Tiistai 11.12.2018

Asiantuntija pohtii suomalaista työelämää: ”Faktat pilaavat tarinan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2018 11:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Reijo Heiskanen sanoo, että tuottavuus ja työllisyys ovat korreloineet Suomessa selkeän positiivisesti parin viime vuosikymmenen aikana.
|

OP:n pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan työllisyydestä keskusteltaessa törmää usein voimakkaisiin käsityksiin siitä, miten asiat ovat tai miten ne tulevat olemaan. Hän tyrmää blogissaan muutamia yleisiä väittämiä.

Ensimmäiseksi Heiskanen kumoaa käsityksen siitä, että yli 55-vuotiaat voivat ”heittää kaiken toivon” työmarkkinoilla Suomessa.

–Itse asiassa 55-64-vuotiaat ovat menestyneet kaikkein parhaiten viime vuosikymmeninä. Työllisten määrä oli viime vuonna korkeampi kuin koskaan, samoin työllisyysaste, hän kommentoi. 

Kyse ei Heiskasen mukaan ole myöskään siitä, että yli 55-vuotiaat vain sinnittelisivät vanhoissa töissään.

–Ikäryhmän työllisyys kasvoi viime vuonnakin keskimääräistä enemmän, 1,5 prosenttia. Kymmenen viimeisimmän vuoden aikana 55-64 -vuotiaiden työllisyys on lisääntynyt lähes 70 000 hengellä ja työllisyysaste noussut 7,5 prosenttiyksikköä 65 prosenttiin. Pari prosenttiyksikköä lisää koko työllisyysasteeseen. Ilman tätä hallituksen tavoite jäisi ainakin haaveeksi.

Heiskanen sanoo, että eläkeuudistusta voidaan kiittää pidentyneistä työurista, mutta taustalla on myös muita syitä, kuten aiempaa paremmin säilytetty työkyky niin osaamisen kuin terveydenkin suhteen.

Heiskanen kumoaa myös väitteen pätkätöiden lisääntymisestä.

–Usein väitetään, että pätkätyöt ovat lisääntyneet. Jos pätkätöillä tarkoitetaan määräaikaisissa työsuhteissa olleita, faktat pilaavat tarinan, hän sanoo.

Pääekonomisti viittaa Tilastokeskukseen, jonka mukaan määräaikaisissa työsuhteissa oli viime vuonna 16,1 prosenttia palkansaajista.

–Tämä on hieman vähemmän kuin viime vuosikymmenen puolivälissä. Nousutrendiä ei datasta löydy. Lyhytaikaisia vaihteluita toki. Parin viime vuoden aikana määräaikaisuus on lisääntynyt. Saa nähdä miten jatkolle käy. Määräaikaisuuden sijaan osa-aikaisten määrä on sen sijaan noussut varsin selvästi, Heiskanen toteaa.

Yksi tyypillinen työn murrokseen liittyvä visio on Heiskasen mukaan se,  että yksinyrittäjyys tulee lisääntymään.

–Data ei murskaa tällaista ajatusta, mutta tuki ajatukselle on hieman katsojan silmissä. Nyt käynnissä olevassa suhdannenousussa yksinyrittäjien määrä työllisistä on laskenut. Moni pakon edessä yrittäjäksi alkanut on siirtynyt palkansaajaksi, hän huomauttaa.

Heiskanen sanoo, että tuottavuus ja työllisyys ovat korreloineet Suomessa selkeän positiivisesti parin viime vuosikymmenen aikana. Kirjoitus pitää silti sisällään myös varoituksen.

–Oma asiansa ovat kuitenkin kriisit, kuten 1990-luvun alussa. Tuolloin Suomi putosi puusta suuresti avoimempaan talouteen, suoraan syvään päähän. Murros johti välittömästi korkeampaan tuottavuuteen, mutta työllisyys kärsi pahoin. Työn murroksen haasteet kannattaa siis ottaa vakavasti. Ei ole mahdoton ajatus, että ensi vuosikymmenellä maailmantalous käpristelee taantumassa ja samaan aikaan digitalisaation tuoma työn murros ottaa jättiharppauksen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Oikeastihan Kokoomus lyö jarrua työllisyyden parantamiselle. Kutsuvat työllistämiseksi pakollista palkatonta työtä. EK haluaa työttömyyden pysyvän korkealla, jotta työssä vielä olevat eivät vaatisi korotuksia. No vaatimukset ovat jo alkaneet, tämä räjähtää vielä EK:n ja Kokoomuksen silmille.

Marja-Liisa Kalkela

Kun ikäihmisetkin "työllistyy" noin helposti ,niin mihin aktiivitoimia tarvitaan? Luulisi että nuoria ja työikäisiä revitään jo kadulta töihin ja työllisyys olisi jo 85%.Kun talouskin kasvaa kohisten.

Vai olisiko ikäihmisiä lempattu eläkkeelle ja pakollisille pupu-kursseille 9e/pv odottelemaan eläkeiän täyttymistä?

Viimeisin työllisyyskatsaus TEM:
Yli 50­vuotiaita oli työttömänä 110 900 eli
20 700 vähemmän kuin
vuotta aikaisemmin. Yli 55­vuotiaita oli työttömänä 77 100,
mikä on
14100 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työn murros 9.1-17
VM
Uudistus
2: enimmäiskeston täyttymistä saada työvoimaviranomaisen järjestämä tukityö tai muu aktiivitoimi niin pitkäksi ajaksi .....

3: Julkisuudessa on toisinaan esitetty, että vanhemmat työntekijät kelpaavat aiempaa
huonommin työnantajille. Jos tämä pitää paikkansa, aliarvioi nyt tehty tarkastelu lisäpäivien
ikärajan nostojen ja työttömyyseläkkeen poiston työllisyysvaikutusta.

