Perjantai 24.5.2019

Ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille? – ”Suomessa työttömät on jaettu kahteen kastiin”

Luotu: 
23.2.2018 10:08
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Sampo Terhon mukaan ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha pitää saada koskemaan myös kassoihin kuulumattomia palkansaajia.
|

Hallituspuolue Siniset esittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista koskemaan kaikkia palkansaajia. Puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho katsoo, että Suomessa työttömät on jaettu kahteen kastiin – edunsaajiin ja väliinputoajiin.

– Edunsaajilla on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan työssäoloehtojen täyttyessä. Sitä vastoin väliinputoajat eivät pääse ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, Terho sanoo.

Hän vaatii, että ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha pitää saada koskemaan myös kassoihin kuulumattomia palkansaajia.

Terhon tiedotteen mukaan jäsenmaksuilla toimintansa rahoittavat työttömyyskassat maksavat vain viisi ja puoli prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista. Suurimman osan etuuksista kustantaa valtio sekä työnantajat ja kaikki palkansaajat työttömyysvakuutusmaksun muodossa. Kassoihin kuulumattomat rahoittavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka eivät siitä mitään hyödy, Terho toteaa.

– Kaikki työttömät ovat saman arvoisia. Kaikille työssäoloehdot täyttäneille työttömille on jatkossa maksettava ansiosidonnaista työttömyysturvaa kassajäsenyyksistä riippumatta, Terho peräänkuuluttaa.

Hänen mukaansa uudistus pienentäisi tuloeroja ja tukisi eri ryhmien välistä yhdenvertaisuutta. Sinisten mukaan uudistus on toteutettava niin, että se ei johda työnantajien ja palkansaajien maksuosuuksien kasvuun.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista ja tasapuolistamista esitti taannoin myös viiden kirjoittajan Ansioturvareformi-ryhmä. Heidän mallissaan ansioturvan laajentaminen tarkoittaisi merkittävää leikkausta ansiosidonnaisen enimmäiskestoon. Lue lisää:  Työttömyysturvasta 250 päivää pois? Kohuesityksellä ansiosidonnaisesta sivuvaikutus

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Terava

Hyvä avaus Sinisiltä. Pitää löytää sellaisia teemoja, joita riittävän moni äänestäjä kannattaa.
Avauksen arvoa ei vähennä yhtään se, että todellisuudessa työttömyydestä kansantaloudelle aiheutuvia kustannuksia on leikattava.
Toinen kysymys on, innostuuko ay-liike tästä ideasta, vai saako se täydellisen hepulin?

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #17

Aivan oikeassa olet ja kuuluin itse "Loimaan kassaan", eli YTK:hon 1993 - 2016.

Pointtini on, että Loimaan kassaa ei olisi edes tarvittu nykyään turhaksi kulueräksi AY -liitojen rinnalle. Loimaan kassaan liityin itse siksi, ettei minun tarvinnut ansiosidonnaista päiväraa saadakseni tukea mitään ideologisista lähtökohdista toiminutta AY -liikettä.

Jos ansiosidonnaista saavat kaikki tai vaihtoehtoisesti ei saisi kukaan (jota ainutkaan itsensäsäilyttämisvaistoa omaava poliitikko ei ikinä Suomessa ehdottaisi), niin AY:tä tai Kassoja verovapauksineen ei enää tarvittaisi.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #19

Loimaan kassakin kuului/kuuluu tähän tuolla mainittuun agendaan:

https://www.uusisuomi.fi/comment/781048#comment-781048

Huvittavinta oli, että eräs tuttavani joka yleensä oli ollut kohtuu hyvin perillä asioista luuli oikeasti Loimaan kassaa ammattiliitoksi... YTK:lla ei kutankaan taida olla isoja summia lakkokassassaan, jos vaikka työnantaja työsulkua pukkaisi kuten vaikkapa paperin kuuluisassa "lakossa" 2005. Sossuunko ne sieltä sitten menee?

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #20

Tehdään töitä, ei lakkoilla lähtökohtaisesti. Samoin työnantajaliitoilta työsulut pois. Tai mieluummin puretaan nykyinen korporatistinen järjestelmä.

Aidosti paikallinen sopiminen ja paperintuotannot, ym. teollisuustuotteet sekä vienti niillä toimialoilla, jotka kannattavat Suomessa.

