Maanantai 17.12.2018

Juha Sipilä iloitsee työllisyysluvusta: ”Johtaa hallituksen 72 %:n tavoitteeseen vaalikauden lopussa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.2.2018 12:11
  • Kuva: Alma Media arkisto / Matti Hautalahti
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) alkaa olla jo varma siitä, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste saavutetaan. Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) riemuitsee päivän työllisyysuutisista, joiden perusteella hän arvioi, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyysaste saavutetaan vaalikauden lopussa.

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman työvoimatutkimuksen mukaan työllisyysaste on jo 70,9 prosenttia. Kyseessä on säännöllistä kausivaihtelua ja kuukausittaista satunnaisvaihtelua tasoittava työttömyysteen trendilukema.

–Hyvät työllisyysuutiset jatkuvat. Nyt työllisyysaste (70,9 %) on jo yli tavoiteuran, joka johtaa hallitusohjelman tavoitteeseen 72 % vaalikauden lopussa. Suomi kasvaa Euroopan kärkipäässä. Hankalasta lähtötilanteesta huolimatta 1000 päivässä on saatu hyvä muutos aikaiseksi, Sipilä twiittaa.

Myös ekonomistien mukaan alkaa näyttää siltä, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyys saattaa toteutua. Myös aktiivimallin arvioidaan näkyvän tilastossa. Lue tarkemmin: Aktiivimalli näkyy jo tilastoissa? Ekonomisti: ”Hallitus voisi nostaa työllisyystavoitteen riman korkeammalle”

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

7.11.2017
Yksi syksyn 2017 työmarkkinaennusteen tekijöistä, erityisasiantuntija Erno Mähönen kertoo miksi pitkäaikaistyöttömyyden ongelmaa ei ole vielä ratkaistu.
Pitkäaikaistyöttömyys on jopa korkeampi kuin -90 luvulla . pitkäaikaistyöttömien kasvu tulee jatkumaan vielä muutamia vuosia.

Aktiivitoimet ja pupuleikki kurssit ei siis ole toiminut. Ei tietenkään. Yrityksethän ottaa sitten vasta työvoimaa jos sillä on siihen tarvetta. Ei hallituksen työttömien tukien kiristämisellä .

Marja-Liisa Kalkela

Löytyisikö tilastoa TEM tai hallitukselta moniko sai palkallisen ,vakituisen työpaikan?
Muutenhan sillä ei ole mitään merkitystä koska palkoista ei tule veroja valtion kirstuun.
Jos Kela maksaa "palkat" sosiaaliturvasta ,verovaroista.

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni
edellisestä kuusta 9 700:lla. Työttömien työnhakijoiden osuus
työvoimasta oli 10,9 prosenttia, joka on 2,1 prosenttiyksikköä
vähemmän kuin vuosi sitten.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa
lähes sama määrä kuin vuosi sitten.

Työvoimaan kuulumattomia työnhakijoita oli 127 600,
joista 36 100 oli työllistymistä edistävässä palvelussa ja
- 63 400 koulutuksessa.

Työttömistä
työnhakijoista oli tammikuussa
-kokoaikaisesti lomautettuja 16 600 eli
700 vähemmän kuin joulukuussa.
-Lyhennettyä
työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 8 100

Edellisen vuoden tammikuusta työllistäminen
oli lisääntynyt kunnille 24 % sekä yksityiselle
sektorille 3 %. Työllistetyistä 49 prosenttia oli miehiä.
-Miesten
työllistämiset olivat lisääntyneet 500:lla ja
naisten 1 200:lla edellisestä
vuodesta.

