Sunnuntai 17.2.2019

2 kokoomuslaista sai vapautuksen eduskunnasta – ”pyöröovi terveysyrityksiin” herättää jo puheita korruptiosta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.2.2018 19:56
Päivitetty: 
14.2.2018 20:10
  • Kuva: Tero Lehto
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Sanna Lauslahti siirtyy Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi.
|

Eduskunta myönsi keskiviikkona kokoomuksen kansanedustajille Sanna Lauslahdelle ja Outi Mäkelälle vapautukset edustajantoimistaan. Kansanedustajien aikaiset erot luottamustoimestaan sekä kokoomuksen yhteys terveysyrityksiin ovat herättäneet keskustelua jo aiemmin ja tekivät sen myös keskiviikkona.

Nyt eroavasta kaksikosta Lauslahti siirtyy Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi, Mäkelä Nurmijärven kaupunginjohtajaksi. Etenkin Lauslahden siirtyminen lääkelobbariksi herättää ärtymystä, koska hän on vain yksi lisä politiikasta terveysalan yrityksiin siirtyneiden kokoomusvaikuttajien ketjussa.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen puhui keskiviikkona eduskunnassa ”pörriäisistä”. Ennen Lauslahtea yksityisiin terveysalan yrityksiin on siirtynyt tunnetuista kokoomuslaisista sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty Terveystaloon sekä kansanedustaja Lasse Männistö ja ministeriavustaja Joonas Turunen Mehiläiseen.

– Kokoomuksen ja ylikansallisten terveysyritysten välillä on pyöröovi, josta sujahdetaan sujuvasta päättäjistä lobbareiksi, Sarkkinen syytti eduskunnassa. Lue lisää: ”Kokoomuksen ja terveysyritysten välillä pyöröovi” – Hallitusta sätittiin pörriäisseikkailuista

 

Myöhemmin keskustelussa todettiin, että eduskunta ei voi olla ”hollitupa”, johon tullaan ja mennään kevyin perustein. Sdp:n Mika Kari paheksui sitä, että ”sen jälkeen kun kaikki tieto on hankittu ja erilaiset suhteet ja verkostot luotu, niin nämä poliitikot ovat sitten ostettavissa yksityisen sektorin edunvalvonnan käyttöön”.

Painavaa arvostelua on kuultu laajalti ja jopa hallituspuolueiden piiristä. Sdp:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta ja hallituspuolue keskustan Hannakaisa Heikkinen vaativat keskiviikkona Yleisradion Ykkösaamussa oikeusministeri Antti Häkkästä (kok.) selvityttämään poliitikkojen lobbarisiirtymän riskejä.

– Tämä olisi kiireellinen ja akuutti senkin takia, koska tänä keväänä eduskunnassa käsitellään sekä sote- että maakuntauudistus. Tiedettäisiin mikä on käytäntö ja että kaikilla olisi puhtaat jauhot pussissa, Feldt-Ranta sanoi.

Hän puhui lähetyksessä ”korruptatiivisen tilanteen” riskistä. Aiemmin tiedotteessaan hän totesi pitävänsä ”kokoomuspoliitikkojen säännönmukaista siirtymistä yksityiseen hoivabisnekseen” erittäin ongelmallisena ja näki tilanteessa ”korruptoitumisen kaavan”.

– Ensin he ovat olleet mukana suunnittelemassa ja tekemässä hallituksen mallia ja sitten he ovat siirtyneet huolehtimaan, että hoivabisneksen etu toteutuu maksimaalisesti. Tämä näyttää pahalta ja asiassa on korruptoituneita piirteitä, jotka eivät kuulu Suomeen, demarien varapuheenjohtaja sanoi tiedotteessaan.

Pääministeripuolue keskustan konkari Sirkka-Liisa Anttila on harmitellut yleisemmin sitä, että kansanedustajien annetaan nykyisin luopua luottamustehtävästään liian helposti. Kuitenkin ”Lauslahden tapauksessa ongelmallisuutta lisää se, että hän on siirtymässä lobbausjärjestön johtoon tilanteessa, jossa sote-uudistuksen käsittely on eduskunnassa kesken ja hän on vieläpä istunut jäsenenä asiaa käsittelevässä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa”, Anttila huomioi.

Eduskunnan ulkopuolisen Liberaalipuolueen Helsingin piirijohtaja Amos Ahola esitti tilanteeseen konkreettisen ratkaisun Puheenvuoron blogissaan. Hän pitää kokoomusilmiötä selvänä eturistiriitatapauksena.

– Kesken kauden eronneiden edustajien paikat on syytä jättää täyttämättä. Näin puolue pitää huolen siitä, että ero ei tapahdu liian lämpimissä tunnelmissa, Ahola ehdottaa.

Lue taustajuttu: Kokoomuksen Männistö-Räty-Turunen-ketju hermostutti opposition: ”Päätöksenteosta suuryritysten johtoon bonuksille”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

SAKta syytetään Demareitten käsikassaraksi, mutta ehkä sitä onkin mutta kyllä ne on vähäisiä mitä se saa aikaseks. Verratuna siihen mitä elinkeinoelämä Kokoomuksen kautta ja MTK Keskustan. Jos joku tekis laskelman siitä miten paljon verorahoja menee elinkeinoelämälle ja MTKoon systeemeihin niin kyllä siinä SAK ja Demarit jää nopen osille.

Mikko Toivonen

Kaikki nämä Rädyt, Petäjistöt. Lausmaat etc. ovat aivan konkreettinen todiste siitä että kokoomus on strategioinut julkiset rahat pörssiterveysrahastajille ja toteuttaa sen sote sotkulla kun luulee ettei kukaan näe viikkoa pidemmälle tulevaisuuteen miten aikeiden on kaavailtu toimivan.
Risicco on toiminut sote taustapiruna tässä sen hoitamisessa pörssiyhtiöille ja ilmeisesti Orpo jonkunlaisena hyväksyjänä.'

Tämä on kokoomuksen nykyisen johdon ja ajattelutavan vastuutonta markkinataloutta. Ennen kokoomuskin oli edes jonkin verran yhteisvastuullinen ilman häikäilemätöntä ja subjektiivista ryhmäauneutta. Silloin vielä itsekin äänestin sitä. Tuki katosi kun siltä vastuu katosi

On kokoomuksessa toki edelleenkin nuoria vastuullisia henkilöitä. Odotankin aikaa, jolloin he mahdollisesti olisivat saastumatta selvinneet puolueen uudistustarpeessa olevaan koko johtoon. Näin selkeästi ilmaistessani on tietysti ilmaistava että monella muulla puolueella ajatus ja asiat ovat vielä huonommin kuten kepulla, demareilla ja aina vihreillä.

Pasi Mattila

Tässä se suurin syy miksi sote ei saisi päästää läpi, ne rahat mitkä lähtee sinne on melkein kokonaan ulkomaille lähtevää rahaa, niitä ei täällä suomessa näy sen jälkeen. Kunnallisetvtoimijat maksavat verot tänne ja siitä palautuu suurin osa aina verotuloina takaisin. Jos sote hyväksytään niin se on yksi askel Suomella taas alaspäin

Mikko Toivonen

Aivan ehdottomasti sote tulisi pysäyttää ennenkuin ryöstö on oikeasti saatu käyntiin ja aloittaa se täysin alusta, mutta nyt sitoutumattomien asiantuntijoiden, maailmanmallien ja käyttäjien todellisten tarpeiden mukaisesti.

Luonnollisesti toinen pirun luomus, maakunmtahallinto pitäisi samanaikaisesti kokonaan poistaa ihan ajatuksistakin

Teemu Terava

Parempi, että kansanedustajat säilyttävät työllistymiskykynsä ja pääsevät edes jonkinmoiseen työpaikkaan vaikka kesken kauden, kuin kärvistelevät sopeutumiseläkkeellä.
Sopeutumiseläkettäkin pidetään liian kultaisena kädenpuristuksena.

Mikko Toivonen

Suvi-Anne Siimes oli rehellinen. Hän näytti avoimesti ja kiemurtelematta mihin todellisuudessa oltiin pyrkimässä. Minä arvostan ainakin rehellisyyttä enemmän kuin kiemurtelu ja manipulointistrategioita.
Suvi-Annelle kaikki kunnia samoin kuin Ben Zyskowiczille jota tapasin äänestää Kataisen valtaantuloon asti. Benillä on kuitenkin myös sitä vanhanaikaista vastuuta vaikka muuten melkoinen poliitikko onkin. Arvostan myös vastuuta. Valitettavasti nykykokoomukselle ei voi vastuuttomuuden vuoksi ääntänsä antaa. Sekös minua ketuttaa kun vaihtoehdot ovat vähissä.

Tapio Mäkeläinen

Lauslahden homma nyt on sote-kannalta vähemmän arka mutta noiden kolmen
muun siirtyminen oli moraalitonta. Toisaalta hyväkin koska olivat puolueelle taakka typerien lausuntojen, tuolileikkien ja nepotismin takia. Elo nuoresta asti politiikan ja Kehä I sisällä saa arkitodellisuuden häviämään nopeasti.
Suuriin puolueisiin nyt mahtuu kaikenlaista väkeä.
Veikkaisin, että Kokoomuksen vastuullisempi siipi asian tajuaa.
Lauslahti ehkä arveli jäävänsä rannalle v 2019 vaaleissa ja ei tilanteen tuntien halunnut liittyä yli 5000 espoolaisen akateemisen työttömän katraaseen tässä ikäsyrjinnän Mekassa.
Ei tämä hyvä juttu ole ja lukuisat kokoomuslaiset äänestäjät ovat yhtä pottuuntuneita kuin muutkin. Itse käytän vain julkista terveydenhuoltoa ja olen Espoossa saamaani palveluun hyvin tyytyväinen.

Marja-Liisa Kalkela

# 16
Oliko hallitus Keskustan? Pääministerin Keskustan? Ottiko PM ritolat heti kun sopimus oli tehty ja häipyi perheyritysten johtajaksi?
(perheyritysten ex-johtaja A. Bernerin suosituksella).

