Maanantai 10.12.2018

Kaupan palkkakiistassa ylityökielto – Myyjät vaativat yli 36€ lisää: ”Pyyntömme ei ole kohtuuton”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.2.2018 19:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoi jo marraskuussa, että Teknologiateollisuuden 1,6 prosentin korotusta ei voi tulkita yleisenä linjana. Arkistokuva.
|

Kaupan alalla on voimassa ylityökielto katkenneiden työehtosopimusneuvotteluiden jäljiltä. Neuvottelut kariutuivat ennen kaikkea erimielisyyteen palkankorotuksen suuruudesta, kertoo Talouselämä.

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat neuvotelleet viime viikon ajan kaupan alan työntekijöiden työehtosopimuksesta seuraavalle kahdelle vuodelle. Neuvottelut katkesivat perjantaina 16.2., kertoo Kaupan liitto.

PAM julisti kaupan alalle ylityö- ja liukumien kerryttämiskiellon maanantaista 19.2. klo 6.00 alkaen. Pam on ohjeistanut luottamusmiehiään valvomaan vuokratyöntekijöiden ja tarvittaessa työhön kutsuttavien työntekijöiden käyttöä sekä tarvittaessa puuttumaan niiden käyttöön.

Tammikuun puolessa välissä aloitettuja neuvotteluja oli käyty ratkaisuhakuisessa hengessä. Kaupan liitto kertoo pyrkineensä etsimään ratkaisuja, jotka kehittäisivät kaupan alan työehtosopimusta vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Suomessa toimiva vähittäiskauppa kilpailee kansainvälisen verkkokaupan kanssa ja digitaalisuus vaikuttaa myös tukkukaupan toimintaan merkittävästi.

–Neuvottelimme hyvässä hengessä ja pyrimme löytämään toimivia menettelytapoja muun muassa osa-aikaisten työntekijöiden työn suunnitteluun ja kaupan työntekijöiden työhyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Olimme myös edenneet työantajille tärkeissä tekstikysymyksissä, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo tiedotteessa.

Sama viesti tulee PAMin kaupan sopimusasiantuntija Mia Suomiselta.

–Olemme pohtineet ja miettineet ratkaisuja, ja meillä on aito yhteinen tahtotila. Mitään suurta dramatiikkaa neuvotteluihin ei liity, Suominen sanoo.

Kaupan liitto on valmis maksamaan yleisen linjan mukaisen palkankorotuksen eli saman verran kuin muissakin jo syntyneissä yksityisen sektorin työehtosopimusratkaisuissa on maksettu. Yleisesti pohjana on pidetty teollisuuden alojen 1,6 prosentin palkankorotuksia. PAM vaatii kuitenkin tätä suurempia korotuksia.

–Meidän alan palkat ovat sen verran pienemmät kuin teollisuudessa, että kun korotuksissa puhutaan prosenteissa, jäämme ostovoimassa koko ajan enemmän ja enemmän jälkeen ja matalammalle tasolle. Siksi yleinen linja ei maistu meille, Suominen sanoo.

Kaupan liiton näkemyksen mukaan on selvää, että palkkaratkaisussa ei voida ylittää viennin ratkaisua.

Teollisuuden keskiansioista 1,6 prosenttia on noin 45 euroa. Vastaava summa kaikkien palkansaajien keskipalkasta on noin 54 euroa. Kaupan alan suurimman ammattiryhmän eli myyjien osalta summa on noin 36–38 euroa.

–Pyyntömme ei ole kohtuuton, Suominen sanoo.

Esimerkiksi keskolaisten syyskokous huomautti marraskuussa, että Kesko Oyj on maksanut osinkoja viimeisen kahden vuoden aikana enemmän kuin se on tuottanut voittoa. Osa sen työntekijöistä joutuu kuitenkin turvautumaan sosiaalitukiin minimitoimeentulon turvatakseen.

Lue lisää: Selvitys paljasti karun ilmiön: 334 miljoonaa netonnut kauppa maksattaa palkkakuluja veronmaksajilla

Kaupan alan työehtosopimus määrittelee vähimmäistyöehdot noin 250 000 kaupan alan työntekijälle myymälöissä, kaupan konttoreissa ja varastoissa.

PAM:in neuvottelut Kiinteistötyönantajien kanssa kariutuivat viime viikolla kiinteistöpalvelualan neuvotteluissa, ja PAM antoi lakkovaroituksen. Neuvottelut matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa:n kanssa jatkuvat, mutta vääntöä palkoista on ollut siinäkin pöydässä.

Lähde pääosin: Talouselämä

Lue myös:

Naisvaltainen jättiliitto tyrmää palkkamaltin ja 1,6 %:n linjan: ”Kohtuutonta”

Keskolaiset vaativat: Teollisuutta kovemmat palkankorotukset – yli 10 % lisää

Kaupan alalle ylityökielto – 250 000 työntekijän neuvottelut poikki

Ay-pomon ulostulo liittokierroksesta: ”Minkään muun alan neuvotteluissa ei ole ollut tällaisia vaikeuksia”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Ei se ole hullu, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Tässä tapauksessa maksajia ovat kaupan asiakkaat, joiden maksettavaksi kauppa siirtää kaikki kustannuksensa. Kukapa muukaan me maksaisi?
Osa kustannuksista saattaa ajautua maanviljelijöiden ja karjan kasvattajien maksettaviksi alentuneina hankintahintoina, kun nousseita palkkakustannuksia karsitaan muista kuluista.

Marja-Liisa Kalkela

Ja kukas taas ne "maitotuet" maksaa vuorostaan?
Katsos kun koko pellosta-pöytään on yksie ja samojen käsissä. Kuten S ja K ketjutkin.
Jota pyöritetään pienipalkkaisten kaupan-tätien ja aktiivitomissa olevien ilmaistyöllä.
Tuloksen jakaa osakkeenomistajat ei työntekijät.

Pasi Anttila

Lähtökohta. Kiky kompensaatio väh. 2% ja sit euromääränen korotus, lähempänäsatasta ku viittäkymppiä.

Miks väitetään ettei voi maksaa enempää kuin vientisektori? Ei meidän alalla ole mitään tekemist viennin kanssa ja toisekseen eikös näitä neuvotteluja pitänyt viedä paikalliselle tasolle joten muiden liittojen tekemiset ei tähän liity mitenkään.

Ja kyllä kahdella isolla kauppketjulla on varaa maksaa kunnon korotukset kun kokoajan saa lukea uusista huipputuloksista. Ja ruan hinta on tippunut jo vuosia joten pieni korotus ei pahitteeksi ja inflaatio on lähellä nollaa.

Kunnon korotukset tai lakko.

Pasi Anttila

Mulla on ollut sellanen tapa että kun tulee veronkorotuksia tai leikkauksia olen aina leikannut sen verran pois kulutuksesta jolloin käteen jäävä raha ei ole pienentynyt vaan se on ollut pois talouden kiertokulusta.

Nyt jo tehdään kaikki tunnit ja päivät mitkä irti saadaan, (24-26 pv/kk), ei jaksaisi enää tehdä enempää. Vapaapäivät kun ovat yleensä yksittäisiä, ns. tuplavapaita on harvemmin ja kun kaupat on auki 364 pv vuodessa niin ei niitä vapaapäiviä liiemmälti ole. Lisäksi päivät on keskim. vain 7h joten se palkka jää huonoksi vaikka tekisi tuon 25 pv kuukaudessa.

Mun osalta katsoisin että kun saisi kunnon palkankorotuksen niin vois ehkä jättää edesjonkun vuoron tekemättä.