Keskiviikko 19.12.2018

Työllisyys kasvaa kuin itsestään – Video: Mihin aktiivimallia tarvitaan, Jari Lindström?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.2.2018 08:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Tässä on tapahtunut juuri se mitä on toivottu, Jari Lindström kommentoi työttömien aktiivisuuden kasvua.
|

Suomen talouskasvu vauhdittaa nyt työllisyyskehitystä, ja jos kasvu jatkuu vielä kolmen prosentin lukemissa, hallituksen työllisyystavoite saavutetaan, arvioi työministeri Jari Lindström (sin.).

Työllisyysaste kasvoi tammikuussa 70,9 prosenttiin, ilmenee Tilastokeskuksen kausitasoitetusta trendiluvusta. Nordean ekonomisti Olli Kärkkäisen mukaan hallituksen 72 prosentin työllisyystavoite on enää 39 000 työllisen päässä.

Jos työllisyyden parasta hoitoa on kasvu, niin miksi tarvitaan vielä aktiivimallia?

–Kyllä sitä tarvitaan siihen, että ihmiset oikeasti aktivoituvat. Tämä ei ole mikään kiusaamismalli, vaan se on aktivoitumismalli. Me olemme nähneet sen jo TE-toimistoissa lisääntyneenä palveluiden kysyntänä, Lindström sanoo haastatteluvideolla. Juttu jatkuu videon alla.

Työministeri painottaa vielä erikseen, että kyse ei ole ”keinotekoisesta aktivoitumisesta” ja sanktioiden välttelystä, vaan hän uskoo, että taustalla on aito halu hakeutua palveluihin ja työllistyä.

–Tässä on tapahtunut juuri se mitä on toivottu, Lindström toteaa.

Lindström arvioi tiistaina julkaistujen työllisyyslukujen pohjalta, että työmarkkinoille hakeutuu nyt taas piilotyöttömiä ja sellaisia, jotka aiemmin ovat mahdollisesti jo luopuneet työllistymisen toivosta. Piilotyöttömäksi luetaan työvoiman ulkopuolella oleva henkilö, joka haluaisi työtä ja olisi siihen käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole etsinyt työtä viimeisen neljän viikon aikana.

Tilastoihin he rekisteröityvät ensin työttömiksi työnhakijoiksi.

–Se näkyy nyt noissa luvuissa. Piilotyöttömyydestä takaisin työmarkkinoille takaisin tulevat hidastavat jonkin verran työllisyyden kasvua, Lindström kertoo.

Lue laajempi haastattelu Kauppalehdestä.

LUE MYÖS:

Jari Lindström vastaa TE-virkailijalle aktiivimallista: ”Meillä oli kiire”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ilmari schepel

Katselin tv1:n eilisiltaiset pääuutiset ja oli vaikeata pysyä nauramatta. Vakavana aiheena oli hallituksen työllisyystavoite, joka on siis 72 % vuodelle 2019. Uutisessa niin Vesa Vihriälä (elinkeinoelämän tutkimuslaitos) kuin Merja Kauhanen (palkansaajien tutkimuslaitos) totesivat, että nykyinen työllisyyskehitys (70,9 %) kertoo siitä, että hallituksen tavoite voidaan hyvinkin saavuttaa.

Mutta sitten tulikin toimittajan tärkein kysymys (johon sai vastata ainoastaan Merja Kauhanen): "Mutta kuinka paljon tästä on hallituksen toimien ansiota?".

Merja vastasi, että työllisyyden kasvu johtuu maailman talouskasvusta (kohdassa 2:55 min). Tietysti, olisihan sen katsojankin pitänyt arvata.

https://areena.yle.fi/1-4234791

Nyt, kun jo reilun kahden vuoden aikana pääministerimme Juha Sipilä tuntuu olevan syyllinen mihin vaan, niin olipa virkistävä kuulla, että kerrankin mies ei ole syyllinen!

Erkki Martikainen

Jos on noin hirveän vaikea myöntää hallituksen tekemien toimien vaikutusta positiivisen kehitykseen, niin voisi vailla hetken ajatella miten helposti silloin 2015 olisi tilanne voinut myös syöksyä paljon huonompaan suuntaan.
Tuo vainoharhainen kieltäminen tuntuu todella tympäisevältä eikä auta ketään.

