttömät ei saa edes lapsilisiä,kotihoidontukia,elatusmaksuja eikä lapsiperheen muita tukia.Ei edes yksinhuoltaja työtön -94 leikkausten jälkeen.
Tätä on 100 vuotias Suomi Kepu,kok,rkp johdolla.
(Rkp tuuraa nyt PS/Siniset)

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #8

Tarkoitata:
EK/Ahon-hallitus: Eläkeuudistus -91 -96 aikana. Vero-ministeri Viinanen.
Palautui Lipposen hallitukselle lausuntakierrokselta.
Veroministeri-Viinaselle.
-Jolle eläkkeet kuului.

Vai olisiko sittenkin VM-Viinanen/EK.
Eläkkeethän maksaa EK yksityisenpuolen
Valtio julkisenpuolen eläkkeet valtion verokirstusta.
Joten Kepulaisten propakandaa -95 eduskunta ja presidentin (Aho/Halonen)vaalitappioiden takia.
Emmehän unohda Vanhasen eläkeiän pidennystä?
Emmehän unohda Sipilän hallituksen indeksikorotusten leikkausta eläkkeistä-15-19 ajaksi?

JK-Lipponen ei ollut edes eduskunnassa kun nuo eläkeläisten heikennykset tehtiin+lääkkeiden omavastuun lisääminen ja osalta lääkkeistä Kela-vähennys poistui. Terveyspalveluiden maksut nousi -16 27%.

Kaarina Leinonen

Täsmälleen näin kuinka Marja-Liisa Kalkela sanoo. Hyvinvoivat ihmiset eivät vain välitä, kuolkoot köyhät vaan pois, ovat poissa silmistä ja heillä vähemmän maksettavaa (haloo -- kuka siitä maksaa, kuolleet itse) . Huonostivoivat ihmiset ovat "kirosana" jotka eivät sovi poliitikkojen ajatukseen "miten tehdään kaikille hyvä Suomi". Saas nähdä mikä on kevään 2019 tilanne, revityksiä on jo nähty

Pasi Anttila

Mitä muuta voi odottaa maassa jossa on massatyöttömyys ja korkeuksiin kohoava valtion velka ja räjädysmäisesti kasvaneet sosiaalimenot ja julkiset menot ylipäänsä.

Työ on ainut kestävä tapa saada köyhyys pienenemään ei sosiaalituet.
Työpaikat katoaa lähivuosina kiihtyvällä tahdilla niin rakennemuutosten kuin digitalisaation vuoksi. Uusiakin toki syntyy mutta nykyiset työttömät ei niitä juurikaan saa koska heidän koulutustasonsa on liian lhainen näihin uusiin "digityöpaikkoihin"
Velkaantuminen ja menojen kasvu taas estää sosiaalimenojen kasvattamisen joten koitetaan totutella uuteen normaaliin, eli massatyöttömyyteen, köyhyyteen ja eriarvoistumiseen.

Meillä on nytkin noususuhdanteessa 400 000 työtöntä joiden työllistyminen vaatisi vuosiksi n. 6-10% talouskasvua jota ei kyllä ole odotettavissa.

Yksi mahdollisuus on se mitä teidän nimittelelmä kokoomus on ajanut. Matalapalkkatyön lisääminen, elio matalan tuottavuuden töiden mihin nämä nyky työttömätkin voisivat osallistua. Se vaatisi tessien purkua, paikallista sopimista ja sen irtisanomissuojan heikennyksiä, yrittäjärisikin pienentämistä ja hyväksyä se tosiasia ettei palkalla tule toimeen vaan että palkkatuloa kompensoitaisiin valtion sosiaalituilla.

Harri Tapani

"hyväksyä se tosiasia ettei palkalla tule toimeen vaan että palkkatuloa kompensoitaisiin valtion sosiaalituilla."

Totta ja pian huomattisiin, että sekään ei riitä, valtiolla ei ole varaa edes niihin kompensointeihin...kuten joku jo 90-luvulla osasi kuvata:

"Globaali kilpailu tulee vaatimaan meiltä jatkuvasti lisää ja lisää. On turha kuvitella, että markkinavoimat olisivat koskaan meihin tyytyväisiä. Pörssianalyytikot ja yritysjohtajat tulevat aina vaatimaan meiltä lisää uhrauksia ja syyllistämään meitä kaikesta siitä mitä meillä vielä on jäljellä."

"Loppujen lopuksi me kilpailemme tinkimällä elämänlaadustamme, eikä mikään uhraus ole koskaan tarpeeksi kansainvälisille markkinoille."