Erkki Martikainen

Hyvin hoidettu hallitukselta, epäilijöistä huolimatta tavoitteisiin ollaan pääsemässä ja hienokseltaan etuajassa. No, tietenkään se ei oppositiolle ja punavihreitten hännystelijöille ole sopivaa mutta he eivät ole onnistumista ennustaneen koko hallituksen työaikana eivätkä olleet hallitusohjelmaa tekemässä.
Pelko tuntuu olevan hirvittävä siitä että jospa tämä tällainen pöhinä jatkuu vaikka vaaleihin asti niin vaikeaa siitä on oikeenpaljon moitittavaa löytää.
Ainahan voi sanoa että on leipäjonot ja matalapalkkaiset mutta ne olivat olemassa jo edellisen hallituksen aikana mutta työttömiä oli vain hirveän paljon enemmän.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
mutta ne olivat olemassa jo edellisen hallituksen aikana

-ja sitä edellisen hallituksen jäljiltä.Lamahan alkoi -08 ja sitä seurasi Nokian jätti irtisanomiset+Microsoftin,Postin,Anttila konkurssi ,kuntien julkisenpuolen irtisanomiset .
Tasaista on ollut työttömyys. Kun vähän on saatu alemmaksi työttömyyttä
niitä tulossa on tilalle tuhansia työttömiä SOTE takia kunnista. Joten ei kannattas paljon paukutella henskeleitä.
Niitä uusia työpaikkoja kun ei ole syntynyt eikä investointeja yritykset ole niihin tehnyt.
Hallitus ei työllistä ketään kun sillä ei ole yrityksiä eikä työpaikkoja. Paitsi pakottamalla tukea vastaan ilmaistöihin.

Matti Loikkanen

Juha Sipilä iloitsee työllisyysluvusta: ”Johtaa hallituksen 72 %:n tavoitteeseen vaalikauden lopussa” MUKAVA UUTINEN!! (anteeksi suuret kirjaimet)

Työllisyystavoitteen saavuttamista vihervasurit -ei edes Markku Huusko, pysty estämään.

Marja-Liisa Kalkela

Hyvä.Nyt aktiivitoimet ja 9e/pv työt voidaanki lopettaa kokonaan koska yritykset näyttää ottavan palkalliseen työhön työttömiä.
Ei ole mitään syytä enää jatkaa halpuuttamista työvoimassa koska kysyntä on kasvanut.
Samoin indeksikorotusten leikkaukset eläkkeistä ja Kelan etuuksista voi perua.Koska nyt alkaa palkoista tulla veroja sosiaaliturvaan. Velkoihinkin jää nyt enemmän rahaa kun sosiaaliturvasta ei enää mene työttömille tukia niin paljoa .
Kuulostaa hyvältä.
(Sadulta -19 vaalien alla kun Kepu matelee kannatuksessa ja Väyrynenkin hönkäilee niskaan.) Oppositio häämöttää oli iltasatu mikä tahansa.

Jarmo Makkonen

Muutetaan tilastot niin että kaikki jotka ovat nähneet työtä tehtävän lasketaan työllisiksi, saadaan lähes 100% työllisyys. Nythän työllisiksi lasketaan jos on tehnyt 1 tunnin viikossa töitä. Täyttä huiputustä nämä tilastot.

Tarja Laakso

Hallituksesta huolimatta on nyt suhdannetilanteen muutoksen seurauksena työllisyys kohentumassa. Hallitus ei käsittääkseni ole toistaiseksi tehnyt yhtään rakenteellista parannusta - leikkauksia ei minusta voi laskea rakenteelliseksi muutokseksi.

Se on vielä kysymysmerkki (ainakin minulle), kuinka vähän tämä työllistyminen kartuttaa valtion kirstua - tuskin kovinkaan paljon, jos työttömät joutuvat ottamaan vastaan työtä, josta he eivät aidosti saa palkkaa, vaan valtio joutuu kustantamaan työnantajien puolesta heidän tulojaan (joko kokonaan, suurimmaksi osaksi tai joltain osin), ja silloinkin vain sille tasolle, ettei ihmisellä kuitenkaan ole varaa kuluttaa eli tuottaa valtiolle verotuloja (ei sen enempää siis tuloveroina kuin kulutusveroinakaan).

