Maanantai 17.12.2018

Paavo Väyryseltä kova ryöpytys: ”Puoluehallituksen päätös on epäviisas”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2018 12:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Paavo Väyrynen kannattaa ajatusta avoimista tapaamisista Juha Sipilän ja keskustan kansanedustajien kanssa ennen ensi kesän puoluekokousta.
|

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sanoo tarttuvansa mielellään ehdotukseen pääministeri, keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ja keskustan maakuntien kansanedustajien kohtaamisesta ennen ensi kesän puoluekokousta. Väyrynen on asettunut ehdolle keskustan puheenjohtajaksi puoluekokouksessa.

Professori, filosofian tohtori ja Suomenmaan entinen päätoimittaja Kari Hokkanen esitti Väyrysen, Sipilän ja kansanedustajien avoimia tapaamisia kolumnissaan Suomenmaassa.

– Niis­sä ver­tail­tai­siin ar­gu­ment­te­ja. Koko puo­lu­een po­li­tii­kan­han Väy­ry­nen haas­taa. Kes­kus­te­luis­sa sel­vi­äi­si haas­ta­jan us­kot­ta­vuus. Ei kai maa­seu­dus­ta ja maa­kun­nis­ta huol­ta kan­ta­va tah­do puo­lu­een sul­keu­tu­van hal­li­tus­ten ul­ko­puo­lel­le, ku­ten vaik­ka­pa eu­ro­e­ron vaa­ti­mi­nen te­ki­si. Ei­kä men­nei­den vir­hei­den ja vää­ryyk­sien muis­te­lu tä­män päi­vän mur­heis­sa au­ta. Kes­kus­te­luis­ta saa­tai­siin ken­ties myös ai­nek­sia edus­kun­ta­vaa­li­oh­jel­maan, jol­la ta­voi­tel­laan jat­koa pää­mi­nis­te­ri­puo­lu­ee­na, Hokkanen kirjoitti.

– Tartun mielelläni tähänkin ehdotukseen. Jos keskustan johto on vakuuttunut siitä, että sen toteuttama politiikka on ollut oikeaa, sen pitäisi olla valmis puolustamaan sitä avoimissa keskustelutilaisuuksissa. Aivan kuten Kari Hokkanen toteaa, Juha Sipilä ei varmaankaan ehdi itse mukaan kaikkiin tilaisuuksiin, mutta ”yhteisesti sovitulla linjalla on muitakin pystyviä puolustajia” – kansanedustajat, Väyrynen vastaa Puheenvuoron blogissaan.

Väyrynen on keskustan kunniapuheenjohtaja, mutta myös Kansalaispuolueen perustaja ja molempien puolueiden jäsen. Keskustan puoluehallitus linjasi viime viikolla, ettei Väyrynen ei ole vaalikelpoinen puolueen puheenjohtajakilvassa.

– Puoluehallituksen 8. helmikuuta tekemä päätös on sekä epäviisas että ilmeisen laiton. Mahtoiko kokous olla edes päätösvaltainen? Tulkinta vaalikelpoisuudesta kuuluu puoluekokoukselle, kuten myös puoluehallituksen tilaamassa asiantuntijalausunnossa todetaan, Väyrynen itse kommentoi.

Lue lisää: Keskusta linjasi Paavo Väyrysen ulos: ”Ei ole vaalikelpoinen”

Asiantuntijalausunnolla Väyrynen viittaa yksityisoikeuden asiantuntijoiden, professori Heikki Halilan ja ministeri Lauri Tarastin keskustan pyynnöstä antamaan lausuntoon. Sen mukaan keskustan tulisi tarkentaa sääntöjään puheenjohtajaehdokkaiden vaalikelpoisuudesta.

Nykyisten sääntöjen mukaan on mahdollista, että Keskustan puheenjohtajaksi valitaan henkilö, joka on juuri ennen puoluekokousta eronnut muun puolueen jäsenyydestä, he kirjoittavat.

Lue tarkemmin: Asiantuntijat keskustalle: Säännöissä Väyrysen mentävä porsaanreikä

Väyrysen mukaan puoluehallituksen kannattaisi ottaa puoluekokouksen valmistelut uuteen harkintaan. 

–Puoluehallitus kehottaa piirijärjestöjä, kunnallisjärjestöjä ja osastoja käsittelemään minua vaalikelvottomana, vaikka sillä ei ole toimivaltaa päättää vaalikelpoisuudesta. Sääntöjen mukaan ainoa edellytys puheenjohtajaehdokkuudelle on puolueen jäsenyys. Syrjinnästä voi valittaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle, joka voi kieltää jatkamasta syrjintää ja asettaa uhkasakon kiellon noudattamiseksi. Syrjintään tulee uusia piirteitä, jos tai kun vaaliin tulee Juha Sipilän ja minun lisäkseni muita ehdokkaita, hän huomauttaa.

Myös Hokkanen arvostelee puoluehallituksen ratkaisua.

