Maanantai 10.12.2018

YK kiistää Suvi Lindénin väitteen: ”Ei ollut komission matkalla” Ugandassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.2.2018 18:54
Päivitetty: 
15.2.2018 19:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Suvi Linden toimiessaan kokoomuksen viestintäministerinä. Arkistokuva.
|

Entinen kokoomusministeri Suvi Lindén ei ollut Ugandassa virallisella YK-matkalla eikä laajakaistakomission edustajana, kerrotaan YK:n alaisesta kansainvälisestä televiestintäliitto ITU:sta Uudelle Suomelle.

Lindén on antanut ymmärtää, että hän toimi Ugandassa YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä, mikä titteli hänelle on aiemmin myönnetty. Tällä Lindén perusteli matkaansa vielä keskiviikkona Facebook-päivityksessään.

Laajakaistakomissio toimii ITU:n alaisuudessa. Liiton mukaan Lindénillä ei enää ole laajakaistakomissiossa virallista roolia.

– Lindén ei ollut Laajakaistakomission virallisella tehtävällä eikä komissio ole ollut tietoinen hänen matkastaan Ugandaan. Näin ollen komissio ei voi kommentoida hänen matkansa tarkoitusta, ITU:n tiedottaja Jennifer Ferguson-Mitchell toteaa vastauksessaan suomalaiselle medialle.

ITU:n tiedottajan mukaan Lindénin varsinainen kausi laajakaistakomission lähettiläänä (engl. commissioner) päättyi 2015. Tämän jälkeen hänet kutsuttiin hetkeksi järjestön erityislähettilääksi (special envoy), mikä muuttui elokuussa 2016 laajakaistakomission vapaaehtoiseksi edustajaksi tai ”puolestapuhujaksi” (advocate). ITU:n mukaan Lindénin nykyinen rooli on vapaaehtoistehtävä eikä hän toimi virallisesti komission edustajana tai hoida sen tehtäviä. 

Torstai-illan käänteen jälkeen Lindénin Ugandan-matkasta tiedetään oikeastaan vain se, että hän on itse myöntänyt olleensa samassa seurueessa hotellihuoneestaan kuolleena löydetyn, noin 40-vuotiaan suomalaisen liikemiehen kanssa. Iltalehden mukaan juuri Lindén löysi miehen menehtyneenä. Ugandan poliisi tutkii miehen kuolemaa murhana.

Liikemies oli saanut puolustuskonserni Patrialta luvan esitellä yhtiön tuotteita Ugandassa, minkä valtio-omisteinen yhtiö on myöntänyt virheeksi. Lindénin mukaan hänen matkansa ei kuitenkaan liittynyt Patriaan.

Lindén kirjoitti keskiviikkona Facebook-päivityksessään seuraavasti: ”Kerrottakoon nyt vielä kerran, että olin Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa, en Patrian asialla. Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut luottamustehtävääni YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011. Olen matkustellut Afrikassa näissä tehtävissä paljon ja tarkoituksena on matkustaa myös tulevaisuudessa.”

ITU:n tiedotteesta uutisoi ensin Yle.

Lue lisää:

IL: Suvi Lindén löysi liikemiehen ruumiin hotellihuoneesta – kommentoi viimein Ugandan matkaansa

Patria selittää: HS:n kirje on aito – tämän takia johtajaa kutsuttiin myyntipäälliköksi

Uganda-vyyhti: Ministeri vaatii Patrialta selvityksen

Ugandalaiseversti IL:lle: Kuollutta suomalaismiestä huijattiin – ”Kysykää Suvi Lindéniltä”

Patria myöntää Ylelle: Ugandassa kuollut suomalaismies sai virheellisesti luvan markkinoida

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Tapaus on vain jäävuorenhuippu poliitikkojen ihmeellisistä kytköksistä liike-elämään, mutta hyvä että edes tämä tuli esille. Toivottavasti lehdistöä ei makseta hiljaiseksi tämän asian selvityksen osalta. Porvareilla kun on kuitenkin vahva ote Suomen mediasta, minkä seurauksena tätä keissiä voidaan koittaa vähätellä, vääristellä tai painaa pimentoon.