"Meille luvataan käännettä parempaan, palkkiota siitä, että olemme ymmärtäneet sopeutua markkinoiden vaatimuksiin. Mutta tuota palkkiota ei koskaan tule – kyse on vain hetkellisestä selviytymisestä alati kurjistuvissa olosuhteissa."

http://www.kolumbus.fi/aquilon/valmiit_tekstarit.htm

"Keski- ja yläluokasta tuleville vasemmistohumanisteille suomalaiset työtätekevät ovat aina liian rikkaita."

Kysehän on siis tästä.

"Race to the bottom"

https://en.wikipedia.org/wiki/Race_to_the_bottom

Ja niinhän se oli kuten Maggie Thatscher kuvasi "Vaihtoehtoa ei ole".

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Matalapalkkatyön lisääminen, elio matalan tuottavuuden töiden mihin nämä nyky työttömätkin voisivat osallistua. Se vaatisi tessien purkua, paikallista sopimista ja sen irtisanomissuojan heikennyksiä,

Mitä luulet hallituksen juuri tekevän ,kun ajavat Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista/Perustulolla 560e?
Ja paikallisella sopimisella (johon ei AY voi puuttua jos itse sovit alemmista palkoista "hiljaisina" aikoina.)
Kahdet työmarkkinat.
Palkalliset työt
Halpatyövoima.

Kimmo Tallqvist

Siis 300 miljoonalla voitaisiin helpottaa vähävaraisten asemaa.
Sitä ei löydy mutta turvapaikkaturismille löytyy kyllä 1000 miljoonaa ja se ei kuulemma ole keneltäkään pois kun se tulee mukamas "kehysriihen ulkopuolelta" ihan kuin jostain Kalevalan sammosta.
Pankaas nyt hallitus köyhille puoli miljardia lisää kehysriihen ulkopuolelta myös kun se muka ei ole mistään ja keneltäkään kuulemma pois !

Heikki Lipponen

Onpa perin outoa,,,tuloerojen kasvu on jo näkynyt 90-luvun laman jälkeen leipäjonojen kasvuna,,kirpputori jne, halpahallit jotka ovat merkkinä siitä että tuloerojen kasvut ovat totta,,mediakin sen on tiennyt ja poliitikot mouhaavat omien maksettujen tutkijoiden suulla että eivät ole kasvaneet,,,,no kun tämänkään hallituksen pääministeri sipilä ei välitä "kaikenmaailman dosenttien" tutkimuksista,,,,,,eipä ole presidentin sanomisetkaan auttaneet tätä ahneuden politiikan järjettömyyttä,,,,,kokoomuksen "ei ole jakovaraa" slogan on siitä ihmeellinen että kyllä uussuomalaisille jaettavaa riittää,,ja lisääkin annettiin,,ja näille afrikasta tulleille tummille 500 000e yhdistyksille,,,,,mutta toisaalla otetaan köyhiltä,,,esim,lääkkeiden omavastuiden korotukset jne,,,ne koskevat eniten vähätuloisia suomen kansalaisia,,,,

Erkki Malinen

Minulle tuttu kunnanjohtaja sanoi jo ennenvaaleja kun erehdyin sanomaan että Sipilästä saadaan hyvä pääministeri, että se on vaarallinen mies. Hän oli aikasemmin ollut Olunseudulla töissä ja tunsi sen lestaatio yhteisön siltä seudulta. Ei vois kaveri enempi oikeissa olla.

Marja-Liisa Kalkela

Äänestäjien muisti oli lyhyt ,tai osa kulki vielä vaipoissa kun Kepu,kok Aho/Viinanen heilui juustohöylän kanssa köyhimpien ja palkansaajien kimpussa.
Leikkasi Tuposta 3 Mrd/työnantajille
30mrd sosiaaliturvasta/pääomille
Syntyi leipäjonot-93 ulkomaalaisten mediankin ihmeteltäväksi:"Mitä Suomessa tapahtuu"?
lähde:
YLE-eläväarkisto-90 lama.
Eikä yksikään leikkaus sosiaaliturvasta koskenyt rikkaita eikä hyvätuloisia.
Päinvastoin heile annettiin vielä verovapauksia -92-93 .
Korotettiin eläkkeitä kun muilta leikattiin.
lähde:
VM-92

Siitä asti on köyhimpien sosiaaliturvaa leikattu. Eläkeläisten,työttömien ja köyhimpien lapsiperheiden jotka saa toimeentulotukea.
-94-08-10 (Nyt vielä -15-18)
Lähde:
Kela-köyhyystutkimus-10

Marja-Liisa Kalkela

Kepun Aho I -91-95 .
Nyt Kepun II Sipilän- hallitus.
Köyhien ystävät .

