Keskiviikko 24.7.2019

Tylyjä arvioita Supon päätöksestä salata Tiitisen lista: ”Tämä homma haisee”

Luotu: 
20.2.2018 07:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Alpo Rusi kysyy, onko Supon ratkaisu lainmukainen tai vastoin EU:n avoimuusdirektiivejä.
|

Historioitsija, valtiotieteen tohtori ja entinen diplomaatti Alpo Rusi kyseenalaistaa Suojelupoliisin (Supo) Tiitisen listaan liittyvän päätöksen lainmukaisuuden. Supo tiedotti maanantaina, ettei se luovuta listaa tutkimuskäyttöön, koska ”ei ole kiistattomasti selvää, ettei tiedon antaminen aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa valtion turvallisuudelle”.

–Kansallinen turvallisuus vaarantuu jos paljastetaan ex-Neuvostoliiton ja ex-DDR:n yhteistyömyyriä? Yhtälö ei aukea, mutta onko ratkaisu lainmukainen tai vastoin EU:n avoimuusdirektiivejä, Rusi kysyy Twitterissä.

Rusi itse pyysi jo vuosia sitten saada Tiitisen listan nähtäväkseen osoittaakseen, ettei hän ole listalla. Supo epäili vuonna 2002 Rusia törkeästä vakoilusta DDR:n hyväksi 1960- ja 1970-luvuilla. Epäily päätyi syyteharkintaan, mutta valtionsyyttäjä jätti syytteen nostamatta.

Myös historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka arvostelee Supon päätöstä.

–Tiitisen lista on siis tutkimuksen käytettävissä tietyin ehdoin, mutta kun kukaan ei tiedä, millä tavalla tietyin, Supo voi aina vaan muikeasti myhäillen kieltää luovutuksen, hän kirjoittaa blogissaan

Tarkan mukaan tiedusteluyhteisö ”taitaa tarvita tuuletusta muutenkin kuin lainsäädännön tasolla”.

–Nyt se käpertyy suojelemaan ilmeisesti noin neljänkymmenen vuoden takaisia tietolähteitään, joita silloin ylläpitäneet valtiot ovat neljännesvuosisata sitten päätyneet historian roskatunkiolle. Tämä homma haisee, hän sanoo.

Vuonna 1990 Supon kassakaappiin suljettu lista sisältää vinkkitietoa 18–20 suomalaisesta, jotka olivat yhteydessä DDR:n ulkomaanvakoilun Stasin upseerien kanssa. Lista sai nimensä tuolloin Supon päällikkönä toimineen Seppo Tiitisen mukaan ja sen on arveltu sisältävän tunnettujen poliitikkojen nimiä. Vuodesta 2015 alkaen listaa on tietyin ehdoin voinut saada tutkimuskäyttöön.

Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Kimmo Elo teki tutkimuslupahakemuksen Tiitisen listasta. Hän tutkii DDR:n ulkomaantiedustelua Itämeren alueella vuosien 1969 ja 1990 välillä.

Elo kertoi maanantaina STT:lle, ettei aio valittaa Supon päätöksestä.

Lue lisää:

Supon päätös ihmetyttää – Tiitisen listaa vaaditaan julki: ”Salaamisesta voi olla haittaa valtion turvallisuudelle”

Nyt tuli päätös: Supo ei luovuta Tiitisen listaa tutkijalle – syynä valtion turvallisuus

Tutkija suomalaisiin kohdistuvista vakoiluepäilyistä: "Julkaiskaa se lista!"

”Käsittämätön lausunto tv:ssä” – Kova väite KGB:n ”operatiiveista” Suomessa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Mikä merkittävintä - päätoimittajat näyttävät myös vaikenevan. Jäämme odottamaan avointa tiedonvälitystä peräänkuuluttavan päätoimittaja Huuskon tiukkasävyistä kolumnia. Niin se suomettuneisuus on valtaamassa jälleen mediakenttäämme.

