Lauantai 15.12.2018

Carunan sähköverkon korjauksista syttyi riita: Liitto hermostui ”rikkureihin” – ”Siellähän vanhusten kodit jäätyvät”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.2.2018 13:50
Päivitetty: 
15.2.2018 14:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sähköliitto uhkaa huolto- ja ylläpitopalveluyhtiö Elteliä painostustoimien lisäämisellä, mikäli rikkuritoimintaa ei lopeteta. Eltel kiistää rikkureiden käytön.
|

Sähköliitto syyttää huolto- ja ylläpitopalveluyhtiö Elteliä rikkurien käyttämisestä sähköverkkojen viankorjaustyössä. Sähköliitto on asettanut ylityökiellon kesken Paltan kanssa käytäviä työehtosopimusneuvotteluita.

Eltelin toimitusjohtaja Juha Luusua pitää sähköliiton eilen julkisuuteen välittämää tiedotetta normaalina sapelinkalisteluna osana neuvottelutoimintaa. Sähköliitto kertoi tiedotteessaan, että liiton tietojen mukaan Eltel-yhtiöt ovat ”perustaneet rikkureista varallaolojärjestelmän, jolla pyritään hoitamaan Carunan sähköverkon viankorjaukset”.

–En kyllä allekirjoita sitä rikkuritoimintaa. Meillä on voimassa olevia viankorjaussopimuksia ja pääsääntöisesti hoidamme niitä meidän toimihenkilöillä. Ja kun näitä talviolosuhteita ajatellaan, niin siellähän vanhusten ja lapsiperheiden kodit jäätyvät, Luusua sanoo.

–Mutta se kuuluu tähän pelin henkeen. Emme ole tekemässä tästä vastinetta, hän kommentoi Sähköliiton tiedotetta.

Sähköliiton mukaan Eltel käyttää järjestäytymättömiä työntekijöitä liiton asettaman ylityökiellon murtamiseen. Vaikka Luusuan mukaan ylitöiden tekemiseen käytetään pääsääntöisesti toimihenkilöitä, hän myöntää, että myös liittoon kuulumattomia, järjestäytymättömiä työntekijöitä on käytetty.

–Onhan meillä myös liittoon kuulumattomia henkilöitä paljon ja heitä käytetään. Se on aina vapaaehtoista heillekin, Luusua kertoo.

Ylitöiden tekeminen on lain mukaan aina vapaaehtoista. Sähköliitto katsoo, että ylityökielto koskee kaikkia sen työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijöitä eikä pelkästään järjestäytyneitä.

–Se on tietysti heidän tulkintansa. Meillä on voimassa olevat sopimukset, ja asiakkaat vaativat, että me toteutamme niitä, Luusua toteaa.

Sähköliitto on uhannut Elteliä uusilla painostustoimilla, mikäli rikkuritoimintaa ei lopeteta. Luusua kertoo, ettei liitto ole yksilöinyt toistaiseksi, millaisista toimista on kyse.

Sähköverkkojen omistajayhtiöt voivat teettää Eltelillä niin kutsuttuja hätätöitä pahimpien vikojen korjaamiseen. Luusuan mukaan näiden lakivelvoitteisten työt eivät kuulu ylityökiellon piiriin.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Kivivuori

Järjestelmä on surkea. Sähkönsiirtomaksut kasvavat koko ajan ja kun asiakkat ovat pulassa ei saisi tehdä töitä. Kukaan ei välitä ketjun viimeisistä, eli maksavista asiakkaista. Caruna rokottaa jatkuvasti suurempia summia ja liitto pitää pystyssä ensisijaisesti vain itseään, ei työntekijöitä, eikä edes halua toimia moraalisesti oikein loppuikäyttäjien suuntaan.

Mikko Toivonen

Minun mielestäni kaikki kansallisesti vaikuttavat minkä tahansa energian jakeluverkot olisi vaikka poikkeuslailla kansallistettava ja alettava operoimaan valtion varta vasten perustamalla energiaverkkoyhtiöllä.
Nimetä ne voisi vaikka Finn-Gridiksi ja Gas tai heat gridiksi

Veijo Murtomäki

Katainen syytteeseen Suomen valtionomaisuuden luovuttamisesta ja kansalaisille tuotetusta rahallisesta menetyksestä! Fortumin johto, joka myi verkkoa, vähintään henkiseen häpeäpaaluun, joskin silloinen pääjohtaja on jo edesmennyt, joten maineen jälkikäteismenetystä harkittava!

Tosin valtion lypsylehmiä ovat muutkin myyneet, Lipponen noin 20 miljardilla, ja eiköhän tuo Sipiläkin suunnittele Nesteen osakkeiden myyntiä ulkomaisille sijoittajille. Kas kun vallitsevan uusliberalistisen talouspolitiikan mukaan valtio ei saisi omistaa mitään.

Posti on jo 1800-luvun tilassa, ja tuottavasta VR:stäkin on ilmeisesti päästävä eroon. Valtion omaisuuden yksityistämistoimet ovat surullista luettavaa!

Marja-Liisa Kalkela

Tiesitkö sitä että ilman eduskunnan enemmistön lupaa ei myydä edes tikkuaskia ? Eikä ilman talousvaliokunnan lupaa myydä mitään valtion omaisuutta. (Kataisen aikana Pj oli Pekkarinen (kesk) .Nyt PS/Sinis. Pj .Valiokunassa joka puolueesta jäseniä myös oppositiosta)
Näin varmistetaan ettei kukaan yksin pääse sooloilemaan omiin nimiin mitään.
Joten luettelemasi mynnit on ollut jokaisen eduskuntapuolueen luvalla vuorotelle.
Niin Lipposen(Kuka oli valtionyhtiöistä vastaava ministeri?
Lipposen-Sipilän aikana -95-18)

Eduskunta ei ole Pohjois-Korea missä yksi päättää .Perustuslaissa eduskunnassa enemmistö päättää.
Siksi siellä on 200 edustajaa ja nyt 9 eripuoluetta.

Marja-Liisa Kalkela

Vai tämä?

Mistä on kyse?
Sähkönjakelun toimitusvarmuuden takaaminen maksaa lähes 7 miljardia euroa
Sähköverkon uusimiseen on aikaa vuoden 2028 loppuun
Tehokkain keino sähköverkon suojaamiseen myrskyiltä on maakaapelointi
YLE-17

POHJOIS-SUOMI 9.3.2016
KALEVA
Sähköverkkoyhtiö Caruna aikoo satsata sähköverkon parantamiseen haja-asutusalueilla eri puolilla Suomea. Carunan suunnitelmissa on parantaa sähkönjakelun luotettavuutta ja säävarmuutta korvaamalla ilmajohtoverkkoja maakaapeleilla.

Pohjois-Pohjanmaalla sähköverkkoa parannetaan Kiimingissä, Ylikiimingissä, Kuusamossa, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Lapin kunnista parannustöitä tehdään Ranualla ja Posiolla.

Maksaisikohan etelän kasvukeskukset nuo maakaapeloinit sähkölaskussaan?