Palvelukulttuurin edistäminen ja työkalujen kehittäminen tukemaan palveluiden vaihtoa. Ja näitä työkaluja sitten vientiin. Voidaan pärjätä tulevaisuudessakin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #19

Ja Loimaan-kassan jäsenien työehdoista sopii Häkämies,Vartiainen ja Sipilä.
Ko.Kassa kun ei istu Tupo-pöydissä. Paljon tuli säästettyä ja mitä hyötyä edm.antoi kassan "Vettä ja lämmintä kättä"kuten kaikille palkansaajille.
Loimaan kassan perusti Kok yritysjohtaja niitä työläisiä varten joita närästää vasemmistolaisuus. Mitä SAK ei yhä vieläkään ole. Yli miljoona jäsentä ja vasurita äänesti -15 vaaleissa n.400 000 sdp/vas.
Loput on joka eduskuntapuolueesta tai puoluettomia kai?
360 000 +1 milj= Olisi ollut enemmän SAK painoarvoa neuvotteluissa .
Niin kauan on työläinen kun saa palkan toisen kädestä.Kulki vaikka kaulassa ja puku päällä työpaikalla.

Kysyppä politikoilta miksi he suostuvat maksamaan ansiosidonnaista vain liittojen kautta. Rahathan tulee niihin työnantajilta,valtiolta veroista.

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #24

Työttömyysvakuutukseen kuuluu olennaisesti työttömyysvakuutusmaksu, jolla rahoitetaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Työttömyysvakuutusmaksua kerätään yhteisvastuullisesti kaikilta palkansaajilta sekä työnantajilta. Eivät ne tyhjästä rahat sinne vakuutusyhtiöön ilmesty.

Jari Kaisla

Erittäin hyvä ehdotus. Tällaisia työelämää tasa-arvoistavia muutoksia tarvittaisiin kipeästi. Suomessa on rakennettu liian pitkään jo luokkayhteiskuntaa jossa vähäosaisille ei haluta antaa edes mahdollisuutta nousta jaloilleen kun taas työtä tekeville annetaan kaksin käsin etuisuuksia.

Reijo Sallinen

Jaa. Minä kun luulin, että porvari-ideologian mukaan jokainen on oman itsensä herra. Eli on itsestä ja omista toimista kiinni menestyykö ja saako haluamansa. Yhteiskunnan tuilla ja tekemisillä ei ole mitään tekemistä menestymsien ja mahdollisuuksien kanssa.

Vesa Partanen

Luulit kuule ihan oikein. Mutta näin itse porvarina sanoisin, että sekä prole että porvari voi tarvita tukea (vieläpä toisiltaan, yhteisistä verovaroista), aika-ajoin. Silloin näet voi päästä takaisin jaloilleen hankkimaan sitä "self made man" -menestystä. Logiikallasi esim konkurssin tehnyt yrittäjä tulisi joutua vankeuteen, nykyisen velkavankeuden sijaan.

Juha Hämäläinen

Höpöä. Ansiosidonnaiseen on kaikilla mahdollisuus, joilla on tuloja. Korvaus on tulojen mukainen, mutta laskee suhteellisesti tulojen noustessa.

Sinisten ehdotus on hyvä, koska sillä lopetetaan pakko olla kassan jäsenenä kuten nyt oltava saadakseen ansiosidonnaista korvausta.

Marja-Liisa Kalkela

Voi voi .Itse ministeri hallituksesta ihmettelee moista?

23.02.2015
KL
Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille!
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksajina
-ovat työnantajat 40 prosentilla ja
-valtio yli 50 prosentilla.
Kaikki palkansaajat osallistuvat myös ansiosidonnaisen maksuun: työnantaja pidättää sen palkasta ja tilittää eteenpäin.

Nythän onkin mielenkiintoista tietää se että miksi "työnantajapuoli" ei halua maksaa sitä kaikille?

Miksi tämä työnantajapuoli (EK/Hallitus) leikkasi ansiosidonnaisen kestoa 100pv ,vaikka joka tilistä pidätetään maksu kaikilta.

Miksiköhän hallitus pääsee sanelemaan niitä ehtoja nytkin myös ansiosidonnaisiin päivärahoihin ?
Oikein. Kun ne maksetaan pääasiassa Stvm/Kelasta ,ehdot niihin tekee TEM/Stvm-valiokunta ja hallitus.

Sitäkö nyt löytykin sinisterin työministeriön kätköistä rahaa jakaakkin kaikille ?
Onko varma kans? Miten tuo soveltuu Lindströmmin/Sipilän akvtiivimalliin?Entä työttömyysturvan leikkauksiin?
Äänten kalastelua tyhjillä puheilla.

