Maanantai 18.2.2019

Poliisi saamassa avukseen 2000 vapaaehtoista: Uutta reservipoliisia voisi käyttää häiriötilanteissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.2.2018 19:52
  • Kuva: Clas von Bell / Autotoday
    Kuva
    Uudet reservipoliisit ovat korvaamassa täydennyspoliisit, joiden käyttökynnys on ollut laissa turhan korkea. Kuvituskuva.
|

Sisäministeriössä valmistellaan lainsäädäntöhanketta reservipoliisista, kertoo poliisi uutiskirjeessään. Reservistä saataisiin tukea poliisitoimintaan tietyissä tilanteissa, jos poliisin resurssit eivät riitä.

Tavoitteena on kouluttaa valtakunnallisesti kattava, noin 2000 reservipoliisista koostuva operatiivinen reservi. Edetessään ministeriön lakihankkeesta tulee pohja reservin käytölle.

–Uuden reservipoliisijärjestelmän on suunniteltu korvaavan aiemman toimimattomaksi jääneen täydennyspoliisin, joka on myös lainsäädännön osalta jäänyt ajastaan jälkeen, poliisijohtaja Tomi Vuori Poliisihallituksesta sanoo uutiskirjeessä.

Täydennyspoliisilain mukaan täydennyspoliiseja voidaan käyttää vain poikkeustilanteessa, mikä on asettanut käyttökynnyksen varsin korkealle.

Vuoren mukaan reservipoliisijärjestelmän on tarkoitus toimia poliisin valmiuden säätelyvälineenä. Reservin tarkoituksena on tukea poliisitoimintaa sellaisissa normaaliajan häiriötilanteissa tai poikkeusolojen tilanteessa, joissa poliisin resurssit ovat riittämättömiä tehtävien hoitamiseen.

Reservipoliiseiksi koulutettaisiin vapaaehtoisia

Poliisi ja Puolustusvoimat ovat allekirjoittaneet sopimuksen reservipoliisin kehittämisestä. Yhteistyön keskeisenä tarkoituksena on hyödyntää Puolustusvoimien sijoituksesta vapautuvia reserviläisiä uusissa sisäisen turvallisuuden tehtävissä ja rekrytoida Puolustusvoimien reserviläisiä reservipoliisiin.

Yhteistyöstä on iloinnut myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

– Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen määrää on supistettu merkittävästi viimeisen 25 vuoden aikana. Samaan aikaan sotilaspoliisikoulutusta on annettu huomattavasti sodan ajan tarvetta suuremmalle joukolle. Puolustusvoimien reservissä on siten iso joukko sotilaspoliisikoulutuksen saaneita henkilöitä, joiden kouluttaminen täydennyspoliisiksi olisi kokonaismaanpuolustuksen hengessä kustannustehokas ratkaisu, Niinistö kirjoitti Puheenvuoron blogissaan viime syksynä.

Niinistön mukaan reservipoliiseja ei sijoiteta puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin.

Poliisin uutiskirjeen mukaan reservipoliisiin hakeutuminen perustuisi vapaaehtoisuuteen ja reservipoliisiksi hyväksyminen edellyttäisi erikseen järjestettävän peruskoulutuksen suorittamista. Koulutuksen on suunniteltu tapahtuvan koulutettavan vapaa-ajalla ja lähtökohtaisesti viikonloppuisin. Osa koulutuksesta olisi luultavasti verkkokoulutusta.

Reservipoliisien rekrytoiminen ja kouluttaminen pyritään aloittamaan viivytyksettä reservipoliisia koskevan lainsäädännön voimaantulon jälkeen.

Poliisiylijohtaja: Poliisi ei kohta pysty hoitamaan tehtäviään

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan on ilmeistä, että ilman voimavarojen lisäystä poliisilla ei ole jatkossa käytännön edellytyksiä hoitaa kaikkia sille kuuluvia tehtäviä tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti ja nyt tarvitaan poliittisen tason ratkaisuja. Hän ehdottaa, että Poliisihallitus yhdessä sisäministeriön kanssa määrittelisi poliisin tehtävien priorisoinnin edellyttämät linjaukset ja lainsäädäntötoimenpiteet sekä pohtisi, mitkä poliisin ydintehtäviin kuulumattomat tehtävät voitaisiin siirtää muille toimijoille.

– Poliisin tehtävien priorisointi edellyttää poliittisen tason ratkaisuja esimerkiksi valtion kehyspäätöksiä tai talousarvioita laadittaessa. Lisäksi priorisointi edellyttää lainsäädännöllisiä toimenpiteitä: voimassaoleva lainsäädäntö ei pääsääntöisesti mahdollista sitä, että jokin poliisille lain mukaan kuuluva tehtävä jätettäisiin kokonaan hoitamatta.

– Poliisien henkilötyövuosien taso olisi välttämätöntä säilyttää jo ydintoimintojen turvaamiseksi. Pikemminkin sitä pitäisi lähivuosina nostaa Hallintovaliokunnan edellyttämään tasoon 7 850. Poliisi tarvitsee pitkäjänteisen rahoitusratkaisun tuleville vuosille ja kehyskaudelle, eivätkä nykyisenkaltaiset kertaluontoiset kehystason nostot mahdollista toiminnan suunnittelua ja ennustettavuutta, Kolehmainen sanoo uutiskirjeessä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Heh, aikanaan eräs vasuri kirjoitteli "hitaan toiminnan joukoista", taisi olla peräti kansanedustaja, tähän tapaan josta lyhyt lainaus:

"Teltassa kamiinan huminaa kuunnellessa ja Sillanpään marssilaulua hyräillessä, ”hitaan toiminnan joukkojen” aktivisti voi sulkea silmänsä ja haaveilla, josko vielä kerran yhteiskunnassamme tulisi eteen tilanne, että pääsisi oikeasti taltuttamaan jotain kapinaa tai edes ihan pientä lakkoa tai mielenosoitusta"

Kyseinen kirjoitus "sensuroitiin" lähes koko netistä tosin hieman hitaasti, koska se ehti olla siellä joitakin vuosia...

Harri Tapani

Ts. köyhät kyykkyyn vaikka paljon pamputtamalla, tuo taitaa olla uutisen lyhyt mutta todellisuuteen perustuva suomennos. Jos nuo eivät riitä, niin onhan NATO jo harjoitellut täällä Suomenmaassa siviilikriisinhallintaa Ahtisaaren ajauksien myötä, CMI taisi olla treenin lyhenne. Ts. globalisaatio ajetaan läpi Suomessa vaikka sitten pamputtamalla ja varmaan hiukka voimakkaammillakin tavoilla, Siviilien on paras olla vain hiljaa näissä asioissa...

Harri Tapani

Tuo CMI oli ja on ihan realismia, se treenattiin 2000-luvun alkupuolella, toki harvempi nykyään Ahtisaarta demarina pitää, tai ehkä menisi läpi oikeistodemarina. Toki Liisa Jaakonsaaren mielestä NATO on demarien projekti...

http://liisajaakonsaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216669-nato-on-historia...

Mutta veikkaan, että Jaakonsaari tuossa on ollut aika pihalla eikä ole tajunnut Naton olevan USA:n projekti johon tietenkin on tarvittu 'hyödyllisiä hölmöjä' asiaa edistämään, Gansherin mukaan sellasiksi kävivät jopa vanhat ja hieman uudemmat äärioikeistolaisetkin mm. Saksassa.

Huvittavinta oli, että Naton Gladiojoukoilla oli jopa eliminointilista (proskriptionliste) Saksan demareista, se oli monta sivua pitempi kuin sikäläisten kommunisten eliminointisilta :P Saksassa aiheesta nousi pieni kohukin sikälästen demarien keskuudessa, mutta se hiljennettiin aika vauhdilla ja helpostikin, kuten muukin Nato/Gladiokritiikki Euroopassa...

Marja-Liisa Kalkela

SDp Ahtisaaripa tietenkin.
Metkaa kun eduskunnassa oli porvarienemmistö.Porvarihallitus.
Kepulla ulkoministeri ja Puolustusministeri, ministeri sosiaali- ja terveysministeriössä[19]
Elisabeth Rehn
Jan-Erik Enestam
26.4.1991 – 1.1.1995
2.1.1995 – 13.4.1995
RKP
Ja tämä porukka teki EU sopimukset.

Kepu,kok,RKP ja nyt siniset on hoidellut "puolustusta" siitä lähtien.

Harri Tapani

" white trash"

Mutta kuka ja miksi ihmeessä halua rakentaa myös Eurooppaan White trash luokan, working poor köyhälistön? Trailer trashin?

"Trailer Trashin ainoa omaisuus tulee olemaan loppuunrytkytetty Asuntoauto/vaunu tai muu vastaava työmaakoppi, pari paskaista patjaa, tolppavuokraoikeus ja päihdeongelmat. Näin ratkeaa myös eläkeongelma kun jengi kuolee alle 50-sairauksiin..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/775536#comment-775536

"Jotta Amerikan malli toimisi, Eurooppaan tarvittaisiin 40–50 miljoonaa köyhää, jotka suostuisivat työskentelemään ruokapalkalla.

Useilla heistä pitäisi olla kaksi työpaikkaa niin, että he esimerkiksi ajavat päivät pakettiautoa ja ovat illalla nurisematta kaupan kassalla tai vartijoina...""

https://www.uusisuomi.fi/comment/769475#comment-769475

Kunhan kysyn.

Marja-Liisa Kalkela

Suomeen on organisoitu maakuntajoukot, jotka on perustettu todellisuudessa mahdollista kansannousua varten. Viranomaiset ovat varautuneet siihen, että kansa saa aikanaan tietää totuuden ja silloin järjestyksen pito saattaa olla vaikeaa.
(Pankkituista ja -90 luvun Laman leikkauksista)

Puolustusvoimat kertoo sivullaan maakuntajoukoista näin:
”Vapaaehtoista maanpuolustusta on kehitetty voimakkaasti 1990-luvulta alkaen. Keinot ovat nyt olemassa kehittämisen konkretisoimiseksi. Ammattilais- ja vapaaehtoisorganisaatioiden yhteisellä tahtotilalla ja ohjelmilla saavutetaan todellinen hyöty ja kustannustehokkuus. Järjestelmä tarvitsee tuekseen parlamentaarisen ohjauksen, toimintakeskukset, kehittyvän järjestö- ja viranomaisyhteistyön ja lainsäädännön kehittämisen. Näillä toimenpiteillä luodaan todelliset mahdollisuudet vapaaehtoiselle maanpuolustukselle edistää puolustuskykyä, lujittaa maanpuolustustahtoa sekä tukee viranomaisia varauduttaessa yhteiskunnan normaaliajan häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.”
lähde:
PANKKIKRIISI
MAANANTAI 24. MARRASKUUTA 2008

Aktiivitoimet työttömille? Päälle Perustulo ? Josta Ranskalainen toimittaja kertoi jo-15 seuraavansa mielenkiinnolla miten suomalaiset suhtautuu perustuloon kun huomaavat kuinka eriarvoisesti se kohtelee kansalaisia.
Työtä vastaa? Toisille tuloje päälle ilman vastinetta.
Kunnilta tulossa jätti irtisanomiset SOTE myötä. Voi tulla kansalla "sanomista" hallituksen toimista.

Jari Kaisla

Leipäjonojen kasvaessa tarvitaan jatkuvasti suurempia ja laajempia valmiuksia voimankäyttöön. Jos Hurstilta ja kumppaneilta loppuvat eväät voivat nämä ruokaa etsivät ihmiset aiheuttaa häiriöitä etsiessään leipää jostain muualta.

Ilkka Vuori

7.850 poliisia on n.2,5miljoonaa poliisityöpäivää. Se siis tarkoittaa, että jokaista poliisia kohden täytyy joka paivä olla toimintaa kahden suomaalaisen rikollisen verran.
Täytyy siis lainlaatijan pitää kiirettä, että saadaan polliisit työllistettyä: viilata lait niin tiukoiksi, että joka päivä ainakin 15.000 kansalaista syyllistyy rikokseen. Joka päivä.
Tai muuten poliiseja on vailla tuottavaa työtä jossain päin Suomea.

Jarmo Lius

Vai että vapaaehtoisia poliisivoimia perustamaan? Ei kiitos. Sotaministeri Jussi Niinistöllä on varmaan paljon historiallista tietoa miten natsipuolue organisoi vastaavat joukot jahtaamaan väärinajattelijoita ja juutalaisia. Meidän ei kuitenkaan tarvitse mennä niin pitkälle historiaan, vaan löytynee jokunen elossa oleva Varsovanliiton alueen taistolaisasiantuntija joka osaa organisoida tuollaisen siviilejä kyttäävän apupoliisijoukon.

Rauno Kujala

Kun Suomessa vellovan korporatismin todelliset kasvot alkavat paljastumaan kansalle, on täysin mahdollista, että nykyiset maan infran ja kansan kurjistamisesta vastuussa olevat hallinnon tahot tuntevat lievästi sanottuna olevansa uhattuna maanpetoksista....ja sitähän se onkin.
Lisää reservipoliiseja, isäntämaasopimuksia, tiedustelulakeja, nettipoliiseja ja unohtamatta vihapuhetta....kyllä siitä ihan poliisivaltio saadaan.