–Ei kai ku­kaan to­sis­saan us­ko Väy­ry­sen pu­heen­joh­ta­ja­ää­nes­tys­tä voit­ta­van. Mik­si siis täl­lai­nen to­hi­na es­tää eh­dok­kuus jo en­nen puo­lu­e­ko­kous­ta? En pidä vii­saa­na puo­lu­e­hal­li­tuk­sen vii­me­viik­koi­sen pi­ka­ko­kouk­sen pää­tök­siä – ja kuin­ka nii­tä pan­tai­siin toi­meen­kaan, hän kysyy.

Juha Sipilä on toivottanut Väyrysen tervetulleeksi puheenjohtajakisaan, kunhan tämä noudattaa keskustan sääntöjä.

Lisää aiheesta:

IL: Juha Sipilä toivottaa Väyrysen yhä pj-kisaan keskustan ehdoilla

Näkökulma: Väyrysen ja Sipilän riita muuttui nyt sodaksi

Väyryseltä nyt oma vastine keskustalle – ”On huolehdittava että Juha Sipilä joutuu vastaamaan”

Väyrynen syytti maksetusta lausunnosta, keskusta ei tiedä summaa: ”Mielellään maksaa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Onko viisasta Suomenmaan toimituksen mainostaa"loikkari" Väyrysen puheita lehdessä, lähes ykkösuutisena. Jätetään Väyrysen puheiden julkaisut hänen perustamansa puolueen ja muiden tehtäväksi tahi maksakoon itse eduskuntavaalikampanjansa.

Seppo Simonen

Media toimittajan intressit ovat vain klikkaus laskurilla työn tuloksen arviointia. Työelämässä mitataan työntekijää monenlaisella mittarilla, on kahvitauko mittari, vessa mittari, kynä mittari ja jopa veren häkämittari. Tulokset on nähtävissä diagrammi esityksenä arvioitavana työpaiksn julkisessa ilmoitustaulussa.

Politiikassa ei anneta hitustakaan armoa vaan lyödäään kuin vierasta sikaa sen huomaa nytkin Suvi Lindeniin kohdistuvana kun inkvisitorit roviota sytyttää.

Kari Kallio

Jokaisen poliitikon maailmankuvasta voitanee käydä asiallista keskustelua - koskenee myös Lindéniä. Lähinnä asianomainen nosti itse itsensä keskiöön jakamalla epämääräisiä lausuntoja roolistaan, tehtävästään ja tavoitteistaan mm. Afrikassa.
Huomiota hänen kohdallaan on herättänyt lähinnä se, kenen asiamiehenä hän toimii ja kuka hänen työnsä kustantaa. Ei ole ilmaisia Afrikan matkoja, kuten Arto Luukkainen lohkaisi. Tähän samaan lopputulemaan mm. Pressiklubi tiivisti hämmästelynsä. Itse kaipaan vielä tarkennusta koko toiminnan fokuksesta. Mikä on hänen yrityksensä ns. ansaintamalli! Suomeksi sanottuna- mitä hän myy! Kysymys jonka esitän kerran päivässä ns puhelinmyyjille, kun se ei meinaa tulla ensimmäisessä lauseessa esille.

Harri Tapani

Linden on tullut kuuluisaksi jo aikoja sitten, hänestä tehtiin nettiin adressikin jo kymmen vuotta sitten:

"Suvi Lindén - Eroa taas"

Lindén joutui eroamaan ministerintehtävistään kesäkuussa 2002 sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat paljasti hänen myöntäneen 170 000 euron avustukset Sankivaaran golfkeskukselle, jossa hän oli itse perheineen osakkaana. ...

Viimeisin Lindénin epäonnistuminen liittyy hänen vastuu-alueensa kuuluvaan netin sensuurijärjestelmään, josta on käyty laajasti kansanlaiskeskustelua. Lopulta Lindénin oli pakko ottaa kantaa asiaan, ja hänen lausuntonsa herätti kummastusta niin lehdistössä kuin tuhansissa asiaa aktiivisesti seuranneissa kansalaisissa..."

https://www.adressit.com/suvi_linden

Ilkka Tikkanen

Lopettakaa tuo väyrysmyönteisen probagandan levittäminen. Te ette vastaa nykyään mistään, mutta viisauksissanne yritätte lyödä leimaa nykyiseen keskustajohtoon ja jopa vallitsevaan poliittiseen tilanteeseen. Vain rintamakarkurit toimivat tuohon tapaan ottakaa järki käteen väyrysen teesien sijaan.

Raimo Laine

Kepun johdolta ovat aatteet ja pallo hukassa. Kannatus laskee mm. näiden takia:
-Kiky lomaltapaluurahoineen
-Aktiivimalli pakkotöineen ja -toimintoineen
-kehno EU- ja puolustuspolitiikka
-maaseudun autioittaminen
-kaupunkeihin ahtautuminen

Väyrysellä ovat selkeät arvot ja toimintasuunnat kohdallaan.

jouko viitala

En keskustan sääntöjä tarkemmin tunne! Kummat on puolueen säännöt,jos kilpailevan puolueen edustaja voi asettua toisen puolueen puheenjohtajaehdokkaaksi! Onko muissa puolueissa mahdollista perustaa uusi puolue ja olla kuitenkin entisen puolueensa jäsen?
Sen kummemmin Väyrystä kritisoimatta, oudolta tuntuu tilanne.
Vähän samaa kuin, jos Timo Soini asettuisi Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaaksi.