Torstai 23.5.2019

Pääministeri Sipilä: 5 keskeistä tavoitetta saavutettu tai ”oikealla uralla” – huoli 620 000 suomalaisen ryhmästä

Luotu: 
14.2.2018 14:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|
Pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt yli 30 000 työttömällä, kehuu pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hallituksen työllisyyspolitiikkaa.
 
–Tämä on erittäin hyvä uutinen eriarvoistumisen pysäyttämisen näkökulmasta, Sipilä sanoo.
 
Sipilä antoi keskiviikkona eduskunnalle ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2018. Pääministeri painotti, että keväällä 2015 laaditun hallitusohjelman viisi suurinta talouspoliittista tavoitetta on nyt joko saavutettu tai niitä ollaan saavuttamassa.
 
Nämä viisi tavoitetta ovat velkaantumisen taittaminen suhteessa bruttokansantuotteeseen, velan ottamisen päättäminen vuonna 2021, kokonaisveroasteen nostamisen lopettaminen, työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin ja työllisten lisääminen 110 000 hengellä.
 
Sipilä arvioi, että tavoite työllisyysasteen nostamisesta 72 prosenttiin voidaan saavuttaa etuajassa ja kertoo, että työllisten määrä on kasvanut 74 000 ihmisellä. Hän painottaa kuitenkin, että 72 prosentin työllisyystavoitteen on oltava välitavoite.
 
–Seuraavan hallituskauden tavoitteeksi pitää asettaa 75 prosentin työllisyysaste, Sipilä linjaa.
 
Teknologinen murros, tekoäly ja globalisaatio tarkoittavat kuitenkin Sipilän mukaan monien työntekijöiden pitää täydentää osaamistaan.
 
–Erityisen suuri haaste kohdistuu pelkän peruskoulun varassa oleviin yli 620 000 henkilöön, joiden työllisyysaste on vain noin 40 prosenttia, arvioi Sipilä.
 
Pääministeri Sipilä kertoo ilmoituksessaan, että hallitus aikoo kuluvan vuoden aikana järjestää keskustelukiertueen EU:n tulevaisuudesta. Esille aiotaan nostaa niin turvallisuusyhteistyön kuin Euroopan talous- ja rahaliiton kehittäminen.
 
–Kiireellisimpiä tehtäviä ovat pankkiunionin viimeistely, markkinakurin vahvistaminen, valtioiden tosiasiallisen velkajärjestelyn mahdollistaminen ja kansallisten rakennemuutosten läpivienti. Lisäksi on ratkaistava, miten jäsenmaiden oma vastuu talouspolitiikasta saadaan tasapainoon riskien vähentämisen ja riskien jakamisen kanssa, sanoo Sipilä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Nyt tuli kyllä sellaista puppua taas hallitukseltamme, että melkein tuolilta putoaa kun nauraa noille "tekaistuille" tilastoille. Saisiko vielä tarkempia lukemia esille niistä työllistyneistä jotka aktiivimallin pakottomina on listattu työllisiksi? Nämä tunnin viikossa työtä tekevät kun lasketaan myös työllisiksi nykyisin. Lisäksi erilaisille puuhastelukursseille siirretyt ihmiset eivät myöskään ole enää työttömiä nykyhallituksen tempputilastoissa.

Marja-Liisa Kalkela

Moniko on saanut palkallisen ja vakituisen työsuhteen?
Vain sillä on merkitystä . Tempputyöllistämisellä ei pääse irti tuista eikä tuloja tue elantoon .
Viimeisin työllisyystilasto:
-Työttömien työnhakijoiden
osuus työvoimasta oli 11,2 prosenttia, joka on 2,4
prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Tiedot
ilmenevät työ­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Työttömiä työnhakijoita 63 000 vähemmän kuin
vuotta aikaisemmin
Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa
lähes sama määrä kuin vuosi sitten

Marraskuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden määrä
-lisääntyi 24 200:lla

Palveluissa olevien määrä lisääntyi hieman
Joulukuun lopussa aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä
oli 114 600 henkilöä, mikä on 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
(Tähänkö ne pitkäaikaistyöttömät "työllisty"?)
Aktivointiaste oli joulukuun lopussa 27,9 %
-eli 3,7 prosenttiyksikköä
korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Kaikkiaan palveluissa oli 4,2 %
työvoimasta.
Ei paljon kannattaisi henskeleitä hallituksen paukutella noilla luvuilla.
Kelan toimeentulotuet ja asumistuet kun on noussut tuon takia huimasti.
Työttömien "palkanmaksun" takia!

Marja-Liisa Kalkela

Köyhyys vain lisääntyy

Kelan tutkija Pertti Honkanen kirjoitti taannoin blogikirjoituksessaan, että työvoimatoimista kieltäytyminen johtaa helposti karensseihin.

– Vuonna 2012 tehtiin työttömän ”moitittavan menettelyn” vuoksi noin 90 000 karenssipäätöstä, ja suuri osa näistä päätöksistä eväsi työttömyysturvan käytännössä kokonaan, Honkanen kertoi alkuvuodesta 2014.
US

Mikko Toivonen

Olen kyllä myös sitä mieltä, että taas puhui "Donald Sipilä".
Kaikki hallituksen saavutukset ovat tulleet suhdanteiden tuomina. Kiky pintaraapaisu on vain marginaalisesti saattanut auttaa suunnassa mutta ei konkretiassa.

Muut hallituksen toimet tuki ja energiapolitiikassa ja ennenkaikke niinkin yksinkertaisen totuuden löytämisessä, että jos tarjotaan kansalaisille riistämättömän hintaisia perus vuokra asuntoja niin sekä työn perässä liikkuminen että työllistäminen vapaiden asuntojen kasvukeskuksissa lisään tyy poikkeuksetta vinhasti. Näyttöä tästä on maailmalta Skandinavian ulkopuolelta vaikka ämpärillä jakaa. Hallitukseen tai esimerkiksi Helsingin päättäjiin tuo pyhä yksinkertauisuus ei kyllä saavu edes ämpärillä kaadettuna vaan valuu pois kuin vesi hylkeestä.

Siis energiapolitiikka, asuntopolitiikka (molemmat nyt taas kepu johtoisia), maatalouspolitiikka, hallintopolitiikka (maakuntahallinto sekin kepuhimoinen) ja sote politiikka eli julkiset rahat pörssiyhtiöille (Kokkarivetoinen ja himoinen) ovat kaikki täyttä sutta ja vastoin yhteistä etua mutta jonkun kapean mutta ahneen lompakon omistavan pienryhmän etuja varten.

Asiat siis ovat hallituksen toimittamina päin sitä kuuluisaa perää.
Ainoa mitä pelkään on että oppositio tulisi ruoriin. Sen jälkeen kaikki nuo päin perää hoidetut asiat menisivät päin elefantin perää.

Ei siis ole aivan helppoa meillä äänestäjilläkään. Meillä on pääasiassa tarjolla vain pirun huono vaihtoehto tai lopullisen hiilikuopan vaihtoehto. Kunpa olisi edes tavallinen huono vaihtoehto, niin se olisi jo tilanteessa kansakunnalle hyvä vaihtoehto.

Kaiken lisäksi olemme itse eri mieltä useimmiten eli emme joko tiedä mikä on oikein tai suurinta osaa meistä ei edes kiinnosta. Tähän ei kiinnosta joukkoon sitten iskevät hampaillaan hallitus ja oppositio sekä lähes jokainen puolue omalla kalustollaan.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
kokonaisveroasteen nostamisen lopettaminen.

Juu.Puhehan ei ollutkaan että lopetetaan veroluonteisten maksujen korottaminen ,tai että tehtäisi uusia "hulevesi-veroja"!

Niihin on uponnut ansiotulovero ale moneen kertaan+työttömyysturvan leikkaukset.

Työttömiä ja eläkeläisiähän ei ansiotulovero koskenutkaan kun ei ole tuloja.
Mutta veroluonteiset maksut kyllä kirpaisi myös heitäkin,vaikka indeksikorotukset jätettiin tekemättä-15-19 aikana.

Niilo Mäkelä

Saako puhua perättömiä?
Eriarvoistuminen on kasvanut.
Epävarmuus on lisääntynyt.
Pieniä ansioita ovat erilaiset korotukset rokottaneet.
Suuriin palkkoihin ja palkkioihin on tullut tuntuvia korotuksia.
Työttömien mahdollisuuksia on heikennetty.
Leipäjonot ovat pidentyneet.
Eikö puhuja tiedä?

Harri Tapani

Ne on sellattia mielikuvitustöitä suurin osa, sellattia joilla tilastoja saadaan kaunistettua, mutta myös sellattia joilla ei oikeasti elä. Eli todellisuudessa suunta on menossa huonompaan, kun yhä useampia täytty elttää verorahoita teki töitä tai ei, hiukka kuin aikoinana suuressa ja mahtavassa ittänaapurissa, valtio maksoi palkat.

Ari Ohvo

Sipilän 5 keskeistä tavoitetta on täyttynyt: 1. työttömien etuuksia on leikattu, 2. yhteisöveroa on laskettu, 3. kiky-sopimuksilla on viety palkankorotukset monilta aloilta, 4. koulutukselta ja tutkimukselta on leikattu tuet pois ja 5. terveydenhuolto yksityistetään yksityisille monopoleille. Joten kaikki tavoitteet on saavutettu. Eliitin etuudet on turvattu ja kansa joutuu maksamaan herrojen metkut.

Pekka Vainiola

Tietenkin voidaan jälleen kerran todeta, että väärin sammutettu. Tai sitten ihan sama, kuka saa kiitokset työttömyyden selvästä laskusta: hallitus, oppositio tai ay-liike. Olkoon ay-liikkeen / opposition ansiota kaikki taloudessa eteenpäin meno!!! Ay-liike on auttanut oppositiota, että menisi huonommin, mutta annetaan kunnia oppositiolle; sopiiko näin?

Marja-Liisa Kalkela

Työttömyys EI ole laskenut. Ilmaistyö vain on lisääntynyt.
Aktiivitoimien tapaisessa toimissa on nyt n.400 000
120 000 tekee työtä yrityksissä,kunnissa ja järjestöissä.
Osa omaehtoisessa opiskelussa
Osa oppisopimuksella
Osalle kuuluu opintoihin pakollinen työharjoitelujakso .Joka voi kestää yli vuodenkin.
Osa kuntouttavassa työtoimissa .
Nämä kaikki saa verovaroista tukea Kelasta.
Eivät siis ole palkallisessa työssä.

Vaalit lähenee ja tilastoja kaunistellaan.
Paras mittari on KELAN toimeentulotuen tarpeen kasvu.Kertoo siitä ettei palkallisia työpaikkoja ole syntynyt kuin kourallinen ehkä.

Pertti Ikonen

No laskeehan työttömyys kun 60+ vuotiaat itse eläkettään maksaneet jäävät nyt sankoin joukoin nautiman eläkkeistään. Toki ottavat työttömyysturvan siihen asti kunnes pitäisi ryhtyä menemään Te-tomiston käskyttämänä kyykkyyn. Eivät mene kyykkyyn vaan kesämökeilleen viettämään laatuaikaa.