Jorma Nordlin

Miten lista jossa on nimiä, vuosikymmenien takaa voi vaarantaa kansallisen turvallisuudet.

Lista on Suomen poliittiselle nykyhallinnolle arkaluonteinen, mutta miksi? Tässä on poliittiset syyt taustalla ja Supo on määrätty keksimään syy, miksi lista salataan edelleen.

Juha Koponen

..Oliko Sorsa ja Sundqvist listalla? SAK:n tiedottaja , jokin vuosi sitten, kuului tähän murha järjestöön. Monet vasemmistolaiset olivat näissä proletarian diktatuurin murhajärjestöissä. Joskus aina naurattaa demarien "humaanit" kannanotot.
On aihetta kysellä, millä tavoin Supon "ulkomaan suhteet" kärsisivät jos puhuttaisiin tästä suomalaisesta syöpäläisestä; Stasi-kätyreistä.
Kekkonenhan oli KGB agentti nimellä "TIMO". häntä ei Supo myöskään ole tutkinut tai pyrkinyt poistamaan vallasta. JOKU tosin yritti ampua Kekkosen 60-luvulla.
Mutta, vakoilu ja myyräntyö Suomea vastaan oli "maan tapaa". ja vallassa oliat eivät halua ,että olisivat joutuneet vastuuseen. On selvää, että asioista vaikeneminen on "väärää politiikkaa". Kansalaisille jää sairaat ja väärät kuvitelmat lähihistoriasta. Kekkosta piti jopa viime presidentin vaalien kepu ehdokas esikuvanaan.
SDP vasemmisto-sosialistit eivät ole joutuneet selittelemään mitään, ei Halonen ja Tuomioja, Jaakonsaari ns. vanhat demari pierut-osasto.
Wolf tuo vastavakoilun johtaja sanoi, että DDR tosi ystävät saavat tukea jatkossakin, -toverit pitää pintanne, emme paljasta todellisia ystäviämme..

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Monet vasemmistolaiset olivat näissä proletarian diktatuurin murhajärjestöissä. Joskus aina naurattaa demarien "humaanit" kannanotot

Minua on aina naurattanut kun kesk.Tiilikainen ja nyt kesk.pääministerin hallitus puolustaa "vasureita" ja jemmaa Stasi-listaa. Miksi?
Porvarienemmistö 2000 luvulla ja pressalta vietiin valta jo 2000?
Kenenkähän nimiä porvarit pitää niin tärkeänä?

Nythän kepulla olis tuhannentaalan paikka kun kannatuskin on alle demareiden kannatuksen.

Harri Tapani

" Sorsa ja Sundqvist listalla?"

Aiemmasta:

"Demarit sai rahaa ihan toisesta suunnasta, CIA-rahaa, jolla sitten tappeli vasureita vastaan, samalle rahakaukalolle pyrki aikanaan myös kaupunkiduunariväkeä ei niin kovasti arvostava keskustan lestadiolaisporukka joka kävi kyselemässä Demareilta kyseistä CIA-rahaa."

Uutisetkin kertoivat:

"SDP:n Sorsa ja Sundqvist valehtelivat Kekkosellekin

Sdp:n rahakuriirit jäivät verekseltään kiinni Tukholman lentokentällä Arlandassa. Mm. Kansan Uutiset pääsi tietysti heti kirjoittelemaan, että demarit yrittävät taas voittaa Metallin vaalit Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulta CIA:lta saamillaan rahoilla...rahat tulivat alun perin Yhdysvaltojen tiedustelupalvelulta CIA:lta”, tutkija kirjoittaa...

Eniten CIA:n rahoista Suomessa kohuttiin kuitenkin jo 1960-luvun puolessa välissä, jolloin Niilo Koljonen paljasti SAJ:n saaman CIA-rahoituksen"

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/1827463-sdpn-sorsa-ja-sundqvist-v...