Itse olisin paljon tyytyväisempi veronmaksaja, jos maksamani verot menisivät oikeasti niitä tarvitseville, eikä suurituloisten johtajien jne. elättämiseen, johon taitaa tällä hetkellä valua varsin suuri osa valtion menoista (valtion työntekijöiden palkathan ovat tänä päivänä korkeammat kuin yksityisen puolen palkat, joka taitaa pitkälti johtua siitä että johtajia, päälliköitä ja pikkupäälliköitä on valtion puolella suhteessa paljon enemmän - kuntien palveluksessa olevat eli ne suorittavaa työtä tekevät (suuremmassa määrin) toki saavat vielä yksityissektoriakin heikompaa palkkaa, jos katsotaan keskiansioita tai mediaaniansioita).

Harri Tapani

Siitä ei kannata olla huolissaan, kohta aivan EU-opastuksen mukaan Valtiolla ja kunnilla ei juurikaan ole enää mitään suorittavaa porrasta, vaan käytännössä kaikki yksityistetään, jäljelle jää vaain tilaajia, ei tuottajia. uutiset kertoivat juuri muutama päivä sitten kymmenistä tuhansista uusista työttömistä työnhakijoista joita tulee SOTE-prosessin edetessä, Iltalehdessä taidettiin mainita jopa satatuhatta uutta työnhakijaa näiden entisten lisäksi.

Sillä hakijamäärällä kyllä pidetään hetken aikaa NAIRU-työttömyyskiintiöt (non-accelerating inflation rate of unemployment) hyvinkin yllä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/NAIRU

Pertti Ikonen

Sipilän tuskin kannattaa iloita tempputyöllistämisellä aikaansaadusta työllistymisestä. Enkä usko että bruttokansantuote tempputyöllistämisellä montaa prosentin osaa nousee. Mutta vaaliuurnilla noin vuoden kuluttua tavataan.

Jari Kaisla

Hallituksen tempputyöllistämällä esitetty työllisyysprosentti tarkoittaisi aidossa tilanteessa ettei meidän tarvitsisi enää toteuttaa lainkaan mitään leikkauksia vaan olisimme vahvasti positiivisella kasvu-uralla ja pääomaa riittäisi monenlaisiin hankkeisiin sekä esim. vähempiosaisten tukemiseen. Harmi etteivät nämä tempputyöllistämisellä esitetyt tilastot kuitenkaan kanna sitä totuutta, että tulotasot ovat pudonneet rajusti suurella osalla kansasta ja leikkauksia tullaan tekemään jatkossakin lisää jotta voisimme maksaa kansanedustajien sopeutumiseläkkeet ja muut turhuudet. Tavallisten kansalaisten kannalta nämä muutaman tunnin työrupeamat 3kk:n aikana eivät edistä kansantaloutta juuri lainkaan, mutta sen sijaan heidät saadaan merkittyä hallituksen tempputilastoihin työllisiksi joiden tiedoilla hallitus nyt koittaa mainostaa omaa poliittista "onnistumistaan".

Pasi Anttila

Onhan se. Näyttää vaan että Suomalaiset, ainakaan oppositiota kannattavat ei ole oikein iloisia näistä luvuista. He ilm. haluaisivat että Suomen asiat menisivät huonompaan suuntaan niin silloin olisi mukavampi elää kun saisi oikein kunnolla VALITTAA ja HAUKKUA, siitähän suomalainen elää, negatiivisuudesta.

