Maanantai 17.12.2018

Karu väite ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta: ”Eräänlainen valuvika”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2018 12:50
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Mikko Kiesiläinen korostaa, että kaikki työssäkäyvät palkansaajat joutuvat maksamaan veroja ja pakollisia työttömyysvakuutusmaksuja, joilla rahoitetaan hänen mukaansa noin 95 prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista.
|

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja, ekonomisti ja vihreiden kuntapoliitikko Mikko Kiesiläinen arvostelee nykyista ansiosidonnaista työttömyysturvaa kovin sanoin.

– Suomen nykyiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan on jäänyt eräänlainen valuvika, hän kirjoittaa blogissaan.

Kiesiläinen korostaa, että kaikki työssäkäyvät palkansaajat joutuvat maksamaan veroja ja pakollisia työttömyysvakuutusmaksuja, joilla rahoitetaan hänen mukaansa noin 95 prosenttia ansiosidonnaisen työttömyysturvan kustannuksista.

–Loput 5 prosenttia järjestelmän kustannuksista katetaan vapaaehtoisilla työttömyyskassojen jäsenmaksuilla. Tämä jäsenmaksu on kuitenkin ehto etuuden saamiselle. Jos sitä ei ole maksanut, ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Ei, vaikka on osallistunut 95- prosenttisesti järjestelmän rahoittamiseen. Se, että varsinaisen vakuutusmaksun osuus on suhteettoman pieni vakuutusjärjestelmän kustannuksiin nähden, tekee siitä epäoikeudenmukaisen ja luultavasti myös perustuslain vastaisen. Jos työttömyyskassan jäsenyyttä välttävä palkansaaja välttäisi myös nyt pakolliset työttömyysvakuutusmaksut, tätä ongelmaa ei olisi, Kiesiläinen sanoo.

Hallituspuolue Siniset esitti perjantaina ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista koskemaan kaikkia palkansaajia.

Lue lisää: Ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille? – ”Suomessa työttömät on jaettu kahteen kastiin”

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund tyrmäsi ajatuksen röyhkeänä ja törkeänä.

– Se, että maksujen osuus on niin pieni, on työehtosopimusneuvotteluiden tulos. Teoreettisesti voidaan ajatella, että järjestäytyneet palkansaajat ovat ikään kuin ”ostaneet” alhaisen prosenttilukeman esimerkiksi alhaisemmilla palkankorotuksilla, kuin mitä he muuten olisi saaneet. Valtion noin suuri maksuosuus on siis ostettu historian saatossa, hän kommentoi Demokraatille.

Mikko Kiesiläinen huomauttaa, että yleistä ja tasa-arvoista ansiosidonnaista työttömyysturvaa ovat vuorovuosina kannattaneet lähes kaikki puolueet SDP:tä lukuun ottamatta. Ammattiyhdistysliikkeellä on hänen mukaansa ilmeinen syy vastustaa uudistusta, sillä useimmat palkansaajat vetävät yhtäläisyysmerkin mielessään työttömyyskassan jäsenyyden ja ammattiyhdistysliikkeen jäsenyyden välille.

–Tämä väärinkäsitys ei ole syntynyt tyhjästä, vaan ay-liike ylläpitää sitä aktiivisesti. Esimerkiksi Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty mainostaa tälläkin hetkellä etusivullaan valheellisesti, että “Jytyn jäsenenä saat mm. ansiosidonnaisen työttömyysturvan”. Tämä ei pidä paikkansa, sillä jos liittyy Jytyyn ilman kassajäsenyyttä, ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen. Tämän valheellisen markkinoinnin vuoksi moni palkansaaja on liittynyt ay-liikkeen jäseneksi vain päästäkseen ansiosidonnaisen piiriin, vaikka työttömyyskassan jäsenyys ei todellisuudessa sitä edellytä.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista ja tasapuolistamista esitti taannoin myös viiden kirjoittajan Ansioturvareformi-ryhmä. Heidän mallissaan ansioturvan laajentaminen tarkoittaisi merkittävää leikkausta ansiosidonnaisen enimmäiskestoon. 

Lue tarkemmin:  Työttömyysturvasta 250 päivää pois? Kohuesityksellä ansiosidonnaisesta sivuvaikutus

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Onko se "valuvika" maksajien vika? Vai järjestelmän vika? Ketkä eduskunnassa päättää sosiaaliturvasta/Kelan etuuksista? Kuka kerää verot joilla työttömyysturva maksetaan?
Olisiko niin että se sama taho joka nyt tekee ehtoja ansiosidonnaisenpäivärahan kestoon ja Aktiivitoimia sen saamiseksi?

Tuskin AY on ollut valtaa päättää siitä yksin . Miksei hallitus ole halunnut maksaa sitä kaikille vaan nytkin leikkasivat sen kestoa 100 päivällä? Ehdolla esim.ryhtymään yrittäjäksi .
Loppuuko ilmaistyöntekijät 9e/pv jos kaikki saisi ansiosidonnaista?
Suurin osahan saa työmarkkinatukea/Toimeentulotukea= Ehto työn vastaanottaminen tukea vastaan.
Yrittäjienkin työttömyyskassoissa on samat ehdot? Näky olevan hallituksen sanelemat ehdot niissäkin.

