Maanantai 10.12.2018

Irakilaisen kuolema: Migri selvittää toimintansa – ”Onko joku mennyt vikaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.2.2018 11:56
  • Kuva: Linda Pelkonen / Uusi Suomi
    Kuva
    Maahanmuuttovirasto käy läpi päätöksentekonsa irakilaisen Alin tapauksessa.
|

Maahanmuuttovirasto tulee käymään läpi päätöksentekonsa Irakissa pian palautuksen jälkeen kuolleen turvapaikanhakijan Alin tapauksessa. Asiasta kertoi Migrin oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Hanna Helinko Yleisradion A-studiossa tiistaina.

Suomesta käännytetty turvapaikanhakija ammuttiin kuoliaaksi Irakin Bagdadissa vain viikkoja Suomesta paluunsa jälkeen. Suojelua hakeneelle miehelle oli annettu käännytyspäätös, jonka myös oikeus oli vahvistanut. Bagdadin poliisin tietojen mukaan mies ammuttiin rekisterikilvettömästä lava-autosta kadulle.

– Kyllä me tietenkin koemme vastuuta ja haluamme tällaisessa tapauksessa selvittää, onko meidän päätöksenteossa joku mennyt vikaan, että tällaista tapahtuu, sanoi Migrin Helinko Ylellä.

– Kyllä me käymme sen päätöksen läpi.

Hän kuitenkin korosti, että sitä ei tällaisissa tapauksissa tiedetä, mitä ihmisen kotimaassa on lopulta tapahtunut ja mistä syystä. Esimerkiksi Alin tapauksessa ei tiedetä, liittyikö surma perusteisiin, joilla hän haki suojelua. Hakija ei myöskään välttämättä kerro kaikkea turvapaikkakuulemisessa, Helinko sanoi.

Helinko kertoi, että Maahanmuuttovirasto ei saa ulkomailta, kuten nyt Irakista, yksittäisistä kuolintapauksista tarkempia tietoja. Selvitys perustuu siis turvapaikkahaun päätöksenteon asiakirjoihin.

Maahanmuuttovirasto katsoo maa-arviossaan, että Irakin tietyt alueet ovat vakautuneet Isisin häädön jälkeen. Esimerkiksi Bagdad on Helinkon mukaan ”satunnaisen väkivallan alue”.

– Mikä tarkoittaa sitä, että sinne voidaan palauttaa henkilöt, joilla ei ole henkilökohtaisia perusteita kansainväliselle suojelulle, Helinko selitti.

Palautettava voi kuitenkin ”satunnaisesti altistua niille seikoille, joille muukin alueella asuva väestö altistuu”, Helinko lisäsi.

Lue tarkemmin:

Yle: ”Lahjomaton poliisi” ei saanut turvapaikkaa Suomesta – ammuttiin heti kadulle Irakissa

Migri Suomesta käännytetyn irakilaisen kuolemasta: ”Inhimillisesti äärimmäisen valitettava tapaus”

Ylijohtaja: Irakilaisen kuolintapaus ei ole ainoa – Suomen käännyttämiä kuollut aiemminkin palattuaan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

"Helinko kertoi, että Maahanmuuttovirasto ei saa ulkomailta, kuten nyt Irakista, yksittäisistä kuolintapauksista tarkempia tietoja. Selvitys perustuu siis turvapaikkahaun päätöksenteon asiakirjoihin".

Mitä ihmeen virkaa moisella selvityksellä on, jos ei pystytä selvittämään, mitä oikeasti tapahtui. Nyt on vain tarkoitushakuisia väitteitä, joiden paikkansapitävyydestä ei ole kunnollista tietoa.

Jaakko Karki

Migri on ollut tässä asiassa oikeassa. Se seikka että asianomainen henkilö on ollut tekemisissä kotimaassaan (avioliiton ulkopuolisessa suhteessa) vaikutusvaltaisen henkilön tyttären kanssa ei ole missään tapauksessa minkäänlainen syy turvapaikan myöntämiseen. Kyllä aikuisen miehen tulee ymmärtää tekemisiensä seuraukset omassa kulttuuri- ja uskontoyhteisössään. Sitäpaitsi, sellaiset seuraukset ovat kokonaan Suomen oikeuslaitoksen ulkopuolella.

Irja Hirsivaara

Juuri näin kuin Jaakko Kärki kirjoittaa. Turvapaikkaan moisesta syystä ei missään tapauksessa pidä myöntää eikä mitään syytä ole jälkiseurauksia täällä tutkia eikä myöskään tyttärelle ole mitään syytä turvapaikkaa myöntää.

Kimmo Tallqvist

Mitäs jos toimittaja priorisoisi kirjoitelmansa maahanmuuton oikeisiin ongelmiin eikä yksittäiseen itkuvirteen.
Tuhansia perusteettomia turvapaikanhakijoita maleksii maassa hallintobyrokratian tehottomuuteen vuoksi.
Kielteisen päätöksen saaneita ei saada palautettua.
Nyt tekoja ja asiaan ratkaisu höpinäpuheiden sijaan.
Seuraava Focus olisi muuttaa myönteinen turvapaikkapäätös tarveharkintaiseksi ja määräaikaiseksi.
Kiireessä tehtyjä myönteisiä päätöksiä tulisi uudelleenarvioida ja tutkia onko turvapaikkapäätös tarpeellinen mm. Henkilöille jotka lomailevat ja sukuloivat lähtömaassaan suomalaisen sosiaaliturvan piikkiin ja lähettävät sinne muka niin turvattomaan ja vaaralliseen lähtömaahan esim.lapsiaan kulttuuriojentautumaan ja ympärileikattavaksi.
Pakolaisstatusta ei tule myöntää eliniäksi.
Jos lähtömaan turvallisuusolosuhteet olennaisesti muuttuvat paremmiksi ja kotoutuminen ei Suomeen onnistu niin eikun takaisin lähtömaahan rakentamaan ja tukemaan oman maan infrastruktuuria ja kehitystä.
Turha täällä on silloin vuosikymmeniä vetelehtiä tekemättä mitään minkään hyväksi ja nostella vain vastiikettomia sosiaalitukia.

Markus Vuorivirta

Tuon kuoleman jälkeen on kuollut miljoonia ihmisiä jo muuallakin pitkin maapalloa. Tutkiiko migri nämäkin traagiset kuolemat?

Mitä helvettiä täällä hössötetään moisten perässä. Jos on ukkeli ilostellut ja sen vuoksi kuollut niin ei se ole suomalaisen veronmaksajan vika. Mitä hittoa täällä ratkotaan koko maapallon ongelmia. Saisi hoitaa täällä nyt ensisijaisesti nämä OMAT ongelmat. Niitä muuten riittää ja paljon!