-Köyhien olojen kurjistaminen on saanut aikaan sen, että ennätysmäärä terveydenhoitoon liittyviä maksuja on ulosotossa,
-peräti noin 400 000 kappaletta.
Hallituksen jäljiltä suurella osalla kansaa ei ole varaa lääkkeisiin, terveydenhoitoon eikä ruokaan.
Suomalaisten rahat eivät aina riitä edes terveydenhoitoon vaikka se on perutuslain mukainen oikeus .
HS
18.9.2017
Terveyspalvelumaksut nousi 27%,omavastuuosuutta lisättiin ,eläkkeitä leikattiin.
Mutta perintätoimistot tahkoo rahaa köyhien ulosotoilla+korot.

Seppo Simonen

Olipas taasen raflaava uutinen, elikä hallitus on juustohöylännyt erilaisia tukia.
Josta Pertti Honkanen kelan johtava tutkija löysi juuri tälläistä uutislööppiä.
Tämä Pertti Honkanen on myös ansioitunut Karl Marx tutkinnassa Suomen demokraattisen sivistysliiton kuvaamana.

Marja-Liisa Kalkela

Kaepun rasvaprosenteillako luvut muuttuu jos tutkimuksen tekee kepulainen tutkija?
Numerot ja luvut kertoo karua kieltä .

Kelan tutkija Pertti Honkanen kirjoitti taannoin blogikirjoituksessaan, että työvoimatoimista kieltäytyminen johtaa helposti karensseihin.

– Vuonna 2012 tehtiin työttömän ”moitittavan menettelyn” vuoksi noin
90 000 karenssipäätöstä, ja suuri osa näistä päätöksistä eväsi työttömyysturvan käytännössä kokonaan, Honkanen kertoi alkuvuodesta 2014.
Siinä meni 90 000 työttömän kotitaloudelta ainut leipäkortti hyllylle. Meni samalla työttömien lapsiltakin leipä suusta.
Mutta se on pääasia että perhetuet juoksee toisille.

Jari Kaisla

Ei köyhyyden kasvamisen toteamiseksi tarvita suuria tekoja meillä Suomessa. Riittää kun käy katsomassa leipäjonojen pituutta, jotka ovat kasvaneet kuukausi kuukaudelta pidemmiksi. Jos hieman enemmän haluaa perehtyä todisteisiin niin nekin löytyvät lyhyen etsinnän jälkeen velallisten määrän lisääntymisestä, maksuongelmien lisääntymisestä, pätkätöiden yleistymisestä, temppukursseille osallistuvien määrästä jne. Lista on pitkä mistä totuuden löytää.

Vaihtoehtoisesti voi tietysti uskoa hallituksemme tilastoja niin kuin Pohjois-Koreassakin uskotaan Kim Jong-Unin saavutuksiin lukemattomissa asioissa. Pohjois-Koreassakaan ei ole köyhyyttä jos maan hallinnolta kysytään ja sen osoittavat myös paikallisesti toteutetut tilastot.

Vesa Huhtanen

Kyllä tässä köyhyysmarmatuksessa pitäisi myös katsoa peiliin ja harrastaa itsetutkiskelua. Helsingin leipäjonoissa käy haastattelujen mukaan noin kolmannes muita kuin todellisessa köyhyydessä eläviä. Velkaantuminen ja maksuhäiriöt ovat monesti seurausta kyvyttömyydestä hoitaa taloutensa tasapainoa. Eihän tässä maassa mikään hallitus ole saanut kansaa tyytyväiseksi. Aina on joku porukka kokenut vääryyttä. Kertokaa nyt valittajat, mitä pitää tehdä. Minusta meillä kansalaisilla on oikeuksia, mutta ei saa unohtaa velvollisuuksiaankaan.

Jari Kaisla
Vastaus kommenttiin #16

Heti ensimmäiseksi ns. "johtajat" voisivat näyttää mallia omalla esimerkillään kansalle kohtuullistamalla omia korvauksiaan. Tämä tarkoittaisi hallinnon selvää tehostamista vaikka puolittamalla kansanedustajien ja avustajien määrä. Seuraavaksi poistettaisiin ylisuuret sopeutumiseläkkeet kansanedustajilta. Vähennettäisiin 4.5kk:n vuosilomat vastaamaan tavallisten työläisten lomia jne. Edut olisivat edelleenkin näiden leikkausten jälkeen muhkeita ja tavallista työelämää merkittävästi parempia, mutta sentään ymmärrettävissä olevia ja kohtuullisia kansantalouden kestävyyteen verrattuna.