Pertti Ikonen

Tuonhan ymmärtävät kaikki ja jopa se tyhmin. Mutta mitähän muita ehtoja tuohon Terhon mallin ansiosidonnaiseen kuuluu. (1) Riittääkö 18h per 3kk saadakseen ansiosidonnaista ja (2) kuinka pitkään ansiosidonnaista voi ansaita ennen kuin putoaa toimeentulotuelle. Kohtiin (1) ja (2) olisi kiva saada täsmennystä.

Vesa Partanen

"Kuinka pitkään ansiosidonnaista voi ansaita..."?

Parhaita esimerkkejä koskaan aktiivimallin perusteeksi tuo esiintuomasi tulokulma Terhon aloitteeseen, jonka minäkin tyhmä ymmärrän nyt. Oli hyvä kuitenkin, että nousi nyt esille, kun kaikki muut tiesivät tämän ja olivat peijakkaat jättäneet kertomatta.

Jari Kaisla

Jos totta puhutaan niin kyllä se tästä vielä suruksi muuttuu. En usko että hallitus pettää tässäkään asiassa ja löytää varmasti ratkaisun joka lisää eriarvoisuutta entisestään. Tällaisenaan ehdotus kuulostaa tietysti erinomaiselta, mutta olemmehan jo nähneet miten hallitus toimii vähempiosaisten eteen. Riittää kun joku raharikas supattaa vähän korvaan näille päättäjille ja kanta muuttuukin ihan vastakkaiseksi.

Harri Tapani

"En usko että hallitus pettää tässäkään asiassa ja löytää varmasti ratkaisun joka lisää eriarvoisuutta entisestään."

Uskoakseni olet oikeilla linjoilla, sanontahan kuuluu että "pessimisti ei pety", tuskin nytkään.

Tuomo Oksanen

Vaalit tulossa. Aikuisten oikeastiko Sampo esittää että työttömät on jaettu kahteen leiriin ? Eikö liittoon kuuluminen tai kuulumattomuus ole täysin vapaaehtoista ?
PerusSuomalaiset jakautuivat kahteen leiriin. Sinisistä ei tunnu kukaan saavan selvää kun Iso-Timo totesi ettei enää kusekkaan entiseen Persuun päin. Harvinaisen linjatonta populismia ja kannatus on sen mukaista.
Sampon esitys on kovin kaukana niistä toimista joita hallitus on tällä kaudellaan tehnyt vaan niinhän se menee:
JOITAKIN VOIT KUSETTAA KAIKEN AIKAA , KAIKKIA VOIT KUSETTAA JONKUN AIKAA MUTTA KAIKKIA ET VOI KUSETTAA KAIKEN AIKAA.

Ari Koivisto

Voi tätä populismin määrää. Jos haluat ansiosidonnaista, liity kassaan, ei siihen hallituksen toimenpiteitä tarvita. Eikä edes liittoa. Vai pitääkö ihmisiä väkisin holhota jos eivät itse ymmärrä omaa parastaan?

Harri Tapani

Heh, homma liittyy jo vuosia käynnissä olleeseen ammattiliittojen vastaseen agendaan, netissä eri foorumeilla on ollut tuota samaa jargonia mitä Terho nyt tuolla suoltaa, sen alkulähteillekin saattaa aktiivinen hakija löytää...

Harri Tapani

Kaikki saavat ansiosidonnaista, kunhan maksavat kassaan rahaa, siis jo nykyäänkin. "Loimaan kassakin" menettäsi tarkoituksensa :p

Valtio maksaa sen perustyöttömyysturvan kaikille työttömille, ellei työtöntä ole potkittu aktivoitumaan karenssiin...Työttömyysvakuusrahasto pyörittää sitten sitä muuta touhua.

"Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) on vuonna 1999 perustettu suomalainen ansiosidonnaisia työttömyysturvaetuuksia rahoittava rahasto, jota hallinnoivat työmarkkinaosapuolet. TVR on julkisoikeudellinen laitos, jota valvoo Finanssivalvonta.

Vuonna 2016 TRV:n tulot olivat 4 083 miljoonaa euroa ja menot 3 859 miljoonaa euroa. Tilikauden ylijäämä oli 220 miljoonaa euroa. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6tt%C3%B6myysvakuutusrahasto

Vesa Partanen

Työttömyysvakuutusrahastot saavat jostain pääomaa esim sijoitustoimintaansa varten. Nämä pääomat tulevat käsittääkseni myös kakkien maksamista verorahoista. Korjaa, jos olen väärässä. Ja kun hommansa osaavat (ylijäämäinen tulos, niinkuin pitääkin), niin TVR kannattaa säilyttää.

Mitä en puolestani ymmärrä, ovat nuo työmarkkinaospuolet. Mihin niitä tarvitaan riitelemään tässä?

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #37

Totta kai se on asennekysymys. Olen nähnyt ihan riittävästi yrittäjälähtöoistä työtä, jota työmarkkinaosapuolten yleissitovat päätökset ainoastaan hankaloittavat. Siis myös työntekijöidenkin osalta joskus. Yleensä tämä nousee esille siten, että AY-työkaverit leimaavat omilla ehdoillaan toimivan työntekijän ns rotaksi.

Ei ole väärin, eikä "takinkääntöä" miettiä asennettaan uusiksi. Suomea vastaavaa korporatiivistä järjestelmää, jossa osapuolet ovat työnantaja- ja työntekijäjärjestöt sekä valtio päättämässä yleissitovuuksista, ei liene erikseen määritelty myöskään ILO:n toimesta? Mutta jälleen, korjaa jos olen väärässä, kiitos.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #42

Kyllähän noita asioita on pähkäilty kantilta jos toiseltakin, asia on kuitenkin aika monimutkainen vaikka liittojen jo nyt heikentynyttä valtaa ollaan ajamassa alas monellakin taholla vielä hieman lisää...

No, aina kun asia menee 'hauskaksi' se on yleensä PDF:n takana nykyisin netissä, mutta tuolla jonkin vuoden takaa säätelymekanismeista ja niiden uusimisesta sekä ILO:sta, OECD:sta ja muista asiaan kuuluvista 'häiriköistä' ja hiukka säännöistäkin joita pyritään noudattamaan.

https://tem.fi/documents/1410877/2869440/Itses%C3%A4%C3%A4ntely+ja+yhtei...

" AY-työkaverit leimaavat omilla ehdoillaan toimivan työntekijän ns rotaksi."

Tuohan on varsin lievä ilmaisu :p

"Heh, joidenkin äärimmäisten mielestä kaikki jotka eivät kuulu ammattiliittoon ovat jonkinlaisia rikkureita...

Rikkurin vanhempi (vuonna 1876) amerikkalaiskuvaus..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/776512#comment-776512

"asennettaan uusiksi"

Pessimistinä on sellainen käsitys, että aina kun nykyisin tehdään jotain uudestaan tai uudistetaan yms. ne ovat käytännössä huononnuksia ja heikennyksiä varsinkin työtntekijöille/ja varsinkin muille pienituloisille, tuskin tulen pettymään tässäkään, kuten toisaalla:

"Absurdeinta on, ettei palkat nouse, vaikka alalla kuin alalla on työvoimavajetta. Matalapalkka-alat näyttävät onnistuneen kumoamaan kysynnän ja tarjonnan lain"

https://www.uusisuomi.fi/comment/776535#comment-776535

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #45

Viittaat tässä sellaisiin kommentteihin, josta en tiedä mitään.

Ainoastaan sen tiedän, että naureskelu "toisinajattelevia" (lue" omatuntoaan seuraava) työntekikijöiden kokemaa kiusaamista ja jopa uhkailua kohtaan, on minusta lähinnä raukkamaista ja kuuluu ala-ja yläasteelle (ammattikoulusta ei ole kokemusta). Kuten sanot, rotaksi nimittäminen on lievä ilmaisu.

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #52

Jack London? Et sitten sosialistisemman aikansa kuvan kirjoituksia löytänyt? Sama, jos käyttää Henry Fordin ajatuksia referensseinä.

London kirjoitti kyllä proosaa aiheista, joita rakastan, Alaska, kultaryntäys ja järjetön innostuminen mutta samalla yrittämisen joskus tuottama palkinto.

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #45

Pareto parannus (kaikkien suhteellinen asema paranee yhtäaikaa) on yleensä mahdottomuus. Sen sijaan muutokset voivat tapahtua järjestelmällisesti, eli ensin jonkun asema paranee ja mahdollistaa sitten muiden asenan parantumisen. Ei ideaalitilbteeseen saakka mutta realistisesti.

Tämän on todennut myös Suomen Pankin Erkki Liikanen (SDP ainakin ennen nykyistä pestiä).

Ilmari Sepponen

Ministeri Sampo Terho, etköhän kalastele helppoja ääniä tuolla kommentoinnillasi.
On jokaisen oma valinta kuuluuko työttömyyskassaan vai ei. Jos on niin tyhmä, ettei halua maksaa pientä vuosittaista jäsenmaksua kassaan, niin oma vika.

