Maanantai 20.5.2019

Li Andersson: ”Sipilän sote syöksykierteessä” – Hallitus pitää päänsä huolimatta kumoavasta EU-päätöksestä

Luotu: 
21.2.2018 20:20
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi Sipilän hallitusta, joka pysyy kannassaan olla lähettämättä sote-valinnanvapauslakia EU:n syyniin. Arkistokuva.
|

Vasemmistoliitto pitää täysin välttämättömänä, että hallitus lähettää esityksensä soten valinnanvapauslainsäädännöksi EU-komissiolle. Asia on noussut keskusteluun Slovakian terveydenhoitojärjestelmään liittyvän kumoavan päätöksen takia.

Slovakiassa julkinen terveydenhuolto perustuu pakolliseen sairausvakuutukseen. EU:n tuomioistuin on kumonnut komission tulkinnan siitä, että Slovakian järjestelmään ei sisältyisi taloudellista toimintaa EU-sopimuksen tarkoittamalla tavalla. Järjestelmässä on keskeisessä osassa sairausvakuutusten tarjoaminen myös yksityisten yrittäjien taholta.

Kuntalehti kertoi aamulla, että ratkaisu liittyy Suomeen, koska soten valinnanvapauslain yleisperusteluissa Slovakiaa käsitellään kolmen sivun verran ja viitataan muun muassa järjestelmän ei-taloudelliseen luonteeseen. Lehden mukaan perusteluja joudutaan nyt muuttamaan.

Muun muassa vasemmistoliiton Andersson ihmettelee nyt hallituksen muuttumatonta linjaa siitä, ettei halitus lähetä esitystä valinnanvapauslaiksi EU:n komissiolle selvittääkseen mallin yhteensopivuutta EU:n markkinasäädösten kanssa.

Maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg sekä sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kommentoivat asiaa blogissaan.

–Suomen valinnanvapausmallia ei ole kopioitu mistään muusta maasta, eikä muiden maiden perusteella voida vetää automaattisesti johtopäätöksiä, he kirjoittavat.

– Nyt julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, mitä vaikutusta Suomen tulevaan valinnanvapauslakiin on EU-tuomioistuimen tuoreella ratkaisulla koskien Slovakian terveydenhuoltojärjestelmää. Vastaus on, että EU-tuomioistuimen päätös ei muuta aiempaa arviota Suomessa. Hallitus luonnollisesti ottaa huomioon Slovakiasta nyt tehdyn ratkaisun osana valinnanvapauslain perusteluita.

Kaksikko huomauttaa myös, että EU-tasolla Slovakian asian käsittely voi vielä jatkua, eikä ratkaisu välttämättä jää pysyväksi.

–Komission on mahdollista hakea muutosta tuomioistuimen päätökseen. Valituksen tekeminen ei sinänsä ole mitenkään poikkeuksellista. Muutoksenhaku tarkoittaisi käytännössä sitä, että komissio ei ottaisi kantaa esimerkiksi notifiointeihin, ennen kuin oikeustila on tällä sektorilla selvä.

–Suomessa sote-uudistus on välttämätön, ja sille on selkeästi olemassa perustelut, jotka liittyvät ihmisten terveyteen, yhdenvertaiseen kohteluun ja hoitoon pääsyyn. Myös julkisten menojen säästöpaineet ovat kovat. Uudistuksen venyminen tai kaatuminen ei olisi hyvä asia Suomelle, sillä se siirtäisi vuosilla ongelmien ratkaisemista, Nerg ja Varhila kirjoittavat.

Andersson ihmettelee, että Sipilän hallitus on esittämässä sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinaehtoistamista, mutta ei selvitä markkinaehtoiseen malliin siirtymisen riskejä. Vasemmistoliitto katsoo, että lausunto komissiolta on uusien tietojen valossa täysin välttämätön, jos hallitus ei merkittävästi muuta esitystään niin sanotusta valinnanvapaudesta. Anderssonin mielestä "Sipilän sote on syöksykierteessä".

– On melkoinen syöksykierre hallituksen uskottavuudelle, jos lakiesityksen perustelut muuttuvat, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinaehtoistaminen pysyy. Etenkin kun hallitus on myöntänyt, että on olemassa riski vahingonkorvauksille tai jopa tarpeelle säätää lakeja uudestaan myöhemmin, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa tiedotteessa.