Valtionyhtiöiden johtajien 20 000 - 40 000+ euroa / kuussa eläkkeet kohtuullistettaisiin jollekin "tavalliselle" tasolle vaikkapa selvästi alle 10 000 euron tasolle. Ne olisivat vielä siltikin valtavan suuria, mutta sentään ymmärrettävissä suhteissa. Lisäksi näiden valtionyhtiöiden herrojen kuukausipalkat ja bonukset sidottaisiin enemmän työllistämiseen eikä pelkkään voiton maksimointiin, joka johtaa jatkuviin YT-neuvotteluihin ja irtisanomisiin. Tappiolla ei tietysti tarvitse työllistää enemmän, mutta kansantalouden kannalta pitkässä juoksussa on selvästi tuottoisampaa tukea laajempaa työllisyysastetta (työntekijöiden palkat kun kasvattavat puolestaan kulutusta, jotka lisäävät yleistä hyvinvointia laaja-alaisesti).

Sitten jos mennään yksityiselle sektorille niin uusia asetuksia, jotka turvaavat työntekijän asemaa paremmin työmarkkinoilla. Nythän meillä on Suomessa heikoin irtisanomissuoja työntekijöillä verrattuna esim. Saksaan ja muihin kehittyneisiin maihin. Saamme nykyisin lukea jatkuvasti uutisia miten satoja miljoonia tai jopa miljarditulosta voittoa tekevät yritykset irtosanovat väkeänsä löysin perustein (Nordea, OP jne) vain maksimoidakseen entisestään voittojen määrää muutamille harvoille.

Lisäksi työttömille annettaisiin mahdollisuus kouluttautua uusiin tehtäviin, ammatteihin eikä heiltä leikattaisi heti olemattomia tukia jos eivät ole viikkoon juosseet lukuisissa TE-keskuksen tai byrokraattien pakeilla. Nythän meillä on hyvin haasteellista opiskella ja tehdä töitä samaan aikaan kun rankaisukäytännöt astuvat heti voimaan jos tienaa opiskeluaikana muutaman euron. Nämä jäykät käytännöt kun johtavat usein tilanteisiin jossa on valittava joko opiskelun tai työn välillä eikä tasapainoa molempien välille voi oikein rakentaa.

Kansantalous kun pyörii parhaiten ja tehokkaimmin kun kaikilla on jotain mielekästä tekemistä. Jos vain keskitytään maksimoimaan voittoja muutamille harvoille se johtaa toisessa päässä valtaviin ongelmiin, mitä kasvattavat kokonaiskustannuksia siellä ja täällä. Tarvitaan sellaista näkemystä johtamiseen joka vahvistaa koko kansaa mahdollisimman tasapuolisesti.

Kehitettävää löytyy paljon muiltakin alueilta, mutta tässä nyt muutama "valittajan" epäkohta joille kaivataan parannuksia.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #16

lainaus:
Minusta meillä kansalaisilla on oikeuksia, mutta ei saa unohtaa velvollisuuksiaankaan.

Kuten osallistua työntekoon ja verojen maksamiseen ? esim.Kotihoidon ja perhetuilla olevienkin. Samaa mieltä. Vastiikeetonta vain rusinoita pullasta syöviä pitäisi olla vähemmän.

Jos toimeentulotuki on 491e/kk ei muita etuuksia päälle jotka leikattiin jo -94 pois köyhiltä ja työttömiltä. Oletko köyhä?
Onko ansiotuloja,pääomatuloja saava ja miljonääri köyhä?
Kun saa kaikki Kelan etuudet tulojen päälle,mihin kulloinkin on oikeutettu?
Kannattas ottaa silmälaput päästä pois .
Jos leipäjonot alkoi jo-93 ja leikkaukset köyhiltä ja työttömille tehtiin -94 .
Leikkauksia jatkettu -08-10 ja -15-18.
Mutta hyvätuloisten etuuksiin ei ole koskettu pikkusormellakaan.

Yhdenvertaisuuslaki ei koske köyhiä. Mutta yhdenvertaisuuslakiin vedotaan kun miljonäärikin saa lapsilisät .

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #16

#16
Suosittelen tutustumista köyhien tukien ehtoihin Kelan sivulta.
Toimeentulotuen,työmarkkinatuen,peruspäivärahan ja työttömien kohdalla perustulon 560e ehtoihin.
Samoin pienituloisen ehtoihin takuueläkkeessä ja asumistuessa.

Muiden Kela-etuuksissa ei ole vähentäviä ehtoja .Vain edm.etuuksissa ollut jo 94 lähtien jo 23 vuotta.