Harri Tapani

Niinpä, vanhassa hupaisasti nimetyssä adressissa oli:

"Suvi Lindén - Eroa taas

Lindénin foorumista puuttuvat nimittäin kokonaan sensuurijärjestelmään julkisuudessa kriittisesti suhtautuneet asiantuntijatahot kuten EFFI, Matti Nikki, kansanedustaja Jyrki Kasvi ja IT-asiantuntija Petteri Järvinen. Sen sijaan sinne on otettu mukaan esimerkiksi äänitealan etujärjestön TTVK:n juristi Jaana Pihkala. [5]

Meidän allekirjoittajien mielestä viestintäministerin pitäisi olla pätevä ja nauttia kansalaisten luottamusta. Jälleen kerran Suvi Linden on osoittanut, ettei ole kykeneväinen tähän vaativaan tehtävään. Me allekirjoittaneet vetoamme Suvi Lindeniin, että hän ymmärtäisi taas oma-alotteisesti erota tehtävistään...."

https://www.adressit.com/suvi_linden

Harri Tapani

Näyttäisi olevan jotain tälläistä piraaattipuoluen blogistin mukaan:

"Ugandassa menehtyneen suomalaisliikemiehen ja ex-viestintäministeri Suvi Lindénin taustoista paljastuu yhä huolestuttavampia asioita, ja näyttää yhä vahvemmin siltä, että Patrian ajoneuvoesitteet olivat tässä sotkussa pelkkä sivujuonne.

Vienninedistämismatkassa oli mitä ilmeisimmin kyse vakoilu-, valvonta- ja sensuuriteknologioiden, kansanomaisemmin kyberaseiden, markkinoinnista."

http://hautakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250945-elakelaisministeri-li...

Jari Kaisla

Ihailtavasti täti nostelee sopeutumiseläkettä 5000+ euroa kuussa työttömänä. Samaan aikaan pyörittää konsulttiyritystä jonka liikevaihto kasvaa jatkuvasti. Voisin vaikka arvata miten tämä kuvio etenee. Jotenkin näin?

1. Nostellaan tukea 65 ikävuoteen asti kun kerran ilmaista vastikkeetonta rahaa jaetaan näin leväperäisesti.
2. Konsulttiyhtiö alkaa sitten maksella 65 ikävuoden jälkeen muhkeita osinkoja kun yhtiölle on keräytynyt vuosien aikana pääomaa?

Varmaan moni työtönkin olisi iloinen jos voisi työttömyystukensa ohella pyöritellä omia yrityksiänsä ilman pelkoa tukien menetyksistä. Säännöt eivät tosin ole ihan samat kaikille tässä maassa.

Antti Salonen

Miksi henkilö, joka ei ole Patrian palveluksessa, matkustaisi omalla rahallaan Ugandaan esittelemään Patrian tuotteita? Ugandan viranomaisten mukaan mies oli huijattu maahan. Miksi mukana oli sopeutumiseläkeläinen, joka valehtelee matkansa syystä? Ensin selityksenä oli, että olivat sattumalta samaan aikaan matkalla, mutta eri paikkakunnalla. Sitten tulee ilmi, että eläkeläinen löysi ruumiin. Juttu haisee aika vahvasti laittomuuksilta.

Antti Salonen

Lindén on sellaisten yritysten kuin NxtVn Jämsä Oy ja NxtVn Finland hallituksissa. NxtVn on joku hollantilainen pilvipalvelufirma, joka osti Puolustuvoimilta entisen ilmavoimien teknillisen koulun tilat Jämsässä, mutta mitään palvelinkeskusta ei sitten käytännössä ole tullutkaan. Ilmavoimien teknillisen koulun yhteydessä olevaa lentokenttää käyttää testaukseen Patria.

NxtVn:n hallituksessa on myös Seppo Lindén, Suvi Lindénin veli, sekä kolme egyptiläistä (Akram Emil Farag, Alhamd Alkhayat, Khaled Naguib Zaky Sedrak), yksi kuwaitilainen (Ali A. A. Alzaben) ja yksi Arabiemiraateissa asuva henkilö, Nicholas John Fortune (joka on australialainen, mutta mukana brittiyrityksissä). Kummallinen kokoonpano hollantilaiselle Suomessa toimivalle tietotekniikkayritykselle."

Timo Taipale

No nythän olis oikeita töitä oikeille toimittelijoille.Katotaan löytyykö niitä vielä tästä maasta.Yle vois nyt lähettää Eero Mäntymaan Ugandaan,salaa, tekemään tutkivaa journalismia miksi Suomi lähetti Suomalaisen miehen kuolemaan Ugandaan

tom brunila

Suvi Lindén ja hänen matkakumppaninsa olivat matkustaneet tekemään asekauppoja sen perusteella mitä matkatoverin Dubaissa tapaama henkilö oli luvannut.
Homma oli täysin amatöörimäistä ja se muistuttaa itse asiassa enemmän niin sanottua "Nigerialaiskirjettä" kuin vakavasti otettavaa kauppojentekoa. Suomalainen oli saatava Ugandaan tavalla tai toisella. https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/1471106/etukuris-abduction-s...

Ensio Jauhiainen

ei ole ensimmäinen eikä myöskään viimeinen kerta kun tämä x.ministeri puhuu soopaa ja kääntää valtion varoja omaan taskuunsa muodossa tai toisessa kyllä jos Suomessa oilsi suoraselkäisiä oikeuden vartijoita ilman muuta rupeaisivat selvittämään tätä korruptio vyyhdeä