Jaakko Mäki

SUPOn päätöstä pitää Tiitisen lista mahdollisimman salassa saattaa valottaa hiukan se että e.m lista on ihan vaan länsi-saksan tiedustelupalvelun tekemä lista henkilöistä joista se epäili Itä-saksan tiedustelupalvelun olevan kiinnostunut, mutta yleinen mielipide on jo käytännössä tuominnut listalla olevat punikkivakoojiksi vaikka listattuja henkilöitä ei ole virallisesti edes epäilty..

Juha Koponen

..miksi se on huolestuttavaa? Yleinen mielipide, "vain" länsisaksan turvallisuus palvelu?
turhaa siis julkaista tätäkään?
Huolestuttavaa on se, että poliisi ei ole suorittanut esitutkintaa ja tuominut listalla olleita maanpetoksesta ja /tai vakoilusta.
Poliisi ei ole Suomessa ollut poliisilaitos vaan politiikkojen ohjailema laitos. Ja uskomatonta, että "leimaaminen" voisitulle Saksantiedustelupalvelulle tärkeäksi tekijäksi. Tosin se 25 vuotias opiskelija joutui kyllä erikoiseen tilanteeseen , kun mm. soitettiin Satsin kätyreille Ahtisaaren Berliinin muuri jutussa 1986...

Jaakko Mäki

Juuri tuota tarkoitin..
Kyseessä on lista henkilöistä jotka yhden tiedustelupalvelun mukaan saattoivat kiinnostaa toista, heitä vastustanutta tiedustelupalvelua.

Kyseessä on siis todisteeton kuulopuhe joka ei edes syyttänyt listattuja vakoilusta, puhumattakaan virheen tai vilungin(tiedustelupalveluthan ovat tunnetusti rehellisiä ja suoraselkäisiä tahoja.) mahdollisuudesta..

Tästä syystä juuri Kekkonen ja Tiitinen päättivät olla aloittamatta ainakaan virallista tutkintaa.

Kaija Olin-Arvola

Alpo Rusi syytti Helsingin Sanomissa täysin perusteettomasti vakoilijaksi Kari Arvolaa, joka tuolloin 70-luvulla toimi Kansan Uutisten kirjeenvaihtajana. Rusi perui myöhemmin puheensa. Ehkä mitään listaa ei edes ole olemassa. Maan tapa järjestää ajojahti.

Seppo Simonen

Keskustapuolueella ja Kokoomuksella on puhtaan valkoiset jauhot pussissa. Meillä suomessa oli sosialidemokraattien hegemonia kun lännen tiedustelu sai Stasin arkistot köyttöönsä. Meidän suojelupoliisille vuodatettiin nimilista jota nyt varjellaan mausoleumissa maailman tappiin saakka.
Joillakin ex politikoilla sydämen tykytys normalisoituu kun taasen suojelupoliisin uhrattavaksi aiottu Alpo Rusi ei pääse lopullisesti puhdistamaan kasvojaan tästä sosialidemokraattien jälki ummetuksesta.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #18

Ihan siitä Wikipediasta jossa kerrotaan mm että Halonenkin vaati demarihallituksen kanssa listoja avoimeksi:

"Suomen ulkopoliittinen johto linjasi Stasi-aineiston tiedot julkisiksi keväällä 2000. Lipposen II:n hallituksen avoimuuslinjauksen hyväksyi presidentti Tarja Halonen.

Alma Median Helsingin toimitus kysyi heinäkuussa 2007 joidenkin entisten ministerien ja muiden johtavien poliitikkojen kantoja Stasi-kysymykseen. Sauli Niinistö, Johannes Koskinen, Suvi-Anne Siimes, Kimmo Sasi, Ben Zyskowicz, Esko Aho, Päivi Räsänen, Heidi Hautala, Eero Heinäluoma ja Tuija Brax kannattavat avoimuuden linjaa. "

https://www.uusisuomi.fi/comment/780322#comment-780322

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #32

Lipponenhan oli Bushin tykönä selittelemässä, ettyä kyllähän mekin Irakin siivoukseen osallistutaan...tms.