Tuloja saavilla on jopa ansiosidonnaisia etuuksia tulojen mukaan laskettuna.
On etuuksia mitä ei vähennä pääomatulot eikä omaisuus.
Mutta köyhän on oltava ja todisttettava tiliotteella että olet köyhä ja olet "syönyt" varmasti rahasi ennenkuin saa toimeentulotukea .
Jos 10e ylittää toimeentulotuen normin 491e et saa tukea.
Vuokran,sähkön jälkeen käteesi saa jädä alle toimeentulotuen ennenkuin tuen saa. Päälle ei tule muita Kelan etuuksia.
Työmarkkinatuki,lapsilisät,asumistuki lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.Käteen yhdelle 491e/kk elantoon.
Lapselle 0-7v n.290e/kk
Lapselle 8v-18v n.370e/kk elantoon.Ei lapsilisä.

JK.Toimeentulotuki laskettiin -94 hintojen mukaan elantoon. Tuki pysyi 20 vuotta samana 419e . Vasta-12 tuki nousi 480e .Oliko hinnat ja ALV noussut -94-18 aikana?

EU mukaan tuki on 50% liian pieni .

Harri Tapani

Tavallan ei se mikään "raflaava" uutinen ole ollut, tämähän on ollut jo pitemmän ajan trendi, tuolla koottuna vuosien varrelta:

"Köyhien kyykyttäminen
eli sosiaalinen alasajo Suomessa
EU-jäsenyyden aikana"

http://www.kaapeli.fi/~veu/sosalasajo1.html

Se tosin olis rehellistä, että politikot sanoisivat, että hyvinvointiyhteiskunta on tarkoituskin ajaa alas ja romuttaa, sen sijaan että puhuvat muunneltua tottuutta että huononnusten ja heikennysten on muka tarkoitus säilyttää se hyvinvointiyhteiskunta jota todellisuudessa ovat romuttamassa, sellainen on poliittista uskieltä, hieman kuin Orwellin kirjasta.

Olavi Ryynänen

En voi millään uskoa että Sipilä on sydän juuriaan myöten tosissaan heikon koulutuksen saaneitten kansalaisten vuoksi. Sama pätee myös pitkäaikais työttömiin suhtaumiseen ja välittämiseen. Tärkeintä hänen politiikassa on pääoma piirien etujen ajaminen kuten hyvä esimerkki SOTE uudistus sen osoittaa. Sinä joka luet tämän kommenttini mieti tarkkaan kenelle annat äänesi seuraavissa eduskunta vaaleissa. On aika katkaista kokoomuksen ja keskustan kansaa köyhdyttävä ja eriarvoisuutta lisäävä kurjistava politiikka. Olen todella järkyttyneenä kuunnellut ja seurannut tämän hallituksen päätöksiä tai pikemminkin päättämättömyyttä. Toivon että seuraavat vaalit ovat radikaali politiikan muutos vaalit mutta se edellyttää että eduskunnassa naamat menee vaihtoon.

Pasi Anttila

Jos haluatte maahan muutosta teidän täytyisi "kuihduttaa" porvarit pieniksi puolueiksi.
Tätä maata ei voi johtaa ilman porvaripuolueita, ja nykyään varsinkin kokoomusta. Utopistinen toive teillä, varsinkin kun ottaa huomioon että kokoomus on edelleen suosituin puolue.

Maahan pitäisi siis saada puhdas vihervasemmistolainen hallitus, eli siis sdp, vas, ja vihreät. Tämän hallituksen pitäisi vielä toimia. Paljon pitää suomessa tapahtua että moinen hallitus olisi mahdollinen.

Harri Tapani

"Maahan pitäisi siis saada puhdas vihervasemmistolainen hallitus, eli siis sdp, vas, ja vihreät."

Ei sillä olisi mitään merkitystä, kyseiset puolueet ovat EU:n kannattajia ja meidän nykyinen politiikka ja ohjeet siihen tulee nimenomaan EU:sta ei Suomesta, ideasi olisi toimiva vain siinä tapauksessa että maa olisi itsenäinen ja ihan oikea demokratia, nythän näin ei ole. Isompi ongelma asiassa on se, että politiikot eivät ole rehellisiä ja kerro mitä todellisuudessa on odotettavissa, vaan suoltavat muunneltua tottuutta median kautta kuulijoille ja lukijoille.

" Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media.

