Maanantai 10.12.2018

Ulosottomies saa provisiopalkkaa perimistään veloista – Oikeusministeri: ”Ei kuulu enää moderniin julkishallintoon”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.2.2018 16:38
Päivitetty: 
22.2.2018 17:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kantaa huolta suomalaisten ylivelkaantumisesta, joka pahenee koko ajan. Arkistokuva.
|

Eduskunnan kyselytunnin alkupuoli on keskustelu suomalaisten ylivelkaantumisesta, johon liittyen on jo käynnissä lakihankkeita. Esille nousi myös ulosottomiesten erikoinen palkkausjärjestelmä, jonka oikeusministerikin totesi osin vanhanaikaiseksi.

Palkkauksen nosti esille Matti Torvinen (sin.), joka siteerasi Taloussanomia. Lehti kertoi tänään, että ulosottomies tienaa keskimäärin noin 5 000 euroa kuukaudessa ja kolmasosa tästä palkasta on provisioita perityistä veloista. Torvinen ihmetteli tätä ja kysyi asiasta oikeusministeri Antti Häkkäseltä (kok.).

Häkkänen vastasi, että palkkauskysymyksiin vastatessa on oltava kohtuullisen varovainen ja totesi puhuvansa yleisellä tasolla. Hänen mukaansa järjestelmät ovat olleet samankaltaisia monissa muissakin maissa, mutta vuosikymmenten saatossa ne ovat muuttuneet. Hän huomautti, että aikoinaan jopa tuomareille on maksettu provisiopalkkaa.

–Tällaiset piirteet eivät lähtökohtaisesti mielestäni kuulu enää moderniin julkishallintoon, Häkkänen sanoi kyselytunnilla.

Häkkänen kuitenkin lisäsi, että on myös varmistettava, että perintä hoituu tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti ja kansalaiset maksavat velkansa ja velkojat saavat osuutensa. Samaan aikaan jokaista ihmistä on kohdeltava lainmukaisesti ja inhimillisesti.

Häkkänen sanoi uskovansa, että myös ulosottomiesten palkkausjärjestelmässä päästään tulevaisuudessa modernimpaan suuntaan.

Häkkänen arvioi, että ylivelkaantumiseen liittyvää lainsäädäntöä joudutaan joka tapauksessa tulevina vuosina päivittämään, sillä ongelma paisuu koko ajan.

Oikeusministeriössä on jo käynnissä selvitys niin sanotusta positiivisesta luottotietorekisteristä. Arvioitavana on myös muita ylivelkaantumiseen liittyviä toimia, kuten pikavippejä koskevan lainsäädännön tarkistaminen.

– Pikaluottoihin liittyviin ongelmiin on jo aikaisemmin puututtu useilla asteittain kovennetuilla lainmuutoksilla. Pikaluotoista kuitenkin aiheutuu kuluttajille edelleen velkaongelmia. Velkomustuomioiden määrä on edelleen merkittävä ja velkasaatavien suuruus on noussut lähes kaikissa ikäryhmissä. Pikaluottosääntelyä tullaan arvioimaan vielä tällä vaalikaudella, linjaukset jatkovalmistelusta teen lähiviikkoina, Häkkänen sanoi viikko sitten tiedotteessa.

Yksityishenkilön velkajärjestelylain voimassaoloaikana on tehty noin 130 000 velkajärjestelyhakemusta käräjäoikeuksille. Tänään kyselytunnilla Häkkänen sanoi pyrkivänsä saamaan lisää resursseja velkaneuvontaan.

Häkkäsen mukaan samaan aikaan on panostettava ennaltaehkäisemään ylivelkaantumista ja auttamaan ylivelkaantuneita.

– Oikeusministeriössä katsotaan aktiivisesti näitä molempia näkökulmia ja arvioidaan lainsäädännön toimivuutta ja muutostarpeita, Häkkänen sanoi tiedotteessa.

Jo viime vuonna eduskuntaan tuli käsittelyyn ulosoton kannustinloukkuihin liittyvä lakimuutos, joka on tekemässä aiempaa kannattavammaksi työn vastaanottamisen velkaantuneelle, kun lykkäysmahdollisuus pitenee. Jatkossa vähintään vuoden ajan työttömyysetuutta saaneet ulosottovelalliset ovat oikeutettuja enintään kuuden kuukauden pituiseen lykkäykseen palkan ulosmittauksesta neljän kuukauden sijaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Keskinen

Mitä oikeudenmukaista siinä on, kun ihminen joutuu vuosikymmeniksi velkavankeuteen ja löysään hirteen; jo uhteellisen pienistä ulosotoista ?

