Sunnuntai 21.7.2019

Nyt tuli päätös: Supo ei luovuta Tiitisen listaa tutkijalle – syynä valtion turvallisuus

Luotu: 
19.2.2018 13:33
Päivitetty: 
19.2.2018 14:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Lista sai nimensä suojelupoliisin entisen päällikön Seppo Tiitisen mukaan. Arkistokuva.
|

Suojelupoliisi ei luovuta niin sanottua Tiitisen listaa tutkimuskäyttöön. Listasta oli tehty yksi tutkimuslupahakemus.

Tiitisen listalla tarkoitetaan Supon listaa suomalaisista, jotka olivat yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin kanssa. Vuonna 1990 saatu lista on nimetty silloisen suojelupoliisin päällikön Seppo Tiitisen mukaan.

Lista on ollut tutkijoiden käytössä tietyin ehdoin jo vuodesta 2015. Myös media on yrittänyt saada listaa julki jopa oikeusteitse.

Nyt tutkimuslupaa oli haettu tutkimukseen, joka käsittelee DDR:n ulkomaantiedustelua Itämeren alueella vuosien 1969 ja 1990 välillä. Hakemuksen tekijäksi tiedetään Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Kimmo Elo, joka on tutkinut Stasia pitkään. Supo myöntää tutkimusluvan, mutta ei luovuta Tiitisen listaa.

Suojelupoliisista pyydetyn aineiston voidaan katsoa liittyvän perustellusti ja kiinteästi tutkimusaiheeseen, joten tutkimuslupa myönnetään.

Sen sijaan yksilöidysti pyydettyjä aineistoja, eli niin kutsuttua Tiitisen listaa tai niin kutsuttuun Rosenholz-aineistoon liittyviä tietoja ei voida luovuttaa tutkimuskäyttöön. Syynä on se, että ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle.

–Päätöksessä on otettu huomioon se, että tietojen luovuttaminen voisi vaarantaa Suojelupoliisin kansainvälisen yhteistyön edellytykset. Tiedusteluyhteistyö perustuu luottamukselle, eikä saatuja tietoja lähtökohtaisesti voi luovuttaa eteenpäin, jotta luottamus Suojelupoliisiin säilyy, Supon tiedotteessa todetaan.

Suojelupoliisin aineiston salassapitoaika on 60 vuotta, mutta tutkimuslupa on tietyin edellytyksin mahdollista saada myös tätä uudempaan aineistoon. Jokainen tutkimuslupahakemus harkitaan tapauskohtaisesti. Yksittäistapauksessa salassa pidettävästä asiakirjasta voidaan myöntää lupa saada tietoja, jos on ilmeistä, ettei tiedon antaminen loukkaa niitä etuja, joiden suojaksi salassapitovelvollisuus on säädetty.

Niin kutsuttu Tiitisen lista on Supon luonnehdinnan mukaan asiakirja, jonka Supo on saanut haltuunsa kansainvälisistä tiedustelulähteistä. Asiakirja sisältää henkilöiden nimiä ja muita yksilöintitietoja. Tiedot ovat luonteeltaan vihjetietoja.

Asiakirja on salassa pidettävä julkisuuslain mukaan ja sen salassapitoaika on 60 vuotta. Asiasta on voimassa korkeimman hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2010. Asiakirja tulee yleisöjulkiseksi vuonna 2050.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Olen samaa mieltä. Jotain edelleen vallan syrjässä olevaa suojellaan, tai jonkun edesmenneen luotua mainetta suojellaan.
Mistään turvallisuudesta tai turvallisuusyhteistyöstä ei tuon asian kohdalla edes voi olla kyse
Suomen olisi jo korkea aika demokratisoitua myös tuossa suhteessa. Lista tiskiin ja täyteen julkisuuteen.

Kari Kallio

Kuka se nyt sanoikaan aikanaan, että listalla on liian monta demaria, että lista voitaisiin julkaista. Jos se olisi ollut täynnä vain skdl-läisiä - no problem.
Jälkeenpäin, kun vasemmisto jo ymmärsi leimata derkkuilun vasismiksi vasismien joukossa, riiustelua derkkujen kanssa on ymmärretty jo hävetä.
Halonen mm. myös valittiin yhdeksi komitean edustajaksi presidentti Urho Kekkosen luo vetoamaan DDR:n puolesta.
Nykyisin Väyrynen vetoaa Krimin puolesta ja tilaaja on sama taho. Sitä minä ihmettelen aina, että Suomessa voi päästä valtaan myös noita ns epäisänmaallisia ihmisiä!

Kenneth Ainetdin

Ainoa oikea selitys on se, että listalla olevat henkilöt ovat varmasti kuolleet vuoteen 2050 mennessä. Valtion turvallisuuden kanssa tuolla ei ole mitään tekemistä sen jälkeen, kun muuri sortui.

Ei ole kiva kun valtiovalta valehtelee kansalleen suoraa vasten kasvoja.

Marja-Liisa Kalkela

04.01.
AL
Supon ex-pomo Tiitinen arvostelee uutta tiedusteluvaltuutetun tehtävää.
Hän työskenteli pitkään myös suojelupoliisin päällikkönä.
Entinen suojelupoliisin päällikkö ja eduskunnan ex-pääsihteeri Seppo Tiitinen arvostelee tiedustelulakiin kaavailtua tiedusteluvaltuutetun tehtävää.

Tiitinen muistuttaa kokemuksestaan, että päätökset Suomen keskeisistä
-turvallisuusintresseistä
ja niihin liittyvistä tiedontarpeista sekä keskeisissä asioissa myös menettelytavoista on tehty yhteisymmärryksessä
-valtion korkeimman johdon eli tasavallan presidentin ja pääministerin johtaman hallituksen sekä ammattiviranomaisten kesken.

Tiitiselle etsitään seuraajaa keskustasta !
3.7.2015
Tamperelainen
K.Valtonen blogi
- Eduskunnan pitkäaikainen pääsihteeri Seppo Tiitinen (kesk.)

Harri Tapani

Demarit sai rahaa ihan toisesta suunnasta, CIA-rahaa, jolla sitten tappeli vasureita vastaan, samalle rahakaukalolle pyrki aikanaan myös kaupunkiduunariväkeä ei niin kovasti arvostava keskustan lestadiolaisporukka joka kävi kyselemässä Demareilta kyseistä CIA-rahaa.

Eli USA sekaantui jo silloin kuten nytkin Suomen sisäisiin asioihin, toki teki ja tekee sitä myös muualla ympäri maailmaa, pääsyynä omien taloudellisten- ja tietysti poliittisten- ja sotilaalisten- etujen ajaminen, aina sitten löytyy väkeä auttamaan USA:aa näissä puuhissa vaikka oman maan etuja heikentäen.

Marja-Liisa Kalkela

Hyvä kun Kepu "suojelee" vasureita. Nythän on ollut jo -12 lähtien voinut julkaista vain pääministerin käskystä kun "este" poistui tuolloin. Vaikka presidentiltähän oli jo valtaa viety 2000 lähtien.

Epäilen kyllä että tuskin on demareita ellei Kekkosen seurueessa hallituksessa ollessa.
Nimittäin kirja kertoili että demarit sai etelärannasta rahaa kommunismin torjumiseen. Sai muistaakseni myös lännestä. Eiköhän niitä ruplia saanut muut puolueet.
Propakandanahan tuo on käynyt jo-18 lähtien. Ajat vain oli toiset kylmänsodan aikana ja -60 luvulla.

Pentti Westerholm

Kyllähän se listan julkaisu uteliaisuuden nälän tyydyttäisi.Tuskin listahenkilöistä maallemme on koitunut mitään suurempaa vahinkoa.Lähinnä ovat saaneet henkilökohtaisia hyötyjä tietojen antamisesta.Mutta puolueet SKP ja sitemmin ,SKDL saivat aikoinaan miljoonia vaalirahoitusta Neuvostoliitolta. Kyllä sinnepäin jotain vastinettakin täytyi antaa.

Tapio Mäkeläinen

The Last Breath of Kekkoslovakia and The Rähmä.
Amen.

Ehkä tästä saadaan ensimmäinen kansainvälisen tason suomijännäri. Jaksoja tulee kuin Simpsoneissa kun jokainen pressa ja sisäministeri tms isokengä käy lukemassa listan ja Tiitisen kassakaappi taas avataan ja suljetaan. Tastalla kumajaa Turun tuomiokirjon kellot, joiden soitto klo 12 alkoi Tali-Ihantalan taisteluiden aikaan.
Väliin dokkareita ihanasta pysähtyneisyyden ajasta ja Moskovan junan saapumisesta .
Kyllä on valtion turvallisuus heikoissa kantimissa jos tosta on kiinni.

Timo-Pekka Mustakallio

Jaahas, jälleen nuo taikasanat "valtiollinen turvallisuus"?

Niin, olisihan se vakava isku valtionhallinnon uskottavuudelle, jos paljastuisi miten perin heikkoja siinä toimineet (toimivat?) yksilöt olivat, miten moitittavaa heidän käytöksensä olikaan muinoin (onkaan nyt - ?)? Mutta eikö juuri tuo poliittisten johtohenkilöiden ilmi tuleva käytös puhdistaisi ilmapiiriä ja toimintatapoja - luotettavampaan suuntaan, vehkeilijöiden verkon sijaan jälleen tosinaisia ja tosimiehiä framille? Sillä eikö silloinen nolo nöyristely Idän suuntaan (epäilemättä oman karriäärin edistämiseksi) tuottanutkin aivan samoja "Finnlandisierung"-epäluuloja Länsimaissa... kuin samanlainen Länteen päin nöyristely ja NATO-vehkeily tuottavat juuri nyt Suomen idänsuhteissa?

"Korjausliike", ryhdikkyyden paluu olisi erityisen ajankohtaista juuri nyt, kun on haettu neutraaleja, tasapuolisesti Lännen ja Idän kanssa asioimaan kykeneviä maita YK:n varjon alla menemään Ukraina-konfliktin osapuolten väliin. Miten uskottava toimija Suomi voisikaan olla, jos sen ympärillä liehuu epäluotettavan, selkärangattoman nöyristelijän ikävää lemua? Sadat tuhannet, miljoonat suomalaiset näkevät päivittäin suurta vaivaa ollakseen sanansa mittaisia, pystyäkseen maksamaan laskunsa ajallaan, saapuakseen tapaamisiin täsmälleen sovittuna aikana - ansaitakseen kanssaihmisten luottamuksen. Miksi ihmeessä siis sallisimme poliitikollemme luihuilun, fuskaamisen, petturuuden... "koska EU:ssa kaikki tekevät niin"? Hmmm... miksiköhän EU on nyt kriisissä?

Timo-Pekka Mustakallio

Nii-in. Kenraali Hägglund on kunnioitettava mies, joka on usein ottanut puheeksi myös epämiellyttäviä asioita, esittänyt kerettiläisiäkin ajatuksia. Tällaiset ryhtihenkilöt ovat tukiranka sitten, kun vehkeilyt päättyvät sekasortoiseen vyyhtiin ja kriisiin - niin kuin niissä lopulta käy - ja helppoheikkien aiheuttaman sirpalekasan korjaamiseen tarvitaan luottamusta herättäviä henkilöitä.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #30

Nykyään todenpuhujat Suomessa ja muut sen sellaiset saavat potkuja ja suita suljetaan kuin McCarthyimin pahimpina aikoina rapankon takana konsanaan:

"Ervastin potkut Yleisradiosta...

Pekka Ervasti kuvailee blogissaan, miten entisaikojen suomettuminen ja Neuvostoliiton mielistely on vaihtunut Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten mielistelyyn."

http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217920-erikoistoimittaja-e...

Eversti sampo Ahto arvosteli rähmälläänoloa länteen ja kenkää tuli:

"Evp eversti Sampo Ahto hyvästeli Kylkirauta-lehden lukijat tällä kirjoituksellaan, jonka lehti julkaisi hänen kolumnipaikallaan. Ahto oli valmistellut uuden kolumnin, mutta Ahdon mukaan päätoimittaja ei halunnut julkaista sitä.