"viisi yleistä kategoriaa, ”suodatinta”, jotka määrittävät minkälaisia uutisia tiedotusvälineissä esitetään. Nämä viisi kategoriaa ovat: tiedotusvälineen omistus, tiedotusvälineen rahoittavat lähteet, lähteiden hankinta, ryöpytys, antikommunismi ja pelon ideologia. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Propagandamalli

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #23

Miksi istten jotkut odottavat että nykyinen meno muuttuu kun hallitusta, tai siinä olevia puolueita vaihdetaan. Koalitio voi muuttua mutta politiikkaa on suurinpiirtein samaa.

Olisiko aika rikkoa edunvalvontajärjestöjen ja politiikkojen napanuora. Täydellinen avustus kielto. Puolueet saisi vain puoluetukea muu rahan vastaanottaminen olisi rikos.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #29

"Miksi sitten jotkut odottavat että nykyinen meno muuttuu kun hallitusta, tai siinä olevia puolueita vaihdetaan."

Sehän tässä naurattaakin, ovat aika pihalla todellisuudesta. Jos jotain muutosta pitäsi aikaan saada, niin se vaatisi kokonaan uusien puolueiden ( lähinnä itsenäisyypuolueiden Islannin jen. tapaan) nousua eduskuntaan valtaa pitämään, ja sellainen vosi suututtaa "hyvän ystävämme" Yhdysvallat pahan kerran, eli...Maggien sanoin, "vaihtoehtoa ei ole".

Toki politikot voisivat olla sen verran rehellisiä, että kertoisivat missä oikeasti mennään, kun väki tuolla luulee kaikenlaisia ja on ihan pihalla siitä mitä tapahtuu.

Harri Tapani

Kun pitää olla tässä valitussa kapitalismimallissa osan työttöminäkin, se kun on tärkeää, luulisi tuon jo nykyisin kaikkien tietävän.

"uutiset kertovat, on vaarana että työttömyys laskee liian alas jolloin joudutaan taas tuomaan ulkomailta lisää väkeä työttömäksi ja palkanlaskijoiksi.

"Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen arvioi, että, että liika työllistyminen uhkaa talouden kasvua..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/778725#comment-778725

"Ilman työttömiä talous hiipuu, sanoo ministeriön tutkimusjohtaja"

Marja-Liisa Kalkela

Kommunismi -03-19 Kepu,kok pääministerikausilla? Kyllä niin voi sanoa.

-Suomessa on vallinnut porvarillinen hegemonia lähes koko 2000-luvun. Eduskunnassa on ollut porvarienemmistö,
-samoin hallituksissa,
-pääministerit ovat porvareita,
-yritysjohtajat ovat porvareita ja
-elinkeinoelämän järjestöt ovat kokoomuksen puoluetoimistosta värvättyjen kauppakamarinulikoiden hallussa.

Suomalaiset yritysjohtajat ovat tuhonneet
-metsäteollisuutta,
- pankkeja,
- elektroniikkateollisuutta ja
- myyneet suuren osan muutakin teollisuutta Ruotsiin.
Itse he ovat saaneet ruhtinaallisia kultaisia kädenpuristuksia, kun työntekijät ovat jääneet puille paljaille.

Kun kokoomus yritti laajentaa kannatuspohjaansa, se tarrautui sairaanhoitajiin, joille järjestettiin reilu palkankorotus 2008.
-Tuo korotus aiheutti palkkaliukuman ja tuli vähitellen muillekin. Korotus tuli maalle kalliiksi, sillä palkkaliukuma vei kilpailukyvyn.

Ja syyhän oli tietenkin 2 vasemmistopuolueen sdp,vas. jonka edustajia oli enemmillään -03-18 aikana yht.54-146 porvaripuolueet 11-15.

Eu-vostoliitto +porvaripuolueet ,globaali markkinatalous=
Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.
Sinne viedään työpaikat missä työt tehdään riisikupin ja tuottajaa jää enemmän kouraan.

Leivästä pasccaa=Nokialaiset,Mikcrosoft,Posti,Anttila,julkisenpuolen irtisanomiset ym..
SAK sivuilta löydät lisää irtisanottuja laman -08-15 aikana.

Ilkka Vuori

Puhukaa itsenne ja lähipiirinne puolesta - älkää kansan. Kun ette edes omia asioitanne hoida - miksi huudatte koko kansan puolesta ? Luuletteko jonkun puolueen Teidän asianne saavan kuntoon ? Itkemällä ei töitä saa. Lieneekö tarkoituskaan..

Marja-Liisa Kalkela

#30
Pistäppä tänne tiedot yhteydenottoa varten ja kerro mikä oli työvoimatarpeesi. Onko työ palkallista työtä vai yrityksen saamalla työllistämistuella valtion kautta ,veronmaksajien piikkiin. 9e/pv kuluihin sosiaaliturvaa 491e vastaan.
Vai oikein EK/SAK sopimalla TES mukaisella palkalla.
Uskon että yli 300 000 yhteydenottoa tulee jos palkka on TES mukaan.

