Tiistai 11.12.2018

Ammusvalmistaja hämmästyi Patrian paljastuksesta: ”Luvaton temppu – kukaan ei tunne koko henkilöä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.2.2018 15:32
Päivitetty: 
21.2.2018 15:53
  • Kuva: Uusi Suomi / Ossi Kurki-Suonio
    Kuva
    Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen mukana Afrikkaan päätyi Patrian esitteiden lisäksi myös Nammon esitteitä, paljasti Patria hetki sitten. Miehen kuolemaa tutkitaan murhana.
|

Ampuma- ja puolustustarvikkeita valmistavan Nammon esitteitä päätyi Ugandaan Patrian esitteiden ohella. Nammo Lapuan toimitusjohtaja Raimo Helasmäki on täysin äimänä tilanteesta. Minkäänlaista lupaa esitteiden viemiseen ei ollut.

Patria omistaa Nammosta 50 prosenttia, mutta Nammo ei ole Patrian tytäryhtiö.

Patria paljasti hetki sitten tiedotustilaisuudessa, että suomalaisen liikemiehen mukana oli päätynyt Ugandaan myös Nammon esitteitä Patrian esitteiden lisäksi. Patrian myyntipäällikkö oli lähettänyt Nammon esitteitä liikemiehelle tämän pyynnöstä ja ladannut esitteet ilmeisesti netistä. Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo myönsi avoimesti, että ”minkäänlaista lupaa Nammolta ei ole ollut”.

Lue Patrian infosta tarkemmin: Patria julkisti yhteydenpitonsa liikemiehen kanssa – toisenkin aseyhtiön esitteitä ”päätyi Ugandaan”

Toimitusjohtaja Raimo Helasmäki sanoo, että tieto tuli aivan täytenä yllätyksenä, eikä hän tiedä asiasta sen enempää. Hänen mukaansa Nammolla ei ole ”osaa eikä arpaa” asiassa. Minkäänlaista yhteydenottoa asian tiimoilta ei Nammon yhdellekään työntekijälle ole asiasta Helasmäen mukaan tullut. Helasmäki sanoo, että yksittäinen myyntipäällikkö on tehnyt päätöksen ilman lupia.

–Kukaan ei tunne meidän etulinjassa koko henkilöä, Helasmäki sanoo Uudelle Suomelle.

–Nythän se on näin, että ei ole mitään oikeutta edustaa meitä. Kuten Olli kertoi, printata voi nopeastikin internetistä, eikä hänellä ole esittää lupaa myyntitarkoituksissa. Se on luvaton temppu kyllä minun mielestäni.

Kuinka vakavana virheenä pidät tapahtunutta?

–Kyllähän tässä tietysti Nammon täytyy Patrian kanssa keskustella. Ei heillä ole tällaiseen oikeutta millään tavalla. Mutta he ovat omistajia.

–Siitä täytyy heidän kanssaan keskustella, että miksi tällaisia pääsee edes tapahtumaan. Meillä on ihan omat myyntikanavat. Ei tällaisia saisi olla.

Myynnin pitäisi siis tapahtua pelkästään teidän myyntikanavia pitkin?

–Kyllä, ehdottomasti!

Eli tämä on hyvin epätavallinen tilanne?

–On joo. En ole kuullut tällaisesta. Tämä on ihan uutta meille, että tällaista on tapahtunut.

Helasmäki pohtii, että ”yksittäiset ihmiset voivat näköjään tehdä tällaista myyntityössä”. Hänen mukaansa jatkossa täytyy varmistaa, ettei vastaavaa enää pääse tapahtumaan.

–Ei se tee hyvää kenenkään maineelle tällaiset asiat.

Helasmäki ei kuitenkaan usko, että tilanteesta aiheutuisi Nammolle vakavaa mainehaittaa ”missään nimessä”, koska yhtiöllä ei ole ollut mitään tekemistä asian kanssa.

Helasmäen mukaan seuraavakasi käydään keskustelut Patrian kanssa. Muista mahdollisista jatkotoimenpiteistä tai siitä, poistetaanko esimerkiksi esitteitä netistä, hän ei osaa vielä sanoa.

Harmittaako tilanne kovasti?

–Ei se auta se harmittaminen. Tässä on käynyt, mitä on käynyt ja yritämme sitten vain sopeutua tilanteeseen.

Lue myös:

Kokoomusministerille kipakka vastaus keskustasta: ”Vastuunpakoilua – Lindén on puhtaasti kokoomuksen ongelma”

Yle: Suomalaismiehen elimistöstä löytyi kokaiinia ja tuholaismyrkkyä – Ugandan poliisilta lisätietoa pidätetyistäkin

IL julkaisi sähköpostiviestin: Tätä Patria ei kertonut ministeriölle

Näkökulma: Suvi Lindénin touhut ovat keskisormea työttömille

Yle julkaisi Patrian selvityksen Uganda-jupakasta – ”Tapahtumien kulku on seuraavanlainen”

Uutta tietoa Ugandan tapahtumista – Suvi Lindén HS:n saamalla ääninauhalla: ”Olimme avaamassa ovia”

Asejärjestelmäasiantuntija Patria-johtajien lähdöstä: ”Korjaus vai hämäys”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tom brunila

Miksi media ei tutki vainajan liiketoimia ja väitteitä joita hän oli tominnastaan esittänyt?
Se antaisi paljon tietoa siitä miksi hän toimi niin kuin toimi. Suvi Lindén tuskin oli perillä kaikista kuolleen suunnitelmista.

Reino Mäkinen

Tällaiset tapaukset paljastuvat vain "onnettomuuksien" kautta. On mahdollista, että tällaisia tuntemattomia kauppaedustajia on enemmänkin. Heitä käytetään nimenomaan, ettei yhteys päämieheen pysyy salaisuutena. Oliko nyt näin vai ei sitä on vaikea osoittaa, mutta epäilylle on tilaa. On hyvä, että media tutkii ja esittää näitä salaliittoteorioita, vaikka mediaa yritetään ylempää vaientaa.