Kimmo Tallqvist

Okei myönnetään hallituksen myönteinen rooli tilastojen kaunistamisessa.
Oikean työllisyyden kasvussa sillä ei ole mitään roolia kun Tilastokeskus laskee työlliseksi henkilön joka on tehnyt 1,siis yhden tunnin työtä viikossa.
Hip hurraa ja Suomi nousuun.
Köyhyyskin varmaan poistuu Suomesta jos työtön työllistyy 4 tunnin työnteolla kuussa !
Tätä tilastointimenetelmää kutsuisin ei edes tempputyöllistämiseksi vaan valetyöllistämiseksi.

Jaakko Aalto

Tämähän on tuttu logiikka. Jos asiat muuttuvat huonoon suuntaan, se on opposition mielestä hallituksen vika. Jos asiat muuttuvat hyvään suuntaan, se tapahtuu hallituksesta huolimatta.

Ehkä hallitus on kuitenkin tehnyt jotakin oikein, kun ne ulkomaan lehdet jotka pari-kolme vuotta sitten luonnehtivat Suomea Euroopan sairaaksi mieheksi, tännä puhuvat taas positiiviseen sävyyn Suomen kehityksestä. Hyvin lähellä on ajatus, että oppositio on tehnyt kaikkensa, mutta talous nousee siitä huolimatta.

ilmari schepel

Hannu: "Sipilän ja kumppaneiden pitäisi vain saada omittua kunnia ja maine aktiivimallille ja itselleen".

Sellaista kuvaa ei millään saatu eilisillan pääuutisista. Pikemmin päinvastaista.. Kuten totesin, kerrankin Sipilä ei ole syyllinen! Piristävää uutisointia.

Teemu Terava

Aktiivimalli on sen verran uusi keksintö, että jos se vaikuttaisi jo nyt oleellisesti työllistymiseen, se olisi aivan mainio keksintö.
Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut ja monin paikoin yritykset ilmoittavat kärsivänsä työvoimapulasta.
Meillä työllisyysaste on edelleen n 5% alle kilpailijamaiden ja muiden pohjoismaiden tason. Vastaavasti työttömyysaste on 4-5% niitä korkeampi. Tämän voisi tulkita siten, että joko osaaminen ei riitä, työttömät ovat väärässä paikassa tai sitten työmarkkinoilla on toiminnallisia puutteita, joiden takia työttömiä ei saada työllistettyä.
Julkisen talouden kestävyysvaje ei nykyisillä luvuilla vielä korjaannu, joten julkisten palvelujen leikkauksia on odotettavissa kun tulopuoli ei kasva kattamaan kuluja.

Teemu Terava
Vastaus kommenttiin #19

Meille tyrkytetään jatkuvasti niin paljon erilaisia valheita, että kaikkiin ei kerkiä millään uskomaan.
Onneksi asiain tila on paremmin kuin hyvin, paitsi ne kadonneet työttömät pitäisi kai löytää takaisin tukien ääreen, etteivät katoa lopullisesti.

Marja-Liisa Kalkela

TALOUS 8.1.2018
SAK:n mukaan viime vuonna irtisanottiin vajaat 3 300 työntekijää.
Tilastot yt-neuvotteluista ja irtisanomisista pörssitiedotteista ja muista julkisista lähteistä.
Tilastot eivät sisällä kuntien tietoja.
STT

TALOUS 23.1.2018
ESS
Stockmannilla taas yt-neuvottelut, saattavat johtaa noin 95 ihmisen irtisanomiseen
TALOUS 12.1.2018
Nokia vähentää noin 80 työpaikkaa Suomessa
TALOUS 8.1.2018
Ilkka-Yhtymä irtisanoo 17 ihmistä

Teemu Terava
Vastaus kommenttiin #13

TEMin tammikuun työllisyyskatsauksen mukaan:
Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ­ ja elinkeinotoimistoihin tammikuun aikana 74 600, mikä on 16 200 enemmän kuin edellisen vuoden tammikuussa. Kaikkiaan työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli tammikuussa avoinna 113 800 työpaikkaa, mikä on 22 500 enemmän kuin vuosi sitten. Työpaikoista täytettiin tammikuun aikana 8 300, joista 4 200 työ­ ja elinkeinotoimiston hakijalla. ... ...

Marja-Liisa Kalkela

Jos ihminen "työllistyy" 9e/pv tai 18t/3kk töihin ,ei se tarkoita että hän on pois toimeentulotuki luukulta. Vasta kun TYÖ on palkallinen ja vakituinen työsuhde sillä on merkitystä.Niin työttömälle kuin valtion taloudelle,palkasta tulevilla veroilla.
Ja noinhan ei ole käynyt.

Ilman työttömiä talous hiipuu, sanoo ministeriön tut­ki­mus­joh­ta­ja: "Rajan jälkeen työvoimasta alkaa palk­ka­kil­pai­lu"!

