Keskiviikko 19.6.2019

Supon päätös ihmetyttää – Tiitisen listaa vaaditaan julki: ”Salaamisesta voi olla haittaa valtion turvallisuudelle”

Luotu: 
19.2.2018 18:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suojelupoliisi tiedotti tänään, ettei se luovuta Tiitisen listaa tutkijalle, joka oli hakenut tutkimuslupaa. Kuvituskuva.
|

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos vaatii niin sanotun Tiitisen listan julkaisemista ja näpäyttää Supoa, joka tiedotti tänään, ettei se luovuta listaa tutkimuskäyttöön.

Moni muukin on samoilla linjoilla kokoomusnuorten kanssa.

Tiitisen lista on nimetty Supon entisen päällikön, Seppo Tiitisen mukaan. Vuonna 1990 saatu lista koostuu suomalaisista, jotka olivat yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin.

Supon mukaan kyseessä on asiakirja, jonka Supo on saanut haltuunsa kansainvälisistä tiedustelulähteistä. Asiakirja sisältää henkilöiden nimiä ja muita yksilöintitietoja. Tiedot ovat luonteeltaan vihjetietoja.

Listasta oli tehty yksi tutkimuslupahakemus. Hakemuksen tekijäksi tiedetään Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Kimmo Elo, joka tutkii DDR:n ulkomaantiedustelua Itämeren alueella vuosien 1969 ja 1990 välillä. Uusi Suomi ei ole tavoittanut Eloa kommentoimaan päätöstä.

Supo myöntää tutkimusluvan, mutta ei luovuta Tiitisen listaa, koska ”ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle”.

–Päätöksessä on otettu huomioon se, että tietojen luovuttaminen voisi vaarantaa Suojelupoliisin kansainvälisen yhteistyön edellytykset. Tiedusteluyhteistyö perustuu luottamukselle, eikä saatuja tietoja lähtökohtaisesti voi luovuttaa eteenpäin, jotta luottamus Suojelupoliisiin säilyy, Supon tiedotteessa todetaan.

Lue tarkemmin: Nyt tuli päätös: Supo ei luovuta Tiitisen listaa tutkijalle – syynä valtion turvallisuus

Kokoomusnuoret pitää perustelua asiallisena, mutta muistuttaa, että myös siitä, että Tiitisen listaa ei julkaista, voi olla haittaa valtion turvallisuudelle ja demokratialle.

–Tiitisen lista tulee julkaista, sillä kansalaisilla on oikeus tietää, ketkä entisistä ja nykyisistä päättäjistä sekä puolueista ovat osallistuneet yhteistyöhön vieraan vallan kanssa kylmän sodan aikana. Suojelupoliisin perustelu haitoista tiedusteluyhteistyölle on sinällään asiallinen, mutta kansallisen intressin tulisi tässä kysymyksessä olla erilainen. Suomen pitää pystyä käsittelemään historiassaan tapahtuneet vääryydet, Vuornos sanoo tiedotteessa.

Kokoomusnuoret pitää välttämättömänä, että oman lähihistoriamme epäselvyydet selvitetään myös tulevan tiedustelulainsäädännön näkökulmasta. Esityksessä tiedustelulaiksi on esitetty eduskuntaan perustettavaksi tiedusteluvaliokuntaa, jolla olisi laaja tiedonsaantioikeus ja kyky parlamentaariseen tiedustelun valvontaan.

–Olisi äärimmäisen ongelmallista, jos tiedusteluvaliokunnan jäseneksi päätyisi poliitikkoja, joilla on historiaa salaisesta yhteistyöstä vieraiden valtojen kanssa. Se, jos jokin on riski kansalliselle turvallisuudelle.

–Tiedustelulainsäädännön edetessä olisi hyvä paikka selvittää lähihistoriamme epäselvyydet. Samalla, kun käymme laajaa yhteiskunnallista keskustelua tiedustelusta, olisi syytä aloittaa vakava keskustelu historiasta tällä saralla.

”Kähmyilijät pääsevät kuin koira veräjästä”

Moni on ihmetellyt Supon päätöstä Twitterissä. Vihreiden Mikko Kiesiläinen kiittääkin kokoomusnuorten avausta. Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi puolestaan esittää oman vaatimuksensa, jota kiittelee Carl Haglundin (r.) avustajana puolustusministeriaikana toiminut Patrik Gayer.

– Tiitisen lista pitäisi julkistaa. Jo presidentti Koivisto tuumasi aikanaan, että sen julkistamisesta syntyisi vähemmän vahinkoa kuin sen salaamisesta, Näkkäläjärvi twiittaa.

– Tiitisen lista on selkeästi sukupolvi- eikä ideologinen kysymys. Lista julki ja itä-yhteydet avoimeen tietoon! Hyvä Näkkäläjärvi, Gayer kiittää.

Myös Espoon kaupunginvaltuutettu Mikko Laakso (kok.) ja keskustavaikuttaja Antti Siika-aho kommentoivat Supon päätöstä.