Vanhanen: Näin Suomi tekee rahaa !

-Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan suomalaisten veronmaksajien ei ole syytä olla huolissaan rahan lainaamisesta Kreikalle, sillä Suomi tekisi lainajärjestelyllä tuntuvaa voittoa.

https://www.uusisuomi.fi/raha/88415-vanhanen-nain-suomi-tekee-rahaa

JK. Katainen siis ei sopinut Kreikan vippejä -18 asti vaan PM Vanhanen.
lähde:
VM-10
Talouselämä-09

Irja Laamanen
Vastaus kommenttiin #21

No eivät isolle edustajan eläkkeelle ainakaan vielä työikäisenä kuten moni muu. Saa nähdä tehdäänkö mitään jättieläkkeille, jota Suvi Lindenkin työn teon ohessa nauttii.
Työn tekemiseen täällä pitää kannustaa ja verojen maksamiseen, jotta olisi mistä ottaa.

Jouni Räsänen

Jos on eduskuntaan valittu kansan toimesta, silloin olisi asiallista pysyä siellä. Jos tulee valituksi muuhun työhön, silloin tulee erota kansan- edustajan / ministerin työstä. Eduskunnassa työskentelevän pitäisi aina osoittaa esteellisyyden tiettyihin asioihin, eikö niin ? Se olisi korrektia äänestäjiä kohtaan. Laki on laki niin kuin se luetaan.

Juha Koponen

..miksi keskustalaiset kansanedustajat ja ministerit saavat päättää maataloudentuista vaikka itse tai suku ovat edunsaajina, monesti.
7 miljardia maksavat maatalouden tuet, lisät jne, vuosittain. Nyt hallitus vähensi palkansaajien eläkkeitä ja palkkaa; lomarahoja poistamalla ja lisäsi työaikaa-maatalouden "hätä tukea" annettiin 150 mijoonaa lisää.
EK:n Häkämies saa yli 500 TUHATTA euroa palkkaa siitä, että pystyy luomaan suomeen matalapalkkaisia ja köyhiä ihmisiä.
SAK rahoittaa SDP:tää ja sen kansanedustajia, myös työpaikkoja ja etuisuuksia saatavilla, miljoonien edestä vuosittain.
DDR-terveydenhuoltomme pitää yllä korkeata palkkaa tienaavaa johtokaartia, joiden tehtävänä on pitää jonot entisinä ja säilyttää "maailman paras" hoitosysteemimme, joka tosiaankin on omittu DDR:stä.
Kokoomuksen kansanedustajien hävikki sote firmoihin on lähinnä äänestäjien ongelma. On yksikertaisesti maan tapaa olla pyrkyri ja päästä "parempiin tehtäviin" kansanedustajan hommasta.
JA eihän kokoomuksen kansanedustajien meno vaikkapa Mehiläiseen töihin ole SOTE uudistuksen ongelma, millään tavoin. SOTE yrityksille on tärkeää, että yhteiskunnallinen osaaminen on myös osa yritystä. Lopulta sekin on vain potilaan ja asiakkaan etua...

Juhani Vinberg

mutta eikö se ole hyvä, että kansanedustajatkin menevät oikeisiin töihin, ei tarvita sopeutumiseläkkeitä. yksityiselle kun menee töihin, ninin siellä joutuu palkan eteen tekemään töitä, ei von lusmuilla, kuten lujottsmustoimessa arkadianmäellä. ministerit ovat eri juttu,mutta tuossa pyöröoiessa ei kai ole ministereitä kulkenut ja he sentään joutuvat tekenåmöään töitä, toisin,kuin rivikansanadustajat, jotka saavat juopotella eduskunnassa eokä palkkiion saamiseksi tarvi olla edes työpaikalla,

Mikko Toivonen

Luulenpa, että Linden edustaa tuossa eläkenautinnassa vain kansalaisten yleistä tapaa mikä on pysyä pois työelämästä niin kauan kuin yhteiskunta maksaa asumisen ja tuo vielä evästä ja hupia pöytään.

Monet sopeutuvat siihen yllättävän nopeasti meillä ja alkavat sen jälkeen vain keksiä keinoja ja excuseja miksi eivät voi mennä töihin

Pertti Aaltonen

Muistan hyvin sen ajan, kun Laura Räty oli ministeri. Sanottiin, että hän ei ymmärrä mitään ja miten hänet on siihen toimeen valittu. Joutaisi lähtemään pois.

Sitten kun hän lähti Terveystaloon, niin sanottiin, että hän vie mukanaan kaiken waltion wiisauden ja salaisuudet. Miten niin äkkiä muutos voi tapahtua?

Kun tulevaisuudessa sote-palvelut kuitenkin kilpailutetaan, niin niissä halvin voittaa kilpailun. Jos Terveystalo on halvin, niin se voittaa. Eikö ole hyvä, jos asiantuntemuksella saadaan halvempia palveluita? Näissä julkisissa kilpailuissa on se hyvä puoli, että kilpailijat kyllä pitävät huolen siitä, että vilpillä niissä ei pärjää. Valitus markkinaoikeuteen lähtee herkästi.