Maanantai 17.6.2019

Tutkija Sauli Niinistön Ukraina-kommentista: ”Miten se yhteistoiminta oikein sujuu?”

Luotu: 
18.2.2018 09:40
  • Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapasivat Münchenin turvallisuuskonferenssissa.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi lauantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että Suomen intressissä olla mukana ratkaisemassa Ukrainan kriisiä. Niinistö muistutti, että sotiminen Ukrainassa on Euroopan suurin ongelma.

–Jos vähänkin näyttää siltä, että se kyetään ratkaisemaan, niin kyllä Suomen täytyy olla henkisesti ja myös fyysisesti mukana siihen mittaan kuin meillä resursseja riittää, hän sanoi presidentin kanslian tiedotteen mukaan.

Niinistö totesi samalla, että suunnitelma mahdollisesta rauhanturvaoperaatiosta on hyvin alkutekijöissään.

–Jos syntyy sopimus ja jos se on laaja-alainen YK:n mandaatilla suoritettava tehtävä, niin kyllä Suomen intresseissä on saada tämä Euroopan lukko avautumaan.

Niinistön mukaan edistysaskeleet Ukrainassa voisivat myös lieventää tiukkoja äänenpainoja Yhdysvaltain ja Venäjän välillä.

–Nyt täytyy toivoa, että löytyisi edes pieniä yhteisiä ratkaisuja. Ukrainassa eteenpäin meneminen olisi suuri yhteinen ratkaisu, jonka jälkeen uskon, että pystyttäisiin aika paljon näitä tunnelmia laukaisemaan, presidentti sanoi. 

Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen on arvioinut, että esimerkiksi Suomella, Ruotsilla ja Itävallalla voisi olla merkittävä rooli mahdollisessa uudessa rauhanturvaoperaatiossa Ukrainassa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoi perjantaina Ilta-Sanomien mukaan, että tasavallan presidentti ja valtioneuvosto harkitsisivat yhdessä Suomen mahdollista osallistumista, mikäli operaation alkaminen näyttäisi mahdolliselta.

– Tämä on asia, jota Suomen päätöksentekojärjestelmässä on syytä rauhassa pohtia. Mutta luulenpa, että tämän mahdolliseen toteutumiseen menee vielä pitkä aika, hän kommentoi.  

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund kiinnitti lauantai-iltana huomiota siihen, että puolustusministeri kommentoi ideaa rauhanturvaamisesta huomattavasti varoivaisemmin kuin tasavallan presidentti.

–Hetkinen! Eilen antoi puolustusministeri Niinistö samasta asiasta samassa paikassa paljon varovaisemman lausunnon ja korosti, että valtioneuvosto tekisi päätöksen yhdessä presidentin kanssa. Miten se yhteistoiminta oikein sujuu? Sooloileeko presidentti, Grönlund ihmetteli Twitterissä.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll puolestaan linjaa, että Suomen tulee olla Ukrainaan liittyvissä keskusteluissa ja konkreettisissa ponnisteluissa aktiivinen

–On hyvä, että Ukrainan tilanne on vahvasti esillä Münchenissa. Ukrainaa ei saa unohtaa. Suomen tulee olla keskusteluissa ja konkreettisissa ponnisteluissa aktiivinen, hän tviittasi.

(Juttu jatkuu tviitien alla.)

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko syyttii Venäjää kovin sanoin puheessaan Münchenissä.

– Venäjän päämäärä ei ole Ukraina, vaan Venäjällä on toinen tarkoitus. Se pyrkii tyydyttämään Kremlin kunnianhimon ja kostamaan ”1900-luvun suurimman katastrofin”, joksi Vladimir Putin Neuvostoliiton luhistumista kutsuu, hän totesi.

Poroshenko varoitti myös hybridimaailmansodasta.

–Tänään emme voi muuta kuin myöntää, että Venäjän käymä hybridisota on vähitellen osoittautumassa täysimittaiseksi hybridimaailmansodaksi. Tätä sotaa käydään eri tasoilla, eri taistelukentillä ja eri nopeuksilla. Sota on jo värvännyt riveihinsä erilaisia toimijoita, jotka eivät kenties edes tiedosta tuhoisia roolejaan.

Vuodesta 1963 järjestettyyn Münchenin turvallisuuskonferenssiin osallistuu lähes 500 ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeistä vaikuttajaa eri puolilta maailmaa. Sauli Niinistö tapasi Münchenin turvallisuuskonferenssissa muun muassa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon ja Yhdysvaltain entisen varapresidentin Joe Bidenin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Tässä nähdään että EU puhuu auttamisesta, NATO puhuu auttamisesta, US puhuu auttamisesta ja kaikki turvallisuuspoliittiset päättäjät samoin.
Mitään ei vaan saada aikaan ja sota jatkuu.

Pitäisikö meidän Suomalaisten uskoa näiden tahojen apuun? Ilman väliintuloa auttaminen on vain pelkkää sananhelinää.

Reilu väliintulo, oli se sitten vaikka vahva rauhanturvaamisoperaatio voisi ainakin rauhoittaa tilannetta.
Ukrainasta on syntymässä samanlainen valtio Venäjän naapuriin kuin Suomi, vai uskooko kukaan että Venäjä luopuu Krimistä? Ei ilman seuravaa Venäjän "romahdusta".

tom brunila

Ukraina ei ole EU:n eikä NATO:n jäsen ja siksi Ukraina ei voi odottaa sotilaallista apua taistelujoukkojen muodossa! Ja jos Ukraina olisi ollut jommankumman tai molempien jäsen niin Venäjä ei olisi edes aloittanut sotaa Ukrainaa vastaan!

Vesa Partanen

Grönlundin tulisi tutkijana laittaa enemmän painoarvoa vahvalle mandaatille, jonka Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö vastikään sai äänestäjiltä. Puolustusministeri Niinistön varovaismpi kanta tulee tulkita kontekstissa, jossa huomioidaan vielä edessä olevat eduskuntavaalit.

Tutkijan luulisi osaavan huomioida analyyseissään myös tällaiset sinällään inhimilliset vaikuttimet, jolloin tuloksena ei ole tuollaisia keinotekoisia "riemastuksia" ja tutkijan omaa huomioarvoa lisääviä Twitter "uutisia".

Veijo Murtomäki

Poroshenkolla on niin likaiset jauhot pussissa, että on se jännä kun sen sanat otetaan tosissaan. Hän on oligarkki, joka onnistui saamaan presidentin viran nimenomaan Venäjä-vastaisuudellaan, mutta joka hyötyy tilanteesta eikä ole onnistunut kitkemään korruptiota. HÄnelle valtio on oman bisneksen turvaamisen paikka. Itä-Ukrainan ison venäläisväestön kanssa pitäisi saada aikaan jonkinlainen autonomia, mutta se ei ole tarkoitus, vaan pitää yllä sotatilaa, jolloin hän saa apua lännestä ja pystyy pitämään asemansa.

Erkki Malinen

Eihän Ukraina selviä ilman EUn rahallista apua, mitä pitempään tämä sotatila jatkuu sen enempi apua tulee, ja tämän takia Poroshenko ei halua sodan loppumista. Rauhanturvaajissa on se vaara että se totuus mitä sielä oikein tapahtuu niin se tieto leviää ympäri maaliman.

Tapio Mäkeläinen

Sinne Ukrainan arolle on useampi retkue hyytynyt. En lähettäisi sinne ensimmäistäkään suomalaista. Vertaus on ontuva mutta 256 kaveria jäi sinne multiin hallituksen nk panttipataljonan vapaa-ehtoisista 1941-43 ja 800 haavoittui 1500 sta.
Se on enempi vähempi kummallista sisällissotaa , osin ikivanhoista syistä. Nämä partit ovat aivan liian lähellä meitä.
Onko meidän pakko olla joka kahinassa mukana?

Juha Koponen

..Vietnamissa ,aikoinaan, tuettiin eteläistä korruptoitunutta johtoa.
Ukrainaa pitää tukea periaatteesta, mutta myös katsoa tosiasioita. Hallinto on läpeensä mätä, koko hallinto maassa Neuvostoliiton jäljiltä mätä. Venäjän rikollinen johto painostaa ja terrorisoi maata, mutta missä kulkee avun raja?

Suomen kannattaa liittyä Natoon , mutta ei olla missään tekemisissä sotilaiden lähettämisessä mihinkään itäblokkiin. Siellä eletään nyt korruption aikaa. Siitä on heidän itse selvittävä.
Lähettää 20 tuhatta miestä Suomesta, Itävallasta, Ruotsista-on järjetön!
Venäjän kanssa pitää olla kaikki tai ei mitään. Nato ja EU, koko maailma siellä Ukrainassa, Australiaa ja Japania myöten.
Taloudellinen apu Ukrainalle parasta, aseiden myynti parasta sotilaallista apua. Joukkoja ei kannata lähettää. Jäitähattuun , jos saadaan Ukrainan tilannetta vietyä 20 vuotta eteenpäin pakotteilla ja avulla. On tienpäässä Venäjällä pakkotilanne rauhaan. Taloudellinen kaaos estää aseiden ja sotiaallisen voiman rakentamisen Venäjällä...

Kari Kallio

Pyskykää kaukana Ukrainasta! Siitä ei meille mitään hyvää seuraa! Sota jatkuu siitä huolimatta oli siellä suomalaisia/ruotsalaisia sotilaita miinanpolkijoina.
Kuka hullu on mennyt sellaista sopimaan, että Suomi menisi sinne sotivien osapuolien väliin! Tsiisus sanon minä. Vähän samoilla kannoilla oli Kanerva aamulla tv:ssä..

Kari Kallio

Jos tämä nyt tulee Suomen "velvollisuudeksi", suosittelen että palkkaamme hommaan kunniakkaita mitään pelkäämättömiä gurkha-sotilaita Intiasta ja rauha tulee palaamaan takuuvarmasti Ukrainaan! Sinne pitää saada sellaisia sotilaita, joita kumpikin osapuoli pelkää ja kunnioittaa. Gurkhien kanssa ei pelleillä!