Maanantai 10.12.2018

Lakialoite vaatii muutosta raiskauksen tunnusmerkistöön: ”Muutos pykälätasolla pieni, mutta periaatteellisesti merkittävä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.2.2018 11:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Hanna Sarkkisen johtama eduskunnan naisverkosto on jättänyt lakialoitteen rikoslain muuttamiseksi raiskauksen tunnusmerkistön osalta.
|

Eduskunnan naisverkosto on jättänyt lakialoitteen rikoslain muuttamiseksi raiskauksen tunnusmerkistön osalta. Allekirjoittaneet haluavat lisätä rikoslakiin suostumuksen puutteen raiskauksen keskeiseksi määritelmäksi.

Voimassa oleva rikoslain raiskauksen määritelmä asettaa ensisijaiseksi väkivallan käytön tai sillä uhkaamisen.

–Ruotsin hallitus on esittänyt lainsäädäntöä muutettavaksi niin, että suostumuksen puute on oleellinen osa raiskauksen tunnusmerkistöä. Esityksellä on laaja tuki. Sitä kannattavat mm. poliisi ja Ruotsin syyttäjävirasto. Suomen tulee seurata. Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja ihmisoikeuksien suojan vahvistamisen kannalta olisi keskeistä, että suostumuksen puute mainittaisiin nimenomaisesti lain tasolla. Se selkeyttäisi lainsäädäntöä ja antaisi yhteiskunnallisen viestin, sanoo eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen (vas.) .

Sarkkinen korostaa, että osa raiskauksista jää ilmoittamatta esimerkiksi sen takia, että uhrit pohtivat mahdollisuuksiaan menestyä rikosprosessissa.

–On väärin, että väkivalta määrittää raiskausrikoksen tunnusmerkistöä tällä hetkellä niin paljon. Raiskaus vaikuttaa uhriin syvästi riippumatta siitä, jääkö teosta ulkoisia väkivallan merkkejä, hän huomauttaa. 

Suomen seksuaalirikoslainsäädäntö on Sarkkisen mukaan herättänyt huolta myös kansainvälisesti. YK:n naisten oikeuksien sopimusta valvovan CEDAW-komitean mukaan Suomen tulisi poistaa laista vaatimukset, joiden mukaan loukkaava seksuaalinen teko tehdään käyttämällä voimaa, ja määriteltävä raiskaus uhrin suostumuksen puuttumisen perusteella.

Myös Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Istanbulin sopimus velvoittaa Suomea tarkastelemaan rikoslain raiskauksen tunnusmerkistöä. Sopimus lähtee vahvasti siitä, että seksuaalista väkivaltaa määrittelee uhrin suostumuksen puute, ei tekijän käyttämä fyysinen väkivalta.

Amnesty ja Naisjärjestöjen Keskusliitto ovat myös vaatineet rikoslainmuutosta.

–Raiskaus on äärimmäinen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus, joka voi jättää uhriin pysyviä jälkiä. Lakimuutos on pykälätasolla pieni, mutta periaatteellisesti merkittävä, Hanna Sarkkinen korostaa.

Lakialoitteen on allekirjoittanut lähes 80 kansanedustajaa. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minä pohtisin sitäkin aspektia, että miten turvataan miehetkin vääriltä raiskaussyytteiltä. Nehän ovat lopulta varsin yleisiä.
Yhtään en tällä vähättele oikeita raiskauksia vaan miehet jotka sellaiseen syyllistyvät ovat taatusti kovan rangaiostuksen ansainneet. Paljon kovemman mihin nyt tuomitaan.
Todisteiden vain on oltava erehtymättömät tahdonvastaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.'
Todisteita ja lakeja ei voida minkään feministisen ammattijärjestön vaatimusten perusteilla laatia tai toteuttaa

Kimmo Tallqvist

Miesten oikeusturvan kannalta on olennaista miten femakkojärjestö aikoo esittää asian kääntöpuolen eli suostumuksen todentamisen ?
Kirjallisesti A4;lla vai voiko aktin esim videoita todisteeksi suostumuksesta ja vapaaehtoisuudesta ilman salakuvaamisen syytepelkoa ?
Jotenkin tuo suostumus on laissa määriteltävä.
Jos feministit saisi päättää niin varmaan krapula-aamun morkkiksetkin ja katumapäälle tulo tulkitaan suostumuspuutteeksi

Jarkko Palmgren

Hyviä näkemyksiä kommentoijilla yllä. Ruotsin pääministerihän( sos.dem) esitti Ruotsiin tuota aivan uutta länsimaisen lain ja oikeuden tulkintaa. Tuo uusi feministinen laintulkinta tarkoittaa, että sana -sanaa -vastaan tilanteessa naisen sana voittaa.

Uuden feministisen tulkinnan mukaan oikeusolettama täytyy kaikissa muissakin sana-sanaa vastaan tapauksissa olla niin , että oletuksena nainen ei valehtele tai muuta mielipidettään ikinä.

Vain miehet ovat väärässä ja valehtelevat sekä muuttavat kertomuksiaan.

Ihmeen vähän oikeustieteilijät uskaltavat sanoa yhtään mitään feministisen utopistisen uuden oikeusajattelun suhteen.
Aivan käsittämättömän hiljaa ovat. Pelkäävätkö some-myrskyä? Oikeusministeri Antti Häkkäselle toimittaja jo pari viikkoa sitten yritti tarjota some-suonsilmäkettä syöttämällä vääriä sanoja.. termiä :
-elämälle vieraana ,toimittaja sijoitti väärään asia yhteyteen. Ministeri Häkkänen korjasi asian.

Näyttää, että kritiikitön Ruotsin apinoiminen on edelleen kovasti muotia.

Tulee tuon syvästi sosialistisen länsimaamme juridikka- käsityksistä naurettava, banaali ja ideologinen idea mieleen.. - onko siellä demarit kehittäneet uuden verovaroin perustettavan virkanimikkeen, johon voidaan palkata verorahalla väkeä?

Nimittäin virallinen yhdyntävalvoja.

Kyseisen virkamiehen saisi tilata katsomaan ja varmistamaan että kaikki kysymykset myös naimisissa olevilla tulee suoritettua oikeassa hetkessä ennen seksuaalista tekoa. Video tallentaminen ei nimittäin riitä, koska uhkaus , tai kysymys ja suostuminen on voinut tapahtua ennen videointia.

Käsittämättömän naiivia on feministinen oikeuskäsitys, kaunis utopia, vailla käsitystä oikeasta reaalielämöstä ja juridikkanäkemykset suoraan vauva. fi- sivuilta tai hiekkalaatikko röökimuijien keskusteluista!