Eihän Suomessa kukaan uskalla yrittää ? 90- luvun lamassa kuoli itsemurhiin järjetön määrä ihmisiä; elämä vedettiin vessanpöntöstä alas.

Ja, jos kattositte telkkaria vaikka, niin huomaistte, että joka toinen on pikavippi mainos. Korko on about 70- 500%. Kuinka moni eduskunnassa työskentelevä on näissä busineksissa mukana.

Näihinkään asioihin ei ole saatu muutosta aikaan eikä näemmä saada, niin saamatonta on porukka.... niin ja välipitämätöntä ja empatiakyvytöntä.

Tuomas Sikander

Loinen asettuu isäntäeläimeen ja betonoi asemansa ja elintasonsa itse laatimillaan mahdollisimman monimutkaisilla laeilla ja säädöksillä.
Sisäinen ryssämme on myös ylpeä kansalaisten EU-etujen melkein täydellisesti onnistuneesta leikkauksestaan.
._.

Sami Anttila

Onnea vaan yrittää muuttaa virkaehtosopimusta ja poistaa saavutettuja etuja.

Sitä paitsi ihmiset reagoivat positiivisesti rahallisiin kannustimiin, joten jos ulosoton tarkoitus on periä ulosottokelpoisia saatavia, on tulokseen perustuva palkkaus mitä parhain keino saada tehokkain mahdollinen ulosotto.

Marja-Liisa Kalkela

Kun Kela ja kunnat löy köyhien velat perintätoimistolle niin onko oikein että perintätoimistot rikastuu niillä korkojen kautta?
Vai millä hallitus puolustelee sitä että jo 400 000 on ulosotossa terveyspalvelumaksuista? HS.
Eikö jo se kerro että leikkaukset ja edm.maksujen korotus 27% on köyhille jo liikaa?

Harri Tapani

Eikös näin kannustavina aikoina jolloin aktivointi ja kannustaminen on hallituksen agendalla, tuo provisiopalkka ole ihan ok, sitähän on kehuttu kannustavaksi malliksi vuosien saatossa monissakin paikoissa, sehän on hieman kuin sitä kuuluisaa aktiovointia :P

Markus Vuorivirta

Nyky ulosottosysteemin pahin vika on juuri tuo korkojen ja kulujen ensisijaisuus. Kaiken maailman muut haaskat imee sitä rahaa. Velallinen ei pääse koskaan veloistaan eroon, vaan maksaa hamaan hautaan asti yleensä alkusaldoltaan aika olematonta velkaa. MUTTA tämän lisäksi myöskään se varsinainen VELKOJAKAAN ei paljoa rahaa näe. Jos kerran pääoma lyhenee 300 euron perinnän jälkeen vain yhden hassun kympin? Mitä touhua tuollainen oikein on? Kyllä siis pääoma pitää vaihtaa ensisijaiseksi ja se lyhennetään aina ensimmäisenä pois. Samoin korko ei saa kasvaa korkoa. Näin velkojakin saa joskus rahansa.

Harri Tapani

Totta, mutta nykymaailma on tälläistä, on ihan sama onko kysessä vatio tai yksittäinen ihminen, valtiota varten on ns "korppikotkarahastoja" ulosmittailemassa ja kaikki ovat veloissa.

Velkojen koroista on tehty elinkeino hyvin hyvin monille, vaikuttaisi jopa jos salaliittoon olisi taipuvainen uskomaan, että se on ihan tahallista, maat jotka pystyisivät velkansa maksamaan (kuten Norja helposikin) pitävät kuitenkin melko isoa valtionvelkaa ja maksavat kuin suojelurahaa "mafialle" korkoina. Suomikin on maksanut EU-aikan pelkkiä korkoja pankeille liki 80-miljardia...eikä reaalitalouden tuloilla velkojaan pysty maksamaan ikinä pois.

Jari Kaisla

Ahneudella ei ole rajoja kun puhutaan porvarihallinnosta. Ennestään hankalassa asemissa olevilta viedään entistäkin enemmän jotta eivät vahingossakaan pääsisi enää osaksi yhteiskuntaa. Tämä on tuttua politiikkaa porvarihallituksen aikoina kun työttömiä ja vähäosaisia riistetään.

Seuraavaksi jos SOTE toteutuu suunnitellulla tavalla niin tulemme näkemään jotain ennennäkemätöntä rahastusta terveydenhoidon puolella. Vähempiosaisille ihmisille annetaan jatkossa mahdollisuus valita kumpi kahdesta katkenneesta sormesta korjataan sillä toiseen ei välttämättä riitä raha. Tämä on amerikan malli. Lääkärien ja lakimiesten tulot tulevat nousemaan ennen näkemättömän korkeille tasoille.

Harri Tapani

"Tämä on amerikan malli..."