Vesa Partanen

Ymmärtäisin, että nimenomaan päinvastoin. AY:llä tai työttömyyskassoilla ei olisi enää osaa ihmisen jäädessä työttömäksi. Työttömyysturvan maksun hallinnointi voi tapahtua suoraan työttömyysvakuutusyhtiöstä ja kalliit ideologiset (AY) ja hallinnolliset (työttömyyskassat) jäisivät turhina välikäsinä pois.

Minusta kaikkea ei tule lähteä miettimään nykyisten jäykkien ja turhienkin rakenteiden säilyttämisen kautta, vaan myös rakenteita tulee uskaltaa purkaa.

Marja-Liisa Kalkela

Kun iänkaiken KELA on hallinoinut työttömyysturvaa ja eduskunnasta tulee ohjeet .Niin mikä muuttuisi? (Sinist).Sosiaali ja terv.ministeri P.Mattila niistä nytkin on yhdessä hallituksen kanssa päättänyt.
Ja porvariministerit -07-19 palkansaajien työttömyyskorvauksista on päättänyt
jo 12 vuotta.(Kepu,kok-hallituksissa) Niin luuliko joku että palkansaajien "hyväksi " päätökset on tehty?

Työttömyysturvan rahoitus:
Työttömyysturvajärjestelmää koordinoi pääasiassa Kansaneläkelaitos Kela ja rahoittaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan osalta Työttömyysvakuutusrahasto TVR.

TYÖTTÖMYYSTURVAN RAHOITUS JA KUSTANNUKSET
Työttömyysturva rahoitetaan lähes täysin veroilla.

Harri Tapani

Sekin taitaa olla muuttumassa siihen suuntaan, että raha priorisoi, uutisethan jo kertoivat, että lääkäreillä eika menee paljolti sen miettimiseen, että onko potilaalla varaa hoitoihin ja lääkkeisiin.

Vakuutuspohjainen malli etenee kaikkialla, paitsi että idea ei tunnu olevan korrekti työttömyyskorvauksissa.

Tapio Mäkeläinen

Liittykää omiin liittoihinne niin ei tarvi valittaa. Tyypillistä populismia Terholta , jonka aatesuunnan kannatus ei riitä yhteenkään kansanedustajaan.
Liiton jäsenyys on myös vakuutuus ja halpa sellainen. Jos ja kun nalli napsahtaa niin yhden kk ansiosidonnaisella kuittaat vuosien jäsenmaksut. Seikka mikä myös ohitetaan , on oikeudellinen apu.On myös Erilaisia alennuksia yms.
Sitä juristiapua ei loimaan kassasta saa. Olin ennen eläkkeellee jäämistä työssä , jossa näitä onnettomia neuvottiin viran puolesta. Oli surullisia tarinoita perä jälkeen. Tuli säästettyä väärässä kohdassa sanoi moni. Työnantajat kyllä on järjestätyneitä ja laajan tukiverkoston jäseniä.
Kyllä ne kuuluu herratkin liittoihinsa. Lääkärit, juristit, insinöörit tupsulla tai ilman, ekonöömit, metsänhoitajat, lentäjät jne. Akavalaisilla nyt ei ole ideologia hankaluuksia jos se jotain nyppii. Ceasarkin sanoi, että raha ei haise kun sääti pisoaariveron.
Turha itkeä jos perusasioita ei osaa hoitaa.
Ansiosidonnaisessa on sekin hyvä ominaisuus , että siitä kertyy eläkettä 1.5% per 75% lähtöpalkasta eikä itse ansiosidonnaissummasta. Kun täyttää 62 pääsee lisäpäivältä täydelle eläkkeelle ilman varhennusvähennystä. Kaverilla se oli +16 kk ja en viiitsi kirjoittaa mitä se oli €-nettona versus peruspäiväraha.
Näin se menee. Systeemi on hyvä.
Terho voi unta nähdä että tämä muuttuisi.

Kuisma Jussi

Eikö hallitus vähentänyt ansiosidonnais päiviä säästösyistä ja nyt Terho esittää tollasta mikä ei varmaan mene läpi .Vaalit lähestyy niin Soinin porukka lupaa mitä vaan varsinkin sellasta mikä on täysin mahdotonta

Harri Tapani

Kaikki saavat saman tyttömyysturvan nytkin, siihen voi sitten vakuutuksen tavoin ostaa laajemman työttömyysturvan maksamalla erilaisiin työttömyyskassoihin siivun joka palkasta ja kuten edellä kerrottiin kassoja on myös muita kuin ammattijärjestöillä, suurin kassa taitaa olla YTK, eli se jolla ei ole mitään tekoa ammattijärjestöjen kanssa.