Maanantai 17.12.2018

Kohutusta Facebook-ryhmästä löytyi 50 poliisia – yhdelle vakava huomautus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.2.2018 15:35
  • Kuva: Facebook, kuvakaappaus
    Kuva
    Suljetussa Facebook-ryhmässä on ollut monia poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä, mutta myös muita henkilöitä. Kuvituskuva.
|

Yksi poliisimies on saanut vakavan kirjallisen huomautuksen sopimattomasta käytöksestä poliisin epävirallisessa suljetussa Facebook-ryhmässä. Lisäksi viidelle poliisin palveluksessa olevalle virkamiehelle on annettu poliisijohdon mukaan työnjohdollista ohjausta.

Asia selviää Poliisihallituksen tekemästä selvityksestä, joka käynnistettiin verkkojulkaisu Long Playssa viime kesänä julkaistujen artikkeleiden takia. Artikkeleiden mukaan ryhmässä käytiin epäasianmukaista ja rasistista keskustelua ja siihen osallistui myös poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä.

Poliisiyksiköt tunnistivat käytettävissä olevasta aineistosta 50 poliisin palveluksessa olevaa virkamiestä, poliisi tiedottaa. Tunnistamisen haastavuutta lisäsi se, että kuvakaappauksissa osa epäasiallisten kommenttien esittäjistä oli peitetty siten, että esittäjän henkilöllisyyttä ei kyetty selvittämään.

Kaikkien edellä mainittujen 50 poliisimiehen kirjoitukset eivät olleet poliisiyksiköiden tekemien arvioiden mukaan epäasianmukaisia vaan niiden on kriittisinäkin saatettu katsoa kuuluneen virkamiehen sananvapauden piiriin.

Poliisihallitus teki artikkeleiden ilmestymisen jälkeen valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön siitä, onko poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä syytä epäillä rikoksesta epäasiallisiin keskusteluihin liittyen.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, vaan että asian tarkempi selvittely ja mahdolliset kurinpidolliset toimet jäävät poliisihallinnon tehtäväksi. Poliisihallitus ryhtyi tämän jälkeen selvittämään asiaa hallinnollisesti.

Tapauksessa tarkoitettu ryhmä ei ole poliisin ylläpitämä tai muutoin virallinen ryhmä, vaan se on perustettu yksityiseen käyttöön. Ryhmässä on ollut monia poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä, mutta myös muita henkilöitä.

Poliisia koskee poliisin hallinnosta annetussa laissa säädetty erityinen käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös vapaa-ajalle. Poliisin on käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Poliisihallitus tuomitsee kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän eikä suvaitse sitä missään muodossa poliisin henkilöstöltä. Tapaukseen suhtaudutaan vakavasti ja sen johdosta on ryhdytty useisiin kehittämistoimiin.

Lue myös:

Poliisikansanedustaja yllätti radiossa: ”Minähän kuulun tähän salaiseen FB-ryhmään”

Ihmisoikeusliitto väläyttää: Poliiseille asennetestit

Kohu FB-ryhmästä jatkuu: ”Harmillista, jos maan arvostetuimman ammattikunnan maine saa tahran harkitsemattomien poliisien toiminnasta”

Kohu poliisien FB-ryhmästä: ”Asiallinen käyttäytyminen on poliisitoiminnan kulmakiviä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Toivonen

On asioita mistä ei voi puhua, miski?
Evp Poliisiylijohtajan kokemus peräinen faktallinen näkemys jätettiin pimentoon mediassa hallituksen ohjeistuksen mukaan, miksi?

Presidentimme Sauli Niinistön suu tukittiin ”suuren enemmistön vaatimuksesta”, miksi?

Poliisiemme kannanotot ovat suurennuslasin alla, miksi?

Miten kuntatason päättäjät osaavat tehdä kauaskantoisiakin päätöksiä tietämättä asioita yhtään enempää kuin muut, miksi?