Tätähän me halutaan ja ollaan äänestelty sen mukaan...

"Loppupäässä saattaa sitten olla tämä Amerikan malli:

"Sairaala dumppasi halvaantuneen katuojaan

...Viimeksi kuluneen vuoden aikana Los Angelesin alueella on sattunut 50 Olveran kaltaista heitteillejättöä. Ambulanssit ovat dumpanneet sairaita, sekaisin olevia ja kodittomia potilaita suoraan kadulle. "

https://www.uusisuomi.fi/comment/780857#comment-780857

Harri Tapani

Jep, harvan kannattaa enää odotella niitä perintöjä, ne mummojen "kuutiorahat" menee yksityistettyihin usein ulkomaisomisteisiin kalliisiin vanhainkoteihin ja jos ei riitä niin kunta maksaa loput...Espoossahan kun yksityistettiin tuollainen, niin meinasi sotaveteraanit lentää pihalle kun asumisesta tuli liian kallista, meinasivat heti alkuun nostaa asumisen hintaa tonnilla per veteraani, siihen sitten kunta alkoi maksaa kansanliikkeen aiheuttaman negatiivisen huomion takia lisää rahaa....

Kari Laakkonen

Ulosottovirasto ja perintäv toimistot ovat kaksi eri asiaa, jotka tosin toimivat vähän niinkuin samalla alalla. Kuitenkin vain ulosottovirasto voi suorittaa ulosoton. Tämän vuoksi onkin vähän ihmeellistä miksi sellaiset laskut, jotka ovat ulosotto kelpoisia ilman oikeuden päätöstä annetaan perittäväksi perintätoimistolle. Eihän heillä ole ulosotto-oikeutta. Ainoa selitys on laskun paisuttaminen ennen sen toimittamista asianmukaiselle viranomaiselle ulosottoa varten. Kuka hyötyy tällaisesta käytännöstä. No tietysti ulosottovirasto, joka tällä tavoin saa omat paisutetut kulunsa mukaan ulosottoon. Vähän herää epäilystä myös kuntien viranomaisten, jotka tällaisista perinnöistä päättävät rehellisyydestä ja ammattitaidosta. Vai onko kysymyksessä eräänlainen ylimääräinen "rankaisutapa" varattomille velallisille. Kaiken kaikkiaan ilman oikeuden päätöstä ulosottokelpoisen laskun siirtäminen perintätoimistolle joka ei sitä voi periä ilman ulosottoviraston apua on mielestäni edesvastuutonta. Tällainen lasku pitää lähettää suoraan ulosottovirastolle, jolloin kulut pysyvät
kohtuullisina.

Timo Tiitinen

90 luvullla kun toiminimi meni laman takia päin pee....tä.
Vouti oli 17 vuotta niskan päällä.
Viimein rupesin ihmettemään ja kyselemään, että mitä nämä velat
oikeasti ovat? Eikö jo luulisi vanhentuvan tai pienentyvän?
Velkoja setviessämme huomasin, että velat olivat kaikki aivan huuhaata.
Isoimmasta velasta kysyin: onko tästä mitään tositteita, joka oli jostain 80 luvun lopusta? Tositteita ei enää löytynyt.
Eikä mistään muustakaan velasta.
Kiistin silloin kaikki velat.
Ei ole vouti sen jälkeen tilille tullut.

Myös perintähuijarifirmojen kanssa pitää olla tarkkana:
Sain laskun 5 vuotta vanhasta sähkölaskusta, jonka pääoma oli 0.
Peritään 100 €.
Heitin laskun roskikseen.
Ei ole koira perään haukkunut.

Hannu Tervola

Ulosottomiwhen toiminnassa ei ole mitään inhimillistä ensinnäkin jos lainaat rahaa tai ostat jotain niin se on maksettava takaisin piste.. mutta kun jpku esim ei pysty maksamaan 100 euron laskua niin kenen urpon mielestä on järkevää että häneltä peritään 150 euron laskua korkoa korolle tyylillä jos ei pystynyt sitä satasta maksamaan nii miten se nyt yhtäkkiä kykenee kokoajan isommaksi paisuvaa laskua maksamaan ja sitten kun joku on velkaa esim 10 kappaletta 2å euron laskuja niin ulosotto toimii.niin että velkaa menytetään mahdollisimman pitkään seuraavasti ulosmitattu summa on vaikka 50 euroa kuussa sillä lyhennetään 5 euroa kymmenestä laskusta ja kaikkiin lisätään 5 euron.käsittelykulut ja korko JA TÄMÄ ON TOTTA ja näi n velka jatkuu ja jatkuu ja ulosmittauksesta saadaan bisnes perintä toimistot tekee samaa mutta isommilla kuluilla