Tiistai 18.6.2019

Näin Suomen hävittäjähanke etenee: ”Tarjouspyyntö lähetetään huhti-toukokuussa”

Luotu: 
17.2.2018 09:58
  • Kuva: Ilmavoimat , Lapin Lennosto
    Kuva
    Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Arkistokuvassa Hornet F-18.
|

Faktakulma

HX-hanke?

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjähanke kulkee nimellä HX, missä ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (Hornet) ja kirjain X toimii seuraajaehdokkaan tunnuksena. Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa ja hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa.

Parhaillaan on käynnissä Suomen hävittäjähankinnan tarjouspyynnön valmistelun osalta vaativin ja kiireisin vaihe. Asiasta kertoo puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen blogissaan.

– HX-hankkeen tarjouspyynnön lähettämisen ajankohta on pian käsillä. Tarjouspyyntö viidelle tietopyyntövaiheeseen osallistuneelle konevalmistajalle lähetetään huhti-toukokuussa. Nyt lähetettävä alustava tarjouspyyntö käynnistää kilpailun. Tarjouspyyntöä tarkennetaan vielä ennen lopullista hankintapäätöstä saatujen tarjousten ja tarjoajien kanssa käytävien neuvottelujen perusteella, hän selvittää.

Vastauksia tarjouspyyntöön odotetaan ensi vuoden alkupuolella.

Puranen myöntää, että hävittäjähankkeen eteneminen saattaa näyttää ulospäin verkkaiselta. Tarjouspyyntöä on hänen mukaansa valmisteltu puolustushallinnossa useiden kymmenien asiantuntijoiden voimin vuoden päivät ja nyt jäljellä on enää viimeinen loppurutistus.

–Viime viikolla osallistuin työpajaan, jossa suurella joukolla viiden päivän aikana käytiin läpi tarjouspyynnön vaatimusten eheyttä ja kuvaamista sekä suunniteltiin tarkkaa aikataulua koko prosessin toimeenpanolle.

Puranen korostaa, että jotta tarjouspyynnön tuloksena saadaan vertailukelpoisia ja päätöksenteon kannalta olennaisia tietoja, on niitä myös osattava pyytää.

–HX-hankkeen tarjouspyynnön valmistelussa on huolehdittu, että vertailukelpoisten tietojen saaminen ei jää kiinni tarjouspyynnöstä, hän sanoo.

Paperille tulostettuna tarjouspyyntöasiakirjan laajuus on Purasen mukaan useita satoja sivuja. 

–Suorituskyvyn, tärkeimmän päätöksentekoalueen, osalta on laadittu meidän toimintaympäristöömme ja puolustusjärjestelmäämme suunniteltuja skenaarioita, joihin tarjoajien on esitettävä omat ratkaisunsa. Nämä ratkaisut tulevat sisältämään esimerkiksi kuvatussa skenaariossa käytettävät konemäärät, aseet, sensorit, omasuojajärjestelmät, koneiden ja muiden järjestelmien verkottuminen, käytetyt taktiikat ja operaatiossa tarvittavan muun tuen, hän kertoo.

Tarjouspyynnön valmistelussa on käytetty hyväksi aiempien hankintojen kokemuksia, kokemuksia kansainvälisistä hankintaprojekteista sekä lukuisten omien tutkimusten tuloksia.

–Lisäksi puolustushallinnon ulkopuolelta hankittavan laadunvarmistuksen sparrauksella ja konsultaatiolla varmistetaan tarjouspyynnön laadukkuus, lainmukaisuus, tasapuolisuus ja läpinäkyvyys. Myöhemmässä vaiheessa ulkoisella laadunvarmistuksella varmistetaan myös päätöksenteon perustuminen jäljitettävään prosessiin, Puranen kirjoittaa. 

Alustavan tarjouspyynnön vastaukset analysoidaan Purasen mukaan tarkasti ja sen jälkeen käynnistetään tarjouskilpailun toinen neuvottelukierros. Lopullinen valinta tehdään vuonna 2021. 

Suomelle on tarjottu viittä hävittäjämallia:  ruotsalaista Saab Gripeniä, amerikkalaista F-35 ja F/A-18 Super Hornetia, ranskalaista Dassault Rafalea sekä brittijohtoisena eurooppalaisyhteistyönä syntynyttä Eurofighter Typhoonia.

Euroopassa Britannia, Hollanti, Italia, Norja ja Tanska ovat viime vuosina päätyneet jo häiveominaisuuksilla varustettuun F-35-hävittäjään. Sen on arvioitu olevan myös koko kilpailun kallein vaihtoehto. Saab Gripenin HX-kampanjaa vetävä Magnus Skogberg arvioi Uudelle Suomelle perjantaina, että nykyisten 64 Hornet-hävittäjän korvaaminen Saabin uusilla Gripen E/F -hävittäjille maksaisi 30 vuodessa yhteensä noin 10 miljardia euroa.

Lue myös:

Saab paljasti hävittäjiensä Suomi-hinnan – lupaus aivan eri luokkaa kuin Eurooppaa valloittavalla F-35:llä

Hävittäjäkisa käynnissä Euroopassa – Tutkija: Naapureiden F-35-päätökset vaikuttanevat Suomeen

Suomen hävittäjäehdokkaalle raaka kritiikki Pentagonista – puolet koneista ollut pois käytöstä

Ilmavoimien komentajalta karu arvio Ylellä: Hävittäjiä ostettava 64 – muuten mietittävä mikä osa Suomesta jää puolustamatta

Faktakulma

HX-hanke?

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjähanke kulkee nimellä HX, missä ensimmäinen kirjain tulee korvattavasta koneesta (Hornet) ja kirjain X toimii seuraajaehdokkaan tunnuksena. Hävittäjähankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa ja hankintapäätös tehdään 2020-luvun alussa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Saan on täys raakile ja siitäkin suuri osa amerikkalaista tekniikkaa. Yksimoottorinen. Ei jatkoon.
Tämä ei ole tunnekysymys. Joillekin tahoille tuntuu olevan kärsimystä tämä vääjäämätön ja syvenevä yhteistyö amerikkalaisten kanssa.
Super Hornet on koeteltu peli. Just pisti 200 itämaista palkkasoturia hiljaiseksi Syyriassa.

Mikko Toivonen

Se asia on varmaa, että riittävän määrän toimivaa ilmavoimien kalustoa tarvitsemme ja siihen rahat löydämme.
Miten tuo kalusto koostuu on sitten yksilöllinen mielipide ja näkemys kysymys. Kaikkien mielipiteistä riippumatta puolustusvoimat tekee oman esityksensä ja eduskunta sen siunaa tai rutisee ja siunaa.

Itse ottaisin vain 2 laivuetta esimerkiksi super horbetteja ja 60 lisää erittäin toimivia, mutta merkittävästi halvempia yleishävittäjiä joiden aseistus ja elektroniikka on paikallisräätälöity

Samoin tekisin merivoimien hankinnoissa. Hankkisin yhden käytety Nato Fregatin merivoimien merikoulutus, ja lippulaivaksi aidoilla valtameriominaisuuksilla ja loput rakentaisin nopeina saaristokykyisinä ohjus, miina, torpedo ja tykistö"veneinä"

Jukka Kautto

Ostakaa helvetissä vain F-35. Sehän on kallein lelu niinkuin iPadX ja ihan sama keikka kuin F-104 Starfighter. Suoritusarvot ovat sivuseikka, koska lahjukset puree ja indoktrinoidut juoksee aina USAN vanavedessä. Ikävä tosiasia on se, että tämän päivän Venäjän ja Kiinan kalusto pystyy pitämään kurissa tämän sotilasilmailun Rolls Roycen.