Onko Luopumistuissa samat ehdot ,alle eläkeikäisille? Korvaus eläkeikään asti kun luopuu työnteosta sukupolvenvaihdon takia .

Lainaus:
kaikki työssäkäyvät palkansaajat joutuvat maksamaan veroja ja pakollisia työttömyysvakuutusmaksuja.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksajina ovat työnantajat 40 prosentilla ja valtio yli 50 prosentilla.
KL-15

Työttömyysturvan rahoitus:
Työttömyysturvajärjestelmää koordinoi pääasiassa Kansaneläkelaitos Kela ja rahoittaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan osalta Työttömyysvakuutusrahasto TVR.

TYÖTTÖMYYSTURVAN RAHOITUS JA KUSTANNUKSET
Työttömyysturva rahoitetaan lähes täysin veroilla.

Marja-Liisa Kalkela

SAK/AY ja Demaritko noillekkin samat säännöt on sanellut? Kuuluttava "liittoon"?

YTK - Milloin ansiopäivärahaa voi saada?
Jos olet ollut YTK:n jäsen vähintään 26 viikkoa.
(Kotimaa
YTK: "Emme ole ay-ristiretkellä"
Palkansaajien Loimaan kassaa hallitsevat lähinnä liike-elämän johtajat!
HS
10.6.2014

SYT-kassa - Suomen yrittäjäin työttömyyskassa!

AYT – yrittäjien työttömyyskassa
Työttömyysturvaa yrittäjille.
-Työttömyyskassan jäsenyys
on ainoa tapa vaikuttaa työttömyyspäivärahan suuruuteen.

Marja-Liisa Kalkela

Suurin "valuvika" on porvarihallituksilta syntynyt Kela-Etuuksiin.
Rikkain ja hyvätuloisin saa eniten .Ansiosidonnaisissa Kela-etuuksista jotka lasketaan tulojen mukaan. Tulojensa päälle 12x vuodessa Nordean seinästä ilman ehtoja.

Vähiten sosiaalista tukea saa pienituloisin,kun tulot on pienet.
Ja tuloton työtön,kun ei ole tuloja.
Suurinosa saa "toisaikaista" Toimeentulotukea tukea -94 lähtien jos on pudonnut ansiosidonnaiselta päivärahalta.
"Toisaikainen" tuki ollut pitkäaikaistyöttömillä jo 24 vuotta.
(Kepu,kok,rkp,Krst-94) Tuen saantia yhä vain kiristetään työttömillä.

Mikko Räsänen

Ja höpö höpö. Pienituloiset eivät käytännössä maksa veroja lainkaan. "Hyvätuloiset" eli n. 3000€/kk tai siitä yli tienaavat maksavat selkä vääränä veroja ja kustantavat yli varojensa elävien asumistuet. Lisäksi paremmin tienaavat joutuvat maksamaan samoista palveluista enemmän kuin vähemmän tienaavat. Keskituloisen euro on n. 0,5€ pienituloisen euroa. Palkkatyössä oleva keskituloinen on yhteiskunnan hyväksikäyttämä lypsylehmä, jonka etuja ei kukaan aja. Kaikki ovat aina köyhien asialla. Yhteiskunnassamme on valtava valuvika siinä, että se pitää ahkeria pilkkanaan. Yhteiskunnan resurssit on viritetty "köyhyyden" ylläpitämiseen ja laiskuuden suosimiseen. Syy tähän on pelkästään kannatuslukuihin tuijottavat poliitikot. He eivät ota mitään vastuuta Suomen ja suomalaisten menestyksestä. Tämä laiskuusstrategia on viritetty kepulaisten ja ennen kaikkea demareiden valtakauden aikana 70-90 lukujen aikana. Laiskuuden ja vastuuttomuuden kitkeminen on nyt iso urakka.

Jari Kaisla

Reservistä löytyy kyllä kymmeniä tuhansia työntekijöitä jotka voivat jakaa raskaan työn kuormaa mikäli se tuntuu liian painavalta. Tilanne vaikuttaa olevan vain sellainen ettei töitä haluta edes jakaa vaikka niitä olisi tarjolla. Tuntuu että ahneus on iskenyt aika moneen näistä jotka "selkä vääränä maksavat veroja". Tilanne näkyy hyvin useilla aloilla ja vasta sairaanhoidon puolella paljastui yksi totuus etteivät toiminnot enää edes pyöri ilman ylitöitä. Vika tuskin on silloin enää työttömissä.

Harri Tapani

"Ja höpö höpö. Pienituloiset eivät käytännössä maksa veroja lainkaan. "

Höpö höpö, nykyisin suuri osa veroista tulee ihan mualta kuin henkilöiden tuloveroina, on menty siinä kohti tasaveroja, veroja maksetaan kulutusveroina ja veroluontoisina maksuina jne, niiltä eivät pienituloiset voi välttyä.