–Salailu jatkuu ja suomettumisen ajan kähmyilijät pääsevät jälleen kuin koira veräjästä, Laakso twiittaa.

–Vaikeaa hahmottaa, miksi Tiitisen lista pitää edelleen salata. Tuskinpa siellä nimiä, joilla ei olisi enää maalle muuta kuin historiallista merkitystä. Toisaalta, tietenpä Supolla on perusteensa, Helsingin keskustan puheenjohtaja Siika-aho twiittaa.

Kiistelty lista on kuohuttanut aika ajoin ja myös media on vaatinut sitä julki jopa oikeudessa.

Asiasta on voimassa korkeimman hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2010. Lista on salassa pidettävä julkisuuslain mukaan ja sen salassapitoaika on 60 vuotta. Asiakirja tulee yleisöjulkiseksi vuonna 2050.

 

 

 

 

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Laajamäki

Teillä on merkityksellinen virhe uutisessa. Tiitisen listalta löytyvät nimet eivät ole välttämättä olleet yhteydessä Stasiin, vaan lista sisältää joukon ihmisiä, joista Stasi oli kiinnostunut. Mitään muuta tietoa henkilöiden mahdollisesta suhteesta Stasiin ei listalta löydy.

Mikko Toivonen

Kokoomuksen nuoret ovat monessa asiassa hyvällä linjalla.
Merkillinen puolue missä vain sen hyvin vanhat tai hyvin nuoret ovat vastuullisen markkinatalouden ja demokratian asialla mutta keskiväli jossain merkillisessä hyvä veli, neoliberalismi, parempi ihmislaji ja mulle sulle kuilussa

Harri Tapani

Ehkä kannattaisi päivittää päätään sillä Euroopalla ja Natomailla hieman, tämä toki on jo hieman vanha mutta kuvaa antava:

"Laittomien pääomasiirtojen kätkemistä. Veroparatiiseja. Huumekauppaa. Asekauppaa. Terrorismia. Rahanpesua. Rinnakkaista kirjanpitoa. Tietokonerikoksia. Pankkiirien ja mafiosojen yhteistyötä. Murhia. Poliitikkojen kaksinaismoraalia. Oikeusviranomaisten riippuvuutta. Poliisin kanssarikollisuutta. Todisteiden hävittämistä. Todistajien painostamista. Median hiljaisuutta. Julkista tyhmyyttä.

Le Monde ja Der Spiegel ovat toki kertoneet asiasta. Mutta suomalaiset lehdet eivät ole vieläkään kirjoittaneet siitä..."

http://www.kaapeli.fi/book/pesukone.htm

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #17

"Kannibalismia et maininnut."

Siitä ei ollut tuolla linkin kirjassa tiemmä mitään, ehkä se ei ei sentään kuulunut eurooppalaisiin arvoihin. Mutta muuten tuo aiempi sitaattikin antaa osviittaa siitä minkälaiseen yhteisöön me oikeasti liityttiin ja julistetaan niitä yhteisön eurooppalaisia arvoja.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #18

Ranskalaiset vei "demokratiaa" Rundaan ja jostain kumman syystä ranskalaisten johtavia politiikkoja toivottiin hieman sen (kansanmurhan) jälkeen Ruandaan oikeuteen jossa aiheena oli kansanmurha, eivät ranskalaispolitiikot 'kehdanneet' mennä sinne jostain kumman syystä. Tuskin kyse kuitenkaan oli ihmissyönnistä...aseiden jakamisesta olisivat kait kyselleet...Asekauppahan tuossa edellä linkin artikkelissa jo mainittiinkin, jopa Suvi Linden pääsi jonkin sortin valokiilaan asian timoilta, eli yhteydestä asekauppiaaseen...

Tapio Mäkeläinen

No kerro missä asiat on kohdallaan? Ihminen nyt on semmoinen kun on. Katsopa kehitystä diktatuurien kaaduttua mm Venezuelassa, Etelä-Afrikassa, Brasseissa puhumattakaan Neuvostoliiton jäämistön ryöstämisestä.

Mitä tulee avoimmuuteen ja listalla mahdollisesti oleviin henkilöihin , niin maanantai illan dokumenttileffa Rodeo Viron itsenäistymisestä oli todella hyvä. Niin oli keskustelu sen jälkeenkin. Esko Aho kertoi suoraan miten kiikun kaakun ulkoministeri Väyrynen Paavo oli kun hänen ikuiseksi päättelemänsä ihannevaltion ote lipsui lopullisesti. Viron tilanteen tunnustaminen huipentui Presidentti Koiviston ja pääministeri Ahon yhteisesiintymiseen päätöksestä tukea Viroa. Homma olisi 100% kuulunut Väyryselle mutta itsestään selvistä syistä hänet jätettiin sisuun. Voiko tämän herran sympatioiden ilmansuunnasta selvempää esimerkkiä olla.
Aho aluksi sanoi, ettei Väyrynen P koskaan ole ollut väärässä mutta nyt hän oli. Aho sai raikuvat aplodit.
Virolainen poliitikko kertoi hauskan annekdootiin voittamattoman puna-armeijan tasosta. Hän kuunteli varusmiehenä 80-l alussa lännen radioliikennettä ja pöytälevyssä oli venäjäksi varoitus: vihollinen kuuntelee! Siivotessaan otti levyn iri ja alla oli messinkilevy, jossa oli sama saksaksi ja Wehrmachtin logo. Varusmies ajatteli että Hitlerin Aatun vehkeillä tässä siis valvotaan yhä.