TALOUS 9.2.2018
Kaleva
Työttömyyden väheneminen yli 30 000 ihmisellä olisi laskelmien mukaan Suomen taloudelle isku.

Tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä puhuu OECD:n ja Euroopan komission arvioimasta rakenteellisen työttömyyden rajasta.

– Meillä on varaa lisätä työllisyyttä reilut 30 000 henkilöä.
-Sen jälkeen aletaan törmätä rakenteellisen työttömyyden rajaan, joka tarkoittaa sitä, että työvoimasta alkaa palkkakilpailu ja yleinen kustannusinflaatio.
-Talouden kasvu hiipuu siihen.

Marja-Liisa Kalkela

Eihän nyt ole tarkoituskaan vähentää työttömyyttä.
Nyt ajetaan Aktiivimallilla halpatyövoimaa Sipilän
"työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista". Perustuloa 560e työtä vastaan .
Tiukempi malli kuin Tanskassa ja Saksan Mini-Jopissa 450e.Mutta Saksassa työnantajat maksaa noille sosiaaliturvan.
Täällä veronmaksaja maksaa koko systeemin veroissaan.
Ketkähän on voittajia? Yritykset vai kansalaiset?

Markku Kanninen

Työministeri oli todennut aktiivimallista: "oli kiire" ja sitä kai ei kukaan ole kieltämässä etteikö se lopputuloksessa näkyisi. Teema / Työtä ohjelmassa 15.2.2018 näkyi hyvin että aktiivimallin puolustajat ovat asiansa takana mutta ymmärtävät jopa itsekin että hakoteillä ollaan. Naureskellaan omille vastauksille ja toimintatapojen uusille nimille ja mukana oli hymyilemässä myös TYÖMINISTERI. Aiempien toimintatapojen uudelleen nimeäminen ei asioita muuksi muuta. Ohjelmassa haastateltu 62 vuotias lehtikuvaaja kertoi selkokielellä aktiivimallin aiheuttaman ongelman. Olihan siinä retoriikkaakin mutta totuudessa pysyttiin. Suosittelen katsomaan tuon ohjelman: A Teema Työtä
Jos työttömiltä edellytetään aktiivisuutta, niin henkilö joka työtä tahi koulutusta hakee, kuuluisi tuntea että hänen työllään on jokin muukin tarkoitus kuin täyttää aktiivisuus- tai "18 tunnin" työaikavaade. Sama koskee koulutuksia. Itse olen 61 vuotias ja olen selvittänyt mitä JÄRKEVÄÄ koulutusta tämän ikäiselle on tarjolla. Koulutusta tarjolla toki on. Esimerkiksi 32 opintoviikon Rakennusmaalarikurssi. Ihan hyvä ja varmasti tarpeellinen (yksi järkevimmistä). Saisin jopa "paperit" siitä mitä jo harraste ja kodinrakentajana olen tehnyt. Valitettavasti olen henkilö joka ei tuijota ainoastaan omaan napaansa. Jos nyt edes tulisin tuolle kurssille valituksi, veisin joltain nuorelta koulutuspaikan ja mikä pahinta. Mahdollisuuden vuosien/vuosikymmenien työllistymiseen.
Työvoimatoimistot (te) järjestävät 5 pv;n kursseja jotka täyttävät aktiivimallin koulutusvaateen. Siellä opiskellaan mm. miten teet työhakemuksen tms. Osaan jo. Ei pahalla mutta kutsun tämän suuntaista toimintaa TUULIMYLLYN LÄMMITTÄMISEKSI.
No oletko hakenut töitä ? kyselevät tuttavat. Kyllä. Tässä esimerkki 61 vuotiaan työnhausta. Paikallinen palveluyritys etsi prosessin hoitajaa. Hakijoita oli n.30. Haastattelun jälkeen toimitusjohtaja kertoi että aiempi työhistoria/kokemus ovat juuri sitä mitä he nyt tarvitsevat. En tullut valituksi vaikka olinkin tj,n mukaan olin paras hakijoista. Yhtiön johto halusi "jatkuvuutta". Se vaan on niin että työnantajat katsovat 61 vuotiasta henkilönä joka eläköityy 3 vuoden sisällä (????). Näitä samanlaisia kokemuksia on jo toistakymmentä.
Oma, hätäinen tulkintani tuolle sanalle "jatkuvuutta" -> VANHA.
Miksi tämän ikäisiä simputetaan aktiivimalli vaatimuksilla. Olen toiminut työelämässä 45 vuotta ja katson että olen korteni jo kekoon kantanut ja aina itse työpaikkani hakenut