"Verotuskin on muuttunut niin, että suuri osa veroista tulee ns. tasaveroista ja veroluontoisista maksuista sekä kulutusveroista joita keksitään säännöllisesti lisää ja joita nostellaan tämän tästä. Reagan testasi ko. mallia aikoinaan yhdysvalloissa ja siinä ohessa:

"Reaganin kaudella maa muuttui maailman suurimmasta velkojasta maailman suurimmaksi velalliseksi, valtion velka kolminkertaistui..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/780633#comment-780633

Se veroja oikeasti maksava keskiluokka on kutistumassa vauhdilla länsimaissa...

Juha Hämäläinen

Nykyinenvansiosidonnainen on jo lyhyt ja mitätön määrältään. Siihen ei tarvetta puuttua. Lisää rahaa saadaan vaikka luopumalla aseostoista USAsta.

Ihmisten maksamat pakolliset verot ja sosiaaliturvamaksut on laskettava jokaisen kohdalla yhteen ja pääteltävä tästä minkä tason palveluihin hän on oikeutettu. Yksilöhän ei voi itse vaikuttaa miten nämä maksut yhteiskunta korvamerkkaa. Jako voi vaihdella miten sattuu valtiovallan päätösten muuttuessa.

Mikko Räsänen

Aseostojen sijaan paljon tehokkaampi keino olisi lopettaa asumistuen maksaminen. Se on puhdasta yritys- ja puoluetukea vuokra-asuntoyhtiöiden suuntaan. Sen kasvu on ollut järkyttävää viimeisten vuosien aikana. Jokainen asumistuen euro valuu suoraan vuokranantajan kukkaroon ylimääräisenä bonuksena. Olennaisin juttu tässä on vielä se, että ihmiset opetetaan asumaan yli varojensa, koska yhteiskuntahan sen maksaa. Asumistuen lakkauttaminen toisi välittömästi 2mrd euron säästöt vuosittain. Jokainen asukoon sellaisessa asunnossa mihin on varaa.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Nykyinenvansiosidonnainen on jo lyhyt ja mitätön määrältään. Siihen ei tarvetta puuttua.

Totta!"Suo siellä,vetelä täällä"!
Kun putoaa ansiosidonnaiselta Kela maksaa:
Toimeentulotukea:
Asumiskustannukset
Asumistuen
Lastenkin toimeentulotuen
Sähkön
Perheen tarv.hoitokulut,lääkärien määräämät
Hammaslääkäri ,lääkemenot.

Ansiosidonnainen riittää ilman edm.tukia elantoon.

Marja-Liisa Kalkela

Paitsi Toimeentulotuessa.
Muut Kelan etuudethan sitä vietiin jo-94.
Niin työmarkkinatuki/peruspäiväraha,asumistuki,lapsilisät ym.
Otetaan tulona huomioon ja vähennetän toimeentulotuesta.
Ja terveydenhuolto kuuluu perusoikeuksiin vaikka olisit tuloton työtön.

Teemu Terava

Kaikki keinot, joilla työllisyyttä parannetaan ja työttömyydestä taloudelle aiheutuvia kustannuksia ja haittoja supistetaan ovat tarpeen.
Ay-liike ei oikein voi kannattaa kaikille yhteistä ansiosidonnaista päivärahaa. Se poistaisi merkittävimmän perusteen työntekijäjärjestöjen jäsenyydeltä. Nyt verovähennyskelpoiseen jäsenmaksuun sisältyneellä kassan jäsenyydellä on voitu kerätä suuri jäsenkunta ja tarjota konkretiaa liiton jäsenyydelle.
Miksi kukaan liittyisi liittoon, jos työttömyysturvakin on sama kaikille jäsenyydestä riippumatta, kuten yleissidottu palkkakin käytännössä on?

Mikko Räsänen

Varmaan noinkin voi tulkita. Itse erosin jo 90 luvulla ammattiliitosta, koska se toimi minun näkökulmasta vain vakuutusasiamiehenä ja siinä sivussa kuppasi minun tilipussiani. Ammattijärjestön organisaatio vietti sitten rattoisia konjakkihuuruisia saunailtoja.

Irja Laamanen

Tässä asiassa siniset ovat oikeassa. Ansiosidonnainen turva kaikille työntekijöile. Olen yhä katkera siitä, että mieheni ei saanut markan hyrrää, kun jäi työttömäksi 1990-luvulla. Neljä vuotta suossa. Kolme lasta elätettävänä. Liittoon olisi pitänyt kuulua, mutta jälkeenpäin ei mikään enää auta. Katkeruudesta en pääse, mutta toivon, että kenenkään muun ei sitä tarvitse kokea. Kaverit sitten pelastivat lopulta työmarkkinoille, mutta maksoivat kääpiöpalkkaa. Hyvä, että edes sitä.