Keskiviikko 12.12.2018

Yle: Suomalaismiehen elimistöstä löytyi kokaiinia ja tuholaismyrkkyä – Ugandan poliisilta lisätietoa pidätetyistäkin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.2.2018 17:03
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvassa Pearl of Africa -hotelli, josta suomalainen liikemies löytyi kuolleena pari viikkoa sitten.
|

Ugandan ylin poliisijohto kertoo, mihin suomalainen liikemies kuoli, uutisoi Yle. Suomalaisliikemiehen kuolema on kuohuttanut Suomessa.

Ugandan ylin poliisiviranomainen on kertonut asiasta Ugandan televisiossa näytetyssä tiedotustilaisuudessa. Ylen mukaan miehen elimistöstä löytyi jäämiä kokaiinista ja tuholaismyrkystä. Lisäksi suussa oli toistaiseksi tunnistamatonta ruskeaa ainetta.

Ylen mukaan aineita oli joka puolella ruumiista: maksassa, munuaisissa ja virtsassa.

Ugandan poliisi ei kuitenkaan kertonut, miten aineet ovat suomalaismiehen elimistöön päätyneet.

Poliisi kertoi lisää myös pidätetyistä. He olivat Ylen mukaan liikemiestä lentokentälle vastaan tullut nainen, toinen nainen ja kuljettaja.

Kuolleen liikemiehen mukana Ugandan matkalla oli kokoomuksen entinen ministeri Suvi Lindén, joka on ollut vaitonainen yksityiskohdista. Mies oli saanut luvan markkinoida puolustusteknologiayritys Patrian tuotteita Ugandassa. Lindén on sanonut, että hän ei ollut reissussa Patrian asialla.

Patria on myöntänyt prosessiensa pettäneen ja kaksi johtajaa on eronnut tehtävistään kohun seurauksena. Omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk.) on pyytänyt ja saanut Patrialta selvityksen asiasta. Patrialta odotetaan kuitenkin vielä yksityiskohtaisempaa selvitystä tilanteesta.

Iltalehden mukaan juuri Lindén löysi miehen menehtyneenä. Ugandan poliisi tutkii miehen kuolemaa murhana.

Lue myös:

IL julkaisi sähköpostiviestin: Tätä Patria ei kertonut ministeriölle

Näkökulma: Suvi Lindénin touhut ovat keskisormea työttömille

Yle julkaisi Patrian selvityksen Uganda-jupakasta – ”Tapahtumien kulku on seuraavanlainen”

Uutta tietoa Ugandan tapahtumista – Suvi Lindén HS:n saamalla ääninauhalla: ”Olimme avaamassa ovia”

Asejärjestelmäasiantuntija Patria-johtajien lähdöstä: ”Korjaus vai hämäys”

Yritykset: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kuuluvainen

Epäilen, että Patria on vain sivujuoni koko jutussa, jonka avulla suomalaiset saatiin tulemaan paikanpäälle. Ugandassa heille on kerrottu, että sovittu tapaaminen ei onnistu, mutta olisi jotain muuta kivaa, johon ilmeisesti lähtivät mukaan. Pidetty sopivaa kiirettä yllä, jotta ei jää aika miettiä liikaa. Tarkoituksena saada niin paljon käteistä kuin mahdollista, mutta sitten jotain meni pieleen ja uhri kuoli vahingossa. Olisiko ruotsalaiselle käynyt samanlainen juttu?

Kari Kallio

"HS sai nähtäväkseen kirjeen, jonka suomalainen liikemies lähetti ISO:n johtajalle, eversti Frank Kaka Bagyendalle, siinä toivossa, että pääsisi tapaamaan johtajaa. Siinä suomalaismies lupaa tarjota viraston käyttöön muun muassa ”jäljityspalveluita hallituksen käyttöön” ja ”valvontaohjelmistoja ja -laitteita”."
Tieto täsmää hyvin sen kanssa, mitä SL on väittänyt, että ainakin hän oli siellä kauppaamassa jotakin "laajakaistaa". Patrian esitteet ovat saattaneet olla vain kulissi tälle myyntiprojektille. Patriaa on saatettu matkan tarkoituksesta jopa höynäyttää.

Jukka Sarjanen

Villi arvaukseni on, että joku ugandalainen kontakti tarjosi liikemiehelle pari viivaa kokaiinia, joka sitten halulla otettiin... Ikävä kyllä, samalla hän tuli nauttineeksi tappavan anoksen kokaiiniin sekoitettua myrkkyä... Motiivia en näillä tiedoilla kykene keksimään...