Harri Tapani

"kansalaisilla on oikeus tietää, ketkä entisistä ja nykyisistä päättäjistä sekä puolueista ovat osallistuneet yhteistyöhön vieraan vallan kanssa kylmän sodan aikana."

Se olisikin mielenkiintoinen lista, osa kun oli täydessä yhteistyössä Idän "vieraan vallan" kanssa, osa taas vastaavasti puuhasteli samaan tapaan lännen "vieraan vallan" kanssa. Osa suomalaisista jopa auttoi länttä maalittamaan ydinaseitaan tuohon rajan taa kuten uutiset joskus taannoin kertoivat. Sellainen ydinisku isku olisi saastuttanut Euroopan ja Suomeakin melko tehokkasti ydinsaasteella, kuten Iltalehden hieman vaillinainen uutinen kohdelistauksesta kertoo.

"60 vuotta sitten laadittu asiakirja paljastaa karmivia yksityiskohtia Yhdysvaltain kohdelistauksesta"

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015122320872098_ul.shtml

Verkkouutisdet jo kertovatkin, että:

"Suomi mainitaan pahiten laskeuman kohteeksi joutuvien maiden listassa ensimmäisenä."

https://www.verkkouutiset.fi/salainen-asiakirja-usa-laski-paljonko-suoma...

Tosin aiheesta nousi melkoinen mediahässäkkä, kun Helsingin Sanomat hieman uutisverhoa joku aika sitten raotti, oli poliisia ja toimittajan tietokonekin takavarikoitiin jne.

"Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237591-todella-poikkeuksellinen-toimenp...

Teemu Terava

Jos Tiitisen-listalla on henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet maanpetokseen, Supolla lienee jokin hyvä syy suojella heitä. Jos listalla ei ole maanpetokseen syyllistyneitä, miksi lista siltikin salataan?
Tuohon aikaan kaikki itseään kunnioittavat poliitikot ja moni muukin merkittävässä asemassa ollut henkilö pyrki tekemään itseään tykö suhteillaan neuvostoliittolaisten tai derkkujen kanssa. Se nosti tuolloin henkilön arvovaltaa ja oli maan tapa.
On selvää, että suhteisiin päässeistä henkilöistä oli hyötyä toiselle osapuolelle, tai henkilöillä oli näitä kiinnostavia tietoja. Asia on jo sen verran vanha ja tunnettu, että sen voisi vähin erin tunnustaa vastuuttomana hölmöilynä, kuten muutkin suomettumisen lieveilmiöt ja keskittyä torjumaan nykyvenäjän toimia.
Nyt salakähmäisyys listan kanssa antaa ymmärtää, että se paljastaisi merkittäviä myyriä, ja vaarantaisi koko yhteiskuntajärjestelmän.

Jorma Nordlin

"Supon mukaan kyseessä on asiakirja, jonka Supo on saanut haltuunsa kansainvälisistä tiedustelulähteistä."

Miksiköhän Saksasta ei ole löytynyt tietoja keiden suomalaisten kanssa Stasi on toiminut?

Suomi ei näytä vieläkään kykenevän käymään menneisyyttään läpi.

Pertti Hyppönen

Kun Tiitisen lista lopulta tulee julkisuuteen, suurempi kohu taitaa tulla listan salaamista ajaneista henkilöistä kuin itse listalla olevista henkilöistä. Supo taitaa olla aika korruptoitunut laitos, ainakin se sellaiselta alkaa näyttää rivikansalaisen näkökulmasta.

Tapio Mäkeläinen

Jukka Rislakin kirja Paha Sektori valaisee kylmän sodan aikaista yleiskuvaa hienosti. Samoin kirjat Ratakatu 12 ja Neuvostotiedustelu Suomessa 1917-1992 . Kaikista tulee yksi asia selväksi: päävastustaja on aina ollut ja oleva Venäjä, olkoon siellä kuka vaan vallassa. Lisäksi amerikkalaisen valtiomies George Kennanin kuuluisa Pitkä Sähke avaa venäläisten bysanttisen paranoian ja vehkeilyn maailmaa ehkä paremmin kuin mikään muu kirjoitettu dokumentti.

Venäläisten ongelma infiltraation syvästä osaamisesta huolimatta on kykenemättömyys lukea vapaan maailman ajattelua. Nyt painostus on energiassa ja Tsekeissä jäi venäläisille Musta Pekka käteen.