Keskiviikko 19.12.2018

Polaaripyörre kylmentää sään: Siperiasta tulossa talven hyytävimmät ilmamassat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.2.2018 18:14
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Sää näyttää kylmenevän nykyisesti. Kuvituskuva.
|

Talven kylmimmät ilmamassat saapuvat Siperiasta Suomeen ensi viikolla, kertoo Ilmatieteen laitos. Myös toiselle hiihtolomaviikolle ennustetaan kireitä pakkaslukemia ja aurinkoisia päiviä.

Maan etelä- ja keskiosassa on monin paikoin harvinaisen kylmää ajankohtaan nähden.

Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan sää kylmenee vielä tämänhetkisestä, kun talven kylmimmät ilmamassat saapuvat Siperian suunnalta Pohjois- ja Keski-Eurooppaan. Kylmenemisen lisäksi ensi viikolla myös pohjoisen ja idän välinen tuuli on ajoittain kohtalaista, mikä lisää pakkasen purevuutta selvästi.

Sää pysyy laajalti melko aurinkoisena ja poutaisena, lähinnä etelä- ja länsirannikon tuntumassa voi tulla vähäisiä määriä pakkaslunta.

–Viime viikolla uutisoitu polaaripyörteen jakautuminen ja siitä johtuva normaalia kylmempi jakso näyttää siis toteutuvan Pohjolassa, päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta sanoo tiedotteessa.

Lue tarkemmin: Meteorologit: ”Polaaripyörre on jälleen noussut otsikoihin – luvassa huomattavan kylmää säätä”

Ennustetut päivälämpötilat vaihtelevat maan etelä- ja keskiosassa -10 ja -20 asteen, pohjoisessa -15 ja lähes -30 asteen välillä. Kylmimpinä öinä etelässä pakkasta voi olla noin 25 astetta, maan keski- ja pohjoisosassa jopa reilut 30 astetta.

Säätä voidaan Ilmatieteen laitoksen mukaan pitää harvinaisen kylmänä helmikuun lopulle, kun päivälämpötilat jäävät etelärannikolla -13 asteen tuntumaan ja sisämaassa lähelle -20 astetta. Vastaavat lukemat maan keskivaiheilla ovat -20 ja -26 asteen välillä ja pohjoisessa -23 ja -30 asteen välillä.

Tämän talven toistaiseksi kylmin lämpötila on mitattu helmikuun 4. päivänä Utsjoen Kevojärvellä, jossa oli pakkasta 37,1 °C.

–Ensi viikon loppupuolella kireimmät pakkaset näyttäisivät heikkenevän ja väistyvän maamme länsi- ja eteläpuolelle, Tuovinen sanoo.

Lue myös: Pakkasennätys rikki Suomessa: ”Kylmempään suuntaan ollaan menossa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit