Tiistai 11.12.2018

Jo toinen lakkovaroitus yliopistoille: ”Nyt riitti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.2.2018 10:22
  • Kohdennettu työtaistelu toteutetaan kuudessa yliopistossa lakkona 7. maaliskuuta, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä ennen sitä.
|

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JHL ja Pardia antoivat tiistaiaamuna jo toisen lakkovaroituksen.

Liittojen mukaan kohdennettu työtaistelu toteutetaan kuudessa yliopistossa lakkona 7. maaliskuuta, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä ennen sitä. Lakko toteutetaan Aalto-yliopistossa, Hankenilla, Tampereen yliopistossa, Tampereen teknillisessä yliopistossa, Taideyliopistossa sekä Vaasan yliopistossa. Näissä yliopistoissa on henkilöstöä yhteensä lähes 8 500.

Pääsopijajärjestöjen viikko sitten antama ensimmäisen lakkovaroitus koskee yhden päivän lakkoa Helsingin yliopistossa 28. helmikuuta. Lakko alkaa, jos neuvottelutulokseen ei päästä 27.2. mennessä.

–Yliopistojen henkilöstö kokee, että nyt riitti. Arvostuksen puutteesta kertoo, että yliopistotyönantaja ei halua noudattaa yleistä palkankorotuslinjaa. Yliopistojen henkilöstö tekee koko maan kilpailukyvyn kannalta ensiarvoisen tärkeää ja vastuullista työtä. Mutta jatkuvalla joustamisella ja tehtävien lisäämisellä on rajansa, jos työnantaja ei halua niistä palkita, henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Työnantajan päätavoite neuvotteluprosessissa on yliopistojen palkkausjärjestelmän uudistus. Henkilöstöä edustavat järjestöt edellyttävät, että yliopistojen palkkausjärjestelmän uudistamista varten perustetaan työryhmä. Henkilöstöjärjestöjen mielestä palkkausjärjestelmän remontti tarvitsee pohjakseen vahvan tietopohjan ja vaikutusarvioinnit – sanelutyylillä muutos ei onnistu.

Lisäksi työnantajan esittämät merkittävät tekstiheikennykset eivät käy henkilöstöjärjestöille.

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuunalusta alkaen. Viime perjantaista lähtien sovitteluratkaisua on etsitty valtakunnansovittelijan toimiston kautta.

Jos neuvotteluratkaisua ei synny, järjestöt sanovat, että niillä on valmius tehdä päätöksiä painostustoimenpiteiden laajentamisesta edelleen.

Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen kommentoi neuvotteluja viikonloppuna toteamalla, että työehtosopimusten sisällöllinen kehittäminen ja palkankorotusten taso on kokonaisuus. Hassinen arvosteli myös työntekijäpuolta syyttelystä ja tilanteen dramatisoimisesta.

Lue lisää: Opetusalan työnantaja kypsyi ryöpytykseen: ”Syyttely ja dramatisoiminen ei ole vastuullista neuvottelutoimintaa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli: