Tiistai 11.12.2018

Oikeutta eläimille vastaa Mikko Kärnälle: ”Huolestuttavaa, että kansanedustaja ei tunnista laillisia häkkikanaloita”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.2.2018 19:17
  • Kuva: Oikeutta eläimille
    Kuva
    Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi lauantaina salaa kuvattua materiaalia eläintiloilta.
|

Oikeutta eläimille –yhdistys ihmettelee sitä, että   kansanedustaja Mikko Kärnä on kyseenalaistanut yhdistyksen lauantaina julkaiseman kuvamateriaalin häkkikanaloista.

Yhdistys julkaisi lauantaina salaa kuvattua materiaalia eläintiloilta. Videoilla näkyy, miten lypsylehmät ovat sidottuina parsiin, emakot pidetään sullottuna kääntymiseen estäviin porsitushäkkeihin ja miten kuolleet kanat on jätetty häkkeihin häkkikanaloissa.

Kärnä kysyi Twitterissä, miten kuvamateriaalin julkaisseet mediat ovat varmistuneet, että materiaali todella on kuvattu Suomessa vuosien 2016-2018 aikana.

–Kuvissa näyttäisi olevan häkkikanala. Ne on kielletty 2012, hän sanoi.

Oikeutta eläimille –yhdistys sanoo tiedotteessaan, että kuvat eläintiloilta on otettu Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa vuoden 2016 huhtikuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Kuvamateriaalia on julkaistu seitsemältä eri tuotantotilalta - kanaloista, sikaloista ja navetasta.

–EU-direktiivi on kieltänyt varustelemattomien häkkikanaloiden käytön alkaen vuodesta 2012. Salaa kuvatuissa materiaaleissa näytetään varusteltuja häkkikanaloita. Myös näiden varusteltujen häkkikanaloiden käyttö tulisi kieltää Suomessa, Oikeutta eläimille järjestön kampanjapäällikkö Linda Nyholm sanoo.

Nyholmin mukaan videoiden sisältö osoittaa, etteivät eläinsuojelulain löyhät säädökset kykene suojelemaan eläimiä teollisuuden välinpitämättömyydestä niiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan.

–On huolestuttavaa, että istuva kansanedustaja tekee virheellisiä väitteitä. Huolestuttavaa on myös se, että kansanedustaja Kärnä ei tunnista laillisia häkkikanaloita, jotka ovat lain sallimia. Tämä kertoo siitä, että Kärnä ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille, Nyholm kommentoi.

Oikeutta eläimille -yhdistys vaatii tehotuotannon äärimuotojen kuten turkistarhauksen, porsitushäkkien, parsinavetoiden ja häkkikanaloiden kieltoa eläinsuojelulakiin.

Lue myös: Riita eläinsuojelulaista: ”Maassamme kulutetaan tonneittain ruokaa, jonka tuottaminen Suomessa olisi laitonta”

Jaa artikkeli:

Kommentit