"Löytyyhän tuolta myös Suomen lippu seasta ja sieltä: "Coalition Forces in Iraq Finland Troops in Iraq: Total Troops: Fatalities: Financial Support Offered:$5.1M Delivered:$862K"

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/42569-natosta-kuultua#comme...

Valitettavasti tuota löytyvää linkin juttua on "yllättäen" editoitu niin, että Suomen lippu ja osuus on häveliäästi poistunut sivulta siellä pitempään oltuaan.

Jäätteenmäki taisi asiasta jotain julkisuudessa höpistä ja joutui eroamaan ministerinpalliltaan.

Rauno Kujala

Vai on/oli keskustalla ja kokoomuksella puhtaat jauhot pussissa ?? Enpä ole hullumpaa kuullut. Em. Puolueet olivat täysin yhtä suomettuneita kuin vasemmistokin. Tekisi mieli vetäistä muutaman oikeistopoliitikon nimenkin tähän.

Milli Maja

Polttakaa se hitsin lista, päästään tästäkin vöyhkäämisestä. Joka toinen vuosi jaksetaan jauhaa, oikeisto syyttää vasemmistoa ja päinvastoin ja kepu vikisee siinä välissä. Eikö Suomessa ole tärkeämpiäkin asioita kuin kaivella ikivanhoja asioita.

Martti Korpiranta

Kysykää Paavo Lipposelta, Erkki Tuomiojalta ja Eero Heinäluomalta suoraan kuuluvatko he, facebookin sivuilla julkaistuun, Tiitisen-listaan vai eivät? Arvoisat totuuksia kirjoittavat valtamedioiden toimittajat, siitä vaan kyselemään, hopi hopi....!

Marja-Liisa Kalkela

Eli normaalia kanssakäymistä kylmänsodan aikana jolloin Suomi ei ollut vielä kallistunut länteen. Tehkää nyt tuosta dekkari ja salaliittoa.
Silloin mentiin Kekkosen ajamalla linjalla itään pidettiin suhteita yllä. Niin Neuvostoliittoon kuin DDR. Vai joko unohtui villi-sika jahdit Honeckerin kanssa ja Kekkosen seurueet DDR ja kaupat sinne? Taisi moni vuorineuvoskin tehdä kauppoja seurueessa.

Tuo aika oli tuota aikaa.Nyt mennään eri politiikalla.

Harri Tapani

"Stasitiedot eivät ole salaisia"

Aivan, tuo Ahon sivusto on ollut monessa suhteessa ja asiaassa vallan mainio, sinne on kertätty useastakin eri lähteestä ja aiheesta lähihistoriassa paljon tietoa.

Mutta jotta huumori ei unohtuisi, niin hiukka vanhempi uutinen kertoo:

"Tuore tutkimus: ”DDR oli hyvä maa”

Me olimme iloisempia ja elimme paremmin kuin teemme nyt yhdistyneessä Saksassa"."

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/64480-tuore-tutkimus-%E2%80%9Dddr-oli-...

Jukka Virman

Jos Rusi haluaisi esiintyä vakavasti otettavana historioitsijana, hän ei voisi kirjoittaa: "–Kansallinen turvallisuus vaarantuu jos paljastetaan ex-Neuvostoliiton ja ex-DDR:n yhteistyömyyriä? " Kyseessä ilmeisesti on Stasin tekemä lista, jossa on joukko nimiä. Tutkimuksen näkökulmasta emme tässä vaiheessa voi sanoa enempää. Täytyy tässä yhteydessä mainostaa Graham Greenen verratonta vakoojaromaania 'Miehemme Havannassa'.

Tapio Värjölä

Tiitisen mukaan listalla ei ole ketään merkittäviä henkilöitä.
Sorsasta kysyttäessä hän erikseen sanoi, että Sorsa ei listalla ole, "muistaisin jos olisi". Tiitinen on itse listan nähnyt, joten kai tuohon voidaan luottaa.

Supo on listan henkilöt tutkinut, eikä ketään ole oikeuteen viety, Alpo Rusia lukuunottamatta.