Lauantai 25.5.2019

Valtionyhtiöiden johtajille palkkiokorotukset? Ministeri TE:lle: Ei tule – miksi pitäisi kun hoitajat ovat kikyssä

Luotu: 
16.2.2018 07:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Valtion omistamissa pörssiyhtiöissä ei tehdä palkkioiden korotuksia kevään yhtiökokouksissa, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) Talouselämän haastattelussa. Lintilä vastaa Juha Sipilän hallituksessa valtion omistajaohjauksesta.

–Pysytään vanhassa linjassa, ja siitä on muistutettu yhtiöitä. Viestiä on mennyt yhtiöihin palkitsemisvaliokuntien puheenjohtajien kautta. Ei tule mitään palkkioiden nostoja valtion omistamissa pörssiyhtiöissä, Lintilä sanoo.

Valtion tiukkaa linjaa Lintilä perustelee kiky-sopimuksella.

–Meillä on kiky-sopimus voimassa. Miksi hallitusten palkkioita pitäisi nostaa samaan aikaan kun sairaanhoitajat ovat kikyssä? ministeri kysyy.

Lintilä kertoo uskovansa, että valtionyhtiöiden hallitukset eivät ole kiinnostavia ainoastaan palkkioiden vuoksi, vaan merkittävin tekijä hallitusten jäsenten hankintaan on se, että yhtiöt ovat kiinnostavia.

Valtio ei aio luopua Finnair-enemmistöstä

Valtio omistaa lentoyhtiö Finnairista tällä hetkellä 50,1 prosenttia. Lentoyhtiö on toistellut tarvitsevansa ison kumppanin tulevaisuutensa varmistamiseksi, ja että tämä edellyttäisi myös omistusjärjestelyjä. Tällaiseen valtiolla ei ole haluja, sanoo Lintilä.

–Meillä on hyvin selkeä eduskunnan päätös, että Finnairin omistusosuus on 50,1 prosenttia. Ei ole menossa mitään toimia, joilla valtion osuus tipahtaisi sen alle.

–Ymmärrän, että maailmalla mennään lentoliikenteessä erittäin isoihin konsortioihin. Ei kuitenkaan voi olla niin, että Finnairilla on vain suunnitelma A, jossa valtio antaisi valtuudet tiputtaa omistusosuuden vaikka nollaan. Finnairilla täytyy olla myös suunnitelma B, ja kyllä heillä onkin, Lintilä jatkaa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Kyllä tulee.Tulihan Fortumin optiotkin kun Pekkarisen mukaan pörssiyhtiö päättää itse optioista. Samoin kai päättää myös palkkioiden korottamisenkin .

Ei Vanhanen ja Karpela ainakaan vastaan pistänyt optioille vaikka kumpikin istui Fortumin hallintoneuvostosssa,valtion edustajana.

Risto Salonen

Jos yhtiö on pörssissä, ei enemmistöosakaskaan määrää, mitä yhtiön hallitus päättää.
Yhtiökokous valitsee hallituksen. Jos hallitukseen ei olla tyytyväisiä, uusi yhtiökokous voi päättää uuden hallituksen kokoonpanon.
Jos pirulle on antanut pikkusormen, niin sitä ei saa enää takaisin kuin maksamalla 8 miljardia muille osakkaille.

Mikko Toivonen

On aivan selvää, että valtionyhtiöiden palkkajohtajat ovat ylipalkattuja. Heidän palkkioitaan pitäisi todellisuudessa laskea noin 30% äärimmäisen liian tasoittamiseksi oikeaan suuntaan.
Yksityiset yrittäjät taas ansaitsevat jokaisen euronsa. Osin myös normaalissa yksityisessä kilpailussa olevan yhtiön palkkajohtajatkin edellyttäen että ovat oikeassa kilpailussa mukana johtajana. Monopoli tai käytännön monopoli tai lakisääteistä toimintaa suorittavan organisaation johtaja ei ole oikeasti kilpaillussa tilanteessa eikä sellaisen johtamisesta voida maksaa samoja korvauksia kuin kilpailussa olevien yhtiöiden johtamisesta.