– Lisäksi on tärkeää muistaa, että komission kantakaan ei ole lopullinen kuten EU-tuomioistuimen Slovakia-päätös osoittaa. Joka tapauksessa ei ole Suomen etu ajautua vuosikausien oikeudenkäynteihin suuria terveyskonserneja vastaan hallituksen kiiruhtamisen ja huonon lainvalmistelun takia, Andersson sanoo.

Aiemmin vaatimuksen lakiesityksen notifioinnista EU-komissiolle on esittänyt muun muassa korkein hallinto-oikeus, kuntaliiton selvitysmies yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki sekä eurooppaoikeuden professori Juha Raitio. Jos arviota ei pyydetä saattaa komissio pahimmillaan puuttua jälkikäteen Suomen terveydenhuoltojärjestelmään.

Lue myös:

Hallitukselta merkittävä sote-päätös – VU: ”Ei kiellettyä valtiontukea”

Päivi Nerg ja ministeriö tyrmäävät KHO:n vaatimuksen – Sote-uudistusta vaaditaan EU:n syyniin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Suomen valinnan vapauslaki ja samalla koko sote susi on ihan kotimaista ja erittäin selvästi kokoomuksen pörssirahastuspiirien kiihkeästi omaksi ja edustamiensa rahastusyhtiöiden eduksi ajamaa.

Jokainen meistä kokeneista kansalaisista joilla on ollut oikeaa kontaktia terveydenhuoltoon ympäri maailman kuluttajan roolissa, on erehtymättömän selvää, että systeemi mitä kokoomuksen pörssijohto ajaa kuin käärmettä piippuun on sekä erityisen epä tasa-arvoinen, lopulta huonolaatuinen ja ennen kaikkea tulee aiheuttamaan terveydenhuollon ja muun hoivan kustannusnousukierteen missä suuri joukko tulevaisuuden kansalaisia on pudonnut pihalle kuten Amerikan autoparkkeihin.

On yhdentekevää kuka hankkeen pysäyttää. Jonkun se on tehtävä. Parempi olisi jos järkevät kansalaisemme ja kokoomuksen harventunut järkevien osa sen tekisi

Jari Kaisla

SOTEn ainoa tarkoitus on rahastaa valtiolta miljardeja yksityisille porvaristahoille. Kokoomuksessa ainakin tehdään kaikki sen eteen että tämä tuloautomaatti saataisiin toimintaan ja veronmaksajilta imettyä kaikki ylimääräinen pääoma omiin pusseihin. Asia on jopa niin näkyvää etteivät poliitikot edes koita peitellä kun siirtyvät laumoina suoraan kyseisen alan yhtiöiden leiviin politiikasta.

Tapio Mäkeläinen

Taitaa vuoden looser olla Kokoomus eikä ölymbia joukkue. Valinnavapaus pienenee kuin pyy maailmanlopun edessä.
Keskustapuolue sen sijaan ajaa raskailla asemiin maakuntahallintoa vaikka halvemmaksi ja toimivammaksi olisi tullut yhdistää SOK alueosuuskauppojen hallinnot maakunnan kanssa kun maantietellisesti ovat liki päälekkäin ja samat ihmiset istuu niissä.

Kokoomukselle jää valinnanvapaudesta kouraan Laura Rädyn ja Lasse Männistön käyntikortit .
Voin Kaislaa lohduttaa, että meitä taviskokkareita nyppii ihan yhtä paljon kuin muitakin normaaleja ihmisiä. Tää on tätä kun puikoissa olevien Suomi on Kehä I sisään jäävä osuus ja Vantaan lentokenttä.

Juha Koponen

..lehdet ovat täynnä tarinoita terveyskeskusten ja sairaaloiden epäonnistumisista. ns. DDR-terveydenhoitomme ei hoida kansalaisia , vaan ensisijaisesti hoitaa säästämisen. Suurin huoli on lääkärillä; ettei vaan jouduttaisi erikoissairaanhoitoon ja tutkimuksiin. Siis NYT tässä DDR-terveyskeskusjärjestelmässämme.
Miksi ollaan katkeria "porvareille" tai vasemmisto lietsoo SOTE vastaista liikehdintää?
On Suomen etu, että voi valita hoitonsa yksityiseltä, jossa on parempi hoidon taso. Terveyskeskuksissa on huono työn tekemisen kulttuuri.
terveysjohtajilla huimat palkat ja edut, he eivät halua muutosta.Yksityisellä ei ole vastaavaa johtaja armeijaa. Yrityksen olemassaololle on tärkeää, että se tuottaa. Potilas on tuotteen nimi. Yksityisellä ei ole varaa elää yliolkaisesti, törkeästi, vastuuntunnottomasti-potilasta kohtaan!
Ihmiset, SOTE on tie parempaan...