"Ahdon uusinta kolumnia enää julkaista. Kirjoituksen aiheena oli Ahdon mukaan Yhdysvaltain ja sen "Euroopassa olevien vasallien kriittinen tarkastelu"."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703242200091233_uu.shtml

Timo-Pekka Mustakallio
Vastaus kommenttiin #34

Näinhän Suomi on kautta aikojen ollut "yhden sallitun totuuden maa"...

... ja kun kriittiset äänet on vaiennettu, onkin saatu hölmöillä niin, että koko kansa (pois lukien aiheuttajat, joista useimpien onnistui haihtua kuin paha tuoksu Saharaan) on sitten saanut lapioida vahinkoja pois otsa hiessä ja tippa linssissä.

Kriittiset sanat eivät tapa kritiikin kohteeksi joutunutta. Kriittisten sanojen lausumatta jättäminen on sen sijaan tappanut lukemattomia kertoja. "The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing" (briljantti Edmund Burke).

Matti Jussi Korhonen

#15. Onnitelut T.Mäkelälle! Sinulla on toivoa elämässäsi ja hyvä syy "sätkiä", että saatat sitten lähteä hyvillä mielin Suuren Salaisuuden auettua.

Mitenkäs he, joilla ei tuohon ole mahdollisuutta. Kuitenkin he ovat eläneet aktiivisinta ja maamme kannalta tuottoisinta aikaa juuri N-liiton ja DDR:n aikoihin, aikana jolloin tuo salaperäinen ja kammottava Tiitisen lista sai alkunsa.

Heidän on vain tyydyttävä kohtaloonsa. Suomen valtio ei heitä kunnioita sen vertaa, että saisivat kurkata aikansa harhaanjohdettujen poliittisten päättäjien päätösten, niiden taustojen ja salaisuuksien verhon taakse.

Eikös tuo ole kunniatonta?

Harri Tapani

Jooh, hallituskin linjasi aikoinaan, että homma voidaan avata, mutta näissä homissa ei näköjään hallituksen sana paljoa paina nykyisin ainakaan, kaikki on hiukka hys hys hommia nyt kun ollaan niin länttä että :P

"Suomen ulkopoliittinen johto linjasi Stasi-aineiston tiedot julkisiksi keväällä 2000. Lipposen II:n hallituksen avoimuuslinjauksen hyväksyi presidentti Tarja Halonen.

Alma Median Helsingin toimitus kysyi heinäkuussa 2007 joidenkin entisten ministerien ja muiden johtavien poliitikkojen kantoja Stasi-kysymykseen. Sauli Niinistö, Johannes Koskinen, Suvi-Anne Siimes, Kimmo Sasi, Ben Zyskowicz, Esko Aho, Päivi Räsänen, Heidi Hautala, Eero Heinäluoma ja Tuija Brax kannattavat avoimuuden linjaa. "

https://www.uusisuomi.fi/comment/763159#comment-763159

Kari Kallio

Supon "ansaintalogiikka" perustuu siihen, että sillä on muka jotakin oikeasti salassapidettävää, vaikka sen työntekijät leikkelevät vain lehdistä pääasiassa juttuja ja pistävät niitä riippukansioihin odottamaan milloin "mätsää"! Ilman esim. Ruotsin "syöttöjä" se olisi ihan pihalla, missä mennään. Kai sitä Matti Meikäläisen puhelua osaa kuka vain kuunnella; sinne soittaa kuitenkin vain lipevä puhelinmyyjä so what... ja akat juoruilee sukulaisistaan so what! Ei täällä tapahdu mitään. Suomi muistuttaa lämpökuolemaa agentin näkökulmasta.

Arto Baas

Pitäisi julkaista..Tiitinen itse on saanut omituisen hyviä paikkoja poliisiuransajälkeen ..hänellähän on ollut luultavasti mahodllisuus jopa kiristää tiedoilla..tämä on spekulaatio mutta varteenotettava...joku hyötyy siitä ettei julkaista tärkeää tietoa vetoamalla foliohattu-utopistisiin ulkovalta hörhöilyihin