Parempi kun lopetetaan kaikki työnteko ja liitytään siihen uuteen työstäkieltäytyjienliittoon ja sitten on kiva vaikerrella kurjissa oloissa ja pyöriä köyhänä tuhkakasassa ja haukkua hallitusta ja kaikkia jotka vastuussa ovat.
Vai mitä mieltä kaima olet:)

Jarkko Kainulainen

Sipilä ja sipilän 72% suomen suurin puhallus kaikki jotka ovat vähääkään perehtyneet asiaan tietävät sen ja silti tuo omahyväinen narsisti jaksaa ja jaksaa jauhaa tuota valhettaan koska kuvittelee tällä valheellisella saavutuksella saavansa eduskuntavaaleissa äänestäjät taakseen tällä paikkansa pitämättömällä prosentillaan koska aktiivimalli on se aknoa keino päästä tähän kun saadaan ihminen tunniksi töihin kääntyy tilastoissa työlliseksi vaikka totuus on ihan jotakin muuta voi juha juha taisit ampua itseäsi jalkaan aikasi on nimittäin vuoden päästä ohi hyvästi.

Jari Kaisla

Mittarit ovat pääosin samat. Laskentatavat tosin ovat muuttuneet vuosien varrella sekä säännökset ketkä tukia saavat. Nämä ovat juuri ne tekijät joilla tempputyöllistetään nykyisin.

Esimerkkinä pitkäaikaistyötön saadaan siirrettyä toiseen tilastoon jos hän työllistyy 12kk:n aikana vaikkapa vain muutamaksi tunniksi työelämään. Tämä ei poista kyseisen henkilön köyhyyttä tai aitoa pitkäaikaistyöttömyyttä, mutta vähentää tilastoissa pitkäaikaistyöttömien määrää yhdellä sillä kyseisen henkilön kohdalla työttömyyden kestoa ruvetaan laskemaan uudestaan viimeksi tehdystä työtunnista vaikka niitä olisi vain muutama 12:kk:n aikana.

Edellä mainittua menetelmää sovelletaan kymmeniin tuhansiin Suomalaisiin tänäpäivänä, mutta faktoja on tietenkin kiva vääristellä jos ajatuksena on keräillä poliittisia irtopisteitä seuraavia vaaleja ajatellen.

Se mistä todellisen työllisyyden näkee on kansakunnan hyvinvointi ja kestävyysvajeen tasapainottuminen. Nythän nämä kyseiset mittarit osoittavat kaikki pakkaselle eli verotettavaa työtuloa ei kerry tarpeeksi jolloin leikkauksia tarvitaan jälleen lisää. Todellisella korkealla työllisyysasteella meillä olisi kulutusta, pienyritykset voisivat paremmin ja investointeja voitaisiin suunnata monenlaisiin yhteiskunnallisiin kohteisiin.

Pentti Westerholm

Taloustutkija Pasi Holm kertoi illan uutisissa miten työllisyys on kasvanut ja paljonko valtio hyötyy rahallisesti.Merkittäviä summia tulossa valtion kassaan ja ihmisten tilipussiin.Niin moni suomalainen ei usko ennen kuin näkee eikä halua nähdäkkään ennen kuin uskoo.

Seppo Simonen

Hullu Suomi, miksi v 1973 meilä oli vain 1 miljardi valtion velkaa siis 1000 miljoonan €-n omakotitaloa.
1973 kukaan ei puhunut pohjoismaisesta sosislidemokraattisesta hyvinvointiyhteiskunnasta jos nyt nykytermein sanoisin niin meillä oli liberaali (anglosaksinen) tarkoittaa yksilön vastuuta omasta itsestään, työnperään lähdettiin vaikka läntisen maailman ääriin.
Mihin on nyt tultu valtion velkaa on 110 miljardia Meitä Suomalaisia on nyt noin 5,5 miljoonaa kun 1950 oli noin 4 miljoonaa siis puolitoista miljoonaa enemmän. Hullun Suomen hyvinvoitiyhteiskunta kehdosta hautaan hoitamis mallin politiikka tulonsiirtoina verotuksen prokjektiivin avulla on sosialismia parhaimmillaan.
Niin moni löytää Sipilän hallituksesta vikaa vaikka työttömyys vähenee ja taloudessa on traivi päällä mutta mikään ei oke tarpeeksi jos on viha addiktio nyky hallitusta kohtaan.