”Lex Lindströmiksi” kutsuttua ratkaisua.
Eläketuki koskee tarkoin rajattua joukkua, vähintään viisi vuotta työttömänä olleita yli 60-vuotiaita.
– Tutkimusten mukaan yli viisi vuotta työttömänä olleista kuusikymppisistä vain yksi prosentti työllistyy.
Noin 5000 pitkäaikaistyötöntä saa mahdollisuuden jäädä ennenaikaiselle eläkkeelle.
US 1.9.2016

Marja-Liisa Kalkela

Ilmankos työn "Halpuutusta" ajetaan kuin käärmettä pyssyyn.Aktiivitoimilla ja Perustuloa 560e työtä vastaan.

.2.2018
Työttömyyden väheneminen yli 30 000 ihmisellä olisi laskelmien mukaan Suomen taloudelle isku.

Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä puhuu OECD:n ja Euroopan komission arvioimasta rakenteellisen työttömyyden rajasta.

Työttömyyden kehittymiseen ja rakenteelliseen työttömyyteen voidaan kuitenkin vaikuttaa poliittisilla päätöksillä.

– Esimerkiksi keventämällä ansiotulojen verotusta, tehostamalla aktiivista työvoimapolitiikkaa, tiukentamalla työttömyysetuuksia ja väljentämällä työsuhdeturvaa.

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/ilman-tyottomia-talous-hiipuu-sanoo-...

Marja-Liisa Kalkela

Näppärästi siitäkin on tehty työttömät syylliseksi ,kun ei halutakkaan työttömyyden vähentyvän. Kuten USA talousguru kertoiki valtiot pitävät työttömyyttä määrätyn määrän aina yllä .
Kuten tuossa tuli selväksi ei tule palkakorotusvaatimuksia kun on "huonot" ajat ja työttömyyskin niin "paha"!

Mutta ne sadat miljoonat mitä työttömyyden "hoitoon" on upotettu veronmaksajien rahaa on kyllä "työllistänyt" konsultifirmoja,työttömyyskurssien järjestäjiä,kokouksista palkkioita ja etenkin yrityksiä ammattitaitoisten työttömien työpanoksella sosiaaliturvaa vastaan.Verovaroista.

Mikko Toivonen

Suomen työelämän ja talouden suurin yksittäinen ongelma on siirtyminen tuottamisesta, myynnistä ja palvelvelujen teollisesta toiminnasta finassialan toimintoihin ja erittäin nähtävissä olevaan aivan liian suureen osuuteen ns. välistävetotaloutta mikä ei itseasiassa tuota mitään mutta nostaa kaiken tuotannon ja talouden hintoja tarpeettomana saalistuksena.

Kuka on maamme antanut luisua tällaiseen suuntaan jätän tällä kertaa arvelematta kun kyllä ihmisillä on pakko olla edes jonkinlaista päättelytaitoa tai syyn ja seurauksen yhdistämiskykyä.

Erityisen voimakkaasti välistäveto näkyy nimenomaan finanssi-ja pankkiiritoiminnassa seköä estoitta leviävässä nettimyynnin ja pankkitoiminnan ( ne entiset pikavippaajat) välistävedossa. Jopa autonhuolötoihinkin on tullut välistävetäjiä nettiin.

Marja-Liisa Kalkela

Petataano maata IMF ja EU holhoukseen Kreikan tapaan?
Kotitalouksien velat -90 luvun tasoa. Ulosotossa ½milj. myös eläkeläisiä .Käteen jätetään toimeentulotuen verran kk. n.500e.
Köyhiä 700 000 ,leipäjonot kasvaa. Minimituki Toimeentulotukea ja asumistukea saavien määrä noussut huimasti leikkausten jälkeen.
Jos tulevat työttömät ja entiset pakotetaan 9e/pv töihin toimeentulotukea 491e/kk vastaan ,sanoisi että käy kuten Aho/Viinasen aikana.
Ostovoima häviää ja PK-yritykset saa lyödä laudat oviin ja siirtyä leipäjonon jatkoksi.

"Suomeen on syntynyt yrittäjien köyhälistö" Toimeentulotuki-uukulle 2000 luvulla.
YLE-11
Yrityksen tulot ei riitä menojen jälkeen edes omaan palkkaan ja elantoon.

Marja-Liisa Kalkela

Ja mitä se meille kuuluu mitä muualla on ? 71v ja voin sanoa tämä Suomi ei ole enää se Suomi jossa kasvoin ja työurani tein.
Voi vain kysyä Miksi ? Tätä vartenko isoikäpolvi teki työtä ja maksoi verot kaikki mitä saavutettiin , kaikki ajetaan alas.
Kansan sosiaaliturva ja palvelut .
Kansa on jaettu kahtia kuten 100vuotta sitten. Työttömyys ,leipäjonot kuin 100v sitten.
Ei luulisi pienellä maalla olla varaa tuohon . Suomen voima on aina perustunut "yhteenhiileen" puhaltamisella.Niin hyvinä kuin huonoina aikoina.
n.20% rikkaimman yksin "hiileen puhaltaminen" voi jäädä pienelle liekille jos puhaltajia on noin vähän.

Teijo Myllylä

Kompaan Marja-Liisaa. Ittekin yli 40 v työelämässä..ja kaikkea nähneenä..viel jatkuu , ainakin vähän aikaa. kiky kakkonen oottaa jos sipilä jatkaa...toivoisin panoksia koulutukseen ja lapsiin. nyt osingot on fokuksessa, valitettavasti.