Harri Tapani

Fakta on, että yksityinen tulee joka tapauksessa vähintään tupalasti USA:n malliin kalliimmaksi kunhan homma vielä hieman etenee, se tarkoittaa priorisointeja ja hoitamatta jättämisiä...Loppupäässä saattaa sitten olla tämä Amerikan malli:

"Sairaala dumppasi halvaantuneen katuojaan

...Viimeksi kuluneen vuoden aikana Los Angelesin alueella on sattunut 50 Olveran kaltaista heitteillejättöä. Ambulanssit ovat dumpanneet sairaita, sekaisin olevia ja kodittomia potilaita suoraan kadulle. "

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200801187114057_ul.shtml

Jouko Kauppinen

Li Anderssonin voimavarat eivät riitä kaatamaan sote-uudistusta niin täytyy hakea apua EU komissiolta, muistuttaa vähän vanhoja aikoja jolloin äärivasemmisto haki apua naapurimaan kommunisteilta. Olipa hallituksen esitys millainen tahansa niin se ei kelpaa vasemmistolle. Vasemmistolla on hätä kun talous nousee ja työttömyys vähenee, se ei sovi vasemmiston kuvioihin koska vaalit ovat lähestymässä.

Harri Tapani

Vasurien ongema on se, että EU-komissio on käytännössä kaiken vasemmistolaisuuden vastainen, kuten on koko EU:kin aina perustuslakejaan myöten. Se on asia jota vasurit eivät tajua, joku valistuneempi vasuri ja joku demarikin sitten on tuumailleet, että EU:ta pitää muuttaa, mutta se on kyllä aivan absurdi ja naiivi ajatus.

Vasurit aikoinana kertoivat omassa lehdesään, että lakkasivat puhumasta EU:sta yli kymmeneksi vuodeksi...Nyt entinen vasurivaikuttajakin on uskaltanut jo hieman avautua yhdestä aiheesta:

"Suvi-Anne Siimes: Emme kuunnelleet mamu-kriitikkoja 1990-luvulla, nyt maksamme hintaa

– Me kieltäydyimme keskustelemasta siitä..."

https://www.verkkouutiset.fi/suvi-anne-siimes-emme-kuunnelleet-mamu-krii...

Harri Tapani

Mitään merkittävää ei voida tehdä Ilman että "isoveli opastaa".

a) "aivan EU-opastuksen mukaan Valtiolla ja kunnilla ei juurikaan ole enää mitään suorittavaa porrasta, vaan käytännössä kaikki yksityistetään, jäljelle jää vaain tilaajia, ei tuottajia. uutiset kertoivat juuri muutama päivä sitten kymmenistä tuhansista uusista työttömistä työnhakijoista joita tulee SOTE-prosessin edetessä..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/780556#comment-780556

b) "Meille tulee lait EU:sta, joten Eduskunnan voisi säästösyistä lopettaa kokonaan, kyllä valtion virkamiehet osaisivat kirjata EU ohjeet ja direktriivit laeiksi ihan ilman eduskunnan näytelmiäkin..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/780392#comment-780392

Terveydenhuolto, olisi voitu säilyttää julkisena palveluna ja valtion/kuntien laitoksina, mutta kun se mentiin ikäänkuin yhtiöittämään...

Eero Pekonen

Olet oikeassa Harri, mutta utaretutkijana pätevöitynyt Nerg kuitenkin katsoo, että hän hallitsee juridiikan tulkinnat paremmin kuin KHO:n juristit yhteensä. Näin ollen mitään lausuntoa EU:sta ei tarvita... Sote-valmistelija, nykyinen oikeuskansleri Pöysti varmaan tulee komppaamaan Nergin käsitystä.