Teemu Terava

Suomen korkealla kustannustasolla ja suurella kestävyysvajeella yhteiskunnalla ei ole varaa poistaa köyhyyttä. Mitä korkeammaksi yhteiskunnan kustannustaso ja elinkustannukset nousevat, sitä enemmän meillä on köyhiä ja sitä harvemmalle yhteiskunta voi tarjota köyhyysrajan ylittävän hyvinvoinnin.

Jokaisen on lopulta ansaittava hyvinvointinsa itse. Se on mahdollista vain, jos työllisyysaste nousee edes muiden pohjoismaiden tasolle. Lisäksi tarvitaan sosiaaliturvan täydellinen uudistus, joka keskittyy tarjoamaan huono-osaisille perusturvan. Kaikille tarjottaviin tuloloukkuja muodostaviin elintasopalveluihin ei pitkällä aikavälillä ole varaa.

Jari Kaisla

Hyvä Pasi! Varmaankin tämä yhdistys on ollut syypäänä viimeisen 10 vuoden aikana hurjasti lisääntyneeseen köyhyyteen. Nyt voimme käyttää tätä liittoa syyllisenä Suomen köyhyyteen, työttömyyteen ja epäarvoisuuteen ja jatkaa samalla mallilla eteenpäin!

Mahtava homma Pasi, että hoksasit tämän syy-seuraus suhteen.

Pasi Anttila

Hyvä Jari. Tarkotin kyllä tuota asenneilmapiiriä. Mahtavahomma jari kun et huomannut mun pointtia.

Koet varmaan ittes oikein fiksuks. Ylimielisyytes, mihin sulla tuskin hirveesti ois kuitenkaan varaa paistaa koko kirjotuksestas läpi.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #40

"40
Pasi?
Ymmärsitkö tahallasi väärin tuon? Vai onko sinun mielestäsi tuo 1400e/kk liian suuri palkka työnteosta näillä hinnoilla ja Alv?
Sinuko mielestäsi työnteosta on riitettävä toimeentulotuki 491e/kk ja 9e/pv matkoihin?
Entä se veropuoli palkasta? Kostuuko valtio mitään vai yritykset työttömien ilmaistyöstä?
Sinä ja muut maksaa "palkat" Kelasta veroissaan ja veroluonteisissa maksuissa.

Käsi piplian päälle.Tekisitkö itse töitä alle 500e/kk ?
Voi tulevaisuudessa olla monella tuo edessä.Miksi maksaa palkkaa kun hallitus tarjoaa halpuutettuna työvoimaa.
Aina jokaisen tilalle löytyy halvempi tekijä,vaikka ammattitaitoinen työtön 500e/kk.
Työttömiä on joka alalta ex-yritysjohtajista-juoksupoikiin ja siltä väliltä .
Menet töihin tai leipäkorttisi menee hyllylle 3kk ja tukea leikataan 40%
motivoi kummasti ainakin perheellisiä työttömiä joilla on lapsia huollettavana.

Raimo Alha

Kansalainen tekee kotonaan töitä lajittelemalla tavarat bio-, paperi-, pahvi-, metalli- ja sekakiertoon, samalla puhdistaen ja pesten niitä ja kuljettaen niitä pitkänkin matkan taakse keruuastioihin.

Kansalainen osallistuu kaupassa itsepalvelemalla ja punnitsemalla ja jopa maksaa itsepalvelukassojen kautta.

Kansalainen osallistuu palvelutyötön palauttamalla ravintoloissa käyttämänsä astiat keruupaikkoihin ja viemällä roskat koriin.

Kansalainen itse nostaa rahaa automaatilta ilman pankkipalveluja ja ostaa liput juniin konduktöörit korvaavasta automaatista tai netistä niitä kiroillen.

Kansalainen opiskelee itsenäisesti netin kautta erilaisia kursseja ja teettää lukemattomia hakuja työpaikoille, joihin ei edes vastata.

Kansalainen auttaa lähimmäisiään ja omaisiaan, kun tarve vaatii.

Kansalainen jonottaa terveyskeskuksiin, työvoimapalveluihin tai hakiessaan toimeentulotukea ja ruokaa syödäkseen.

Kansalainen on täten ansainnut perustulopalkan ? joka olisi näin ansaittuna tervehdyttävä, eikä nöytyyttävä luuserituki. Näin käyttöpäivätty raha alkaa virrata markkinoille kansalaisten kautta lähialueiden investointeja oikeaan suuntaan ohjaavana osatekijänä.

Pakko, velvoittavat toimet ja moraalisaarnat ovat perseestä siinä kuin pelolla johtaminenkin.

Näistä ja siitä huolimatta kansalainen joutuu ulkoisesti motivoitumaan erilaisten aktiivitoimien ukaaseissa ilman asiaansatuntevaa dialogia - onko se oikein ja toimiiko osa-aikaisuus ja lyhytaikainen ns. orjatyö pitkällä tähtäimellä edistäen hyvinvoivien ihmisten yhteiskuntaa - tätä epäillään vahvasti.

Politiikka alkaa olla vain valtaa tavoittelevien asiantuntijakuvaa tavoittelevien kilpailuhenkistä nahistelua ja päätöntä lainvalmistelua. Eriarvoisuus syntyy menetelmissä, joissa toiset määräävät ja toiset osapuolina tottelevat. Vastakkainasettelua tarvitaan virittämään eri näkökulmia, mutta ilman syyllistävää vastaanasettelua.

Osallisuusyhteiskunnan aika alkaa olla siten valmiina sitä aitoa demokratiaa lisäämään yksilö-arvoisesti, oikeanmukaisesti ja erilaisia resursseja käyttäväksi järjestelmäksi. Työ muuttuu tekemiseksi, jossa pääpaino on sisäinen motivaatio - ilman hurskahtelevia hierarkioita, byrokratioita ja ylhäältä alas virtaavia määritelmiä, sekä sitä myöten vapaana määräysvallan lobbaavista hyväveliverkostoista.

Tulevaisuudessa itsestään päättäviä ihmisiä auttaa algoritmiset itseoppivat älyjärjestelmät, joista nähdään asiat oikeissa suhteissaan ja mitoissaan bigdatasta ennakoivasti muokkaavina osatekijöinä. Itseohjautuvuus ja -organisoituminen alkaa olla uusi normaali ja siihen tarvitaan tieto- ja digitaaliyhteiskuntaan sitoutuvien tahojen yhteistyökykyjä.

Täten ja siten kannatan osallistuvaa demokratiaa edustuksellisten demojen tilalle ja jätän äänestämättä puolueita jatkossa ja koska minulla on vielä vapaus valita.

Teijo Myllylä

kiky kakkosta pukkaa, osingot tapissa. Hyvin menee. Sano miljonääri sipilä. Ja media hokee samaa. Eihän näitä köyhyysuutisia saisi julkaista. Vaikuttaa vielä vaalimenestykseen. Ja, jostainhan ne verot pitää kerätä. Pääomaveroja on vuosia kevennetty, siis?

Marja-Liisa Kalkela

Rikkaimmat voivat elää pääomiensa turvin, ja näin kunnat jäävät ilman heidän maksamiaan kunnallisveroja. Tällainen muutos verojärjestelmään tehtiin 1993.

Jos pääomatuloista maksettaisiin myös kunnallisveroa, saisivat kunnat lisätuloja 2-3 miljardia euroa vuodessa.

Huomionarvoinen asia on tietenkin sekin, että pääomaverotus on kevyempää kuin ansiotuloverotus.
Ahon hallitus kun teki tuon päätöksen -93 laiksi.
Poliittiset veroratkaisut on suosinut rikkaita siitä lähtien. Voi vilkaista VM-sivuilta keiden hallitusten aikana ne kaikki on tehty-18 asti.

Jali Karjalainen

no kaikki puolueet tekevät kuitenkin samoin kuin nyt hallitus, eli puolueet ei voi tehdä yksi ehdotuksia voimaan, tarvitaan kompromissi, kenenkään puolueen ehdotus ei menisi omilla ehdoilla läpi eduskunnassa, ainoa tie on kompromissi, yhteenpääseminen, ei tässä auta sdp eikä keskusta eikä kokoomus ja vihreet, vaan pääsy sopuun , se miten sopu tehään, sitä ei tehä kenekään puolueen omilla ehdoilla vai?

Jali Karjalainen

oppositio ja hallitus voivat erittää oman näkemyksen, mutta puolueiden omat näkemykset eivät riitä sopuun pääsemiseen, vaan hallituksen ja opposition pitää päästä yhteiseen sopuun eli kompromissiin, se ei vielä riitä, että hallituspuolueet ovat sovussa, sovun synymiseen pitää tulla mukaan oppositio sillai, että hallitus ja oppositio ovat päässeet kompromissiin ja silai voi asia saada lopullisen muodon vai