Harri Tapani

Suomi oli lähes velaton aina 80-luvun lopulle asti, vanhoja velkojakin makseltiin pois ja maata pidettiin pohjoismaisena hyinvointivaltiona, mutta sitten monet asiat muuttuivat/muutettiin aivan toisenlaiseksi kuin ennen, avattiin rahamarkkinat ja paljon muuta tehtiin täysin hallitsemattomasti, sidottiin markka euron "kokeiluvaluuttaan" ECU:uun ja melkein kaadettiin Suomen talous pankkikriisistä puhumattakaan, lopulta mentiin hieman Kreikan tavoin velkalukuja kaunistellen ja velkoja piilotellen ja jopa eläkerahastot kaapaten euroon, kun edellisestä ei mitään opittu, kun euroon mentiin, julkisen sektorin keskuspankkirahoitus kiellettiin ja jäsenvaltioiden rahapolitiikkaa yhdenmukaistettiin, raha oli lainattava yksityispankeilta mistä sattui saamaan/ulkomailta, euro on siis ostovaluutta.

Sen johdosta Suomi on maksanut pelkästään velkojen korkoja EU-aikana liki 80 miljardia, sen lisäksi tulevat EU:lle menetetyt tullitulot, EU-jäsenmaksu yms. pientä, joka vastaa aika lähelle maan valtionvelkaa. Jos et ole huomannut niin käytännössä kaikki EU maat ovat yltä päältä veloissa aina Saksaa ja Ranskaa myöten, Italiasta puhumattakaan jne.

Hyvinvointiyhteiskunnasta alettiin puhuua vasta 90-luvun laman leikkausten jälkeen, kun ei enää kehdattu puhua hyvinvointivaltiosta.

Verotuskin on muuttunut niin, että suuri osa veroista tulee ns. tasaveroista ja veroluontoisista maksuista sekä kulutusveroista joita keksitään säännöllisesti lisää ja joita nostellaan tämän tästä. Reagan testasi ko. mallia aikoinaan yhdysvalloissa ja siinä ohessa:

"Reaganin kaudella maa muuttui maailman suurimmasta velkojasta maailman suurimmaksi velalliseksi, valtion velka kolminkertaistui..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/316776#comment-316776

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Suomen hyvinvoitiyhteiskunta kehdosta hautaan hoitamis mallin politiikka

Kyllä kansalaisilta perityillä veroilla . Jolla katetaan sosiaaliturva ja palvelut.

Olisitko antamassa ne perityt verot ehkä Pörriäisten tuottoihin? Vai ehkä maataloustukiin ,kotihoidontukiin ja sen jälkeen takuueläkkeisiin?

Taitaakin olla niin että sosiaaliset avustukset onkin mennyt niille hyvätuloisien elintason ylläpitämiseen.
Ei niille jotka sosiaalista apua oikeasti tarvitsisivat.
Kaavion löydät eduskunnan sivuilta miten sosiaaliturva on jakautunut eri tuloluokkille.

Juha Wiklund

Voi luoja... mies iloitsee kuon työttömyys väheni alle 30% aina 28% asti. Eli yhä joka kolmas työikäinen on työtön. Mitä juhlittavaa näin pienessä työttömyyden alenemisessa on? Mainittakoon että Kekkonen julisti Suomeen hätätilan kun Suomen työttömyys hänen aikana nousi 7%. Näistä luvuista ollaan vielä kaukana.

Jos Sipilän tavoite on saavuttaa 28% työttömyys aste ja iloita tästä niin on pakko myöntää että ei herralla tämän suhteen ainakaan ole korkeita tavoitteita. Tavoitteet taitavat olla ihan jossain muualla ja muissa asioissa. Oma napa taitaa olla päälimmäisin intressi keinoilla millä hyvänsä.